Bűvös SzakácsKonyhariportLondoni falatok II.

Londoni falatok II.

London portobello mg 2126

A Portobello Road bolhapiacától és a szuvenírshopoktól már kicsit odébb, de még Notting Hill területén található a Farmer Street.

Geales, a halas

Ez itt a Notting Hill Gate metrómegálló tőszomszédsága. Kis házas lakónegyed üzletek nélkül, ugyanakkor néhány érdekes étteremmel. Van itt egy szép pub, egy japán és egy görög, és a halas.

A Geales helyén már 1939-ben híresen jó fish and chipset árultak (honlapján érdekes fotók régi halakról és munkásnőkről). A jó hagyományt ma is folytatják, kiegészítve doveri nyelvhallal, homárral, tengeri süllővel és sok minden mással, amit a fogás hoz.

London halas 2184

Ez itt már egy fehér abroszos étterem tisztes borválasztékkal, nagyon friss halakkal, a jó színvonalhoz képest (londoni viszonylatban) meglepően barátságos árakkal.

Az áramvonalas bőrülések fölött a fali étlap idézi egyedül a múltat: az egyszeri piaci büfék hagyománya szerint cserélhető csíkfeliratokon olvasható az aktuális kínálat.

Az ételek többsége kimondottan egyszerű, a lényeg a jó alapanyag. Mindig van házi fish pie és fogás szerinti napi halleves. Nagyon kellemesek az utcai asztalok, de nyáron is csak azzal a kikötéssel használhatók, hogy épp nem zuhog az eső (jelen sorok írói egy nap alatt négy esernyőt vesztettek el, ugyanakkor kettőt kaptak ajándékba egy vendégszerető vadidegen londonitól.)

London halas regi kep kicsi
Fotó: www.geales.com

Friss, igen jó állagú a kagyló: visszafogottan csípős, thai-curry jellegű lében tálalják, korianderlevéllel.

London 2246 kagylo kicsi

A soft shell crab (vedlőben lévő kisebb tarisznyarákféle) vékony és ropogós, arany színűre sült tempuratésztában készül. Mellette szójás, gyömbéres fokhagymás, ecetes-melaszos mártogató.

London soft shell crab 2222

A tintahalkarika morzsába hempergetve sült, nagyon szaftos. A kísérő a kis tálkában: egy kanál vastag, savanykás tejföl (crème fraîche) édes csiliszószban tálalva.

London tintahalkarika kicsi 2232

Állandó szereplő az étlapon a fish & chips. Kérhető tőkehalfélékből (cod vagy haddock), de nyelvhalból is. A tészta nem túl vékony, de nem zsíros (Angliában nem mindenki eszi meg a bundát, csak a benne sült, szaftos halat). A sült krumpli belseje olyan krémes, mintha püréből készült volna.

London fish kicsi 2269

A Momo

Étteremajánlók előkelő helyen említik, mint a város egyik legnépszerűbb helyét. A helyszín érdekes: a Regent Street több mint világvárosi forgalmából elég bemenni egy keskeny átjáróba, s két lépés egy különös belső városi terület: átmenet egy bérkaszárnya hátsó kertes udvara és a sétálóutca között. A túlzsúfolt belvárosban a vödörben nevelt bokrok és színes virágok közé lépni olyan felüdülés, mint sivatagban vízeséses trópusi tóba mártózni.

London momo dupla

A Momo két részből áll: a népszerűbb részleg a “mezzés” (vagyis ahol kisebb adag előétel jellegű fogásokat adnak), a másik oldal a “rendes étterem”. Itt nagyobb komplettebb ételek jelennek, meg, amilyen például a tajine.

London momo kenyer 2403

Bevezető fogás a marokkói fűszerekkel ízesített paprikakrém és padlizsánkrém duója: a két krém sok hagymával készül, a belekerült olaj nem igazán kiemelkedő, de összességében könnyű és rendben van.

London momo kremek 2428

Korrekt tányér az édes-sós pastilla is. A vékony tésztába csomagolt fahéjas galambhús a hozzáadott naranccsal és pirított mandulával még akár desszertnek is beválik (a sok fűszer kissé elnyomja a húsízt).

London momo pastilla 2417

A burgonyás-olajbogyós-citromos csirketajine méretes adag, nem is nevezhető rossznak, de nem igazi maradandó élmény (a sok hús kissé kiszáradt, az étel végső soron egyhangú). Ennél jobb a báránykoftás tajine a (nem túl intenzív) chermoulaszósszal. Kár, hogy nem marokkói eltett citromot használnak hozzá, hanem egyszerűen belefőznek némi citromhéjat.

London momo kofte tajine 2445

A Momo bájos és hangulatos hely, de inkább a felkapottság jellemző rá, mint az elsöprően jó konyha. Mindenképpen érdemes a mezzékre összpontosítani, és inkább több kisebb adag ételt rendelni, mint egy nagyot.

London momo tajine 2433

Chermoula

Marokkói fűszerkeverék, sok változata van. Alapvetően friss fűszernövények (koriander, petrezselyem, fokhagyma) és valamilyen fűszerkeverék (sáfrány, fahéj, fűszerpaprika, római kömény stb.) vegyüléke.

Elsősorban halhoz-rákhoz használják, de ugyanúgy jó csirkéhez és bárányhoz is. A keverékkel bedörzsöljük a húst, állni hagyjuk(a rákokat, halakat 2-3 órán át, a szárnyast 5-6 órán át, a bárányt akár egy napig), majd elkészítjük. Például sütőben vagy grillen fóliába csomagolva.

A halat általában egészben hagyják, vagy vastag szeletre vágják. Kísérletezhetünk kisebb ponttyal vagy keszeggel is. Bárányhoz jó kiegészítő a gyömbér, a méz, a fahéj.

Eredetileg mozsárban készül, manapság sokan robotgépben keverik pasztaszerűre.

Recept

Sült padlizsán chermoulaöntettel

Hozzávalók

  • 1 csokor petrezselyem levele, finomra vágva
  • 1 csokor koriander levele, finomra vágva
  • 4-5 gerezd fokhagyma, finomra vágva (vagy mozsárban kevés tengeri sóval péppé törve)
  • 1 kk fűszerpaprika
  • 1/2 kk római kömény, frissen őrölve
  • 1 kk cayenne-i bors (vagy csilipehely)
  • mentalevél
  • sáfrány
  • 2 ek citromlé
  • 2 ek fehér borecet
  • 150 ml olívaolaj

A chermoulához csipetnyi sáfrányt röviden száraz vasserpenyőben melegítünk, mozsárban szétmorzsoljuk, kávéskanálnyi borecetben feloldjuk. Összekeverjük a többi hozzávalóval. Adhatunk még hozzá kávéskanálnyi harisszát is.

A hosszában 1 cm vastag szeletre vágott padlizsánt besózzuk, félórán át szitán állni hagyjuk, majd lemossuk, szárazra töröljük. Serpenyőben olívaolajon, vagy olívaolajjal bekenve grillen készítjük el.

A szeleteket tányérra tesszük, rákanalazunk a chermoulából, melegen vagy hidegen tálaljuk.


Ba Shan

A viszonylag olcsó keletiek közt Londonban a “verhetetlenek” kategóriájába tört be a szecsuáni Ba Shan. Ez a hely a Sohóban, a Bar Shuval szemben nyílt, annak testvércégeként, mégis más kínálattal és alacsonyabb árszinten. Egyes törzsvendégek szerint azonban még talán érdekesebb is a konyhája, mint a “nagy testvéré”.

Lonfon ba shan dupla

Az étlap aránylag hosszú, ezzel együtt sok a friss és egyszerű, kis adagos étel. Ötféle hús, többféle hal, igen sokféle belsőség. A zöldségek választéka is nagy, ahogy a mártásaik is változatosak. Jellegzetesen az a hely, ahová nagy társasággal érdemes menni, sokfélét kóstolni.

London bashan kinaikel 2809

A padlizsánt “halízű” mártásban adják, ami valójában egy halakhoz használatos fűszerezést jelent. A vizispenótot hideg előételként adják, sűrű szezámpasztás mártással és szezámmaggal.

London vizispenot 2760

Lehet rendelni mozsárban készült padlizsánkrémet is csilivel, fokhagymával, szezámmal ízesítve.

London bashan mozsar 2781 mozsarban padlizsankrem

Savanykás (rizsecetes, csilis, fokhagymás) mártásban tálalják a vékony, fodros fafülgombát, amely puha, mégis roppanós.

London bashan fafuel 2778

A selyemtofuhoz száz napos kacsatojást, vékonyra vágott friss zöldségeket és szójás-karamellás mártást adnak.

London bashan tofu 2772

A klasszikus mapo tofu elég nagy adag, de nagy klasszikus is. Ehhez készül először egy gyömbéres, fokhagymás babpasztás darálthúsragu: a húst pirítják, majd szójaszósszal, rizsborral, levessel öntik fel, így készül el. A végén kerül bele a kockára vágott tofu, az újhagyma és a friss csili.

London bashan maputofu 2801

A halfélék között olyan érdekes tányérok jelenek meg, mint a tésztával tálalt hal szecsuáni csilis levesben vagy a haltoka savanyított zöld csilivel, leveses mártásban.

London bashan haltoka 2816

Kiemelkedően nagy a belsőségválaszték. A marhabelsőségben a nyelv, a vese, a pofahús hajszálvékony szeletben készül, rajta édeskés szecsuáni borsos mártás.

London bashan belsoseg 2785

A kacsanyelvet marinálják, majd sülve-pirulva, szaftosan és karamellizáltan kerül tányérra a friss zellerszárral és a nem túl erős csilivel.

London bashan nyelv 2791

A sertésláb az amúgy is erős étlap legkiemelkedőbb tányérjai közé tartozik. Érdekessége, hogy a párolt gyömbér itt nem fűszer, hanem “zöldséggarnírung”, a mártás igen elegáns.

Recept

Vörösre főtt sertésláb szecsuáni fűszerekkel, gyömbérrel

London bashan serteslab 2803

Hozzávalók

  • 3 sertésláb lepörzsölve, borotválva
  • 2 ek növényi olaj
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 5 cm fiatal gyömbér (1 cm finomra vágva, 4 cm vékonyra szelve)
  • 6 újhagyma vékony szeletre vágva
  • 2 ek csilis szójababpaszta
  • 1 ek miszó (világos)
  • 2 ek paprikapehely (félerős-erős) avagy maréknyi csilipaprika kimagozva, durvára vágva, olajon két perc alatt barnára pirítva
  • 1 kk szecsuáni bors
  • 1 ek barnacukor
  • 2 ek shao hszing bor (kínai főzőbor)
  • 2 ek szójaszósz
  • 2 ek fekete rizsecet
  • 2 ek szezámolaj
  • 1 l kínai alaplé (lásd lent)

A sertéslábat hideg vízben tesszük fel, felforraljuk. Húsz percig kis lángon forraljuk, a vizet kiöntjük. A lábat lemossuk, hagyjuk kihűlni. Tetszés szerint félbevágjuk, vagy annál még kisebbre daraboljuk.

A növényi olajat lábosban felforrósítjuk, a fokhagymát, a finomra vágott gyömbért és az újhagymát két percig pirítjuk. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd a lábat. Felöntjük a kínai alaplével. Lefedve 2 ½ órán át kis lángon (avagy langyos sütőben 140°C-on) készítjük. Az elpárolgó folyadékot pótoljuk: mindig lepje el a lábat.

A szeletekre vágott gyömbért hideg vízben tesszük fel, felforraljuk, tíz percig kis lángon “blansírozzuk”, leszűrjük, lemossuk, félretesszük. Tíz perccel a köröm elkészülése előtt a lábhoz adjuk. Fedő nélkül sűrítjük a mártást, mintegy a felére.

A “kínai alaplé”

A sokféleképpen felhasznált “hétköznapi” kínai alaplevet sertés- és csirkecsontból, húsos aprólékból főzik, körülbelül fele-fele arányban. Csupán kis darab gyömbér és néhány szál újhagyma kerül bele. Gyöngyöző forrással 2 ½ – 3 óráig készül.

Az ünnepi vagy “bankett”-alaplébe tesznek kacsaaprólékot, sonkát és/vagy vadat is. Az arányok: 1 kg húsos csontra számítsunk 2,5 -3 liter vizet.


London kinai negyed sarkany

Ba Shan

24 Romilly St
London W1D 5AH
020 7287 3266

London nelson madar

Geales (halvendéglő)

Notting Hill
2 Farmer Street
London, W8 7SN
T 020 7727 7528
www.geales.com

Momo

25, Heddon street
London W1B 4BH
+ 44 207 434 4040
info@momoresto.com
www.momoresto.com

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!