Bűvös SzakácsKarizmatikus ételZsírosdeszka vagy burrito?

Zsírosdeszka vagy burrito?

A galéria megtekintéséhez kattints a képre

Egyesek angol polgári forradalomnak, mások zavargásoknak, megint mások politikai instabilitásnak nevezték az 1640-ben indult eseményeket, melyek során lezajlott egy polgárháború, majd 1649 hideg januárjában egy kővé dermedt Európa szeme láttára kivégezték I. Károlyt – Anglia, Skócia és Írország isteni kegyelemből uralkodó királyát, hogy ettől kezdve Cromwell Olivér irányítsa a köztársaságot. Egy ideig.

Edward Montagu (diplomata, képviselő, admirális) mindeközben a köztársasági erők lojális támogatójaként élt és harcolt. Mikor azonban Cromwell halálával egyre zavarosabbá vált a helyzet, fordított egyet a kockán, s ettől kezdve a monarchia visszaállításához adta tehetségét.

1660-ban hajóflotta élén indult el a kontinens felé, hogy hazahozza emigrációjából II. Károlyt, a kivégzett uralkodó trónörökösét.

The Royal Navy 1660-1749 fournationshistory.wordpress.com

Ekkor új lendületet kapott a főnemesi címek osztogatása. Károly összes szeretőit és számos törvénytelen gyermekét is megajándékozta különböző rangokkal, de mindenekelőtt Sir Edward Montagunak kínálta fel az earlséget (az öt főnemesi cím között a harmadik legmagasabb, a gróf megfelelője), aki először az Earl of Portsmouth címet nézte ki magának (Portsmouth máig nagy kikötő, a Brit Királyi Haditengerészet otthona).

Mivel azonban hajói épp a Dover fölötti Sandwichnél horgonyoztak (akkoriban ez sem volt jelentéktelen kikötőhely), némi töprengés után mégis az Earl of Sandwich mellett döntött. Hajszálon múlott tehát, hogy ma melegszendvics helyett nem melegportsmouthot rendelünk [ejtsd: pjrsz*].

A régi Portsmouth börtönhajókkal

Mivel a cím öröklődik, a 18. század elején született John Montagu már Sandwich negyedik earlje volt. A korabeli bulvárhírek szerint ő „találta fel” a szendvicset, mert nem akarta bezsírozni a kezét kártyázás közben. Ebből annyi bizonyos, hogy excentrikus volt, világlátott és néha léha, amit már akkor is úgy hívtak, hogy „komplex személyiség”.

A haditengerészet főparancsnokaként hosszú éjszakákat volt képes kártyázással tölteni – legalábbis ezt írta róla egy francia, akinek útikönyve a szendvicslegenda legismertebb forrása (Pierre-Jean Grosley: Londres. Neuchâtel, 1770).

Ebben a korban a főúri étkezés még hétköznapokon is hosszadalmas, gyakori a francia szerviz, az asztalon sokféle étellel és körülményes kiszolgálással. Ilyen közegben Sandwich grófja nyilvánvalóan feltűnést keltett azzal, hogy félretette az ezüst evőeszközt és kézzel evett. Ahogy ifjúkori hajózásai során törököknél, görögöknél és más mediterrán népeknél látta. Ahol meg is kedvelhette a kövön sült lepényféléket és az ezekbe csomagolható húsokat, zöldségeket.

Lazasága először sokkolta a londoni társaságot, aztán izgalmassá vált. Mások is elkezdtek olyat kérni, mint ő, és a nyelvbe gyorsan beépülő „sandwich” kifejezés sokáig hordozta még a társított képzetet, hogy „éjszakai görbe falatozás duhajkodó férfitársaságban”.

John Montagu, Sandwich negyedik earlje

Egyesek szerint a kártyaasztal még szelíd verzió, az earlnek voltak vadabb szokásai is. Például részt vett hírhedt Hellfire Club-találkozók okkult, obszcén és vallásgúnyoló praktikáiban, így elvileg előfordulhatott, hogy valami infernális rituálé során kért sózott marhát két kenyér között.

Nicholas A. Rodger hadtörténész-életrajzíró azonban hűti a kedélyeket: szerinte nincs elég megbízható forrásunk, a mendemondák lehetnek megalapozatlanok. A sok tisztséget elvállaló, elfoglalt earlnek igen sok dolga lehetett, legfeljebb az íróasztalához kérhetett finger foodot.

Friss matjeshering-szendvics a bécsi Naschmarkton (főszezon: május-június)

Így vagy úgy, az arisztokratapukkasztó flairrel indult szendvics sorsszerűen betagozódott az ötórai teák és vasárnapi piknikek nyárspolgári hangulatába, mára az angol királyi kastélyokban is a napi menü része. A műfajt amúgy nyilván nem egy ember találta fel. Sokan ettek hasonlókat a nép körében, csak az nem volt akkora szenzáció, és nem szendvicsnek hívták, hanem zsíros kenyérnek vagy másnak.

Európában a középkorban jó szokás volt szikkadt kenyeret használni húsvágódeszkának vagy tányérnak, amit módosabb házaknál étkezés után odaadtak a szolgáknak vagy más rászorulóknak. Ha jutott a kenyérre a húsleveken-szaftokon kívül más ételmaradék is, akkor ez már önmagában is egy remek szendvicsféle volt. A szigeteken ezt trenchernek nevezték (a régi észak-francia tranchier, mai franciául trancher, azaz ’vág, szeletel’ szóból). Rövid ideig tehát még arra is volt némi történelmi esélyünk, hogy szendvics helyett ma trencsert csinálunk a gyerekeknek uzsonnára.

Bocadillo iberico Madridban

A gróf persze szigorúan véve kétoladalas szendvicset rendelt, s ezt sokan ma is tiszteletben tartják. A spanyol nyelvben például csak az angolszásznak tekintett szögletes tósztkenyérből készülő emeletes változatra használják a sándwich kifejezést. Ennél sokkal gyakoribb náluk a bagettjellegű kenyérbe adott sonka, kolbász, véres hurka, tintahal vagy más, amit úgy hívnak, hogy bocadillo. A portugálok sandes néven kínálják a sajtos, sonkás, rántott húsos zsemléket, de eszükbe se jutna leszendvicsezni kedves bifanájukat (fehérboros lében marinált és frissen sütött puha hússzeletek mustárral és piripiri-szósszal, meleg zsemlében).

Bizonyos dolgokat tehát nem nevezünk szendvicsnek, még akkor sem, ha lehetne. Ilyen a hot dog, a hamburger, a wrap, a körözöttes kifli vagy a sonkás molnárka is. A névhasználatnak nincs is különösebb jelentősége – kivéve, amikor igen.

Néhány éve Bostonban született egy különös bírósági ítélet, mely szerint „szendvicsnek az nevezhető, amiben legalább két szelet kenyér van”. A bíró az amerikai Merriam-Webster szótár 2006-os szócikkére hivatkozott, de az indoklás így is sántított. Utóvégre az angol és az amerikai nyelv is ismeri az open sandwich, vagyis az egyszeletes szendvics fogalmát (amilyen például a crostini, a tartine, a smørrebrød, a canapé, a baszk pintxók jelentős része vagy a retró magyar melegszendvics).

Pintxo a madridi Orio Fuencarralban: ropogós kenyéren tőkehalkrokett, fehér majonéz

A New York Times egyik újságírója annak idején kiderítette, hogy az amerikai agrárminisztérium szendvicsdefiníciója is elég sajátos: „Legalább 35% hőkezelt hústermék, maximum 50% kenyérféle”.

Szerencsére vannak olyanok, akik árnyaltabban tekintik a kérdést: a szendvics hústermék nélkül is jól megvan – legalább kétféle alkotóelemből áll és kézzel lehet fogyasztani.

Kéksajt és gyümölcs – klasszikus párosítás baszk pintxókon

Bostonban azért terelődött jogi útra a kérdés, mert egy szendvicsbáros olyan exkluzív szerződéssel bérelt helyet, mely szerint rajta kívül nem lesz több „sandwich shop” az egész bevásárlóközpontban. Az ítéletből kellett tudomásul vennie, hogy minden további nélkül betelepülhet mellé burritót, tacót, quesadillát vagy bármilyen wrapet áruló konkurens.

Tekercselt sonkás-sajtos melegszendvics egy szelet tósztkenyérből

Még belegondolni is szörnyű, mi minden fenyegetheti a naiv shoppost, ha beköltözik mellé egy őrült spanyol, aki frissen süti a húsos, sonkás vagy halas pitét (empanada, hornazo), esetleg a zöldségszendvicset (két szelet sült padlizsán vagy cukkini között olvad a manchego-sajt). És akkor még nem beszéltünk a világszerte népszerű kiváló rizsszendvicsek nagy családjáról.

A Magyar Hang 2022. május 27-i mellékletének szerkesztett változata

Egy olvasónk, Laszlo Muranyi kommentje a facebookon: Csak a pontossag es a precizitas kedveert: “Maatjes” hering, “szuz hering”, az ivasi idoszak elott halasszak, innen a neve. A pucolas soran hasnyalmirigyet bennhagyjak, annak az enzimjei segitik a fermentaciot a hordokban. A szezonja az junius kozepetol van, majusban halasszak, de nem az a szezon. (Itt egy cikk rola bovebben is, fotot nem tudtam a kommentbe tenni, a kepen szerintem inkabb a balti vagy nemet “matjes” hering verzio van inkabb a szendvicsben, az joval sosabb mint a holland, adott esetben fustolt is.)

Recept

Onigirazu (rizsszendvics)

Lazacos szendvics szójaszósszal és szusigyömbérrel

Szusinak alkalmas kerek szemű rizst főzünk, kiterítjük és töltelékkel rétegeljük. Nagyon sok egyéni variáció lehetséges a témára.

Nyugat-Európában sok helyen árulják ázsiai üzletekben, celofánba csomagolva lehet kapni. Alig 20-25 éve terjedt el, tökéletes reggeli, tízórai vagy uzsonna, szokták étkezdékben bento boxba tenni, éttermi étlapokon is megjelent, 2015-ben Japánban egy közvélemény-kutató intézet szerint az év étele lett.

A vágódeszkára először műanyagfóliát terítünk, erre négyzet alakú (15-20 másodpercig átpirított) norilapot, fényes oldalával lefelé. A közepére elforgatva feleakkora rizsnégyzetet helyezünk 1,5-2 cm vastagon: a zöld norilap felső csúcsa mutasson tehát északnak, a rizsnégyzet csúcsai nyugatnak és keletnek. Úgy, hogy a zöld lapba borítékszerűen be tudjuk csomagolni a rizst.

Ha nyers hallal töltjük, akkor a még meleg rizst ízesítjük: 400 gramm rizshez (2 cup) 0,8 dl rizsecetben feloldunk 1-2 csapott ek cukrot és 1 kk sót, ezt keverjük kíméletesen a rizshez.

Az alsó réteg rizsre adhatunk kevés halszószt (sózza és egyben ízfokozóként is működik), majd rátesszük a választott tölteléket. Lefedjük még egy réteg rizzsel, meghintjük pirított szezámmaggal, esetleg sózzuk, majd borítékszerűen becsomagoljuk. (A norilap csücskeit ilyenkor benedvesítjük, így jobban tapadnak.) A csomag négyzet alakú borítékra hasonlít.

Fóliával szorosra húzzuk, formára lapogatjuk, hagyjuk összeérni, tálaláskor nagyon éles, vékony pengéjű vízbe mártott késsel kettévágjuk (hogy ne tapadjon rá a rizs).

A rizsben bulgogi, kimcsi, sültpaprikakrém, sült hagyma

Néhány jellegzetes kombináció a töltelékben

  • rántott hús (tonkatsu), tonkatsu-szósz, vékonyra vágott nyers káposzta
  • friss lazac, kaviár, keménytojás, pirított lazacbőr, szusigyömbér
  • garnéla, avokádó, koktélszósz (például majonéz némi sriracha csiliszósszal keverve)
  • bacon, tükörtojás
  • bulgogi (vékonyra vágott, marinált hirtelen sütött marhaszelet), kimcsi
  • lágy habart tojás, füstölt hal, snidling
  • lazactatár salátával
  • gomba, spenót, bonitopehely (kacuobusi)
  • sült virsli, torma, uborka
  • pirított tofu, sizólevél, forrázott babcsíra
  • sült kacsamell, vörös káposzta

Tölthetünk bele bundás tintahalat, erdei gombát, békacombot, tetszőleges zöldségeket és salátaféléket. Harmóniaérzék és jóízlés kérdése.

Minimalista változatokba nem kell más, mint néhány kimagozott olajbogyó; puha vagy akár ömlesztett sajt; egy réteg pirított rizs szójaszósszal ízesítve; pirított szezámmag algafélékkel (ehhez használják fel például a dashikészítésből visszamaradó kombulapokat olyan módon, hogy szójaszószban főzik még egy ideig, és apróra vágják).

Ropogós elemek

  • haltöpörtyű
  • ropogós sült hagymakarika
  • pirított olajos magvak

Opcionális szószok

  • padlizsánkrém
  • sültpaprika-krém
  • koktélszósz
  • hojszinszósz

És végül: készíthetünk gyümölcsös rizsszendvicset is eperrel vagy őszibarackkal, körte és kéksajt párosítással vagy mással.

Kapcsolódó

Helló halak
Chirashi sushi
Elixírek halból (a világ legjobb halszószai)
Folyékony halak

Maximalista szendvicsek
Tisztelet a vajaspirítósnak (Mitsubishi Bread Oven)
Zsírosdeszka vagy burrito?


Recept

Nizzai szendvics (pan bagnat)

Nizzai salátával töltjük, becsomagolva hagyjuk összeérni

A pan bagnat annyit jelent, hogy áztatott kenyér. Olívaolajjal és nagyon kevés jó borecettel locsolt salátás-zöldséges szendvicsről van szó. Eredetileg nagyobb zsemlére hasonlító cipóféléből készül, de használhatunk hozzá bagettet is.

A nizzai saláta hozzávalói kerülnek bele. A nizzai saláta emblematikus provanszi étel: nyers vegyes saláta hallal (szardella és tonhal), keménytojással, fekete vagy barna olajbogyóval, hagyomány szerint kerülhet bele egy főtt zöldség is (például zöldbab vagy articsóka, jelen esetben sült shishito paprika).

A szendvicshez előkészítjük a saláta hozzávalóit. A paradicsomot, zöldpaprikát, uborkát szeletre vagy kockákra vágjuk. A hagymát hosszában vékonyra, a fokhagymát finomra. A zöldsalátákat és a fűszernövényeket tépdessük. A kilenc perces tojást cikkre vagy karikára vágjuk. A szardellát röviden tejbe áztatjuk, majd apróra vágjuk. Erre jön a tonhaltörzs és néhány kimagozott-félbevágott fekete olajbogyó. Megszórjuk snidlinggel.

A friss cipót vagy bagettet félbevágjuk, a belét bevagdossuk és kiszedjük, hogy helyet teremtsünk a salátának. Öt percre 180-200°C-os sütőbe tesszük szikkadni (hogy „szomjas legyen”). Mindkét felét megecseteljük olívaolajjal és kevés borecettel. Erre rétegezzük a saláta hozzávalóit.

A kenyér két felét egymásra borítjuk, feszesen zsírpapírba és műanyagfóliába csomagoljuk, tepsibe tesszük, a tetejére is tepsit teszünk és még egy nehezéket, hogy kellően ellapuljon. Legalább egy órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha egész éjjel ott marad, az is jó. A hűtőszekrényben kissé összeérik, de a külseje viszonylag ropogós marad.

Pan bagnat cipóban, még a becsomagolás előtt (fotó: Bakcsy Árpád)

Változat

A karikára vágott lila hagymára kevés finomra vágott fokhagymát adunk, némi borecettel meglocsoljuk és állni hagyjuk.

Készítünk egy tapenádot: petrezselymet, kevés friss majoránnát, magozott fekete olajbogyót, kapribogyót és kevés szardellát összeturmixolunk szaggatott üzemmódban (nem kell krémes legyen, legyen egyenletesen darabos). Belekeverjük az ecetes hagymába. Olívaolajat adunk hozzá, és friss borssal, esetlegesen dijoni mustárral ízesítjük.

A bagett mindkét felét beecseteljük olívaolajjal, az alsó felét megtöltjük a lilahagymás olajbogyós keverékkel. Erre tesszük a tonhalat, a paradicsomot, a tojásszeleteket és az uborkát, végül még egy réteg hagymás keveréket. Lefedjük a felső résszel, szorosan fóliába csomagoljuk, ráhelyezünk egy tepsit és egy nehezéket, hogy ellapuljon. Hűtőszekrényben néhány órát állni hagyjuk.

További lehetséges kiegészítők

Bazsalikom, szárított paradicsom, retek, rügyek, zöld levélfélék.

Julia Child és Jacques Pepin verziója

Focacciát sütnek hozzá, a belsejét mindkét oldalon zöldes, fűillatú olívaolajjal locsolják meg. Erre tesznek egy réteg salátalevelet, egy réteg vékonyra szelt brie sajtot (a brie külső rétegét vékonyan levágják) és magozott fekete olajbogyót. Erre kerül a paradicsomkarika kevés sóval, a vinegrett és a szardellák. Julia Child megjegyzi: „Aki utálja a szardellát, az használhat helyette szardíniát vagy tonhalat is, de semmiképp nem a vízben eltett tonhalat”. „A másnapi piknikhez vékonyra szeleteljük és bort viszünk hozzá” – mondja Jacques Pepin.

Kapcsolódó

Provence és az aioli
Zsírosdeszka vagy burrito?
A Mitsubishi pirítósa

Pan bagnat focacciából, brie sajttal

Recept

Bánh mì (vietnámi szendvics)

A bánh mì „a” szendvics Vietnámban. Megjelenik benne a francia örökség – egy bagettre emlékeztető péksütemény formájában, amelynek funkciója az, hogy összefogja a betéteket.

Hagyományosan állandó szereplő a majonéz és egy lágy májkrém. Ezenkívül pedig szinte bármi. A vietnámiak sokféle felvágottat használnak: rakott és vagdalt húsokat, véres disznósajtokat, marhapárizsira emlékeztető szeleteket, fokhagymás kolbászféléket. Nagyobb helyeken lehet sült halat vagy hús- vagy halgombócot is kérni bele.

Ezekkel rétegeződik a többféle salátalevél, fűszernövény és marinált zöldség (hagyma, répa, retek, uborka). Miután alig van érzékelhető kenyérbél, az egész laposra nyomható, könnyen harapható.

A bánh mì időközben szakosodott is: némely helyeken adják vékonyra vágott koreai vagy kínai grill- és BBQ-húsokkal (akár kacsával is), kimcsivel, gombával és csilis-zöldfűszeres, lime-os szósszal, csirkeszatéval, döner kebabbal. Létezik tofus, paradicsomos, szardíniás verzió is. Híressé vált a tépett sertéses változat karamellás szósszal.

Kísérleti banh mi bagettből  

A kenyér maga

Saigonban Ruff Dávid (Enso/Costes Downtown) járt utána néhány éve a bánh mì kenyerének. Mint mondja, általában egyszerű élesztős vizeskifli-tésztáról van szó (bár péksége válogatja).

Több helyen mondták, hogy „szegény”, vagyis alacsony fehérjetartalmú lisztet jó használni hozzá, minimális só és cukor kerül bele. A kelesztés egyszer, viszonylag magasabb hőfokon történik, ettől lesz ennyire könnyed. Amikor kiszállítják a friss kenyeret a helyszínre, akkor sok helyen még egyszer „besütik” forró kemencében vagy grillben, hogy a héja visszakeményedjen.

A kép sosem nem adja vissza azt az élményt, amikor beleharapva kiderül, hogy a héj valószerűtlenül vékony és ropogós, a kenyérbél szinte nem is érzékelhető, inkább csak lebeg, és az egész végtelenül könnyű.

Arányok

  • 250 g liszt
  • 180 ml langyos víz
  • 1,5 kk száraz élesztő
  • 1 kk só
  • 1 kk cukor

Maximalista szendvicsek
Tisztelet a vajaspirítósnak (Mitsubishi Bread Oven)
Zsírosdeszka vagy burrito?


Recept

Rozsos szendvics angolnával és tojással

Klasszikus észak-német kreáció. Mélyen gabonás ízű kenyérrel és szépen füstölt angolnával készül. (A nálunk nehezen beszerezhető angolna helyettesíthető például füstölt pisztránggal is.)

Hozzávalók

  • 2 szelet durva magos rozskenyér
  • 2 tojás
  • 50-60 g füstölt angolna (vagy pisztráng)
  • snidling
  • kaviár (esetleges)
  • kanálnyi tejföl (esetleges)

Az angolnát lebőrözzük, megfelelő adagméretre vágjuk, tányérra téve 5 percre langyos (50 °C-os) sütőbe tesszük. A formára vágott kenyérszeleteket kevés vaj és olaj keverékén mindkét oldalon megpirítjuk, papírra kivesszük, langyos (50 °C-os) sütőbe tesszük.

A tojást felverjük, sózzuk-borsozzuk, habzó vajra öntjük, kívülről befelé falapáttal tologatjuk, ezzel kis kupacokat képzünk. (Esetlegesen belekeverhetünk kiskanálnyi tejfölt.) Ügyeljünk rá, hogy maradjon nagyon szaftos és krémes a tojás, ne készüljön túl. (Legyen inkább félkész, mint kiszikkadt).

A kenyérszeletre helyezzük a szaftos tojást, meghintjük finomra vágott snidlinggel, erre tesszük a langyos halat, a tetejére kanálnyi kaviárt.

Megjegyzés: a kenyeret lehet szárazon pirítani és vékonyan vajazni. Használják hozzá a nagyon „sáros” érzetű sötétbarna vagy fekete pumpernickel kenyeret is. Tejet vagy tejszínt nem ajánlunk a habart tojásba, mert nem lesz tőle krémesebb.

Kapcsolódó

Angolnák hajnalban
Maximalista szendvicsek
Tisztelet a vajaspirítósnak (Mitsubishi Bread Oven)
Zsírosdeszka vagy burrito?

 


Recept

Uborkás szendvics

Fotó: Bakcsy Árpád

A jó uborkás szendvics sápadtnak tűnik, de ha jó hozzávalókból készül, akkor kifinomult, könnyű és üdítő. A minimalizmus jellegzetes példája, az angol ötórai tea hagyományos tartozéka, kötelező gyakorlat a királyi udvarban is.

A királyi család egyik hajószakácsa exkluzív tévéinterjúban elmondta, hogy a három hozzávalós, banálisnak tűnő „snack” megvalósítása nem egyszerű. Királyi hajóutakon naponta frissen kell sütni hozzá a szendvicskenyeret, és akkurátusan be kell tartani az alapszabályokat. A vékonyra szelt kenyér héját levágjuk, a szeleteket vékonyan a peremig vajazzuk. Ez nemcsak ízesíti, hanem impregnálja is a kenyeret, az uborka nem tudja átáztatni. Fontos szabály, hogy a kész szendvics sose nedvesítse be az ember kezét.

Az uborkát közvetlenül felhasználás előtt hámozzuk és hajszálvékonyra gyaluljuk. Kevés sóval-citrommal ízesítjük. Két-három réteget teszünk a két kenyérszelet közé. A négyzetes szendvicset végül két téglalapra vágjuk, azonnal szervírozzuk.

(Az Amerikában elterjedt verzióba vaj helyett krémsajt vagy zsíros tejföl kerül, az uborkát meghintik kaporral vagy más friss zöldfűszerrel.) Az uborkás szendvicshez kiválóan alkalmas a japán tejes tósztkenyér (shokupan) is.

Kapcsolódó

Zsírosdeszka vagy burrito?
A Mitsubishi pirítósa
Maximalista szendvicsek


Recept

Halikrás smørrebrød (Noma)

René Redzepi háromcsillagos szendvicse

Az egyik szendvicsréteg rozsos kenyérlap (knäcke), a másik egy ropogósra sült csirkebőr. A két réteg közt selymes krém, mely egyszerű halikrából készül. A Nomában a tengeri nyúlhal (Cyclopterus lumpus) ikráját használták, ami általában a legolcsóbb kaviárhelyettesítők alapanyaga. Továbbá az étterem saját gyártmányú friss sajtját. (Ezeket helyettesíthetjük más egyszerű halikrával és ricottával vagy ordával).

Knäcke

A rozsos knäckéhez enyhén megfagyasztott magos rozskenyérből 2 mm vastag szeleteket vágunk (sonkavágógéppel vagy vékony pengéjú késsel). Ebből 4×10 cm-es téglalapokat szabunk. Sütőpapírral bélelt tepsire terítjük, olvasztott vajjal megkenjük, sütőpapírral lefedjük, egy másik, kisebb tepsivel lepréseljük, 160 °C-on 18 percig sütjük. Végül akkorára igazítjuk, hogy épp 3×10 cm-es legyen.

Töltelék

A töltelékhez 30 g ricottát összekeverünk 10-10 g tejjel és tejszínnel, majd belekeverünk 100 g ikrát. Sózzuk, finomra vágott kaporral ízesítjük. (A Nomában a tölteléket hidegen, nagyon enyhén füstölték, ha ezt ki szeretnénk kerülni, reszelhetünk bele kevés füstölt sajtot.)

Csirkebőr

A ropogós csirkebőrhöz 160 °C-ra előmelegítjük a sütőt. Alaposan megtisztítjuk a csirke egy darabban lehántott bőrét, külső oldalával lefelé szilikonlappal vagy sütőpapírral bélelt tepsire terítjük. Megsózzuk, még egy réteg csirkebőrt terítünk rá – ezt már külső oldalával felfelé. Szilikonlappal vagy sütőpapírral lefedjük, nehezékkel (pl. lábossal) lenyomtatjuk. Másfél-két órára a sütőbe tesszük, míg a bőr aranybarna színt nem kap, állaga ropogós nem lesz. Felhasználástól függően szabályos formára vágjuk (a „szendvicshez” például 3×10 cm-es téglalapokra), vagy apró darabokra tördeljük és salátát ízesítünk vele.

Kapcsolódó

Maximalista szendvicsek
Tisztelet a vajaspirítósnak (Mitsubishi Bread Oven)
Zsírosdeszka vagy burrito?
NOMA


Kapcsolódó

Missziós burger
Maximalista szendvicsek
Bulgogi
Donostia és a Which listája
Donostia fenékig habostorta
NOMA
René Redzepi

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!