Bűvös SzakácsKarizmatikus ételA Mitsubishi pirítósa

A Mitsubishi pirítósa

Ami belül szaftos marad és kívül egyenletesen pirult (kattints a képre)

Portugáliában is kapni croissant-t a kávézóban, de az igazi minimalista reggeli a sima vajaspirítós tejeskávéval („torradas com galão”).

A torrada egyszerű szó, ebben a közegben mégis többet jelent a szimpla pirítósnál. Ott van benne a kávé- és a vajillat, a nagy közös reggelizés (az emberek mintha Portugáliában kedvelnék egymást). Ez itt egy igazi élőhely. Sok lokálban akár napi ebédmenüre is be lehet fizetni és van úgy, hogy a csecsemőket kölcsönkérik, hogy játszhassanak velük, szívesen vigyáznak rájuk egy órácskát, míg a szülők étkeznek vagy bevásárolnak.

A legtöbb ilyen kávézóban nagy a választék – sajtos-sonkás melegszendvics (tosta mista), gombás vagy tyúkragus tésztakosár (empadas de galinha/cogumelos), tőkehalkrokett, rákkal töltött barátfüle (rissois), vaníliás sütemény (bolo vagy pastel de nata) –, a helyiek többsége mégis gyakran választja a legegyszerűbbet.

Az igazán jó útikalauzok, amelyek külön listázzák a legjobb reggelizőhelyeket, nagy figyelmet szentelnek a torrada minőségének. (Szendvicssütőben készül, megvajazva, egy vagy két rétegben tálalják, vastagabb csíkra vágva.)

Ez a letisztultság csupán úgy fokozható, ha egészen kiváló a kenyér és még jobb a vaj. Még közelebb lépünk a tökéletességhez azzal, ha Mitsubishi Bread Ovent használunk.

Ez a világ egyik legtökéletesebb tósztere, pontosabban NEM TÓSZTERE. Ez egy „kenyérkemence”, így nevezi magát. A tervezők hitvallása: „Adjuk meg a tiszteletet minden egyes szeletnek”. Olyan frissességet biztosít, mintha a kenyér most jött volna ki a pékségből, és tökéletes roppanósságot.

Dobozhoz hasonlít. Felül nyílik, egy vastagabb vagy két vékonyabb szelet fér el benne. Vagyis fontos, hogy felmérjük a belmagasságot és ennek megfelelően szeleteljük a kenyeret, illetve amit rá akarunk tenni. A készüléket a két tervező – Hiroaki Ito és Hitomi Yotsuya – gyengén látó idős emberekkel is teszteltette, akik könnyen megtanulták a kezelését, és Braille-írásban írták meg a tapasztalataikat. A tervezők a rizsfőzők világából merítették a megoldásokat a belső térben keletkező gőz kezeléséhez, ez a know-how segített abban, hogyan tartsák benn és hogyan hasznosítsák a nedvességet.

Három beállításról kell döntés hozni

  • Első gomb négy opciója: friss kenyér, fagyott kenyér, rátétes tószt (sajt, sonka, tükörtojás vagy más), bundás kenyér (French Toast).
  • Második gomb: négyféle szeletvastagságból lehet választani.
  • Harmadik gomb: pirultsági fokozat – lágy foszlóstól a pirulton át a sötét pirultig.

Ha mindezt kiválasztottuk, rázárjuk a fedelet és megnyomjuk a jobb oldali nagy piros gombot, és várunk.

A gép gyorsan dolgozik és tökéletesen. Főként, ha japán tejes kenyeret (shokupan) teszünk bele, aminek van bizonyos cukortartalma: ettől gyorsabban pirul (karamellizálódik) a kéreg. (Hátránya ugyanakkor, hogy kicsit édes, ezért érdemes ízlés szerint csökkenteni a cukortartalmat.)

Vagyis nem nekünk kell kitalálni a sütési és a gőzbenntartási időket, a szerkezet maga kalkulál.

Először mindig le kell zárni a fedőt, aztán megnyomni a nagy piros gombot. Így lép üzembe a minikemence.

Egy ideig melegít és visszatartja a gőzt, aminek egy része a kenyérben marad, a fölösleg idővel a hátsó kéménysoron távozik. Ekkor kezd pirulni a felület – miközben a kenyérbél szaftos marad – olyan, mintha frissen sült volna, miközben a külsején vékony, roppanós réteg keletkezik.

Amikor a gép úgy gondolja, hogy elérte a kívánt eredményt, akkor csiripel. Ekkor ellenőrizhetjük, és ha nem találjuk elég pirultnak a tósztot, akkor ismét rácsukjuk a fedőt, hogy tovább piruljon. A kenyér ilyenkor sem szárad ki, pusztán ropogósabbá válik.

Végül ergonomikus lapáttal vesszük ki a készterméket.

A legsötétebb verziók egyike

A vékonyabb szelet értelemszerűen ropogósabb. Olvaszthatunk rá taleggiót vagy svájci hegyi sajtot, esetleg kéksajtféléket. Frissen őrölt borssal tálaljuk.

Hegyi sajtos feltét

A jól olvadó sajtok két szelet között is jól elképzelhetők, vékonyabb szeleteket használunk hozzá.

Vajas melegszendvics svájci sajttal

French Toast

Bundáskenyér készítéséhez vékonyan kikenjük vajjal az alsó felületet. A kenyeret tejjel felvert sós tojásba áztatjuk hosszabb időre, akár egy-két órára, hogy alaposan megszívja magát. Az első beállítási opciónál az FR gombot nyomjuk meg hozzá.

Sajtos French Toast felülről

Ez kicsit tovább tart, de ismét tökéletes lesz: a külseje épp megsül, a közepe szaftos. Ízlés szerint reszelt sajtot vagy fahéjas cukrot hintünk rá.

Érdemes tudni, hogy az alsó felület mindig kicsit erősebb, némileg látványosabb pirultságot mutat.

Sajtos French Toast alsó fele

Kicsit hosszabb készítési idő kell annak, amikor a bundáskenyérre is teszünk valamilyen rátétet. Például camembert-t. Vagy mást.

Pofézni camembert-rel

A japán tósztkenyér (shokupan) akár két hétig is eláll, akkor is jó tószt válik belőle, mivel a gőzőlés–rápirítás technológiája frissít.

Hasonló szendvics készíthető persze öntöttvas serpenyőben is – ahol némi gyakorlat szükséges a megfelelő időzítéshez, forgatáshoz, hőfokbeállításhoz.

 

Recept

Tojás Benedict módra (oeufs Bénédict)

Kattints a képre

A polgári konyha egyik időtálló kreációja, amihez remekül használható a kis Mitsubishi-kemence.

Alapképlet: vajas tósztkenyér, párolt spenót, bevert tojás, hollandi mártás. Egy szelet sonkával, vagy főtt és enyhén füstölt borjúnyelvvel tálaljuk.

Sokféleképpen variálhatjuk. Ez esetben például spenót helyett sült padron paprika került rá. A végén finomra vágott snidlinggel hintjük meg.

Bevert tojás

  • friss tojás
  • víz
  • fehérborecet (50 ml/liter)

Készítésétől sokan félnek, pedig több jó módszer is van.

Egyik módszer: vizet forralunk (álljon legalább 10 cm magasan a lábosban), literenként 50 ml fehérborecetet adunk hozzá. A friss (!) tojásokat felütjük, egyenként csészébe tesszük. Mikor a víz gyöngyözve forr, megkeverjük (hogy örvény keletkezzen), s a tojásokat egyenként belecsúsztatjuk, közben a fehérjét lapáttal „rásegítjük” a sárgájára. Három percig kis lángon hagyjuk, aztán kanállal kivesszük, ruhára téve hűtőszekrénybe rakjuk.

Másik módszer: műanyag fóliával kibélelünk egy csészét, a fóliát vékonyan beolajozzuk. Szétválasztjuk a tojásfehérjét és a sárgáját. Először a fehérjét öntjük a fóliás csészébe, erre helyezzük a sárgáját. Amikor a fólia oldalát megemeljük és a tojás fölött összefogjuk, akkor a fehérje körbe fogja venni a sárgáját. A fóliát felül spárgával megkötjük, a csomagot gyöngyözve forró vízbe tesszük 3-3,5 percre.

Kapcsolódó

Hollandi mártás
Tisztelet a vajaspirítósnak (Mitsubishi Bread Oven)
Zsírosdeszka vagy burrito?


Recept

Klubszendvics

Az angolszász klubélet terméke a nevezetes klubszendvics – a 19. század végén Amerikából kiindulva hódította meg a világot. Főszereplők: forrpont alatt, lassan, szaftosra készített (posírozott) szárnyashús, érett paradicsom, ropogós zöldsalátalevél, majonéz, bacon.

Manapság világszerte három réteg kenyérrel kínálják, eredetileg két réteggel készült. Az amerikai gasztronómiatörténet karizmatikus alakja, James Beard (1903-1985) minden idők egyik legnagyobb szendvicsének nevezte, ugyanakkor a „háromrétegesítést” horrornak tartotta. Nehezményezte azt is, hogy újabban csirke helyett sok helyen pulykát tesznek bele.

Hozzávalók (kattints a képre)

Elkészítés

A tósztkenyérszeleteket egyik oldalon megkenjük vajjal. A vajazott oldallal lefelé forró serpenyőbe tesszük, kissé megpirítjuk, konyhapapíron leitatjuk.

A másik oldalt megkenjük majonézzel. (A majonézbe kemény tojást is turmixolhatunk, keverhetünk bele finomra vágott magozott-erezett csilipaprikát, finomra kockázott uborkát.)

Az első szelet kenyér majonézes oldalára a következő rétegeket tesszük: csíkra vágott római salátalevél, hámozott-kimagozott paradicsom kockára vágva, főtt (vagy sült) csirkemell csíkra vágva, vékony réteg majonéz, sült bacon.

Erre tesszük a második szeletet, ezen is megismételjük a műveletet. A harmadik szeletet majonézes felével lefelé borítsuk rá.

Amikor összeraktuk a három emeletet, nagyon éles és vékony pengéjű késsel levágjuk a kenyérhéjat, majd az egész „tortát” átlósan négyfelé vágjuk, a négy részt külön-külön fogpiszkálóval összetűzzük.

Egyes helyeken hasábburgonyával tálalják, amit James Beard örökösei szintén riasztónak találnának.

Megjegyzés

A vékonyra szelt bacont vagy főtt vagy nyers kolozsvári szalonnát 160 °C-os sütőben készítjük el két réteg zsírpapír között, valamilyen súllyal lenyomatva, míg ropogós nem lesz. (Ne szárítsuk túl.)

Kétréteges klubszendvicsnél szokás a kenyér szélén megrakáskor kétoldalt egy keskeny „margót” szabadon hagyni, hogy ennél fogva össze tudjuk préselni a peremeket, így a szendvics egyfajta alagút formát kap.

Fotó: Bakcsy Árpád

Kapcsolódó

Zsírosdeszka vagy burrito?
A Mitsubishi pirítósa


Recept

Szendvics kantoni tojással

Címkék: , ,
Kattints a képre

Közismert nevén „tojás kantoni módra”. Nagyon szaftos, sütés közben úgy „hajtogatjuk”, mint egy plisszírozott szoknyát. Készülhet serpenyőben vagy wokban is.

Hozzávalók

  • 6 tojás
  • 1 kk keményítőliszt
  • 1-2 ek víz
  • só, fehér bors, cukor
  • csurranásnyi szezámolaj (pirított magból)
  • esetlegesen: kevéske csirkepor (ennek híján leveskocka porítva)

Elválasztjuk a tojás sárgáját és fehérjét. A fehérjét kissé felverjük, épp csak hogy kis hab keletkezzen a tetején (2-3 perc).

A sárgáját kevés keményítős vízzel összekeverjük. Hozzáadjuk a sót, borsot, cukrot, szezámolajat. Belekeverjük a habos fehérjébe.

Serpenyőben kevés vajat hevítünk, ráöntjük a tojáskeverék egy részét, kicsit várunk, majd levesszük a tűzről és ráöntjük a következő adag tojást. Visszatesszük a tűzre, s ahogy sül, lapáttal mindig körbe felkanyarítjuk a tojásmasszát, ráhajtva a többire.

Amikor már majdnem elkészült, a tojásadagot ketté vágjuk és egyik felét rálapátoljuk a másikra. Mindvégig ügyeljünk arra, hogy ne száradjon ki, ne süljön át a habart tojás.

Fogyaszthatjuk salátafélével, adhatunk rá sült paprikát vagy frissen pirított garnélát. Sütés közben keverhetünk bele csíkra vágott zöldséget és/vagy sült húst. Más esetben vajas pirítóson tálaljuk.

Kapcsolódó

Különböző omlettek a Bűvös Szakácson
Zsírosdeszka vagy burrito?
A Mitsubishi pirítósa


Recept

Ír alvasztott tojás

Hozzávalók

  • tojás
  • frissen őrölt bors
  • vaj
  • kevés tej (vagy tejszín)

A tojást feltörjük, sózzuk-borsozzuk, felverjük. A serpenyőt kis lángra tesszük. Vajat adunk bele, majd kevés tejet vagy tejszínt. Amikor a vaj beleolvadt a tejbe, beleöntjük a felvert tojást és fakanállal folyamatos keverés mellett alvasztjuk, lassan, kis lángon. Minél lassabban alvasztjuk, annál krémesebb lesz.

Körülbelül „75%-os készültségnél” levesszük a tűzről. Akkor jó, ha nagyon krémes és szaftos kinézetű. Változatosságként adhatunk bele kis kanálnyi zsíros tejfölt és finomra vágott snidlinget.

Kapcsolódó

Zsírosdeszka vagy burrito?
A Mitsubishi pirítósa


Kapcsolódó

Zsírosdeszka vagy burrito?
Egyszerűen Lisszabon
Egy vaj és más semmi
Hollandi mártás
Citromos hollandaise
Habmártás spárgához
Salade Olivier hollandival
Bevert tojás: A kastély bosszúja, Bűvös szakács konyhauniverzum, 93. oldal
A nagy sajtolvadás
Shokupan, a japán tósztkenyér
Tojásos pirítós

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!