Evőpiacok kora

A galéria megtekintéséhez kattints a képre

Erre a kézenfekvő koncepcióra sokan vártak már a Hegyeshalomtól keletre eső területeken. A helyszín a Rózsadomb, a hivatalos cím „Hello Buda Fresh Market”. Az angol név talán arra utal, hogy gazdag és kulturált turisták érkezésére számítunk, vagy hogy errefelé eleve sok külföldi lakik, vagy mi magunk is külföldre vágyunk és a dolognak így van flairje. [Az osztrákok sem véletlenül árulják otthon Frizzante néven a Perlweint.]

„Magyarul” mondják a Hello Budát gasztropiacnak és street food udvarnak, de nevezhetjük akár evőpiacnak is. Ahol egyszerre lehet vásárolni (friss hal, hús, zöldség, kenyér és más), másfelől lehet egész nap étkezni is. Ez az a magától értetődő műfaj, amit Barcelonától Saigonig, Madridtól Münchenig, Lyontól Bécsig és Londonig régóta organikusan művelnek. Talán nálunk is lehet belőle valódi élő- és találkozóhely egyszer.

Általánosságban érezhető a minőségre törekvés – Három Tarka Macska Pékség, The Fishmonger, Hússzabóság, szombaton 8-14 között termelői piac. Az evőstandok nyitvatartása heti hét napos, a többi üzleté egyéni.

Vasárnap délben még kevesen lézengenek, délután nő a forgalom (folyóméterben megy a gépzene, de meg lehet szokni). Jó közérzetű környezet, a rendelés a bevált Time Out Market rendszerrel működik: rendeléskor az ügyfél csipogót kap, ami akkor szólal meg, amikor elkészült az étel.

The Fishmonger

A Budaörsi Halpiac újabb lerakata. Szívből ajánlható a Fish and Chips vékony és ropogós bundában, nem az a típus, amely megszívná magát olajjal. A krumpli sem a városszerte megszokott mirelit sztékburgonya, hanem szabálytalanul héjastul vékonyra vágott, a csipsznél némileg vastagabb. Pirult és szaftos is. Citrom és tartár van hozzá.

Fisch and Chips

Bébitintahalból fritti van az étlapon, de elkészítik rostlapon sütve is, minimál kísérettel (citrommal, némi fokhagymás olajjal). Értik a kérést: „inkább alul, mint túl”, így is érkezik (szaftos és mégis pirult).

Választható hozzá makréla és garnéla, amivel megvalósul a vegyes haltál.

Wafu – japán gasztropub

A tonhalas, lazacos, vegetáriánus szusiválaszték mellett széles rámenpaletta: shoyu ramen, miso ramen, spicy miso ramen, tonkotsu ramen.

A tonkotsu ramen csak sertéshúsból készül, hosszan. A leve ennek megfelelően autentikusan zavarosan „tejes” kinézetű, jó aromájú. Benne marinált (nem túl savas) kemény tojás, bambuszrügy, fafülgomba, vékony szelet császárhús, újhagyma. A tészta is jó, összességében igen tisztes megoldás. Forrón adják, jó minőségű evőpálcával.

Crunchy (karaage)

Ropogós csirke (comb vagy mell) szendvicsben vagy magára, salátával és szósszal. A szószok különböző csípősségi fokozatban kérhetők kezdőknek és haladóknak. A főszereplő a címben szereplő ropogósság, ami igazi nagy erővel jelenik meg a burokban.

Fotó: Bakcsy Árpád

E ropogós kéregről azt mondják, hogy az összetétele alapvetően titkos, de láthatóan szerepel benne BL55-ös liszt és keményítőliszt, jól kiérződik a csilipaprika és decensen a római kömény is. Az alapanyag korrekt csirkehús, amely megfelelő ideig állt sóoldatban az elkészítés előtt.

Fotó: Bakcsy Árpád

Cloud 9 fagylaltdesszertek

Ez itt végül egy málnás cheese cake: ízben és állagban változatos, kellemesen savas és nem túl édes.

Fotó: Bakcsy Árpád

Hello Buda
1025 Budapest, Törökvész út 93/A
info@hellobuda.hu
+36 20 417 8320

Kapcsolódó

Domesztikált hungarikum
Time Out Market Lisszabonban
Rámen (recept a Bűvös Szakács tv-műsorhoz)
Rámen (teljes műsor)
Szerencsés barackok (Bűvös Szakács konyhauniverzum, 87. oldal)
Ropogós csirkék a Bűvös Szakácson

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!