Mese HabbalKönnyed röpte - Szalonka

Könnyed röpte – Szalonka

Img 4379

Minden előzetes várakozásommal ellentétben úgy tűnik, valaki tényleg volt annyira bevállalós, hogy piacra dobjon egy grodziskie-t. Ezt a stílust egy vaskalapos sörfogyasztó nagyjából a gyümölcsaromás vagy az alkoholmentes sörrel egy szintre helyezi, pedig ha az ember leküzdi azt a rég túlhaladott kényszerképzetet, hogy az 5% alatti sör nem sör, akkor a grodziskie nagyon egyedi élményt ad. A recept igen egyszerű: 100% (tölgyfán) füstölt búzamalátával kell dolgozni, minimális komlózással, igen alacsony alkoholfokot belőve. A kész főzet egy könnyed frissítő, amit nagyon vagánnyá tesz a füstös jelleg.

A házi sörfőzői tapasztalatok alapján viszont elég megosztó sör. Sokaknak nagyon nem jön be, mások ellenben rajongásig szeretik. Nagyjából fele-fele arányban. Ez a kettősség nem nagyon zavarta a kecskeméti madáridomárt, Bimbó Tamást, aki a Vörösbegy és a Kolibri után a grodziskie-jét most Szalonkának nevezte el. A finom párhuzam úgy csattan a pécsi Szalon sörön, mint egy sunyin, zsebből indított fonákpofon. A szép pedig az a sztoriban, hogy Tamásnak fel sem tűnt az egybeesés, ez az egész teljességgel a véletlen műve. Már ha vannak egyáltalán véletlenek, ugyebár.

Img 4383

A Szalonka vékony, levegős, viszonylag tartós habot fejleszt, ellenben a tükrös áttetszőséget nem igazán sikerült elérnie a főzőnek. Gyengéden füstös, barbecue-s nyitányok után felbukkan egy kevés koriandermag és leheltnyi nyers búza, de a malátás jegyek közel teljes hiánya elég jól kiemeli a fűszeres érzetet. Ízében perfektül hozza a stílus jellemzőit, a füst relatív túlsúlya a papírvékony test és az enyhe szegfűszeges jellemzők mellett egyértelmű. A nyersebb, búzamalátás jegyek egy kicsivel hangsúlyosabbá válnak a kortyban, ami jó párost alkot a száraz, füstös hangulattal. Nem operál semmilyen extra csavarral, nem akar sunyi trükkökkel bevágódni, egyszerűen csak hozza a kötelezőt, azt viszont nagyon szerethetően. Persze a Szalonka sem tökéletes: a test talán túlontúl vékony, a közérthetőség érdekében akár 4% környékére is be lehetne lőni, valamint a füstös jellegeket is komplexebbé lehetne tenni saját füstölésű malátával, de ezt leszámítva egy nagyon jól eltalált és igen érdekes sör lett, ami abszolút érdemes a kóstolásra.

A Főzdefeszten kóstolt csapolt verziónál lényegesen színvonalasabb az üveges, de ebben talán az is közrejátszik, hogy a legprimitívebb 0,5-ös pohárban nehezen mutatkoznak meg ennek a törékeny madárnak az erősségei. A grodziskie-t nem véletlenül ajánlott vékony pezsgőspohárból fogyasztani.

Egy dolog, hogy nekem ízlik, meg hogy egyébként hozza a stílusa jellemzőit, de hogy a piac miként fog a Szalonkára reagálni, az kérdéses. Ettől függetlenül belevaló húzás a grodziskie lefőzése és mindig jó látni felcseperedni az ilyen stílusgyakorlatokat. Az Untappd értékelések egyelőre nem túl biztatóak, de nagyon remélem, hogy a sörközönség megszereti ezt a különc stílust és a Szalonka állandó tagja lesz a Kecskeméti Sörmesterek csapatának.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. A Szalonka nevét inkább annak kellemes, füstölt szalonnás vagy sonkás jellege ihlette. A pécsi összecsengés már csak hab a sörön! 🙂 Ennek a jómadárnak a küldetése, nem egy jobb alternatívát állítani a Szalon sör mellé, hanem egyedülálló sörkülönlegességet nyújtani a kíváncsi kézműves nemzedéknek.

    Bevállaltuk és egyáltalán nem bánjuk, mert még ha nehezebben is indult el, mint a sztárolt (APA) kategóriás Kolibri, az ínyencek köréből sok jó visszajelzést kaptunk! Tőled is köszönjük a biztatást, a következő valóban erősebbnek várható, de hogy ez most 3,5 lesz, vagy felkúszik egész 4%-ig, még nem tudni.

    üdv, a Kecskemétiek

  2. Ugyanez a véleményem, kicsit vékonyra sikeredett, bár szépen hozza a füstösséget, nekem a koriander helyett inkább a köménymag jutott eszembe, de nem fogunk összeveszni. Emiatt nagyon nehéz volt kitalálni, milyen korcsolya készüljön hozzá, nehogy agyonnyomja a sört – majd holnap meglátjuk, sikerült-e…

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!