Bűvös SzakácsGasztrokultúraFrank Sinatra és a pacalcurry

Frank Sinatra és a pacalcurry

Naschmark graben kirakatok dupla
A galéria megtekintéséhez kattintson a képre

Nagyvárosokban sok csapásirány választható, Londonban például híres bűntények nyomán is van idegenvezetés. Bécsben horrormentes napot javasolunk, amelyen legfeljebb zsebtolvajoktól és koldusmaffiáktól kell óvakodni.

Ha csak egy-két napunk van, jó választás a Naschmarkton és környékén „sznekkelni”. Napközben apróságokat kóstolgat az ember – csülöksonkát tormával, szusit az igazi japánnál, csirkelábat, wokos pacalt vagy dimsumot a kínainál, esetleg osztrigát –, aztán beül sörözni, és estefelé jöhet egy kis újbécsi konyha.

Javasolt útvonal

Becs naschmarkt aranykupola 7504

Naschmarkt

Naschmarkt palmafa 9791

Jó vadászterület a Naschmarkt, patinás piac és mindenféle embertípus találkozóhelye. Gyalog tíz perc az operától, az aranykupolás szecessziós háznál kezdődik.

Magán a piacon és környékén sok a kávézó, kisvendéglő, borozó, talponálló, falatozó – az emberek nem pusztán vásárolni jönnek ide, hanem egyszerűen csak időzni is. Olyan virulens társadalmi élet alakult ki, hogy szombaton a lokálokban és a (télen fűthető) kerthelyiségekben piaczárás után is nehéz gyufaszálat leejteni.

Naschmarkt borozo 2064

A kistérségben sok a közel- és távol-keleti étkezde (a vietnaminál elég tisztességes phó-leves kapható), nagy a kínálat tengeri halban és osztrigában, de a monarchia konyhája is egész jól tartja magát: Szegediner Gulash, paprikás csirke, káposztás cvekedli, főtt marha, töltött káposzta, szalontüdő, rétesek, palacsinták.

Szezonban töltött karalábé, tojásos galuska fejes salátával vagy gombapaprikással. Saftgulasch mindenütt. Rántott húst azonban, mióta Herta Gruber nyugalomba vonult, már nem a Naschmarkt területén kell keresni…

Tilla urbanek 20140520 00843
A Propaganda stábja az Urbaneknél (Fotó: Csernátony Dóra)

Az Urbanek

A Naschmarkt nagy intézménye a kicsinyke Urbanek. Az üzlet tenyérnyi. Rejtély, hogy fér el benne a széles sajtkínálat, a válogatott osztrák, olasz, spanyol hentesáru, libamájpástétom-húspástétom. A bejárat előtt két könyöklős pultnál bármi elfogyasztható a helyszínen, papírtányérból. Bort vagy pezsgőt is ihatunk hozzá – feltéve, hogy van hely.

Becs urbanek dupla kisfiu

Az egyik legkedvezőbb pillanat reggel 10 körül van, amikor nincs tömeg, viszont még langyos a kemencéből kivett szaftos roast beef és a ropogós bőrű sült császár, némi mustárral és nagyon friss parasztkenyérrel. A hely slágere a főtt hátsó csülöksonka, frissen reszelt tormával.

Becs urbanek vegyes hustal beinschinken roastbeef 1754
Háromféle hideg hús: Schweinsbraten, Beinschinken, Roastbeef (Urbanek)

A Kim kocht gyors bisztrója

Kim Sohyi főszakácsnő Dél-Koreában született 1965-ben. 19 évesen döntött úgy, hogy elege van szülőhazája férfitársadalmából, új életet kezd egy másik világban. Összecsomagolt, és Bécsbe repült divattervezést tanulni. Aztán szakácsnő lett.

Kim kocht néven hamar sikeres lett az étterme, a szakácsnő ma tévésztár, neve bevezetett márka. Üzleteiben étel és ital mellett fűszereket, ízesítőket, teákat, italokat árul saját brand alatt.

Becs kim kocht tuna 1842
Tonhal (Kim kocht am Naschmarkt)

A Naschmarkton be lehet térni a Shop & Studio am Naschmarkt bisztróba, ez Kim helye, amely egyben csemegeüzlet is. Ajánlható a marinált tonhal és a mogyorószószos dimsum, valamint a vastag kőedényben tálalt bimbim és bulgogi (gyümölcslével, szezámmal, szójával marinált koreai marha zöldséggel és rizzsel).

Naschmarkt kim kocht marha koedenyben 2111

Új-Soho

A Naschmarkttól balra fekvő szerény, nem túl flancos környéket a helyi lakosok szeretik Új-Sohónak becézni: szeretnek itt lakni, a negyednek egyre inkább hangulata van. Egyedül a Naschmarktból nyíló rövidke Schleifmühlgassén 100 méteren belül egy sor „alintézmény” éli a piachoz szervesült életét.

Becs muhlgasse dupla
Mühlgasse

Rögtön a sarkon ott az Amacord, amely kávéház, söröző, borozó, étterem egyszerre – amolyan piaci pihenőhely óriási újságválasztékkal. Nem rosszak a ház borai, tisztes a sör, van prosecco és tankpezsgő.

A cvekedli mérsékelt (a káposzta inkább főttes, mint pirult), viszont kifejezetten kitűnő a se nem kicsi, se nem túl nagy fledermausból készülő rántott hús, sertésből. (Ha éppen van, mert csak akkor hoznak, ha megfelelőt kapnak.)

Becs fledermaus kartoffelsalat amacord
Herta burgonyasalátája és az Amacord rántott húsa

A Fledermaus (pókhús avagy denevér) az állat combtövénél található félkör alakban vágott rész, amely a medencére tapad. Igen szaftos. Olyan vastagabb-vékonyabb zsírerek hálózzák be, mint a tarját – azzal a különbséggel, hogy mintázatuk a denevér nyitott szárnyához, mások szerint a pókhálóhoz hasonlít, maga a húsrész lazább szerkezetű.

Becs amacord 5836
Café Amacord

A Szigeti

Az utcácska másik oldalán a parányi Szigeti pezsgőzőbe időben kell érkezni, mert este nehéz, hétvégén szinte lehetetlen beférni.

Herr Blaha született házigazdaként végtelen barátságosan tűri, hogy a kerek pult körül elképesztő tömeg csiviteljen. Folyton kedélyesen beszélget valakivel, de közben mindig ösztönösen megérzi, ha a háta mögött valaki rendelni szeretne.

Becs szigeti dupla

A Szigetiben saját termékeket, frizzantét és pezsgőket tartanak igen barátságos áron, és bármilyen ételt be lehet vinni („bitte Jause nicht vergessen”), egyes törzsvendégek pizzát rendelnek a szomszédos olasztól, mások otthon sütnek fasírtgombócot, vagy a piacról hoznak sajtokat és sonkákat.

Herr Blaha ugyancsak nagy türelemmel világosítja fel az új kuncsaftokat, miért is hívják osztrákul frizzanténak a frizzantét: „A szabatos német Perlwein elnevezés (gyöngyöző bor) túl szürke és hétköznapi lenne, ezért került az osztrák köztudatba a sármosan csengő olasz szó, amely láthatóan nagyobb elégedettséggel tölti el a vevőket”.

Becs szigeti pult 8556

Az Anzengruber

Mellette az Anzengruber, a klasszikus egyszeri bécsi sarki kocsma megtesítesítője. Családi vállalkozás, és a mama egész jól főz: néha nagyon eltalált a töltött káposzta, törzsvendégek ajánlják a Saftgulascht is. Szezonban kiváló a töltött paprika: friss, érett paradicsomból készült cukrozatlan és lisztezetlen mártással, szaftos hústöltelékkel. És mindig jó a rántott hús.

Becs anzensgruber snicli 9443

A Babette’s

Ugyanebben a kis utcában működik tíz éve a Babette’s szakácskönyvesbolt, amely egyben ebédlőhely és főzőiskola is. Könyvből átfogó az elmúlt évtizedek német nyelvű anyaga, jó az angol, előfordul francia szakirodalom is. Az üzletben tartanak jó minőségű fűszereket, lehet kávézni, akad hozzá házi sütemény. Délben frissen készülnek ételek a látványkonyhán, esténként főzőoktatás, tematikus vacsorák. Összességében jól menő vállalkozás.

Becs babette dupla

1516 Brewing Company

A falon fotók. Itt van például a 23 éves Frank Sinatra híres rendőrségi fotója. (Házasságszédelgés vádjával vitték be, miután panaszos azt adta elő, hogy Sinatra házassági ajánlattal csábította el őt, ami tudvalevően érvényes jogszabályba ütközik, de a nyomozás során gyorsan kiderült, hogy a hölgy régóta férjezett).

Becs s%c3%b6r%c3%b6z%c3%b6 alkohol

A falon még: régi amerikai reklám a posztprohibicionista túlenyhülés jegyében: „Alkoholt iszom, hogy érdekesebbnek lássalak”. Továbbá poszterválogatás Che Guevara és a habanos témájára (a szivar nála nem luxus volt, hanem asztma- vagy szúnyogűző, rosszabb esetben „magányos harcos egyedüli társasága”).

Sorozo che 12.48

Jellegzetes pubkörnyezet a hetvenes évek tinédzsereinek mai nosztalgikus hangulatában, ale és láger típusú sörök, szűretlen verziók. Ez itt a Real Beer Bécs szívében, két sarokra az operaháztól, az 1516 Brewing Company (a személyzet előszeretettel beszél angolul, adott esetben magyarul).

Sorozo 1516 stout 4869
Sorozo 1516 logo 2465
Sorozo 1516 0105

A pincében főzik a sört, impozáns a kínálat friss, kesernyés-karamellás, füstös ízekből, élen a világosabb és sötétebb stoutok, rozsdaszínű IPÁ-k. Megkóstólható például a fahordóban érlelt Savinski Imperial IPA: a hordók a Château Lafite Rothschildtól kerültek át a toszkán Sassicaia pincészethez Bolgheribe, innen a skóciai Glennmarangie Whisky Distillershez, most Bécsben érlelődik bennük a kézműves sör.

Rusztikus réztartályok és szögecselt sörvezetékek közt a pultnál lehet állni, a sarokban politúrozott antik felvonószekrényben ülni, esetleg utcai asztalnál töprengeni, hogy a szomszédos jól menő (nem is kicsi) török, két kínai, olasz és ír lokál, továbbá két lépésre még egy másik házi sörfőzde milyen kiválóan támogatja egymást kölcsönösen ezzel a sörintézménnyel, valóságos mulatónegyedet alkotnak így együtt.

Sorozo 1564 5912

Korrekt az 1516-os pubkoszt is. A pastramiba zsúfolt sok füstös ízű pecsenye (pulled pork) még nem vesztette el teljesen a szaftosságát, friss káposztasalátával van megrakva. Óriási adag a szték és a barbecue oldalas, kimondottan tisztes a hamburger, napi ajánlatban paprikás csirke (!), és kicsit bizarr forró káposztasaláta.

7Stern

Siebensterne sorfozde bent 4529

Következő állomás lehet a hangulatos látványsörfőzde, a 7Stern Bräu, Spittelberg térségében (vagyis nem túl messze).

A szűrés- és tartósítószermentes házi főzetek közt IPA, kendersör, csilis sör, édeskés Maerzen és erős Maibock, adott esetben minden a maga szezonjában.

Becs siebensterne

A hely maga rendezetten zegzugos, a konyha kínálata a rántott hústól a chili con carnéig terjed, vagyis egyszerű, de nem emlékezetes.

Az étkezéssel jobb kivárni az esti órákat: öt körül nyit a Holy Moly étterem-strandhajó és a Wolf.

A Wolf

Becs wolf logo 5950

A Wolf éttermet fekete pólós, tornacipős fiatalok viszik, de az öltönyös-kiskosztümös polgári közönség is kedveli. Telt házasak az esték, az utcán is van néhány asztal. Alaposan megfiatalított bécsi konyhát kínálnak.

Becs wolf belter 5944

Kapható csirkekocsonya marinált rókagombával, ami szép lehetne kicsit kevesebb zselatinnal és több igazi csirkelábkocsonyássággal.

Wolf kocsonya csirke gomba 2991

Igen szép és nagyon kellemesen savanykás a „szegediner” jelzővel futó káposzta, amibe currys-almát kevernek. Vaskos (már nem teljesen szaftos) szaiblingrolót tálalnak rá.

Wolfgang szaibling tekercselve szegediner kaposzt%c3%a1n currys alma 2994

Amiért igazából érdemes eljönni ide, az a belsőség. Akit érdekel a téma, annak kizárólag belsőségből is összeállítanak kis adagos degusztációs menüt. Borjúból például nyelv, máj, vese, tüdő, szív is kapható – egyik-másik ragunak, amit pedig lehet, az frissen sütve.

A szívraguhoz vajas házi metélt van, a pájsli egészen enyhén tejszínes és sült paprikás (lehet hozzá kérni kevés mustárt vagy pár csepp ecetet), nagyon laza zsemlegombóccal adják.

Wolf borju kalbsrahmbeuschel pajsli 3002

És van borjúpacal is. Állaga kiváló, különlegessége a decens sárgacurrys mártás és a hozzáadott könnyű, korianderes grízpuding. Az est egyik fénypontja.

Végül két „desszert”: a ropogós briktésztába csavart házi véres hurka és az édesburgonyapürén tálalt pirított bikahere példásan szép pecsenyelével (kiváló).

Wolf bikahere %c3%a9desburgonyap%c3%bcr%c3%a9vel 2999

Urbanek
Naschmarkt Stand 46
http://www.wienernaschmarkt.eu/staende_46.html

Szigeti Sektcomptoir Naschmarkt
1040 Wien, Schleifmühlgasse 19
+43 664 4325388
http://www.sektcomptoir.at/

Café Amacord
Rechte Wienzeile 15

1516 The Brewing Company
www.1516brewingcompany.com
Schwarzenbergstraße 2
+43 1 9611516

7 Stern Bräu
Siebensterngasse 19, 1070 Bécs
43 1 523 86 97

Kim kocht
Shop & Studio am Naschmarkt

Kim új helye:
Kim kocht am Hohen Markt
Hoher Markt 12
1010 Wien
+43 1 532 08 25 – 23
kimkocht@merkurhohermarkt.at

Wolf
Rienößlgasse 17/Große Neugasse 20

Becs amacord funyiro
Café Amacord: Örökké nyár

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Kedves Dora és Tamás!

    Köszönöm az alapos kedvcsinálót! Régebben jó híre volt még a Plachuta-nak is. Talán már megkopott?

  2. Töprengek, hol van Budapesten (Pécsett, Debrecenben stb.) olyan negyed, utca, amiről hasonló kedvcsinálóként lehetne írni. Mert ettől a cikktől kedvem lett azonnal rohanni és egy-két nap alatt végigsétálni -enni a Naschmarktot. Annak ellenére, hogy voltam már néhányszor. Jó és informatív az írás, köszönettel elmentettem.

    Apró, mosolyogtató elírás: „Herr Blaha született házigazdagként”

    Mennyire hiányzik a magyar kultúrából, ami nemcsak itt, de Brüsszelben és máshol is van, hogy a kocsmába be lehet vinni a máshol vásárolt ételt az ital mellé. Itthon talán jobb, ha be sem megy a vendég?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!