Mese HabbalA bajnok reggelije - OK Warrior

A bajnok reggelije – OK Warrior

Img 3673

Kelemen Ottó nem tűnt el. És nem akasztotta szögre a cipőt a Horizont Japán Búza után. Egy Kaltenceker sörfőzdében eltöltött féléves szakmai ujjgyakorlat után hazatért és elindította saját brandjét, az O.K. Breweryt. Első főzetnek pedig azonnal kiválasztotta a Warriort, ami a tavalyi Házisörfőzők Versenyén abszolút győztes lett. Nem kis vállalkozás, mert akik kóstolták, azok tudják, hogy mennyire a helyén volt a prototípus, azt elsőre kisüzemben reprodukálni nem egyszerű feladat. De ugye, ha már lúd, legyen kövér, végül Ottó ezt főzte le december közepén Rizmajer Józsiéknál.

A Warrior stílusát tekintve egy erős skót ale vagy „wee heavy”. A stílus fő jellegzetességei a hangsúlyos test, a gazdag malátás karakter és a tőzegfüstös jelleg, nem véltelenül szokták a malátadomináns sörök IPA-jának is hívni. Ottó söre igazából többé-kevésbé mindhármat hozza, kérdés, hogy az arány szerencsés-e. A nyitás mindenesetre megggyőzőnek hat. Shortbreades, tejkaramellás aromák keverednek citromhéjjal, aszalt szilvával, kevés fügével. Leheletnyit bezavar valahol mélyen egy műanyagszerű komponens is, de annyira nem válik erőteljessé. A korty komplex, gazdag. A malátás jellegek sokrétűek és változatosak, megvan a méz, a kenyértészta, az éles, nyelvháti karamell harmóniája. És igen, ott van a tőzegfüstös jelleg is. Még korábban, az első főzetnél azt írtam, hogy ez lehetne kicsit hangsúlyosabb is. A mostaninál inkább fordítva érzem, talán túlságosan is előtérbe kerül a tőzeges jelleg, olyannyira, hogy néha már-már erősebb, tölgyfafüstös érzetet is kelt. És ezt nem igényli az a szépen megkomponált malátaágy, amivel egyébként a Warrior rendelkezik. A komlózás is talán kicsit elnagyoltabb lett, viszont a néha becsapódó szilvás, ringlós és feketeribizlis észteres jegyek nagyon jól állnak a sörnek. A zárás fanyar, citromhéjas, mézesen édes és határozott szilvás jellegeket hordoz.

Ha választani kéne, akkor engem az eredeti Warrior sokkal jobban lenyűgözött. Viszont az is igaz, hogy ha a tőzegfüstölt malátából és a komlóból egy keveset visszaveszünk, akkor egy letaglózóan zseniális malátahátterű sört kapnánk. Úgyhogy ezt a wee heavyt van értelme finomhangolni, könnyen hozhat dicsőséget a főzőnek a jövőben.

A Warrior tegnap óta van csapon a Rizmajer Kézműves Sörházban és valószínűleg még a héten több kézműves elosztóban is lehet majd vele találkozni. A címke természetesen más, mint a kezdőfotón.

C%c3%admke

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!