Tavaszi szél

Paje, Zanzibár (Fotó: D. Horváth Gábor)

Freddie Mercury négy plusz foggal született. A nép erre azt mondja, hogy táltos, vagy legalábbis sámán. A fogorvos meg azt, hogy mélyharapás szupernumerikus protrudált felső metszőkkel. Mindig szégyellte, de nem csináltatta meg – félt, hogy ha változik a szájberendezése, más lesz a hangja.

Mely hang több mint különleges volt: közel négyoktávos terjedelem, egyéni színek a baritontól a spinto tenorig, szokatlanul magas rezgésszámú vibratók, levegős falsettók, ordító suttogások. Gazdagon tudott felhangokat megszólaltatni, s nemcsak a valódi, hanem az álhangszálait is bevetette („vesztibuláris redők”), recsegő fakóságból volt képes hirtelen felívelni operás csúcsokra. Azt mondják, az ilyesmi ritka és értékes, mint a kék gyémánt.

Hasonlóan van ez a keleti fűszerkeverékekkel. Akad köztük, ami örökre fakó marad, a másik viszont vibrálóan bontakozik ki a szájban. Termőhely, szedési idő, frissesség, aromák feltárása (hevítés), őrlés finomsága – mindez együtt adja ki az izgalmas egyéniséget. Tapasztalat és érzék kell hozzá.

Indiai konyhákon masalának nevezik általánosságban a fűszereket. Hagyományosan a konyhai kisegítők neve „masalchi”, mert a fűszerkeverés is az ő feladatuk, s a jó fűszerkeverő aranyat ér.

Erre a változatos sokféleségre a britek vezették be a ‘curry’ egyenkifejezést: a tamil kari szóból merítettek ihletet hozzá (szósz, rizsre való ízesítőkészítmény), mely szószba dél-indiai területeken gyakran kerül currylevél is.

Szakmai körökben szívesen idézik elrettentő példaként Joseph Edmunds 1903-ban megjelent könyvét (Curries and How to Prepare Them), melyben végtelenül leegyszerűsítően ezt írja: „Indiában a curryknek három csoportja van: bengáli, madrasi és bombayi. […] A madrasi nem más, mint egy pikáns szósz némi hagyma, paradicsom és kanálnyi currypor felhasználásával.”

Ez a könyv hosszú időre megalapozta a nyugati ignoranciát e tárgykörben. Az indiai Madhur Jaffrey szakácskönyvíró szerint „a hosszan tárolt ipari currypor torz szimplifikálás, degradálja az ősi és gazdag indiai étkezési kultúrát, a dolog lényegét tünteti el: azt, hogy egyénien változik ételnek és évszaknak megfelelően, s mindig frissen készül”.

Fotó: D. Horváth Gábor

Elég az hozzá, hogy Freddie Mercury a „fűszerszigetek” néven is ismert Zanzibár-szigetcsoporton született 1946 szeptemberében (a terület 1963-ig állt brit fennhatóság alatt). Indiában tanult, Londonban lett felnőtt, a svájci Montreux-ben vette fel utolsó lemezét.

Szülei párszik voltak, vagyis perzsa eredetű indiaiak. Bonyolultabban: muszlim üldözés elől Indiába menekült zoroasztriánus perzsák leszármazottai. Nem igazán meglepő, hogy kedvenc gyerekkori ételeként emlegette a csirkés dhansakot, ami – némileg leegyszerűsítve – a curry és a dal keveréke. Egyszerűbben: párszi curry lencsével és zöldségekkel.

Fotó: D. Horváth Gábor

A minap kis színesben jelent meg a hír, hogy Zanzibáron gond van az alkoholellátással, amihez a BBC meglepően hosszú és zavaros háttéranyagot közölt. Ezen lehet mosolyogni, de a dolog nem vicces, mert a vonzó nyaralóhely nagyrészt turizmusból él, amiből a britek továbbra is jelentősen kiveszik a részüket. Miután azonban a népesség túlnyomóan muszlim, alkoholos italt gyártaniuk tilos, az ilyesmit az afrikai kontinensről kell importálniuk – szigorúan turisták részére. És idén valaki valahol elfelejtette leadni a rendelést.

Fotó: D. Horváth Gábor

A hír furcsa, de mivel egy újságíró kolléga ezekben a hetekben épp Zanzibáron járt, felhívtuk, és egy Paje nevű faluban értük el. Az alkoholkínálatban nem talált kifogásolnivalót, hacsak nem azt, hogy a Kilimanjaro nevű lágersör szerény minőség.

Elmondta viszont, hogy világszínvonalú a zanzibári limonádé: pürévé turmixolt friss mentát tesznek a cukorba mártott pohárba, felöntik jeges citromos vízzel, két karika zöld citromot dobnak bele, környezetbarát szívószállal tálalják.

Fotó: D. Horváth Gábor

Zanzibáron az év nagy részében kék az ég, zöld a dzsungel, fehér a homok, meleg az óceán. Egyfelől nagyüzemi turistacentrumok várják a látogatót, másfelől az idegenforgalomra rákapcsolódnak kisebb falvak is. Paje pont ilyen kis falu.

Aszfaltos főút szeli át, ahol csúcsforgalomban ész nélkül robognak több tonnás teherautók és motorok, miközben a romos állapotú buszok – kívül is lógó utasokkal – óvatosan kerülgetik a kátyukat. A helyzetet színesítik a villogóval felszerelt tuktukok – ezek fuvart keresve lassítgatnak a padkán bámészkodó turisták mellett. Vagyis zajlik az élet.

Fotó: D. Horváth Gábor

A főútról letérve aztán földes utak vezetnek a külföldieknek szánt fűszeresek, szuvenírboltok, éttermek felé. Az út mentén akadnak olcsóbb sütödék, de itt szigorú demokrácia uralkodik: a „mzungu” (fehér ember) a helyiekhez képest többszörös árat fizet. Ezt a műfajt a helyiek ártatlan derűvel művelik, egyáltalán nem találják rasszista dolognak.

Festmény egy kerítésen (Fotó: D. Horváth Gábor)

A turista jobban teszi, ha klasszikusabb étterembe vagy szállodába megy étkezni. Kiváló friss halak és tenger gyümölcsei kaphatók, itt-ott afrikai rizses fogások is: biryani vagy pilau (ez két rizsétel, ami sok változatban létezik, és nem teljesen áttekinthető a vita arról, hogy mi az alapvető különbség a kettő között).

Paje faluban meglepő módon felbukkan egy barátságos bécsi rántott csirke is. A hely, ahol kínálják: a Rafiki’s Chickies, a zanzibári csirkebár. Az étlapon szinte kiszúrja az ember szemét az „Austrian Backhendl”, amit – mint kiderül –, mindenki Ausztráliának ért első olvasásra, de ez senkit sem zavar. A messziről jött étel érdekes.

Fotó: D. Horváth Gábor

A két fiatal osztrák tulajdonos: Renata és Dimitri Lothring. Dimitri Ausztriában volt konyhafőnök, Renata egyetemistaként keveredett Afrikába. Itt találkoztak, beleszerettek egymásba és Zanzibárba. A tervezettnél minden többe került és tovább tartott, viszont nagyon érdekes emberi hálózat alakult ki körülöttük. Ezzel tudják fenntartani magukat, így találták meg azt az elképesztően jóízű csirkét is, ami a konyhájuk sztárja. Mivel a legtöbb étterem a halfélékre vagy az olasz konyhára alapoz, ők nagyon különlegesnek számítanak.

Fotó: D. Horváth Gábor

Rántott csirkéjük rendkívül puha és szaftos, kiváló krumplisalátával hozzák, ami (osztrákosan-bajorosan) húslevessel és nagyon finomra vágott friss hagymával készül.

A grillcsirkét helyi fűszerekkel kevert joghurtban pácolják, a saláták önálló fogásnak is beillenek, üdén fűszeres öntetekkel készülnek. A koncepció bejött: helyiek is járnak ide, tiszteletükre készül afrikai rizses csirke. A kevéssé kalandvágyó turistapublikumnak csirkés cézársalátát is tartanak.

Fotó: D. Horváth Gábor

Zanzibár érdekessége, hogy a helyieknek nem sok fogalmuk van arról, ki az a Freddie Mercury. Annak ellenére, hogy óriásplakát van kirakva róla, létezik emlékmúzeum, létezik Freddie-kegytárgyshop és Mercury-túra. Mindez azonban – akárcsak az alkohol – a külföldi közönséget célozza. A helyi muszlimközösség nem igazán kíván tudomást venni a sziget excentrikus (értsd: biszexuális) szülöttéről.

Zanzibár Tanziániához tartozik, így az a 2004-ben módosított törvény érvényes, amely a korábbi halálbüntetés helyett már „csak” 30 évtől életfogytiglanig terjedő szabadságvesztéssel sújthatja a férfiak közti szexuális kapcsolatot. A rajongók is inkább a Genfi-tó partjára hirdetik meg Freddie Mercury szokásos évi születésnapi emlékpartiját. Montreux-be, ahová már év elején elfogynak a jegyek.

Fotó: D. Horváth Gábor

A Magyar Hang 2024. február 22-i számában megjelent anyag szerkesztett változata. A helyszíni beszámoló D. Horváth Gábortól érkezett.

Recept

Zanzibári csirkebiryani

Fűszeres rizseshús, pontosabban piláf. Készül Indiában, Pakisztánban, Iránban is – komoly versengés van köztük, hogy kié a jobb. Ez itt egy szuahéli verzió.

Fűszerkeverék

  • 1 ek római kömény
  • 1 ek koriandermag
  • 4 cm fahéjrúd
  • 4 zöld kardamom
  • 3 szegfűszeg
  • 1 ek kurkumapor
  • 1 kk csilipor

Az egész fűszereket serpenyőben felhevítjük, közben folyamatosan kevergetjük, míg az illatuk intenzíven fel nem száll. Lehűtjük, megőröljük, összekeverjük a porokkal.

Kiegészítő ízesítő

  • 2-3 fej vöröshagyma fél karikára vágva
  • olaj a sütéshez

A hagymát nagy edényben olajban aranybarnára sütjük (ne égjen meg), itatóspapírra kiszedjük, az olajat megőrizzük.

Szárnyas

  • 4 alsó és 4 felsőcomb
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 cm friss gyömbér
  • fél kk római kömény
  • 2 cm fahéj
  • 1,5 l víz

A hozzávalókat lábosba tesszük, felforraljuk, 15 percig kis lángon hagyjuk gyöngyözni, lefedjük, lehúzzuk a tűzről. A csirkét a lében hagyjuk kihűlni.

Rizs

  • 250 g basmati rizs
  • néhány kis szem krumpli
  • 1 zöld csili hosszában félbe vágva
  • 3 zöld kardamom zúzva
  • 3 cm rúdfahéj
  • maréknyi mentalevél

A menta kivételével a rizst az összes többi hozzávalóval feltesszük, felöntjük annyi vízzel, hogy ujjnyira lepje el. Nagy lángon felforraljuk, hagyjuk elpárologni a vizet a rizs felszínéig. Lefedve a lehető legkisebb lángon hagyjuk még 10 percig. Lehúzzuk a tűzről, rátépkedjük a friss mentát, lefedjük, még tíz percig állni hagyjuk.

Mártás

  • 2 hámozott paradicsom darabolva
  • 2 zöld csilipaprika
  • 1 fej hagyma finomra vágva
  • maréknyi korianderlevél
  • fél kk szemes bors
  • 3 kardamom
  • 1 kk római kömény
  • fél kk szegfűszeg

A hozzávalókat sima szósszá turmixoljuk – ha szükséges, kevés vízzel hígítjuk. Félretesszük.

Mártás folytatás

  • 3 ek olaj
  • 1 fej hagyma finomra vágva
  • fél zöld kaliforniai paprika finomra vágva
  • 6 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1,5 ek pürített gyömbér
  • 2 ek őrölt koriandermag
  • 1 kk csilipehely
  • fél kk kurkuma
  • 6 ek paradicsompüré

A hagymát olajon megfuttatjuk, kis lángon zsemleszínűre sütjük. Hozzáadjuk a paradicsompürét, ezzel is pirítjuk röviden. Hozzáadjuk a zöldpaprikát, gyömbért, fokhagymát, így készítjük, míg meg nem puhul a paprika. Közben gyakorta keverjük, ügyelve rá, hogy a hagyma ne keseredjen meg. Hozzáadjuk a fűszerkeveréket, ezzel is fortyogtatjuk még.

A csirkedarabokra élénk lángon rápirítunk (ezt van, aki kihagyja), beletesszük a szószba, felöntjük némi csirkefőzőlével, végül még röviden így együtt is összeforraljuk. Kóstoljuk, sózzuk.

Befejezés

  • 1-2 kk rózsavíz
  • 2-3 kk tisztított vaj (ghee)

Tűzálló edénybe lerakunk mártásos húst és rizst. Megcsöpögtetjük kevés rózsavízzel, kisebb adagokban rákanalazzuk a gheet. 190 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 30 percre. Raitával tálaljuk.

Raita

  • 120 ml joghurt
  • fél sózott (marokkói) citrom héja finomra vágva
  • esetlegesen: finomra vágott fokhagyma és hagyma, finomra vágott korianderzöld, só

A joghurtba belekeverjük a többi hozzávalót. Kóstoljuk, legyen pikáns.

 


Recept

Párszi dhansak

Hibridétel, a perzsák ajándéka Indiának. A dhan perzsa eredetű szó, a hüvelyesféléket jelenti, a sak gudzsaráti szó és a főtt zöldségre utal. A soká fövő lencse krémességet ad, a gyümölcs (tamarind, paradicsom, ananász vagy más) édes-savanyú frissességet, a fűszerek enyhén csípős pikantériát.

Az egyes ízvonulatok hangsúlyosságát magunk határozzuk meg. Vagyis: a megadott mennyiségek csupán irányadók. Eredendően bárányból, kecskéből, csirkéből csinálják, ez itt aranyszalagos Tetrabbit nyúlhúsvól van. Létezik vegetáriánus, halas, rákos változat is.

Mindenféle hüvelyest és lencsét használhatunk. Ajánlható összetétel: sárgaborsó vagy csicseriborsó, vörös hasított lencse, valamilyen jobb minőségű lencse (például Berglinsen). Vegyük figyelembe, hogy a belugalencse megfeketíti az ételt. Egy eredeti keverék: moong, masoor és toor dal típusú lencsék.

Háromféle lencse és csicseriborsó

Dal (hús lencsés krémlevesben)

  • 750 g nagyobb kockára vágott hús
  • 150 g lencse (3-4 féle)
  • 4 ek olaj
  • 1 fej durvára vágott hagyma
  • fokhagyma- és gyömbérpaszta keveréke (1-2 ek)
  • 1 hámozott paradicsom kockára vágva
  • 4-6 kocka sárgarépa (vagy sütőtök)
  • 4 kocka padlizsán
  • kevés kockára vágott krumpli
  • durvára vágott görögszénalevél
  • 1-1 ek mentalevél és korianderzöld
  • 2 finomra vágott zöld csilipaprika
  • fél ek kurkuma
  • 2 kk só

A lencsét éjszakára beázatatjuk. Másnap a hagymát olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a pürített fokhagymát és gyömbért, közepes tűzön további 1 percig kevergetjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, még egy perc. Hozzáadjuk a csilit és a zöldeket, további két percig kevergetjük, majd hozzáadjuk a kurkumát és a sót. További 2 perc elteltével beletesszük az előpirított húskockákat, végül a lencséket.

Felöntjük 300-400 ml vízzel, lefedjük. Meglehetősen puhára főzzük. Levesszük a tűzről, a zöldségeket lapáttal kissé szétpasszírozzuk (a húst ne törjük szét). A végeredmény ilyenkor egy kicsit darabos, sűrűbb krémelevesre hasonlít, húsdarabokkal.

Dhansak masala (fűszerkeverék)

  • 2 ek koriandermag
  • 1,5 ek római kömény
  • 1 ek szemes bors
  • fél kk szegfűszeg
  • 2 fekete kardamom
  • fél kk lepkeszegmag
  • 1 kk fekete mustármag
  • 1 csillagánizs
  • fél kk kurkumapor
  • kevés szerecsendióvirág
  • 2 babérlevél
  • 2-3 cm fahéj
  • 8-10 szárított csilipaprika

 Száraz serpenyőt felhevítünk, a kurkuma kivételével beleadjuk a fűszereket, közepes lángon hevítjük, míg fel nem száll az illata. Kihűtjük. A kurkumával együtt finomra őröljük.

Csilis ízesítő

  • 2 ek olaj
  • 2 ek ghee (vagy tisztított vaj)
  • 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 2 ek csilipor
  • 2 ek dhansak masala

Amíg a lencse a hússal fő, elkészítjük a végső ízesítőt is: serpenyőben olajat és gheet hevítünk, hozzáadjuk a fokhagymát, két percig közepes lángon kevergetjük. Hozzáadjuk a dhansak masalát, 20-30 másodpercig tovább kevergetjük, lehúzzuk a tűzről. Belekeverjük a csiliport, majd közepes lángra visszatéve hígítjuk nagyon kevés vízzel, röviden felforraljuk.

Ezt a csilis-fokhagymás ízesítőt röviden beleforraljuk a már elkészült lencsés húsba.

Nyúl-dhansak

Karamellás rizs

  • 500 g basmati rizs megmosva
  • 30 percre beáztatva
  • 3 ek cukor
  • 3 ek olaj
  • 1 fej hagyma szeletelve
  • másfél kk só
  • fűszerek: 4-5 zöld kardamom, 2-3 szegfűszeg, néhány szem bors, kevés fahéj, 1 kk római kömény, 1 babérlevél

A cukrot sötétre karamellizáljuk. Amikor bugyog, felöntjük egy pohár forró vízzel, fél percig kis lángon tovább keverjük, lehúzzuk.

Olajat hevítünk, hozzáadjuk a fűszereket, összekeverjük. Hozzáadjuk a hagymát, aranybarnára pirítjuk.

Hozzáadjuk a rizst, összekeverjük, hozzáadjuk a karamellát, összekeverjük. Felöntjük 1 liter vízzel, sózzuk. Nagy lángon, fedetlenül főzzük 15 percig. Lefedjük és még 10 percig nagyon kis lángon hagyjuk.

Tálaláskor adhatjuk külön tányérba a húst a lencsével, a karamellás rizst, és külön némi frissen szeletelt lilahagymát, néhány gerezd citromot, vegyes salátafélét.

 


Recept

Cézársaláta

Az ötvenes években francia szakácsok megszavazták, hogy a cézársalátát tartják az Újvilág legjelentősebb találmányának. A kreáció erős elslamposodáson ment át, s ma úgy tűnik, reneszánszát éli. Ugyanakkor erős frontok szegülnek egymásnak a tekintetben, hogy végül is ki találta ki.

Sokak meggyőződése, hogy Cesare (Caesar) Cardini készítette először még az alkoholtilalom idején (1920–1933). Egészen pontosan 100 éve, 1924-ben, amikor is július negyedike, az amerikaiak nemzeti ünnepe egy verőfényes hétvégére esett.

Fotó: classicsandiego.com

A helyszín a mexikói Tijuana, Cesare Abelardo ‘Caesar’ Cardini olasz lokálja, ahová a prohibíció miatt tömegesen menekültek át mulatozni Kaliforniából a híresek és szépek. A konyhai készletek elég hamar kimerültek, de a vendégek egyre csak jöttek, ezért Cesare rögtönözni kezdett.

Délutánra salátából maradt még mindig a legtöbb a raktáron. Ezt leveleire szedte, de egyben hagyta őket, hogy kézzel lehessen enni, a száránál fogva. Szikkadt kenyérből kis kockákat sütött (krutonokat), majd az egészet széles mozdulatokkal az asztalnál keverte össze olívaolajjal és épp csak átmelegedett lágy tojással, némi Worcester szósszal.

A közönség el volt ragadtatva, hogy a tulajdonos személyesen készíti az ételt az asztalnál. A Cardini család legendáriuma szerint a bekeverés után a levelek szárral kifelé kerültek a tányérra, hogy könnyű legyen kézzel felemelni őket. Ez lett volna a világ első Caesar’s Salad-je, melynek nyomán a Cardini család 1948-ban szabadalmaztatott egy „eredeti” receptet, s ma tucatnyi salátaöntet van forgalomban Cardini’s márkanéven.

A kedves családi legendának akadnak ellenlábasai, például George Leonard Herter, aki több kötetet írt híres ételekről, szigorúan autentikus receptekkel. Szerinte Giacomo Junia találta ki a cézársalátát 1903-ban, amikor a chicagói New York Caféban dolgozott: mivel jelezni akarta, hogy az étel az ő révén olasz eredetű, Itália legnagyobb emberéről nevezte el, akit Julius Caesarban vélt felfedezni.

„Óriási tévedés, hogy Tijuanában találták ki” – írja Herter. – „Ott legfeljebb azt találták ki, hogyan kell a turistákat nagy szemfényvesztéssel elkápráztatni.” Tijuanában ennek ellenére (vagy éppen ezért) ma is tálalnak asztalnál kevert cézársalátát („ensalada Caesar per tradition”) a Hotel Caesar’s-ban, jelezvén, hogy ez az igazi, tiszta forrás.

Egyébként Julia Child – Amerika egyik legnagyobb hatású szakácskönyvírója és televíziós szakácsa – megerősíti, hogy gyermekként maga is járt Tijuanában az alkoholtilalom idején, s a híres Caesar’s-nél akkor valóban óriási fatálban keverték a salátát olívaolajjal, s épp csak átmelegített egyperces lágy tojással, amitől az egész krémessé vált (akkor nem került bele szardella). Aztán jött a ropogós fokhagymás kruton, s az élményt többé nem lehetett elfelejteni. (A „rövid” lágy tojás másik elkészítési módja: nyers tojást leöntünk lobogva forró vízzel, s tíz percig állni hagyjuk.)

Akárkié is a szerzői jog, a jó cézársaláta a mai napig alapvetően a hosszúkás formájú római salátából készül, mely roppanósabb, mint az egyszerű fejes saláta, ugyanakkor decensen kesernyés aromájával sokkal ízesebb, mint a jégsaláta.

Hozzávalók

  • 1 egész tojás, 1 sárgája
  • 1,5-2 dl szőlőmagolaj
  • 0,5-1 dl olívaolaj
  • 2 gerezd fokhagyma háromszor blansírozva, pürésítve
  • 2-3 kanál szárnyasleves (vagy joghurt)
  • 3 szardella
  • csapott evőkanálnyi mustár
  • csipetnyi só
  • fél citrom leve

A szerdellát tejben kiáztatjuk és éles késsel finomra vágjuk. A többi hozzávalóval – az olívaolaj, a leves és a citrom kivételével – magas keverőedénybe tesszük, botmixerrel sűrűre keverjük. Ezután keverjük bele kanállal az olívaolajat, majd a levest (vagy joghurtot) és a citromot.

Kruton

100 g jó minőségű kenyeret vagy bagettet 6-7 mm vastagra, majd kockára vágunk. Olívaolaj és vaj keverékében megsütünk egy szétlapított fokhagymagerezdet, de mielőtt megbarnulna, kivesszük.

Ebbe a zsiradékba dobjuk a kenyérkockákat és aranybarnára pirítjuk. Konyhai itatósra szedjük, alaposan megszárítjuk. Visszaöntjük a szárazra törölt serpenyőbe, felmelegítjük, s még forrón meghintjük frissen reszelt parmezánnal.

Tálalás

A levelekre szedett római salátát a tányérra tesszük. Rákanalazunk kevés öntetet, meghintjük parmezánforgáccsal. Erre újabb réteg salátát teszünk, erre ismét öntetet és sajtot. Végül meghintjük krutonnal és finomra vágott snidlinggel vagy újhagymával.

Cézársaláta hirtelen sült tintahalcsíkokkal és reszelt parmezánnal

Kapcsolódó

Julia Child cézársalátája – Jacques Pépin társaságában


Kapcsolódó

Körmendy Zsuzsanna könyve Freddie Mercuryról
Marc Fosh biryani
Curryk a Bűvös Szakácson
A curry mint brit nemzeti étel
Dálok
Lencsék a Bűvös Szakácson
New Indian Kitchen (Vineet Bhatia) a salzburgi Ikarusban
Lepények
Eckart Witzigmann: fasírt krumplisalátával
Klasszikus rántott hús
Tonkatsu – japán rántott hús
Marinált rántott csibe
Huszár Krisztián rántott csibés hortobágyi palacsintája
Rántott kecske krumplisalátával

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!