ReceptekSzárnyasCsirke vadász módra (alla cacciatora)

Csirke vadász módra (alla cacciatora)

Itáliában az otthoni főzés nagy klasszikusa. Úgynevezett „eredeti” recept nincs, régióról régióra, családról családra változik. Egyaránt megjelenik Marcella Hasan, Giorgio Locatelli és Lorenza de’Medici kiváló szakácskönyveiben.

Manapság általában valamilyen világos húsból, általában csirkéből vagy nyúlból készülő paradicsomszószos ragut jelent. Régebben ez nem így volt, hiszen a 18. század végéig Itáliában sem használtak paradicsomot. Mivel vadászételről van szó, vadnyúlból vagy vadszárnyasból készült, erdei gombával.

Megvilágító erejű ez az egyszerű toszkán változat napjainkból: a darabokra vágott nyulat citromlé, fokhagyma, olívaolaj, rozmaring keverékében marináljuk néhány óráig, aztán kivesszük, leszárítjuk és körbepirítjuk a húst. Hozzáadjuk a marinádot, felengedjük kis borral, paradicsomlevet adunk hozzá. Fedő alatt puhítjuk. Toszkánában előfordul, hogy friss zsályát is adnak hozzá.

A felengedéshez használhatunk vizet vagy alaplevet is, a szósznak nagyon jót tesz kevés szardella. Gyakran kerül bele zöld vagy fekete olajbogyó és valamilyen zöldség (gomba, répa, édeskömény, szárzeller).

Ha a csirkét lisztbe hempergetjük a pirítás előtt, ez szebb és gyorsabb pirulást eredményez, a mártás ízét is gazdagítja és sűríti. Az alábbi egy lehetséges változat a sok közül.

Hozzávalók

  • 1,5 kg csirke (alsó- és felsőcomb, szárny)
  • liszt
  • 3 sóban eltett szardellafilé
  • 150 g füstölt vagy szárított császárszalonna 5×25 mm-es csíkra vágva
  • 6 fokhagymagerezd, hámozva, zúzva
  • 2 csipet paprikapehely (vagy 2 csilipaprika)
  • 2 szál rozmaring
  • 2 babérlevél
  • 200 ml fehérbor (vagy vörösbor)
  • 1 400 g-os egészben eltett konzervparadicsom durvára vágva
  • 12 kimagozott olajbogyó
  • olívaolaj
  • só, bors

A szárnyasdarabokat lisztbe hempergetjük, lerázzuk, kevés olajon körbepirítjuk, félretesszük. A fokhagymagerezdeket aranyszínűre pirítjuk, majd hozzáadjuk a finomra vágott szardellafiléket. Hozzáadjuk a paprikapelyhet, felöntjük borral, felforraljuk, egy percig forrni hagyjuk.

Beletesszük a csirkedarabokat, a paradicsomot, a rozmaringot, a babérlevelet. Lefedjük és 160 °C-os sütőben 60-70 percig készítjük – hagyomány szerint addig, míg a hús már szinte leomlik a csontról.

Tálalás

Polentát adunk hozzá pirított szalonnadarabokkal avagy frissen főtt széles metéltet. Készíthetünk hozzá külön párolt zöldségeket az idény kínálatából.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!