Bűvös SzakácsMGEAranyszalag 2019 – májusi átadás

Aranyszalag 2019 – májusi átadás

Az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította 2013-ban a francia Label Rouge mintájára.

Az a meggyőződés áll mögötte, hogy a terroár és a valódi kézművesség védelemre szorul. Rendkívüli alapanyag nélkül nincs jó konyha. És hogy egy valamirevaló konyha mindig él a terroár adta lehetőségekkel, s a szakácsszakmának nagy felelőssége van abban, hogy az asztalon megjelenítse saját régiójának egyéniségét.

Hitelesség

A hiteles minőségtanúsítás egyszerre szolgálja a fogyasztót és támogatja a termelőt, jó esetben a döntéshozóknak is segít jó döntést hozni. A cél: érdekeltté tenni embereket a minőség előállításában és annak megvásárlásában. A cél a minőség piacképességének erősítése. Ehhez alapkövetelmény az előállítás átláthatósága, ellenőrizhetősége.

Az Aranyszalag tanúsítóvédjegy független attól, hogy a termék visel-e más egyéb minősítést. A termékeket élvonalbeli szakácsok, szakemberek javasolják és tesztelik. A minőség romlása esetén a tanúsítás megszűnik.

A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2019-ben a következőknek ítéli oda az Aranyszalag Minőség tanúsító védjegyet:

Az állomány francia vérvonalú Carneau, Hubbel és Euro-pigeon galambokra épül. A tartók kerülik az antibiotikumokat és a mesterséges vitaminokat. A madarak 30%-os fehérjetartalmú szemestakarmányt és természetes összetételű emésztőanyagokat kapnak (zúzott kavics, apró kagyló). Tágas dúcokban és szellős reptetőkben töltik napjaikat, fürdési és napozási lehetőséggel. A 28-32 naposan vágott (tisztítva 500 grammos) galambok érlelve is kaphatók. Remélhetőleg hamarosan „fojtva” is, hiszen rég bebizonyosodott, hogy a hús íze így a legjobb. (Ez a szakszerű eljárás kíméletes módszer, Magyarországon vadaknál régóta engedélyzett, a jogszabály változását indokolná az is, hogy a galamb a legvadabb húsú szárnyasunk.) Galamb rendelhető a cégtől közvetlenül, kóstolható vezető éttermekben (Olimpia, Mák, Platán, La Perle Noire, Hatvanhét, bécsi éttermek).

Munkaigényes, kézzel válogatott és csumázott paprika hagyományosan szárítva, kiméletesen őrölve. Íze nemesen édeskés-gyümölcsös, szép olajossággal. Miután többször jó eredményt ért el a Magyar Gasztronómiai Egyesület tesztjein, több vezető étterem is érdeklődött iránta. Olyan prémiumtermék, amit korábban csak 125 g-os kiszerelésben lehetett kapni, de újabban a cég oldalán nagy kiszerelésekben is megrendelhető. Minősége hasonló a bezdáni Kiss-féle, és a faddi Mocsán paprikáéhoz. Egyre többen használják.

Világviszonylatban is egyedülálló technológiával készülő sonka, szabadtartású szőke mangalicából. Az elletésből kivont, ötéves kocákat még további két évig tartják, sonkájukat 3-4-5 évig érlelik. Ízre a legjobb Iberico bellota sonkákkal vetekszik. Csonttal és csont nélkül is beszerezhető az Anna hotel konyháján (1115 Budapest, Kelenföldi út 1-13), ahol a helyszínen kóstolható is. Ritka különlegesség.

 • Saliverzum zöldség és salátakeverék/ Szeged / Sándor Viktória

A család az első budapesti francia étterem ösztönzésére kezdte el termeszteni a minőségi minizöldségeket és salátákat, sok évvel ezelőtt. Azóta sok tapasztalatot szereztek, a zöldségeket és salátaféléket műtrágya nélkül termesztik, kizárólag szerves trágya és ásványi sók használatával, vagyis tartózkodnak a természetellenes „gyorsítva hajtatástól”. Salátakeverékük 15-20-féle levélből áll, összetétele évszakonként változik. Az ismert lágy levelű salátákon (tölgylevelű, vörös és zöld lolló) kívül kerülnek bele amarántok, különböző mustár- és céklalevelek, bokcsoj és más káposztaféle. De kerül bele shizó (más néven perilla, vagy kínai bazsalikom), mizuna, borsóhajtás, zöld vagy vörös spenót, idényben sarkantyúka, bársonyvirág, madársóska, tyúkhúr, és csalán is. Gyors sikert értek el, több mint 40 helyre szállítanak. Néhány példa: Alabárdos, Fricska, Larus, St. Andrea, Beefbar, Beef Boutique, Salon/New York, Dunapark Kávéház, Spinosa Kávéház, Zeller bisztró, Wolf András Séfeasztala. Megrendelhető a Pusztaszeri úti HT zöldségesnél és a Nagyvásárcsarnok B12-es pavilonjában. Szállítanak a Metrónak is, de ott csupán 3-4 féle levél van a keverékben.

SAJTÓGÁLA

 1. május 5-én az új okleveleket átadja: Erdős Norbert, néppárti Európai Parlamenti képviselő, aki a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottság, illetve a Halászati Bizottság tagja, az Aranyszalag ügyének régi és következetes támogatója.

Régi és új aranyszalagos termékekből főznek a legjobb magyar szakácsok az MGE sajtógáláján, régi és az új aranyszalagosok tiszteletére.

A helyszín a Kobuta étterem, amelynek konyháját Takács Lajos vezeti. Takács úr maga is következetesen használ aranyszalagos minőségű alapanyagokat, a Bűvös Szakács tv-sorozat gyakori szereplője. Epizódok itt:

AKIK FŐZNEK

 • Ádám Csaba (Olimpia): aranyszalagos tahitótfalusi pisztráng
 • Bernát Dániel (Rézkakas): aranyszalagos Tetrabbit nyúl, aranyszalagos fűszerpaprikákkal (bezdáni, Mocsán és szegedi Rubin)
 • Huszár Krisztián: kézzel vágott tatár bazsalikomlevélen, parajdi sóval és fleur de sellel
 • Litauszki Zsolt (Gundel): vadas mártás grillezett aranyszalagos galambhoz
 • Mogyorósi Gábor (Alabárdos): ruszli aranyszalagos akasztói pontyból és parajdi sóból
 • Palotai Csaba (Kobuta): boudin blanc (fehér hurka) aranyszalagos beregi csirkéből
 • Takács Lajos (Kobuta) és Vidák Zoltán: rámen mangalicából és csirkéből, Heppenheimer-tojással; cukune aranyszalagos beregi csirkéből
 • Stoller Márton (+52 Event&Gastro Hall) aranyszalagos keleméri bárányból grillez
 • Desszert: aranyszalagos Rózsavölgyi csokoládé és ebből készült édesség, Kutasi-féle aranyszalagos budai mézzel
 • Pezsgő: Vissy Pincészet

AZ ESEMÉNY TÁMOGATÓI

 • Akik főznek
 • Kobuta étterem
 • Rózsavölgyi csokoládé
 • Molnár János sajtkészítő
 • Bálint Csaba galambtartó
 • Károly József hentesmester
 • Gál József hentesmester
 • Palotás Péter (Budaörsi Halpiac)
 • Tahitótfalusi pisztráng
 • Heppenheimer tojás
 • Beregi csirke (Alemitta)
 • Tetrabbit (relax-nyúl)
 • Keleméri bárány
 • Akasztói ponty
 • Saliverzum
 • Baumgartner Antal
 • Mocsán, Rubin és bezdáni Kiss-féle paprika
 • parajdi só
 • Bence Birtok
 • Vissy Pincészet
 • Brunner Méhészet

Stoller Márton és a Briquette szervezésében május 4-én rendkívül érdekes, átfogó BBQ-tréinget tartanak, ahová még vannak jegyek. Helyileg: Vajda János u. 3. 2091 Etyek. Kontakt:  Ölveczki Sebestyén

Köszönetet mondunk mindazoknak, akik segítenek közhasznú egyesületünk céljainak megvalósításában,
és nekünk utalják adójuk 1%-át

Magyar Gasztronómiai Egyesület
Bankszámla: 11701004-20216348
Adószám: 18116375-2-41

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Az eddigi aranyszalagosok
Aranyszalagos gála 2018-ban
Aranyszalagos gála 2017-ben
A KOBUTA
Beregi csirke a Hagyomány és Evolúció versenyen
Baumgartner-féle mangalica
Keleméri bárány
Rózsavölgyi csokoládé
Brunner-féle méz
Kulináris Charta
Halfasírt Ország
Az újmagyar konyha 9 pontja
Magyar Gasztronómiai Intézet – az MGE tervezete
Válasz az MGE beadványára

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!