Bűvös SzakácsMGEAranyszalagosok – 2013 óta

Aranyszalagosok – 2013 óta

Aranyszalag Minőség – új tanúsítványok 2023-ban

Olmos és Tóth / Monte Nevado – mangalica-tőkehús. A spanyol tulajdonú cég a világ minden részére exportál, de az állatok minden esetben itt nőnek fel Magyarországon. Kizárólag búzát, árpát, kukoricát, ásványi és zöld takarmányt kapnak, egészséges állományok, gyógyszeres kezelés nélkül. Itt vágják le őket, jelentős részük itt is marad. A spanyolok felhasználják a llomónak és a sonkának való részeket (comb, lapocka), de ami a konyhán általában felhasználásra kerül, az itt marad. Jelenleg van vagy ötven étterem, amely közvetlenül a pesti raktárukból kapja a friss tőkehúst, de százat is el tudnának látni.”

Terra Pannonia / Hubertus Bt. – érlelt Angus-marhahús. A cég 1992-ben kezdte az Angus marhatartást, 2015-ben a húsipari tevékenységet. Saját mezőgazdaságukra építenek, a legelőtől kezdve egészen az asztalig viszik végig a folyamatot. Angus-törzstenyészetüket a Nagyberek legelőin tartják, a hízóállatokat saját takarmányon hizlalják, a vágott marha húsát saját hűtőkamrákban érlelik, saját éttermükben fel is szolgálják. A márványozott hús 21 napos szárazérlelés után kerül a piacra.

Kurca-parti kendermagos kappan és gyöngytyúk. Szentesi családi vállalkozás, gyöngytyúkkal kezdték, hosszú küzdelem volt, amíg megtanulták, hogyan kell tartani, mire van szükségük az éttermeknek. Ezután jött a kappan, ami még összetettebb kihívás volt. Meg kellett tanulni, hogy a kappanozáshoz milyen állattípus kell, mennyi idős korában, megfelelő orvosi háttérrel. A szárnyasok számára folyamatosan biztosított a szabadban való mozgás, kapirgálás, pihenés, növekedésük természetes ütemű. Kizárólag növényi eredetű, hagyományos takarmányt, kukoricadarát, vitaminokat kapnak, mindebbe a Tisza-parti Natura2000-es területeken lekaszált növényekből is kerül keverék – szárítva és ledarálva.

Vászolyi Sajtmanufaktúra – Balaton sajt. Zsíros magyar tarka tehéntejből készülő minimum három hónapig érlelt félkeménysajt. A tejből a mindenkori tartalom arányában vesznek el tejszínt, nyáron szinte semennyit, télen kicsit többet, mivel a zsírtartalom erősen függ az évszakoktól. A nagyon kíméletes hőkezelés (termizálás) egyfajta kompromisszum, amit a bakteriális környezet és az egyenletes minőség követelménye miatt kell elfogadni, az állandó minőség érdekében is. Egyéni baktériumkultúrával savanyítják a tejet, az érlelés során, a forgatáskor sós, majd fűszernövényes tinktúrával mossák a sajtgurigákat.

Prézli – hagyományos és panko zsemlemorzsa / Brand Food Kft. A japán típusú technológiával készülő szálkás és ropogós pankót egyedi gépeken gyártják, a klasszikus fehér zsemlemorzsánknak viszonylag hosszú a lehetséges sütési ideje, de alkalmas magasabb hőfokon való rövidebb sütésre is (például apróbb rákok vagy halak esetében), mert magas a hőtűrőképessége. A cég tizenegyféle morzsát gyárt rendszeresen, további három-négyfélét külföldi speciális megrendelésekre (például sajtosat). Két morzsájuk teljesen egyedi: a „rusztikus” és a durumbuzás.

Aranyszalag Minőség – új tanúsítványok 2020-ban

Baranyai vagjumarha Zichy Mihály birtokáról. A koreai eredetű marhafajta Japánban vált világhíressé. A Zichy-farmon a tiszta vagju mellett tartanak F1-et is (vagju-angus). A hús szárazon érlelve kerül forgalomba, miután 20-30 napig lógatták. A France Gourmet Foods forgalmazza (Lóczki János).

Megyaszói szabadtartású, tiszta vérű mangalica / Harangod-Mag Húsfeldolgozó Kft. Az egyik legjobb minőségű mangalica-tőkehús az országban. A szabadon tartott állatok terjedelmes, de szigorúan védett, körbekerített területen élnek, hogy védve legyenek fertőzések ellen. E mangalica húsából sok éve készül óriási érlelőkben a 24 hónapig érlelt sonka, mára kiforrott technológiával. A France Gourmet Foods forgalmazza (Lóczki János).

Lillafüredi sebes pisztráng forrásvíz-táplálta hideg tavakból/Hoitsy György. A termelő és az ivadéknevelő tavakat tiszta, hideg, oxigéndús forrásvizek táplálják, a hal húsa jó állagú és jóízű. A telepen köbméterenként 15-25 kg hal nevelődik (ez messze elmarad az intenzív telepek 100-150 kg/m3 halsűrűségétől). Az őshonos sebes pisztrángból (Salmo trutta m. fario Linné, 1758.) évente 1-2 tonna hal kerül piacra innen, elsősorban horgászvizekbe. A pisztrángtelep egyik célja, hogy az eredeti dunai vérvonalat állítsa vissza. A szivárványos pisztrángnak három törzse él a telepen, ezek ívási időben, növekedési erélyben, színezetben térnek el egymástól.

Aranyszalag Minőség – új tanúsítványok 2019-ben

Bálint húsgalamb / Dunaföldvár Az állomány francia vérvonalú Carneau, Hubbel és Euro-pigeon galambokra épül. A tartók kerülik az antibiotikumokat és a mesterséges vitaminokat. A madarak 30%-os fehérjetartalmú szemestakarmányt és természetes összetételű emésztőanyagokat kapnak (zúzott kavics, apró kagyló). Tágas dúcokban és szellős reptetőkben töltik napjaikat, fürdési és napozási lehetőséggel. A 28-32 naposan vágott (tisztítva 500 grammos) galambok érlelve is kaphatók. Remélhetőleg hamarosan „fojtva” is, hiszen rég bebizonyosodott, hogy a hús íze így a legjobb. (Ez a szakszerű eljárás kíméletes módszer, Magyarországon vadaknál régóta engedélyezett, a jogszabály változását indokolná az is, hogy a galamb a legvadabb húsú szárnyasunk.) Galamb rendelhető a cégtől közvetlenül, kóstolható vezető éttermekben (Olimpia, Mák, Platán, La Perle Noire, Hatvanhét, bécsi éttermek).

Kézzel válogatott szegedi Rubin paprika. Munkaigényes, kézzel válogatott és csumázott paprika hagyományosan szárítva, kiméletesen őrölve. Íze nemesen édeskés-gyümölcsös, szép olajossággal. Miután többször jó eredményt ért el a Magyar Gasztronómiai Egyesület tesztjein, több vezető étterem is érdeklődött iránta. Olyan prémiumtermék, amit korábban csak 125 g-os kiszerelésben lehetett kapni, de újabban a cég oldalán nagy kiszerelésekben is megrendelhető. Minősége hasonló a bezdáni Kiss-féle, és a faddi Mocsán paprikáéhoz. Egyre többen használják.

Baumgartner Antal levegőn szárított mangalicasonkája. Világviszonylatban is egyedülálló technológiával készülő sonka, szabadtartású szőke mangalicából. Az elletésből kivont, ötéves kocákat még további két évig tartják, sonkájukat 3-4-5 évig érlelik. Ízre a legjobb Iberico bellota sonkákkal vetekszik. Csonttal és csont nélkül is beszerezhető az Anna hotel konyháján (1115 Budapest, Kelenföldi út 1-13), ahol a helyszínen kóstolható is. Ritka különlegesség.

Saliverzum zöldség és salátakeverék/ Szeged / Sándor Viktória. A család az első budapesti francia étterem ösztönzésére kezdte el termeszteni a minőségi minizöldségeket és salátákat, sok évvel ezelőtt. Azóta sok tapasztalatot szereztek, a zöldségeket és salátaféléket műtrágya nélkül termesztik, kizárólag szerves trágya és ásványi sók használatával, vagyis tartózkodnak a természetellenes „gyorsítva hajtatástól”. Salátakeverékük 15-20-féle levélből áll, összetétele évszakonként változik. Az ismert lágy levelű salátákon (tölgylevelű, vörös és zöld lolló) kívül kerülnek bele amarántok, különböző mustár- és céklalevelek, bokcsoj és más káposztaféle. Kerülhet bele shizó (más néven perilla, vagy kínai bazsalikom), mizuna, borsóhajtás, zöld vagy vörös spenót, idényben sarkantyúka, bársonyvirág, madársóska, tyúkhúr, és csalán is.

Aranyszalag Minőség – új tanúsítványok 2018-ban

Heppenheimer-féle tojás. A Heppenheimer család tojótyúk-tartással foglalkozik, Baranya-megyében, Márokon. A tyúkok nappal szabadon kapirgálnak egy körbekerített, fás-ligetes területen, éjszaka istállóban pihennek. Takarmányuk a helyi gazdák termelte kukoricából és búzából, napraforgóból és más növényekből áll, az állatok évszakonként változó szükséglete szerint. A tartók nem használnak gyógyszert, tojást sárgító színezéket, szóját. A tojás ízbeli tulajdonságai meggyőzőek, száraztészták is készülnek belőle (csipetke, tarhonya, cérnametélt, csuszatészta).

Sellyei fürj. A szárnyas ízre meggyőző, jól szerepelt a vakteszten is, amelyen francia Label Rouge fürjekkel együtt kóstolták. További tesztelések lesznek annak megállapítására, hogy a termék tartósan hozza-e a színvonalat ízben és szárnyastartásban.

Bagaméri torma (Hungaro Torma). A cég „integrátor”, összefogja a termőterület beszállítóit. Ez a tevékenység minta a minőség „szövetkezeti” típusú fenntartásához. „A környéken már a XIX. sz. eleje óta foglalkoznak a tormatermesztéssel. Az EU 2009-ben eredetvédett termékké nyilvánította a hajdúsági tormát. Ez a vidék Európa legnagyobb és legjobb minőségű tormatermő-vidéke, de sajnos ezt a magyar emberek nem tudják, mint ahogy azt sem, hogy a mezőgazdaságban a torma az egyik legkézimunkaigényesebb termék. A magyar konyhákról nagyrészt eltűnt, legfeljebb évente egyszer, húsvétkor kerül terítékre. Egyik célunk ezen változtatni. Úgy gondoljuk, az Aranyszalag tanúsítvány leginkább a termelőinket illeti meg, a legnagyobb munkát ők végzik” – mondja Gergelyné Nagy Krisztina.

Tahitótfalui pisztráng (Royal Pisztráng). Tiszta vízben, a természeteshez a lehető legközelebbi körülmények között tartott halak. A víz hőmérséklete egész évben 12 °C körül van, nincs nagy halsűrűség, nincs gyors hizlalás. Az eredmény egy tiszta ízű, jó állagú pisztráng.

Faddi Mocsán paprika. A Mocsán Paprika Manufaktúra a kalocsai tájkörzethez tartozó területen termel helyre vetett, kézzel szedett fűszerpaprikát. A betakarított paprikát “raschel” tömlőkbe töltik és szellős, fedett tárolókban, 4-6 hétig érlelik, majd válogatják, osztályozzák, csumátlanítják, mossák, szeletelve terítik, és 18-20 órás kíméletes szárítással (55-60 °C) csökkentik a víztartalmát. A paprikát megrendelői igény szerint frissen, finomra őrülve szállítják, illata ilyenkor élénken gyümölcsös.

Aranyszalag Minőség – új tanúsítvány 2016

Akasztói Szikiponty. Izmos húsú, kevéssé zsíros fajta, amúri vadpontyból és szarvasi fajtából tenyésztve. A genetikai előnyök azonban kizárólag megfelelő tartás mellett érvényesülnek: fontos a természeteshez hasonló életkörülmények biztosítása, tiszta víz, megfelelő halsűrűség, minimális takarmányozás, szikes talaj. A takarmányozást jóval a vágás előtt leállítják, hogy tiszta átfolyó kútvízben fürdessék ki a halakat. A vágás a legkíméletesebb módszerrel zajlik, a hús gyors hűtés következtében 1 órán belül eléri a 2°C-os maghőmérsékletet. A ponty minősége meggyőzte a magyar konyhafőnököket; a Kulináris Örökség-díjas érsekcsanádi Rév csárdában is akasztói sziki pontyból készül a friss halászlé.

Aranyszalag Minőség – új tanúsítvány 2015

Beregi csirke (Alemitta). Hévér Tímea és Kerekes Attila legalább 84 napos, szabadon tartott, minimum 85%-ban gabonafélékkel takarmányozott, hagyományos genetikai állományú szárnyasai.

Aranyszalag Minőség – új tanúsítványok 2014

Aranyszalag 2013

Tetrabbit: szabadtartású „relax” nyúl. Jellemzői: különösen állatbarát és antibiotikum-mentes istállótartás; az állatok természetes takarmányon kívül kiegészítésként szénát, sárgarépát és almát kapnak; a tartás és húsfeldolgozás minden mozzanata követhető, folyamatosan ellenőrzött, és auditált. Nagyrészt exportra szállítanak, hazai éttermek a cégnél közvetlenül rendelhetnek.

Zselicvad: prémium jelzésű „extra” vadhús. Zselici környezetből származó vadak húsa, változatos növénytársulásokon élő állatokból. A kisüzemi feldolgozás során állatazonosító révén végül minden húscsomagon visszakövethető a termelési folyamat a származási helyig, vagyis tudni lehet, hogy mikor született és mit evett az állat. „Extra” minősítéssel kerül forgalomba a 24 hónapnál fiatalabb állatból származó termék; csak éttermeknek szállítanak. Szinte egész évben elérhető: őz, szarvas, vaddisznó.

A Brunner méhészet galagonyaméze. A cég számos különleges terméke között az egyik legérdekesebb, és szinte minden évben hozzáférhető mézfajta a galagonyaméz. A méhészet a budai-pilisi régió karakteresen eltérő, változatos mikroklímáiból, „romlatlan” környezetekből gyűjti, és kíméletes technológiával állítja elő különleges terroár-mézeit. A NÉBIH vizsgálatai szerint ezek teljesen antibiotikum-mentesek, ami a mai világban rendkívüli gondosságot feltételez.

Molnár János kecskesajtai. Molnár János a Magyar Gasztronómiai Egyesület országos kecskesajttesztjének első három helyét szerezte meg kisüzemi kecskesajtjaival. Gúla alakú, nemes penészes és faszenes friss sajtja 6–16 napos korában van a csúcsponton. A Salon, a Borkonyha, a Kistücsök, a Mandula, a Laci?Pecsenye!, a Pajta és a Zona étterem rendeli rendszeresen termékeit, az üzletek közül az All-In Delicates, a Baldaszti’s és a Sarki Fűszeres tartja őket.

Parajdi étkezési só. A „Székelyföld fehér aranya” néven is emlegetett só 310 méter mélyről érkezik a felszínre, természetes állapotában kerül forgalomba. „Nincs hozzáadva, se elvéve belőle semmi.” Kézzel válogatott, frissen őrölt termék.

Rózsavölgyi Csokoládé. A családi kisüzem saját maga készíti a csokoládét „babtól a tábláig”. Több táblájukkal és bonbonjukkal nyertek arany- és ezüstérmeket nemzetközi versenyeken. Termékeiket saját budapesti üzletükben és külföldön értékesítik.

A Kiss család bezdáni fűszerpaprikája. A határon túli termelő paprikaőrleménye „Horgosi 2-es” és „Horgosi 6-os” elnevezésű érett paprikákból készül. Jellemzői: kézi szedés és szelektálás után négyhetes utóérlelés, kézi csumázás; kíméletes finomra őrlés; tiszta gyümölcsös-ásványos illat és érett-kerek íz. A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2012-es paprikatesztjének első helyezettje.

A Tarpa Kft. szatmári szilvalekvárja. Helyi vadszilvából, a penyigei kékből készül, hagyományos módszerrel. A gyümölcsöt cukor hozzáadása nélkül, üstben melegítik, hosszan keverik, a végeredmény egy sötét, csaknem fekete színű, keményre főzött, de még kenhető, pasztaszerű lekvár. Sok kézi munkával előállított, természetes és egyedi, tájhoz, fajtához és hagyományos technológiához kötődő termék.

Kapcsolódó

Alapítás ITT
Keleméri bárány ITT
Rózsavölgyi csokoládé ITT és ITT
Beregi csirke ITT
Akasztói ponty ITT
Aranyszalagos vacsora ITT
MGE-közgyűlés 2014 márciusa ITT
és 2016 júniusa ITT
Beadványok ITT
Melléklet beadványhoz az alapanyagok ügyében ITT
Stratégiai partnerség ITT
Csirketeszt ITT

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!