Bűvös SzakácsGasztrokultúraTíz kicsi börger – A Gault&Millau nagy hamburgertesztje

Tíz kicsi börger – A Gault&Millau nagy hamburgertesztje

Hamburger kezzel nyelvvel uj 8725

Kitört a pesti börgerláz, minden őrült börgert ráz. „Világuralomra törő magyar hamburgerről” írnak, hamburgerbuszok szereznek országos hírnevet, rajongótáborok alakulnak, még neves éttermek is ringbe szállnak, szárnyalnak a szuperlatívuszok.

Régen úgy mondták, a hamburger Amerika címere lehetne, de ez ma már a múlté, elvégre ráhímezhetnénk az Összes Első Világok és az Egyesített Harmadik Világok lobogójára, mely zászló alá Budapest is besorolt.

Ahol egykor zónazúza volt a gábli, hajnalban füstölt fejhús került a hentes gőzőlőjére, a kolbász még az Ecseri piacon, sőt, a Balatonnál is ehető volt, ahol nem voltak királyi pékek, de volt kenyér, ott most börgerek röpkednek.

Fine burger és unfine burger

A nagy hamburgerláncok egy időben előszeretettel gyilkolták egymást a reklámpiacon. 1984-ben a Wendy híres „Where’s the Beef?” (kb: „Na de hol a marhahús?”) reklámja szenzáció lett Amerikában, Clara Peller, a manikűrösből lett filmszínésznő 82 évesen sztárrá avanzsált. (Ezzel együtt a statisztika szerint 1985-ben Amerikában minden hatodik étteremlátogatás a McDonald’sba vezetett.)

Miután Carlo Petrini 1986-ban azzal tiltakozott a római Spanyol lépcsőhöz tervezett McDonald’s ellen, hogy megalapította a Slow Food mozgalmat, eljöttek a defenzív idők: a reklámok most már azt bizonygatták, hogy az adott hamburger tökéletesen kielégíti az összes létező állat- és embervédelmi igényt.

A hamburgeristák között azonban mindvégig akadt olyan, akit nem a tömegigény érdekelt, hanem maga a burger. Végeredmény: szőlőből is lehet bort csinálni.

A dolog 1950 körül kezdődött, amikor ez a népétel váratlanul étlapra került az elegáns New York-i 21 Clubban, horribilis 2 dollár 75 centért. Édesköménymaggal, korianderrel, kakukkfűvel fűszerezték, nagy kanál kacsazsírral lágyították az állagát (ma 30 dollár az ára). Ez a produkció volt az első „haute burger”, de nem az utolsó.

Később hamburgerbe vágta fejszéjét a három Michelin-csillagos Troisgros família. És idővel megszületett a szarvasgombás-libamájas DB-verzió is: a New Yorkban élő francia szakács, Daniel Boulud kreációja, amely a bulvárkeresztségben „a világ legdrágább junk foodja” nevet kapta.

Azután Heston Blumenthal nyomában mások is üldözőbe vették „a tökéletes hamburger” csalfa tüneményét, amire még visszatérünk következő posztunkban.

A Gault&Millau Magyarország hamburgertesztje

A tesztelt helyek 20 pontos skálán kaptak pontot.

Az étterem- és élelmiszerteszteknél használt 20 pontos rendszerben 15-16 pontnál kezdődik a rendkívül minőség. Úgy gondoljuk azonban, hogy a hamburgernek vannak bizonyos természetes műfaji határai.

Ennélfogva a “hamburgerek hamburgere csillagos színvonalon” is legfeljebb 16 pontot ér (ami már 2 GaultMillau sapka). Más szóval: 10 pont fölött egyre inkább ajánlható egy adott hamburger, a 12-13 pont már komolyabb színvonalat jelöl.

Eredmények ABC-sorrendben:

Anyukám mondta (Encs)

Hamburger anyukam mondta vagott 8355
Fotó: Pintér Árpád

A „zempléni bárányburgerhez” kemencében sütik a pitát, alapja a pizzához Olaszországból importált liszt. A pita állagra és ízre kiemelkedő, mérete telitalálat a húshoz viszonyítva.

Szépen sült a hús, belül szaftos, kifejező-elegáns bárányíz. Nagyon illik a húshoz a hámozott sült paprika és a korianderes-mentás joghurt (labneh), egymást is szépen egészítik ki. Mindehhez még pirított fenyőmag. Harmonikus, kiegyensúlyozott, remek. 15 pont. (Miniburger 1790 Ft)

Black Cab (Mester u. 46.)

Hamburger black cab 5772
Fotó: Bakcsy Árpád

Kétféle burger van: az alapverzió nagy, de vékony. Értelemszerűen mindig teljesen átsül, elveszti szaftosságát, túl kompakt, nem hamburgerszerű. Aki igazi hamburgert akar enni, duplát kér.

Sütés során elkövetnek néhány hibát: a lapra nyomkodják a húspogácsát (kipréselik a nedveket), és ezért, vagy a zsírhiány miatt végeredményben nem elég szaftos. A húspogácsa nyakrészből készül, ami némi marha ízt is biztosít, így a szárazság ellenére sem rossz.

A zsemle a nagy hamburgerláncok sorozattípusába tartozik. A kiegészítők és az arányok a duplaburgernél korrektek.

A burgonya nem mirelit: hámozva vásárolják, de a beszállító nem tudja megmondani, milyen fajta (amolyan sajnálatos hungarikumjelenség). A krumpli minősége, víztartalma minden alkalommal más, ezért mindig több kísérleti sütést kell végezni. Így vagy úgy, ez volt a legjobb krumpli az egész tesztsorozatban. 11 pont.

Bock bisztró (Erzsébet körút 43-49.)

Hamburger bock 6

A tányéron majdnem 20 cm magas, impozáns burgerépítmény. A zsemle korrekt, kicsit tömör.

A 25 dkg húsból készülő húspogácsa termetes és vastag, rostélyosból és marhafaggyúból áll össze. Nincs teljesen átsütve, vagyis rózsaszín, mégsem igazán szaftos, és hiányzik a füstösség-pörzsöltség is. Ezzel együtt a jobbak közé tartozik.

Alul majonézes káposztás saláta (a káposztának jót tenne egy kis érvágás és enyhe marinálás, több figyelem). A hús tetején „ajvárnak” nevezett sült paprikás-hagymás rátét sűrített paprikás mártással. Erre kerül még egy nagyon kiváló rántott fejhús, és végül lyoni hagyma. A kíséretben még: egy nagy tányér friss saláta.

Egyben és egészben nem kóstolható, az építményt óvatosan demontírozni kell (célszerű póttányért kérni). A zsemle minden körülmények között sok. A legérdekesebb és legjobb elem a rántott borjúfej. 13 pont (Big Bock Beef Burger 3100 Ft)

Bodega (Soroksári út, a volt vágóhídon belül)

Hamburger bodega street food show hamburger vagohidi csata gaultmillau 6166

Különösebb tudatosság nélkül készül a hamburger, a készítők, mint oly sok más helyen sem, nem tudják, miből (“a hentes szállítja már darálva az alapanyagot”). Vélhetően lepattanó részekből áll össze a hús. A hamburgerben van „anyag”, az anyagban inak is. A húspogácsán kis pörzsanyag keletkezett, hosszan és lassan készült, mégsincsn kiszáradva, a végeredmény szaftos.

Minden egyéb kiegészítő szerény: a burgonya mirelit, az édeskés zsemle a legsúlyosabban ipari („sajnos ez az egyetlen megbízható beszállító…” – mondják a standnál). Hasonló a kecsap és a mustár is. 9 pont.

ÉS bisztró (Hotel Kempinski, Deák Ferenc u. 12)

Hamburger es burgonya 0239

A zsemle briós jellegű. Friss, de nem elég könnyű-levegős. A két felét mustárral, illetve kecsappal kenik. Minden szempontból nagy a húspogácsához képest.

A hús maga szaftos, összeáll, nem morzsalékos. Van egy füstössége is, a marha íz kevés. Egy kis külön kért jó mustár kifejezetten jót tesz neki. A sajt nagyon kevés, sárga színű, íz híján csak ennyi mondható el róla.

A kíséret túldimenzionált: nagy jégsalátalevél felvágatlanul, és meghökkentően sok háziasra vágott ipari krumpli, amely íztelen: hiába sózzuk, reménytelen. Evőkanálnyi jól elkészített coleslaw is van hozzá. 11 pont (Klasszikus Cheese Burger 2980 Ft)

Hamburger es 0244

Finomító (Varsányi Irén utca 33.)

Hamburger finomito

A „Dupla Finomító burger” 1390 Ft-ért nem a legrosszabb ár-értékarány. A zsemle lágy puha, meg lehet fogni, egészben bele lehet harapni, igaz, kicsit hamar elázik.

A húspogácsa itt is láthatóan hozott anyagból készül, vagyis már darálva szállítják. Különösebb inazási szándék nem észlelhető. A medium rare fokozatra rendelt hamburger kicsit alulkészült, állaga mállós. Karakteres marha íz nincs. És bár a hamburger minimális sózást igényel (csak annyit, amennyi a hús ízét élénkíti), a sóbol sem jutott elég bele.

A zsemlében majonéz és saláta, vizes ízű hagyma és uborka, a tetején ipari cheddar és egy jól pirított ipari bacon. A feszesebb salátalevél a jóindulat jele. 10 pont.

Goodbar Goodburger (Kecskeméti u. 6.)

Hamburger goodburger 0142

Nem túlméretezett, de nagyon egyszerű minőségű zsemle. A húspogácsa formátlan, belül nincs teljesen túlsülve, mégis száraz-morzsalékos, ugyanakkor inas is. Kifejező marha íze nincs. A hamburger egyik oldala erősen sötét, mintha túl soká tartották volna grill alatt.

Az adalékok kommerszek: éretlen paradicsom, konzervjalapeno, savanyú uborka. A sült burgonya rendkívül száraz: bőrös külső, nehézkesen krémes és íztelen belső. 9 pont

Gresham (Gresham palota)

Hamburger gresham

A hús és a zsemle aránya jó. A hús friss illatú, tiszta, érettebb hús íze van, szaftos-rózsaszín, több pörzsanyag jót tenne neki. Állaga kicsit pergős, de nem túlzottan.

A zsemle saját pékségben készül, a burgonya jó illatú.

A kiegészítők: gomba, salátalevél, uborka, paradicsom, lilahagyma és avokádókrém. Utóbbi egyfajta guacamole, rusztikus állagú, kellemesen korianderrel és lila hagymával ízesítve. Kérésre jobb minőségű kecsap és majonéz is érkezik, opcionálisan kérhető ropogós bacon vagy kéksajt kiegészítés. Az elemek egytől egyik rendben vannak. 13 pont (5400 Ft)

Hard Rock Café (Deák Ferenc u 3-5)

Hamburger hard rock cafe legenadary uj

A „Legendary 10 oz” (28 dkg) burgerben a hús-zsemle arány jó: az emberes húspogácsa a normál zsemle mellett épp helyére talál. A zsemle maga kalácsszerű, kicsi édeskés, karamellesre pirították.

A medium rare fokozatra kért húspogácsa medium rare fokozaton érkezik. Az íz nem rendkívül átütően „marha”, de grillrácsot is látott, amitől kellemes füstösséget és pörzsréteget kapott. Állaga is rendben van: nincs túlságosan összetapadva, mégis kellően konzisztens, nincs benne inasság sem.

A kiegészítők között a két szelet cheddar épp csak elkezdett olvadni, a bacon viszont túlsült, erősen sós-közönséges. Az összbenyomáshoz ugyanakkor a sós bacon kapóra jön: sózza a némileg alulízesített húst.

Hagymakarika is van rajta. A burgonya egyszerű mirelit. Tesztelő megjegyzése: „turistás mainstream, emelkedett ár, de maga a burger jó”. 13 pont. (Legendary 10 oz 3800 Ft)

Jack’s Burger (Herceprímás u.)

Jacks burger

A névadó “Jack’s Burger” normál édeskés-kalácsos, könnyű zsemle, szájban kicsit gyurmásodik, mint aki gyorsan kelt. Nagy-fodros látvány lollo rossóval van bélelve.

A húspogácsa érdekesen ellentmondásos: van bizonyos jó friss hús íze, de nincs olyan falat, amelyben ne akadna ín vagy porc vagy egyéb állagkülönlegesség. A felső határon, de még jól van sózva, foltokban meg még jobban, ilyenkor elhatalmasodik benne a zacskós őrölt bors csípőssége is. A lapka “cheddar” fennragad a levett felső kalapon. A húspogácsán nagy kanál hagymalekvár és elég nagyra vágott csemegeuborka. Egyben beleharapva édes íz uralkodik el a szájban.

A hasábkrumpli a létező legegyszerűbb mirelitkészítmény (azon belül is szerény). Mellette Globus mustár és olcsó kecsap. 9 pont

Johnny’s Bistro (Diósd)

Hamburger johnny s

A Classic Burger zsemléje házias, épp a harapásig van tartása, enyhén édeskés, kicsit a kalácsra emlékeztető foszlós állagú, rendben van Tartalma: majonéz, mustár, jégsaláta, hagyma, paradicsom.

A hús nagy tárcsán darált, faggyú nem érződik benne, kizárólag só és bors. Végeredményben kicsit túl van sütve, karakteres marha íze nincs. A szószok után – vélhetően különféle fűszerek miatt – hosszú utóíz marad a szájban. Kíséretként Basic Fagyasztott Burgonya frissen sütve, kevés paprikával. 11 pont

KNRDY American Steakhouse (Október 6. u. 15.)

Hamburger knrdy konrady wagyu 0259

De luxe húsétterem lévén, a kínálatban wagyuburger: ez két minihamburgert jelent egymás mellett. Jók az arányok. A zsemle egyszerűbb minőség, de nem túlpuffasztott, belső felülete rendesen pirult. Az egyikben paradicsomkarika és füstös-pikáns barbecue szósz, a másikban hagymalekvár és sajt.

A burger finomra darált, jól kiinazott húsból készül. Nem klasszikusan burgerszerű, inkább homogén-krémes és elasztikus-kompakt (e tekintetben a mics vagy a kolbászhússal rokon, nem a tulajdonképpeni burgerrel). Összességében jóízű és nedvdús. A paradicsomszelet nem kiemelkedő, a sajtról annyi mondható el, hogy sárga. Kedvező az ár-értékarány. 13 pont. (Wagyu Mini Burger 1900 Ft)

Lacikonyha (Hegedűs Gyula u. 56.)

Hamburger lacikonyha 0213

Kívül pörzsréteg, belül rendkívüli szaftosság. A húspogácsából némi marhahús íz is kiérezhető.

Házi tósztszeleten és salátán ül, félbevágott pirult-héjas újburgonya és kellemesen savas marinált hagyma van hozzá, frissen kevert majonézzel.

A hús charolais és magyar tarka keverék (szaknyelven F1). Kéthetente van vágás, ilyenkor kerül étlapra 2-3 napra. Tudatosan kiválasztott húsrészekből készül (szegy, lapocka, borda, marhafaggyú) és faggyúban sül. 14 pont (2 fogásos, 2700 Ft-os menü része, önállóan 2700 Ft)

Léhűtő (Gozsdu udvar szélén)

Hamburger lehuto sorozo 0235

Alapvetően söröző (kiváló Pokerface és Brutál Bitter), de a hamburgerrel gondok vannak. Túl nagy a zsemle, kompakt-összeálló a hús, erős hickory-füst járja át. Ezzel együtt látható igyekezettel készül hozzá paradicsomból egyfajta ízesített konkásszé, rajta vékonyra vágott jégsaláta. Kicsit több know how sokat segítene, mert az ambíció megvan. 8 pont.

Lizsé BRGR (Városliget)

Hamburger lizse 4979

A „Brgr hamburger” nagyon látványos: nosztalgikus újságimitáción adják, a régi London fish and chips élményei nyomán. Kiegészítők: cheddar és jalapeno paprika. A húspogácsa fartő és vesefaggyú keveréke, a bucihoz képest vett arányát tekintve nem nagyon nagy.

A zsemle jól néz ki, de harapása tömör. Ez az egyik fő oka a száraz összhatásnak. A börgerszájérzet egészében véve szaftszegény, hiányzik a kifejező marhaíz is, a sütés során egyáltalán nem keletkezett pörzsréteg.

Kiegészítők: a sajt kicsit sem olvadt meg, a saláta és a paradicsom friss, a lila hagyma szerencsésen enyhe ízű. A majonézes mártás (fenti okokból) kevés. A kosárban még: zacskós mirelithasáb, amely a kívánatosnál szárazabbra sikeredett. 10 pont.

Manga Cowboy (Ráday u. 31.)

Hamburger manga cowboy 0102

Maga a húspogácsa különösebb erények nélküli, de így is a legjobb szereplő a kompozícióban.

Minden egyéb alsó konfekció: a paradicsom íztelen, a buci unalmas, az ipari krumpli különlegesen az. Kis pohárban édeskés coleslaw. 8 pont. (Arigato hamburger 1790 Ft)

New York kávéház és étterem (Erzsébet krt. 9-11.)

Hamburger new york cafe 0132

A New York Palota kávéházában a hamburgert ciabatta jellegű szögletes és nagyon friss zsemlével adják. Az eredeti olasz pékterméknél ez könnyebb, így jól illik a képbe.

A húspogácsát jól sütötték meg, szaftos, a belseje sótlan. Összetevőiről annyi információt kapunk, hogy szegyet is tartalmaz.

Az egyik zsemlét lilahagymás-édeskés koktélszószfélével kenik meg, a szendvicsbe kerül vékony csíkra vágott jégsaláta is. A tányéron még: ropogós, de túl sötétre készült burgonyacsipsz, és nagy tálkában rukolás-paradicsomos saláta. 13 pont (Hamburger 3900 Ft)

Opus Jazz Club („Magyarország első Fineburger étterme” Mátyás u. 8.)

Hamburger opus music 0095

Ambíciózus hamburger, minden összetevő házi készítmény. Az enyhén sós kalácstésztából készülő buci jó, de arányait tekintve kicsit nagy. Benne jégsaláta, házi csalamádé, nyers paradicsom, cheddar, dijoni mustár.

A húspogácsa – bár 20% zsiradékot tartalmaz – száraznak tűnik, állaga túl kompakt. Ízében van egy erősen tájidegen savanykás aroma. Mint kiderül: vörösborsűrítmény is került bele (sok munkával elkövetett bomba öngól).

Kifejezetten jó a házi, jól sütött hasábburgonya. Külön tálkában házi kecsap és még mustár. 10 pont, de (!) bormentes húspogácsával jóval magasabb pontszámot érdemelne. Összességében a legjobb összkiegészítőket tálalják a teszteltek közül. (Burgundi Marha Burger 3290 Ft)

Ring Café (Andrássy út 38.)

Hamburger cafe ring 4074

Jó elem a ciabatta jellegű kenyér, külleme kimondottan megnyerő, az eredetinél kicsit lágyabb:, lágysága miatt kellemesen kézbe fogható akár szendvicsként. A gond az, hogy a belseje kicsit sületlen, bele itt-ott gyurmás.

Hamburger baconnel és hagymával: a hús morzsalékos-inas és sótlan. A sült hagyma lekvár jellegű, szájérzete jóleső. A bacon ízárnyalata nem nagyon elegáns, erénye azonban, hogy sózza az ételt.

Másik alkalommal klasszikus burger: a hús ezúttal nem inas, viszont olyan, mintha már hosszabb ideje állott volna az alapanyag, erre az illat is egyértelműen ráerősít. Állaga most is morzsalékos, nem szaftos. A kért médium fokozatot nem tartották be, de lehet, hogy ez volt a helyes döntés.

Az alsó kenyérre kerülő majonézféle, hamar beszívódik, nemigen azonosítható, élményszerű karaktert nem ad sem a zöld salátának, sem a paradicsomszeletnek. Külön tálkában konfekciónak tűnő kecsap és élvezhető héjas hasáburgonya. 11 pont (Full Extra Burger 1990 Ft)

Sróf Café

Hamburger cafe srof 3873

A klasszikus sajtburgerről véletlenül lemaradt a sajt, amit bőségesen ellensúlyoz a háziak barátságossága. Ennél sokkal nagyobb gond van a ténylegesen tányérra kerülő elemekkel.

A zsemle molnárka típusú, belsejét majonézszerű mártással kenték meg. A húspogácsa maga lapos, kompakt, száraz.

Egyebekben vízízű paradicsom, vastagra vágott íztelen kígyóuborka, kicsit „törődött” pirított hagyma, körítésnek sötétre sült mirelit sztékburgonya. 8 pont. (Klasszikus Sróf burger 1790 Ft)

Spíler (Gozsdu-udvar)

Hamburger spieler 9210

Kérdezik, milyen fokozatra süssék, és a fokozat a rendelésnek meg is felel. A házi buci azonban erősen túlméretezett, olyan magas, mint egy felfújt (a felét nyugodtan le lehet vágni), ugyanakkor sűrű, könnyűnek nem mondható.

A hús rendesen ki van inazva, de íze fáradt, mintha vákumcsomagolt vagy öregebb húsból készült volna, a kecsap nem múlja felül az ipari színvonalat. Van még benne ropogós jégsaláta is, a legjobb elem a kockára vágott savanyú uborka.

Hamburger spiler barany ciabatta 9222

Választható bárányburger is. Erről a kiszolgáló elmondja, hogy szintén házilag sütött olasz ciabattában adják. A zsemle azonban nem emlékeztet ciabattára, ismét rendkívül vastag, maradéktalanul beszívja a rákent kevéske joghurtszószt. A szószon rukola. A hús erősen karakteres ízű, erősen sós és tömör, ugyanakkor erőtlen környezetbe került: nincs sem kontraszt, sem ellensúly (például egy pikáns mártás). Összhatásában nehéz és száraz. 9 pont. (Marhaburger 1380 Ft, bárányburger 1780 Ft)

Varieté (Káldi Gyula u. 5)

Hamburger variete 0202

Megkérdezik, hogy milyen fokozatra kérjük a húst, és a kért fokozatra sütik. A húsnak kifejező marhaíze nincs, alulízesített is. Állaga viszonylag szaftos.

Jó a (kicsit túlméretezett) zsemle. A burgonya is jobbféle konfekciótermék. Kis tányérban coleslaw, meglehetősen puha.

A produkció a teszteltek közt a jobbak közé tartozik. 10 pont. (Sajtburger 950 Ft)

ZING (mozgó busz, a tesztkor a Gozsdu udvarnál)

Hamburger zing busz

A buci felülmúlja az általában elterjedt hamburgerzsömléket.

Benne tisztes húspogácsa: vaskos-nagyobb darab. Sok társához hasonlóan az a gond vele, hogy rózsaszín, mégsem igazán szaftos.

Kicsit lekvárba hajló érett paradicsom van alatta, durván kaszabolt hagymával. A Zing hamburgere egyértelműen a jobbak közé tartozik. 11 pont. (Burgerek 1000-1600 Ft között)

Konklúzió

Világuralomról szó nincs. Az alagút végén mintha halvány lidércfények villannának fel.

Folytatása következik: típushibák, technológiák, javaslatok – külföldi szakácsok és a Magyar Gasztronómiai Egyesület kísérleteinek tapasztalatai.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Tetszik a lista, nagyrészt egyet is értek vele, a Kandalló Kézműves Pubot hiányolom egyedül csak, illetve a debreceni Ikon burger is felfért volna a listára 🙂

  2. Érdekes lista, kedvem szottyant kipróbálni jópár jelöltet. Azt sajnálom, hogy a Borbíróság híres kacsaburgere kimaradt, mert a többi itt felsorolt burgerhez képest elég egyedinek számít a budapesti kínálatban. És nem utolsósorban nagyon finom is. 🙂

  3. Valamikor a múlt században 80-as évek eleje, Asztoria-nál egy bódé volt, ahol puffancs-húspogácsa-csalamádé hamburgert árultak, és sorba kellett állni érte. Az egyetemen dolgoztam akkor, és jött a belga doktorandusz hozzánk, akinél arra figyeltünk fel, hogy már harmadik hete minden délben lemegy 2 hamburgerért és mámorosan befalja. Kérdeztük is miért, hát nálatok van az a nagyon híres! Akkor azt mondta, ebben van még étel! Mi van? A puffancs tésztából van, a hús – húsból és az az édes-savanyú zöldség isteni! S tényleg, ha belegondolunk, az „maszek” volt, vecsési csalamádét hozott, egy pék sütötte neki a puffancsot, és egy vidéki hentes dolgozta fel neki a marhahúst, ha nem is volt hamburgernek nevezhető, de még étel volt, gondolom! Egyébként, ha megismerhetnék, egy igazi jó, hamburgerzsemle receptjét (kb. 20 félét próbáltam már) nagyon megköszönném!

  4. Pár napja lehetőségem volt megkóstolni az Anyukám mondta burgerét és csak egyetérteni tudok a cikkben leírtakkal és a pontszámmal. Az Anyukám mondta már csak a földrajzi helyétől fogva is fontos hely (azon a vidéken sajnos ritka az ilyen színvonalú étterem) bárki aki arra jár, mindenképpen látogassa meg, nem fog csalódni!

  5. Remek cikk! Állandóan vadászom a hamburgereket, a fentiek nagy részét már volt szerencsém kipróbálni. Amit hiányolok: Móricz Zsigmond Körtéren lévő Wikinger kimaradt, szerintem az is megérne egy misét.

  6. Jó részét a hamburgereknek én is próbáltam. Szerintem az egyik legjobb ár-érték arány a Bodegában van (a maga 800 forintjával). Eléggé sűrün járok oda, inakkal eddig még nem találkoztam. A kiszolgálás pedig több mint kedves. A zsemle minőségével azonban én sem büszkélkednék. Jómagam az összes kalácstésztás, molnárkás és egyéb förtelmet tűzre dobnám. A legjobb hamburgert eddig Szabadkán a vasútállomás mellett ettem. Ott plejskavicát adnak húspogácsaként és valamilyen cibbatta szerű buciba rakják, ami engem leginkább a montenegrói kovásztalan kenyérre emlékeztetett.

    Ha már Budapest és hamburger, ott van a Blahán lévő Montenegrói étterem is, ahol szintén jó burger van, de nem hinném, hogy ott is 3 fajta húsból készül a plejskavica, mint Szabadkán.

    Mindenesetre Bodega rulez. A fenyőmagot meg hagyjuk meg a pesztóba 🙂

  7. Az összeszedett lista nagyon jó.

    Több helyet volt alkalmam személyesen – szintén „hamburger fan” barátaimmal – kipróbálni, és volt ahol egybehangzóan más eredményre jutottunk.

    Minden esetre ajánlom mindenkinek, hogy a listát egye végig, és válassz ki a számára legjobbat. 🙂

    Egy pár kirívó személyes tapasztalat:

    Bodega:

    Lehet, hogy nem tudják, de a vérükben van. Maga a hely nem egy „csajozós”, ez is azt bizonyítja ide tényleg csak az olyanok járnak akiknek fontos mit esznek (megjegyzem ritka értelmes társaság jár oda). Ráadásul oda tényleg csak az megy aki tényleg oda készül, nincs frekventált helyen, nincsenek csak úgy beeső vendégek – tudatos fogyasztók, azok vannak. 🙂

    Magic Burger: Fénykoráról ódákat hallottunk barátaimmal. Sajnos annyi időnk sosem volt, hogy a „szentendrei út végére beálljunk a sorba”… ez a sor is azt bizonyíthatja mennyire csodálatos volt. Az új helyüket szintén mágikus gondolatok lengték körbe, hogy most aztán milyen jó lesz… Meg is látogattuk, de a másfél órás sorban állás után amikor még csak 5 pozíciót haladtunk előre , hogy megkapjuk a SORSZÁMUNKAT …. mindannyiunk összevont türelme elfogyott. Aztán sikerült meglátogatnunk…. (rajtunk kívül még 2 társaság volt). Háááát nem rossz – nem rossz , DE a Jó az nem ilyen.

    Örülök, hogy egyre több jó hely van, és végre kezdenek rájönni a vendéglátósok, hogy belőlünk élnek, és nem kell hülyének nézni minket.

    Mert „desinger drága menő étteremmel” tele a város, ahol az ember szinte elájul milyen szép, csillogó, és ha már drága akkor jó is lehet… ezeket gyakran rosszul párosítja a marketing által beszippantott ember az ízekkel – elárulom az esetek 3/4-ben tényleg a még szakközép iskoláig sem jutott el szakmunkás szakácsoknak nevezett munkások dolgoznak. Kiknek fogalmuk sincs a harmóniáról, ízek összetételéről, azok hőre történő változásáról,… és sorolhatnám még… A főzéshez kell egy alapvető harmónia, az érzékek finom összessége,… hol van meg ez egy olyan emberben aki…

    Nagyon jól tudjuk az 1000 forintos hamburger a belvárosban közel sem lehet olyan jó mint egy kevésbé frekventált helyen mivel az egyik helyen mondjuk 200 míg a másikon 700 a megy el csak rezsire… ki lehet számolni mennyi marad magára az alapanyagra…

  8. Annyit zárolójelben hozzátennék, hogy a Gresham étteremben nincs a szervizdíj a számlában.

    Itt a cikkben kicsit úgy tűnik, hogy a sajtburger árához még kötelező jelleggel hozzá kell számolni 15% szervizdíjat.

  9. Magic Buger talán a legismertebb, leginkább hype-olt hamburgeres a városban. Szerintem sem annyira jó, mint a neve, de szerintem bekerülhetett volna, összehasonlítási alapnak.

    Nekem amúgy a W35 a kedvencem, a buci nem jó, de a hús és a szósz mindent visz (az extra burgerben).

  10. A múlt héten jártam Érden a Gránit Büfében és egy több mint 1 kilós hamburgerrel futottam össze, hát valami fenomenális volt…

  11. Szívből köszönöm Gabojsza az elismerést! 🙂 A know how tőlem származik http://nemvagyokmesterszakacs.blogspot.hu/2012/11/texas-bbq-burger-hazilag.html és valóban az Ikon hamburgere elé helyezték a kóstolók. Örülök, hogy a Kiskifliben bevezethettem néhány hasonló fogást, bár azóta új helyszínt keresek az „úttörésnek” Debrecenben. A pénzügyi befektető sajnos gyrosért és lacipecsenyéért lobbizott a kínálatban, így kénytelen voltam a koncepcióval továbbállni időközben … vidéken még pankrálni kell a reformokért … 🙁 Viszont jó hír, hogy nem adom fel! 🙂 🙂

  12. Ma ellátogattam a Bock bisztróba, és hatalmasat csalódtam. A rántott borjúfej teljesen elrontotta az egészet, egyrészt szerintem egyáltalán nem volt finom, másrészt cseppet sem illett bele a hamburgerbe, ami egyébként ezt leszámítva nem lett volna rossz.

  13. Az egész teszt használhatóságát (értelmét) jelentősen csökkenti, hogy nincs mindenhol ott az ár. Miközben nyilván az összes helyen pénzért adják a terméket, amely pénz jelentős tényező akkor, amikor az ember választana, hogy melyiket próbálja ki, hova menjen. Számomra hiába 14 pontos egy hamburger, ha mondjuk 4500 forintba kerül. Van egy határ, amelyik felett nem érdekel már a dolog. Akinek nem számít, az majd nem használja ezt az információt, de legyen ott mindenhol.

  14. Nem értem, hogy ha valaki prémium kategóriás burgert szeretne adni, akkor miért rak bele olyan „paradicsomot”, amit hipermarketekben lehet kapni. Azon kívül, hogy piros nem sok köze van a valódi paradicsomhoz. Akkor már őszintébb lenne egy házi paradicsomszósz hozzáadása.

  15. A KNRDY miniburgere mellett talán a „Milliomos Burger”-t is lehetett volna tesztelni. Nem ugyanaz a kategória, szerintem a listán szereplő legtöbbel összehasonlítva sem.

  16. Érdemes a Symbol Puskás Pancho éttermének hamburgerére is odafigyelni, mely egy igazi kincs Óbuda szívébe rejtve! 🙂 Nekem személy szerint az egyik kedvencem, és múltkor az index 2-n is megjelent egy blogposzt róla: „a zsömle helyben készül, a húspogácsa 4 féle marharészből áll, friss, minőségi alapanyagokból. A klasszikus hamburgerbe való zöldségek sem hiányoznak belőle és mindennek tetejében különleges fűszeres majonézes szósszal van megkoronázva.” http://colorcam.blog.hu/2013/12/15/obudai_gasztro_tura_1_pancho_pub

  17. Nagy örömmel olvastam a posztot.

    Bevallom a hamburger nem igazán került fel a kulináris listamra jó pár evvel ezelőttig. Azt kell mondjam hogy elég lehangoló a kép. Meg a puccosnak minősített éttermekben is átlagos burgert lehet enni. A legjobb Bárány burgert nem volt lehetőségem megkóstolni Encsen. De. Anglia. Leedsben élünk jó ideje. Azt kell mondjam, hogy itt ettem hosszú évek múlva szélső jó hamburgert. A hús minősége és rendes parázs illetve grill felett sütve… Lehet bele tenni bármilyen szószt. De a melò 90%a a hús. Olyan hihetetlen az angol angus marha… Vagy az ottani birka. Jó hús. Jól meg sütve. Pontosabban helyesen meg sütve. Amíg ezt nem tartják szemelőtt esélytelen bármilyen státusról álmodozni. De gyanítom hogy ez is a szokásos, magyarok vagyunk mi jobban tudjuk és csináljuk, mégha fogalmunk sincs róla.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!