Bűvös SzakácsKarizmatikus ételKenyérfőzelék haladóknak

Kenyérfőzelék haladóknak

Bolgheri latkep 7128
Toszkán olajfák vidéke

Amikor beköszönt a hírhedt toszkán tél és 3-13 fokra süllyed a nappali középhőmérséklet, sokan fordulnak a régió híres lélekmelegítőjéhez, a kétszer főtt leveshez. Látványa nem festő ecsetére való: minél „érettebb”, annál lomposabb az esztétikája. Mivel másnap-harmadnap a legjobb, az újramelegítésben a ribollita nevet kapta.

Ez az atavisztikus népi kompozíció olyan szenvedélyeket vált ki, hogy bizonyos részletek még harmonikus családokat is képesek megosztani. Ilyen például az, hogy canellini-babból legyen, megteszi egy borlotti is, vagy nyúljunk inkább alaposan a zsebünkbe, és vegyünk zolfinit. Parmezánt ráreszelni pedig legfeljebb gyüttmentnek juthat eszébe (pedig nem tesz rosszat a pépnek).

Ribollita labos 3 3771

Mindenesetre sajátos műfaj, fordítók vesződnek is vele. Angolul lehet soup-stew, németül találóan Eintopf, de végül a magyar a legtisztább beszéd: levesből lett főzelék.

A toszkán térség hasonló comfort food fokozatú kenyeres fogása a pappa al pommodoro (paradicsomfőzelék) és a panzanella (kenyérsaláta) is. Ahol a nagy közös nevező a nagymamák örök bölcsessége, mely szerint kenyér sose szárad ki. Toszkánában mellesleg más csodák is vannak: ott klasszikusan sótlan a kenyér, de ez a leves szempontjából csupán fűszerezési probléma.

Majd megtudod, mily sós kenyér a másé;
s föl- és lemenni, mílyen kínos ösvény,
keserves lépcső az idegen házé!
De ami legjobban sújt még, a fösvény
gonoszok és butáknak társasága,
akikkel együtt ragad el az örvény.
(Dante Alighieri, Isteni színjáték, A száműzött költő, Babits Mihály fordítása)

Toscana bolgheri dupla

Sok ételleírásban jelenik meg a szalonna, de ez egyáltalán nem nélkülözhetetlen, így a ribollita vegetáriánus fogás is lehet – elvégre a húst a kenyér helyettesíti. Bizonyos technikák révén azonban lehet annyira ízes, hogy egy vérbeli vegetáriánus akár gyanakodni is kezdhet.

Recept

Ribollita III.

Ribollita labosos 3683

Bab

  • 400 g szemes bab
  • ásványban szegény víz („szűzvíz”, Evian stb)
  • babérlevél
  • hagyma
  • só, bors
  • esetleges: szalonnabőrke

A bab akkor jó, ha a belseje krémes, és a héja is. Ennek érdekében áztatás után ásványszegény/lágy vízben, forrpont alatt főzzük puhára. Ízesítők a vízben: szalonnabőrke, bors, babérlevél, hagyma. Sózni csak másfél-két óra után szabad.

Ekkorra a bab hétköznapi értelemben készre főtt (ilyenre készül az éttermek szinte mindegyikében). Mi még nem tekintjük késznek, hanem ekkor leszűrjük, főzőlevét félretesszük. A babot magát pedig (mint a cassoulet esetében) cserépben vagy más vastag falú edényben konfitáljuk még. Ehhez a vaj nem igazán jó (savanyodik), nem előnyös a kényes, ízváltó hajlamú olívaolaj sem. A legjobb megoldás a csirke-, kacsa- vagy libazsír. Esetleg egy neutrális olaj.

90°C-nál nem magasabb hőmérsékleten akár 6-8 órán át készíthetjük. Így a babnak nemcsak a húsa, hanem a héja is olvadóan krémessé válik.

A kész bab harmadát-felét a főzőlével krémesre turmixoljuk. A maradék bab a levesbetétek közé kerül.

Ribollita labos 3665

Zöldségek I.

  • 3 ek olívaolaj
  • 150 g sós tokaszalonna, 1×3 cm-es csíkra vágva
  • 1 hagyma, finomra vágva
  • 2 zellerszár, hámozva, szeletelve
  • 2 sárgarépa, 2 cm vastag karikára vágva
  • fél zellergumó, 2 cm-es kockákra vágva
  • két közepes méretű krumpli kockára vágva
  • 2-4 gerezd fokhagyma zúzva, durvára vágva

A szalonnát széles lábosban, olívaolajon üvegesítjük, hozzáadjuk a nagyobb darabokra vágott zöldségeket. Lassan pároljuk, ne kapjon színt, ne is puhuljon túl.

Fekete kaposzta 3180
Fekete káposzta

Zöldségek II.

  • fél kg mángold vagy vastag levelű spenót vagy kelbimbó blansírozva
  • kötegnyi feketekáposzta (vagy fél fej kelkáposzta vagy fodros kel)
  • 2-3 paradicsom, kockára vágva
  • 2 gerezd fokhagyma, zúzva
  • esetlegesen: kakukkfű
Fodros kel 3187
Fodros kel

A nagyobb darabokra vágott mángoldot/káposztákat/spenótot hozzáadjuk.
Felöntjük annyi alaplével vagy vízzel, hogy épp csak ellepje.

20 percig gyöngyözve forraljuk. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomot, a kakukkfüvet, 2 zúzott fokhagymagerezdet és a főzőlével korábban összeturmixolt babot.

További húsz percig főzzük, lehűtjük. A másnapi befejezésig hűtőszekrénybe tesszük.

Bármilyen téli káposztafélét/zöldlevelet használhatunk hozzá, de jellegzetes hozzávaló a fekete káposzta (cavolo nero). Ha nincs kéznél, akkor helyettesíthető fodros kellel, kelkáposztával, mángolddal, vastag levelű téli spenóttal.

Ribollita frissen 3670

Befejezés

  • olívaolaj, bőségesen
  • kenyér
  • esetlegesen: paradicsom
  • snidling, újhagyma

Másnap a zöldségfőzeléket cserépedénybe tesszük (vagy öntöttvasba), pirított és fokhagymával megkent kenyérszeleteket teszünk a tetejére, kicsit bele is nyomkodjuk.

Előmelegített sütőbe tesszük 20-25 percre, hogy felmelegedjen.

Tálaláskor a tetejére friss fokhagymás pirítóst teszünk (esetleg kevés paradicsompürével is megkenve), ami már csak félig-meddig fog átázni, míg az asztalhoz ér. Nagyvonalúan meglocsoljuk gyümölcsös olívaolajjal. Finomra vágott snidlinggel vagy újhagymával frissíthetjük.

Ribollita talalva 3727
Ribollita-zöldségek csilivel, olívaolajjal

Toscana kofalaa 2 tomi 7448

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Elkészült…metélő- helyett medvehagymával, dél-alföldi jelleggel 🙂 Szerintem én nem várom ki a holnapot és eszünk belőle…

  2. Nekem is elkeszult, en is medvehagymat tetem bele es mi sem vartuk meg a masnapot, viszont maradt mara is es mivel tegnap nagyon nagyon finom volt ezert mar alig varom, hogy leteszteljem mennyire alltak ossze az izek 🙂

    Halas koszonet a receptert, biztos elkeszitem maskor is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!