Könyv: Bűvös Szakács – Konyhauniverzum

A világ híres ételei szórakoztató kultúrtörténeti környezetben – főzőbarát receptekkel.

Szakácskönyvakció

A főzés tudománya és a Bűvös Szakács Konyhauniverzuma: két hiánypótló kötet egy csomagban – jelentős árengedménnyel!

  • Mit, miért és hogyan főzött az ember, mióta Homo sapiensnek gondolja magát?
  • Miért kellett Rozamunda királylánynak koponyából bort innia, és mitől jött vissza mégis az étvágya?
  • Melyik virsli mondható becsületesnek?
  • Tudott-e úszni II. Lajos bajor király, és milyen gombócot evett utolsó születésnapján?
  • Milyen titkos kalandok zajlottak a békebeli bécsi Sacherben, ki tudhatott róluk, és mi volt közben az étlapon?
  • Mitől lesz extrém ropogós a malac bőre?
  • Miért része a szamuráj becsületkódexnek a főzni tudás, mennyi idő alatt készül el a rizs a tiszta vízű patakban?
  • Hogyan készült sok száz éve az első instant krumpli?

„A Molnár B. Tamás – Bittera Dóra szerzőpárosra már rég fel akartam hívni e sokat szenvedett nemzet figyelmét itt a Kárpátok ölén. Az ország messze legjobb gasztronómiarovatát írják. [...] Sok helyen jártak is, és láthatóan főzni is tudnak, vagyis nagy elméleti és elvi tudásukat a nélkülözhetetlen személyesség hitelesíti és erősíti. Jól ismerik (nem, abból indulnak ki!) a saját hagyományainkat is, a konyhánk (kultúránk) történetét is. Olyan magától értetődően magyarok és európaiak, mintha csak álmodnánk.”

Esterházy Péter

Élet és Irodalom, 2005

A kötet világutazás. Párizstól Peruig, Bécs, Thaiföld, San Francisco, Toszkána, továbbá az őskori barlangok, az ókori Egyiptom és a középkori Vikingföld érintésével. Bővített és átdolgozott válogatást kínál abból a cikkosorzatból, amely 2003–2011 között jelent meg a Magyar Nemzet hétvégi magazinjában. Sokan ettől eredeztetik a „gasztroforradalmat”.

350 oldal
recept és kultúrtörténet.
Jelentősen kibővített receptrész
„főzőbarát” formába szerkesztve.

Példás fanatizmus, elegancia, végtelen nagyvonalúsággal és szenvedéllyel párosítva – aki ezt a könyvet elolvassa, és a Bűvös Szakács tanítványának áll, az otthon lesz a gasztronómiában, és nemcsak a saját konyhájában, hanem bárhol a világon. Szinte minden benne van, amit a főzésről és evésről tudni érdemes.”

Dragomán György

író

Lapozz bele!

Ha az egeret a könyvoldal fölé viszed, a megjelenített oldal alján megjelenik a navigációs menü, ahol lapozhatsz, vagy kinagyíthatod az oldalt.

„A szerzők műveltsége és tárgyi tudása lenyűgöző: minden sor tömény információ, a tudás és a szellem áramlik mindenhonnan. Adhat ennél többet egy könyv?”

Uj Péter

444

A könyvről írták

…Itt ugyan a rendszerváltás utáni magyar sajtó egyik legnagyobb hatású cikksorozatával van dolgunk, de még ez sem garantálna semmit, simán lehetnének ezek a cikkek ma, egy kötetbe gyűjtve érdektelenek, érvénytelenek, avasak… (444.hu – A konyhauniverzum mágikus realizmusa)

Akit tényleg magas szinten érdekel a nemzetközi gasztronómia és a történelem, és szeretné azt élvezetes sztorikon keresztül megismerni, annak idén nem tudok jobb ajándékot elképzelni. (Index – Nagy karácsonyi szakácskönyv-ajánló)

Induljunk ki abból a gondolatból, amit Karácsony András filozófiaprofesszor, társadalomtudós mondott a könyv méltatásában, hogy a Bűvös Szakács egy gasztronómiai selyemút. De hogyan is épülnek fel ennek az útnak az építőkövei? Hogyan születtek ezek a történetek; térben, időben milyen kalandozásokat olvashat, aki kezébe veszi a kötetet? (Infostart – A Bűvös Szakács-sztori: receptek és gasztrotörténelem egy kötetben)

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy a magyar gasztronómiai forradalom a szerzőpáros köpönyegéből bújt ki, ahogyan annak idején Dosztojevszkij szerint a kora irodalma Gogoléból. (Chef & Pincér – Itt a Bűvös Szakács-könyv: Így bújt elő a köpönyegből a gasztroforradalom)

Elkezdődik Krisztus előttről, aztán egyszer csak nyakig ülünk a savanyú káposzta és James Cook kapitány történetében, amely tarkítva van az almás libamájtortácska receptjével. (Karácsonyi könyvajánló – Bűvös szakács)

Az emberiség történelme nyomon követhető az ételek-italok tükrében. Eddig magyar nyelvű kiadvány nem volt a témában. (Vendéglátás – Bűvös receptek utazással fűszerezve)

Irodalmi igénnyel használja a nyelvet, izgalmas gasztrosztorikat mesél a világ minden tájáról. Óriási tudás van benne fölhalmozva. (Gusto – Nekem ezek 2017 legjobb szakácskönyvei)

Olvastak már sztorizós szakácskönyvet? Most született egy ilyen. A viszkis, sörös fejezettel matinézunk. Részlet a könyvből (24.hu – Napi öt liter sört iszik a mértékletes szerzetes)

Hiánypótló, kihagyhatatlan, kötelező darab – ha ezekkel a jelzőkkel illetjük a Konyhauniverzum című könyvet, akkor kicsit sem túloztunk. (Gastro Coach – A konyha. A világmindenség. Meg minden)

A magyar gasztronómiai könyvpaletta egy különleges, olvasmányos, izgalmas történetekkel fűszerezett kiadvánnyal, a Bűvös Szakács-sorozat első kötetével bővült, amelyet a Molnár B. Tamás-Bittera Dóra szerzőpáros jegyez. (Turizmus.com – Bűvös receptek utazással fűszerezve)

Könyvbemutató

2017. december 18-án az Innio étteremben tartott könyvbemutatón hárman beszéltek a kötetről: Dragomán György, Karácsony András és Takács Lajos. (Az Inforádió felvétele.)

További sajtómegjelenések, interjúk

Provinciális, bornírt sötétség van (Interjú Molnár B. Tamással)

client-image

Egy régi március tizenötödike, a magyar gasztroforradalom és a lázadók mellett elsuhanó állami pénz (Podcast interjú)

client-image

A malac fejét gyorsan vágjuk le (Interjú Molnár B. Tamással)

client-image

A Bűvös Szakács-sztori: receptek és gasztrotörténelem egy kötetben (Interjú Molnár B. Tamással)

client-image

A magyar gasztronómia miniszterelnöke (Molnár B. Tamás portré)

client-image

Remény nélkül is jól tudok harcolni (Interjú Molnár B. Tamással)

client-image

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!