Üzemel a Szirom bár

0
Huszár Krisztián

Azelőtt kávéház volt, de amióta megjelent Huszár Krisztián (aki ritkán főz kávét), ételbár lett belőle. A Szirom Food Bar az Átrium (néhai Május 1, még néhaibb Átrium mozi) mellett üzemel a Margit körúton. A térbeli dimenziók szűkösek, az étlap rövid és sűrűn változik. Pán-távol-keleti konyha vietnami gerinccel, hazai és más elemekkel.

Napi étlap

A “vietnami gulyásnak” keresztelt tésztás levest (amit ismertünk már a Beszállóból) nevezhetnénk “vietnami rámennek” is. A leves keletkezése óta most mutatja legjobb formáját. A fűszerzés diszkrétebb, a konzisztencia szintén rátalált a helyes középútra: se nem enyves, se nem vizes – markáns ízű, de könnyű. A fő betét egy laza szerkezetű húsgombóc jóféle húsízzel. Külön tiszteletet érdemel a feszes udontészta, ami szintén a háznál készül, az elmaradhatatlan zöld koriander most is frissít. Ez az étlap állandó étele, a séf nagy örökzöldje. Külön utazást is megér.

Vietnami gulyás

Az étlapon gyakran szerepel egy frissen vágott és kevert délkelet-ázsiai curry. A nyitónapon egy barnított vajon (erősen ressre) sült karfiol kerül bele. A garnírung: nagyon jó minőségű szusirizs, enyhén savanyítva. (A második héten az étel épp gombával készül.)

A mangalicacsászár meglepően sovány, malacra utal. Hozzá a fenti rizs és egy savanyított (ecetes lében marinált) lágy tojás. Körötte a hús szójás-fűszeres főzőleve – vinegrettizálva.

Mangalicacsászár currymártásban

A desszert az első napon egy “túrós guba”: híg madártejből, bátran pirított kalácsból és túrómousseból áll. Kiegyensúlyozott háromelemes koncepció – jelentős érdeme, az is, hogy sikeresen elkerüli a túlédesítés csapdáit.

Túrós guba

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel