Könyv: A főzés tudománya

A magyar kultúra több mint száz éves tartozása, hogy profi szakácsnak és lelkes amatőrnek egyaránt hiteles útmutatót adjon a kezébe. Olyat, ami nem receptgyűjtemény. Ami elsősorban nem arról szól, hogy mit főzzünk, hanem arról, hogyan.

A könyv alapgondolata: ha tisztában vagy az alapokkal, akkor lehetsz kreatív.

„Szép szakácskönyv sok van, de hatalmas hiány volt egy olyan könyv, amiből az alapoktól kezdve egészen a felsőfokig, lépésről-lépésre meg lehet tanulni főzni. A főzés tudománya pont ilyen.”

(Index)

Szakácskönyvakció

A főzés tudománya és a Bűvös Szakács Konyhauniverzuma: két hiánypótló kötet egy csomagban – jelentős árengedménnyel!

Kinek érdekes?

Sokaknak szól. Szakácsnak és szakoktatónak, háztartásnak, érdeklődő amatőrnek és általában mindenkinek, aki fejleszteni akarja konyhakultúráját. Nem egyszerű szakácskönyv: valóságos enciklopédia. Bár francia szerzők műve, az európai polgári konyha alapjairól szól.

Till Attila és Mautner Zsófi A főzés tudománya című könyv bemutatóján. (A könyvbemutatóról részletes tudósítás itt olvasható.)

730 oldal
technológia
+ 100 oldal
a technológiákat illusztráló recept
  • A lépéseket bemutató, részletes fényképillusztráció
  • A technológia leírásán túl a lehetséges hibák és megelőzésük taglalása
  • Elkészítési módok, húsrészek és felhasználásuk, zöldségdarabolás, cukrászat és még sok minden más
  • A késztermék és a technológia leírásán túl, minden fejezet kitér a lehetséges hibákra, és arra, hogyan előzhetjük meg vagy javíthatjuk ki ezeket
  • A francia La cuisine professionnelle magyar változata
  • A magyar változatban az eredeti anyag kiegészül egy sertésfejezettel, a kötet végi receptgyűjtemény pedig fiatal magyar szakácsok finomított receptjeivel – a töltött káposztától a rácpontyon át a somlói galuskáig
  • Nyelvezete egyszerű, a szakkifejezések magyarázata külön kisszótárban, a kötet elején

„Minden magyar számára hozzáférhetővé válik a nélkülözhetetlen és közérthető ismeretanyag. ”

(Magyar Nemzet)

Lapozz bele!

Ha az egeret a könyvoldal fölé viszed, a megjelenített oldal alján megjelenik a navigációs menü, ahol lapozhatsz, vagy kinagyíthatod az oldalt.

Tárgy- és receptmutató

A Magyar Gasztronómiai Egyesület a könyvhöz háromféle mutatót készíttetett, hogy könnyítse a keresést a 830 oldalas kötetben:

Tárgymutató

Receptmutató

Mutató ételféleségek szerint

A könyvről további részleteket találsz, illetve az előszót is elolvashatod ebben a posztban.

Tankönyv vagy nem tankönyv?

Az, de Magyarországon hivatalosan nem lehet az. A hatályos jogszabályok szerint nem lehet tankönyv az, amely jelentősebb arányban különbözik az előző hazai hivatalostól (márpedig ez jelentősen különbözik), ráadásul jóval hosszabb is a jogszabályban előírtnál. 730 oldalon keresztül technológiákat ismertet (mindegyiket egy-egy recept példáján), majd 100 oldalnyi recept következik, amelyeken a bemutatott technológiákat lehet gyakorolni. A bevezetőben tárgymutatónak is beillő (4 oldalas) tartalomjegyzék, ezután 8 oldalas szakmai kisszótár.

Méltatások

Ez a könyv nemcsak a legfontosabb technológiákat mutatja be: megjeleníti a modern éttermi gyakorlatot is. A szerzők hangsúlyosan kitérnek a variációs lehetőségekre, ami a szakácsok kreativitását fejleszti. A szakácsmesterség nem receptek sorozata, a főzés folyamatos alkotás.

Joël Robuchon

aki 1994-ben „az évszázad szakácsa” címet kapta a Gault&Millau étteremkalauztól, Paul Bocuse, Eckart Witzigmann és Frédy Girardet mellett

Gyakran kérdezik tőlem, honnan lehet manapság jól megtanulni főzni. Végre egyszerű lesz a válasz: ebből a könyvből! Szívből ajánlom minden profi háziasszonynak is, kötelező alapdarab!

Mautner Zsófia

gasztroblogger, szakácskönyvszerző

Több évtizede várja a szakma azt a magyar nyelvű szakkönyvet, amelyben a technológiákon van a hangsúly. Ezáltal megismerhetjük az alapanyagokban rejlő lehetőségeket és olyan tér nyílik meg előttünk, amelynek csak a fantázia és a jó ízlés szab határt. Alapmű.

Dávid Sándor

gyakorlati oktatásvezető, szakoktató

E könyv révén egy konyhanyelvet beszélhetünk Európával. Rávezet a pontosságra, a precíz munkavégzésre. Tisztába tesz fogalmakat, irányít, biztonságot nyújt. Aki ezt tudja, annak nagy baja már nem lehet.

Vomberg Frigyes

a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnökségi tagja, a magyar Bocuse d’Or csapat coacha

Egy olyan világban, amely még a mienknél is jobb, egy ilyen könyv az általános műveltség része lenne. Kézikönyv oktatók, tanulók, hivatásos szakácsok és polgári háztartások számára.

Takács Lajos

főszakács, a Magyar Gasztronómiai Egyesület elnökségi tagja

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!