Bűvös SzakácsHozzávalóKirályi mangalica

Királyi mangalica

Huszár Krisztián, Veégh Attila, Tóth Péter, Mogyorósi Gábor és Molnár B. Tamás a Kitchen Factory bemutatókonyháján

A múlt héten spanyol királyi kitüntetést kapott Tóth Péter, a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének elnöke, aki egyben  az Olmos és Tóth cég igazgatója. A kitüntetés neve: a Katolikus Izabella rend tisztikeresztje. Az adományozó a spanyol király, VI. Fülöp.

A laudáció szerint a kitüntetés magyar-spanyol kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése és a spanyol sonka magyarországi megismertetése érdekében végzett munkáért jár. Spanyol szempontból. Magyar oldalról nézve a minőségi mangalicatenyésztés érdekében is sokat tett az egyesület.

Tóth Péterrel és Veégh Attilával a Magyar Gasztronómiai Egyesület 2021 végén tartott bemutatót a budai Kitchen Factory helyiségeiben. Veégh Attila a spanyol Monte Nevado magyarországi kereskedelmi igazgatója, a mangalicafesztivál létrehozója.

A bemutatóra a tőkehúsokat a Monte Nevado cég hozta, melynek mangalicáit az Olmos és Tóth Kft. tenyészti Magyarországon a Mangalicatenyésztők Országos Egyesületének felügyelete alatt. Itt minden sertésegyed személyes eredetigazolást kap.

Az ételeket Huszár Krisztián és Mogyorósi Gábor készítette (vietnamigulyas.hu). Egyfajta konyhatechnológiai szemináriumot tartottak a Gundel szakiskola diákjainak.

A Gundel szakiskola diákjai

Az elkészített ételek: hagymalekvárral töltött sertésláb, sertésfül fűszernövény-salátával, rántott karaj „Robuchon” krumplipürével.

A rántott húshoz bemutatták a minőségi mangalicából és a szupermarketekben kapható akciós karaj közötti különbséget látványra, majd ízre is.

Tóth Péter egy korábbi videóban részletesen beszélt a mangalica sorsáról és a spanyol-magyar együttműködésről. Most más kérdések is szóba kerültek.

Mi lehet az oka annak, hogy egyre gyengébb az ételek íze? Miért fontos az, hogy melyik termelőtől származik a hús, akkor is, ha mangalica?

Meddig lehet büntetlenül növelni a hatékonyságot értékkiszedéssel? Miért látszik elkerülhetetlennek a tömeghús laboratóriumi előállítása? (Az interjú Ukrajna orosz lerohanása előtt készült.)

Van-e esélye a minőségnek? Mi az a „restrukturált” élelmiszer? És mit szól ehhez Frankenstein? 

 

Miért tűnnek el azok a kis gazdaságok, amelyekről tulajdonképpen „szólna ez az ország”? Létrejött az a nagyüzemi „csúcs szuper gépezetű” műfaj, amely nem tűri meg a kisebbet maga mellett. És mivel nagyobb a lobbiereje, „rendeleti úton” tud védekezni a kisgazdaságok ellen. „Magyarországon azt a védekezést találták ki, hogy az állatorvosi karon keresztül kijárnak bizonyos rendeleteket… például a PRRS-re (emberre nem veszélyes sertéskór) hivatkozva.”

Veégh Attila a Monte Nevado magyarországi kereskedelmi igazgatója, a mangalicafesztivál ötletgazdája:

A sonkakészítés után megmaradó húsrészeket a Monte Nevado tőkehús formájában külföldön is forgalmazza, Magyarországon 50-60 étteremnek szállítják mint kiemelkedő minőséget. Monte Nevado tőkehús kapható a Széna téri piacon, a Nagyvásárcsarnokban, Szentendrén és a Rózsadomb bevásárlóközpontban is.

Ami a tisztavérű és nem tisztavérű mangalica kérdését illeti, ez Magyarországon egyelőre problematikusnak tűnik. A közönség edukációra szorul?

A karajt besózzuk, idővel a sót lesöpörjük, a szeleteket panírozzuk, krumplipürével tálaljuk. A Robuchon-féle püré különlegessége a vaj magas aránya és a hozzáhasznált Ratte burgonya.

Mogyorósi Gábor és Huszár Krisztián hagymalekvárral töltött sertéslábat sütött.

Fülsaláta vagyis pirított fül csíkra vágva, saláta levelekre és fűszernövényekre téve, vinegrettel és lilahagymával.

Technológia: szaftos húsgombóc, rizsmosás, savasság szintjének beállítása.

Kapcsolódó

Tóth Péter és a mangalicák, Mogyorósi Gábor receptjeivel
Mangalica a köbön
Aranyszalagos tiszta vérű
Vietnamigulyas.hu
Mogyorósi Gábor
Huszár Krisztián
Baszk vacsora Budán
Natur brut a Kis Svábhegyen
Dunapark újratöltve
Mák egyetem
Laci mint konyha
Sertésláb hagymával töltve (Huszár Krisztián)
Húsgombócok szaftosan

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Lázadó levesek

A magyar konyhának van egy régi nagy adóssága a gyümölcslevesekkel, ahol is egy bizonyos fajta lisztes-habarásos, tejtermékes meggyleves-készítmény ma is ikonikus. Édes és sűrű,...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!