Bűvös SzakácsKonyhariportDunapark újratöltve

Dunapark újratöltve

Mogyorósi Gábor (konyhafőnök)

Az Alabárdos étterem a budai várból testületileg a Szent István parkba költözött, a Dunapark Kávéházba. A harmincas években épült bérpalotát egyesek Bauhaus-ékszerdoboznak nevezik, mások szerint nem is igazi bauhaus, de hogy a ház ne lenne pazar, azt senki sem állítja. A Pozsonyi úti márványtáblákon látható, ki mindenki lakott itt Heltai Jenőtől és Kéthly Annától Major Tamásig és Szabolcsi Bencéig. A ház egyik még fontosabb jó tulajdonsága, hogy zöldfelületre nyílik és az étterem-kávézó összenyitható a parkkal.

Odabent a földszinti belteret egy ideig mozinak tervezték, de végül kávéháznak épült meg. Ívelt galériáján kártyaszobákat is be akartak rendezni, mely légtér végül szerencsére nyitott maradt. Adja magát tehát a népszerű-tágas műfaj: reggeli, ebéd, vacsora, cukrászda, kávéház – egész napos nyitvatartással.

Mogyorósi Gábor konyhafőnök ezzel visszatért korábbi kultikus bisztrója, a Lacikonyha közelébe, ahol most ismét közérthető bisztrókonyhát vezet. A adagméretek hagyományosan magyarosak (nagyok), kétfogásos étkezésre tervezve.

Étlap augusztus elején

Gazpacho. A tányérban burjánzó salátabetét, aranyszalagos Saliverzum zöldségekből: paradicsomfélék, uborka, friss zöldek és ropogós kruton. Az asztalnál ráöntött, kenyérrel erjesztett leves (hőmérséklete hidegen túl, jegesen innen) kovászosan savanykás, bátran fokhagymás. Friss-ress, harsány összhatás, kiváló kánikulaétel.

Fotó: Bakcsy Árpád

Füstölt csirkesaláta, dijoni vinegrett. Enyhén füstös, vékony csirkehússzeletek, roppanós salátalevelek, kiváló hegyi sajt (tomme de montagne). Szép kiegészítő a pisztáciás crumble, a vendég maga adagolja a jó ecetből-olajból, dijoni mustárból kevert öntetet.

Fotó: Bakcsy Árpád

Füstölt cékla, buggyantott tojás, hollandi mártás. Római salátán „tökéletes” tojás és vajban sült sajtos tószt. A fő attrakció a lazac színű főtt cékla: ez langyos almafafüstöt kapott, majd fűszeres savanyítólében, vákuumzacskóban további savanyú-édes aromát. Szifonból nyomják rá a hollandi habot. Már most, augusztusban megkaphatja az „év salátája” címet.

Fotó: Bakcsy Árpád

Borjúpofa, gombás árparizottó. Kanállal fogyasztható puha hús és krémes gersli siitake gombadarabkákkal. A gersli alaplével és sűrített borral készült, rizottó módra – puha és krémes, szenzációs. Remek kiegészítő a lassan sült káposzta, az évezred nagy találmányainak egyike.

Fotó: Bakcsy Árpád

Rántott csirke, krumplicsipsz (várakozási idő 25 perc). Suprême (fél mell a szárnytővel) és comb szaftosan, kiváló panírral („eine richtige Knusperspass”, mondanák német reklámszakember barátaink). A csipsz roppan, a saláta friss és változatos. Itt is megjelenik a sztenderd frissítő, a nagyon finomra vágott savanykásított salotta.

Fotó: Bakcsy Árpád

Posírozott garnéla, ropogós polenta, vajhab. Nagyon precízen, à point elkészített nagy adag garnéla. Hozzá kis kockánként panírozott puliszka, ami roppanós és krémes is. Itt is megjelennek a frissítő saláták, szaftosító öntetként pedig egy habosított joghurtos-tejszínes vajmártás.

Fotó: Bakcsy Árpád

Konfitált kacsacomb, gnocchi. Ropogósra pirult comb, kecskesajtos zellerkrém, pecsenyelé. A garnírung pirult krumplitallér (gnocchi) és hosszan párolt káposzta frizésalátával, végül füstösre pirult póréhagyma. Sok hozzávaló, mégis egyszerű hatású, klasszikus étel egyéni csavarokkal.

Fotó: Bakcsy Árpád

Rántott fogas paradicsomos tök. Szaftos halkockák nagyon ropogós panírban. A garnírung tökmetélt szikkasztott paradicsomkockákkal, leveses paradicsomos szósszal. A frissítés: finomra vágott ecetes salotta és újhagyma. (A panírozás elég gyakran feltűnik a mostani étlapon, aminek két oka lehet: egyfelől kiválóan kezelik a technológiát, másfelől sokan szeretik a műfajt.)

Fotó: Bakcsy Árpád

Mangalicatarja. Jóízű hús, paradicsommal töltött paprika, pirított krumpli, friss zöldek. Jól áll neki a pirított hagymakarika.

Fotó: Bakcsy Árpád

Crème caramel. Nemes ízű őszibarackfagylalt, omlós crumble (a ház egyik specialitása), krémes puding, karamella. (A konyha a nagy cukrászati szekciótól függetlenül minden nap készít tányérdesszertet.)

Fotó: Bakcsy Árpád

Kapcsolódó

Lacikonyha
Főzelékek a Lacikonyhán
Karanténfőzés Mogyorósi Gáborral
Diplomáciai inspirációk – Mogyorósi Gábor szemináriuma
A 2015-ös év étele a Lacikonyhán
Utolsó vacsora a Lacikonyhán
Gulyás és terrin / Mogyorósi Gábor a TV-ben
Téli főzelékek és tavaszi tekercsek Mogyorósi Gábortól
Gazpacho
Salmorejo
Hollandi mártás (sauce hollandaise)
Vajmártások (beurre blanc)
Világ hússalátái
Larb (egyfajta hússaláta)
Egyetemes káposzta – sült káposztával
Crème caramel
Omlós morzsa (crumble)

Dunapark Kávéház
1137 Budapest
Pozsonyi út 38.
Nyitvatartás: 9:00-21:00

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. A múlt héten ettünk ott:

    Füstölt cékla, buggyantott tojás, hollandi mártás: A tojás tényleg tökéletes, a cékla szenzációs, de a szósz túl savanyú, elfedi a finom saláta ízét.
    Gazpacho: Tökéletes! A fogás könnyed, mégis erőteljes ízű, egész nyáron el lehetne élni rajta.
    Borjúpofa, gombás árparizottó: Az árparizottó nagyon finom, kitűnő kiegészítő a vajpuha és ízes hús mellé. A lassan sült káposzta viszont bántóan sós volt.
    Rántott fogas paradicsomos tök: Lágy ízű, finom tök, amely kitűnően engedi érvényesülni a nagyon jó állagú és ízű fogast. A paradicsomos szósz viszont a fogás végére kellemetlenül eláztatja a tényleg szuperropogós panírt.

    Összességében, bár nagyon finom volt, de a várakozásainkat nem teljesítette a hely: a Lacikonyhában finomabbakat ettünk. Az adagok viszont tényleg nagyok, a desszert már nem is fért be.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!