Mese Habbal"Egy mosógépben főztek sört, ez fogott meg"

“Egy mosógépben főztek sört, ez fogott meg”

Img 1101

Csendes, göndör hajú srác pakolgatja a malátászsákokat a nemrég nyílt Beerodalomban. Egyetem után mindig iderohan, már megnyitás óta a sörfőzőboltban dolgozik. Első ránézésre nem is gondolná az ember, hogy ugyanezt a fiút pár nappal ezelőtt az ország legjobb házi sörfőzőjének választották. Szinte a semmiből indulva egyből a csúcsra jutott. Ő Kelemen Ottó, a Warrior megalkotója.

Img 1095

Mindössze másfél éve merült fel benne az otthoni főzés gondolata, miután látott egy videót arról, hogyan kell a mosógép dobját cefrézőüstté alakítani. A szakma egyébként sem áll tőle távol, jelenleg is sör- és szeszipar szakirányon tanul, de azelőtt sosem gondolta arra, hogy ilyen kicsiben is lehet csinálni. Egy cseh pilzenivel indított, hasonló végeredménnyel, mint a legtöbb kezdő: főzött egy egész iható sört. Aztán egyre több stílusba vetette bele magát, nem csak kísérletezett, hanem részletesen tanulmányozta a szakirodalmat és ennek a fanatizmusnak, úgy látszik, meglett az eredménye. A győztesnek járó vándorserleg ott hever a pénztárgép mellett, de Ottó mégsem érzi azt, hogy bármi megváltozott volna.

Img 1098

Természetesen az eredménynek nagyon örül, de szerényen áll hozzá. Mivel Ottó is pontozta a versenysöröket, tisztában van azzal, hogy sok volt a hibás főzet, s sokszor elég volt csak egy fertőzésmentes, viszonylag jól elkészített sör is a kiemelkedő szerepléshez. Éppen ezért szeretné még tovább tökéletesíteni díjnyertes főzeteit. Talán ez az a hozzáállás, ami a tehetség mellé szükségeltetik. Ottó már azt hatalmas eredménynek érzi, hogy a neve Bajkai Tibor és Róth Zoltán mellé kerül majd a vándorserlegen.

A rövid beszégetés után kaptam útravalónak egy-egy palackot a versenysörökből. Szombaton egyedül az erős skót ale-t kóstoltam, s mivel a kategóriában csak nagyjából három főzet volt kiemelkedő, volt egy sejtésem, melyik lehetett az övé. De menjünk kóstolási sorrendben.

Img 1110

A Classic nevű cseh pilseni egy korrekt, kicsit ködös, szép ivósör, gyönyörű, paplanos habbal. Az aroma inkább szárazabb, komlósabb, kellemesen füves és virágos, a maláta inkább háttérbe szorul. Az ízében viszont már előbukik a kellemes, krémes, begyúrt tésztás jelleg egy keserűbb, határozottabb komlózással. Az utóíze édes és kenyérszerű, kicsit erősebben keserű, mérföldekkel előtte jár néhány, állítólag pilzenit gyártó nagyüzemi sörnél.

Img 1113

A Warrior az előbbivel ellentétben kőkeményen indít, a rozsdabarna italból csak úgy áradnak a tejkaramelles, kicsit földes, angolkomlós illatok, melegebben egy kevés alkoholosság is előbújik. A korty kiegyensúlyozott, desszertsörösen édes, mégis jó támaszt ad egy kevés pörköltmalátás karakter, ami a magasabb alkoholfokot szépen elbújtatja. Likőrös, kicsit mentás érzetet hagy a szájban, s bár nem hozza olyan intenzíven a stílus tőzeges-füstös jegyeit, az összhatás mégis nagyon rendben van.

Img 1114

Számomra viszont a legnagyobb élmény a Nail’d névre keresztelt grodziskie volt. A stílusról már korábban írtam itt, és azt kell mondjam, ez a főzet mesterien sikerült. Egyetlen hibája, hogy a sör a felbontás pillanatában gyakorlatilag kirobbant az üvegből. Gyönyörű, hatalmas habot fejleszt, alig lehet megzabolázni, az aromája pedig telitalálat, füstöltsonkás, száraz tölgyfafüstös, enyhén citromhéjas, mindez tökéletes harmóniában. Az ízében remekül jelennek meg a gyenge észteres és búzás jegyek, miközben végig ott szólózik a füstös karakter. A kategóriagyőzelem teljesen megérdemelt, bármikor kérnék még egy üveggel. A stílus népszerűsítéséért pedig külön köszönet a Házisörfőző Egyesületnek.

Kelemen Ottóról biztos sokat fogunk még hallani a jövőben. Ha minden igaz, a következő Főzdefesztre egy kis meglepetéssel készül, de ennek titkát még őrizgetni akarja egy ideig. Addig is visszaül az iskolapadba csiszolgatni a tudását. Mert ugye mindig van hova fejlődni.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!