Mese HabbalNyári slágerek

Nyári slágerek

Img 2344

A jól aromakomlózott american pale ale az egyik legjobb nyári ital. Könnyedsége, vékonyabb teste és gyengébbre belőtt keserűsége miatt sokkal befogadhatóbb, mint egy kőkemény IPA, cserébe ugyanúgy megvan benne az újvilági komlók lenyűgöző illatfelhője.

Ennek ellenére a jó APA gyakorlatilag hiánycikk hazánkban. A sörfőzők sokkal szívesebben főznek IPA-kat, sokan például kifejezetten vérszegénynek is tartják a kevésbé karakteres kistestvért. Itthon valahogy sosem volt olyan meghatározó darab a piacon, mint egy Sierra Nevada vagy egy Dale’s Pale Ale, de talán ezen sem kell már tovább bánkódnunk.

Az idei évben ugyanis tendenciózusan megindult egy nyitás az ivósörök felé. Sokan sokféleképpen próbáltak alternatívát kínálni az egyszerű lágersörökhöz szokott közönségnek, például Takács Péter a (S)lágerrel, a Hedon a Vertigoval vagy akár például Kiss Tamás a Trance-szel. Most újabb két indulóval bővült a versenyzők köre, két APA-val, ráadásul nem is akármilyenekkel. Könnyen elképzelhető, hogy a nyár legnépszerűbb sörei lesznek.

Img 2331

A Gólem Sörfőze eddig csak a Sötét Bunkóval mutatta meg az erejét, most viszont előrukkoltak egy újdonsággal, a Repetával. Az alapötlet pont a korábban említett Sierra Nevada Pale Ale-hez hasonló sör főzése volt, de ha lehet ilyet mondani, szerintem túlszárnyaltak minden előzetes várakozást. A Repeta egészen egyszerűen zseniális lett. Kitöltés után szépen kidolgozott, mélygyantás, mangós és vágott füves illatok szállnak fel a pohárból, remek egységben, teljes harmóniában. A Repeta nem okoz csalódást a kóstoláskor sem. A vékonyabb testtel jól harmonizál az aromadomináns komlózás, egy finoman tejkaramelles, vizesnek egyáltalán nem mondható malátaalapon remek illat- és ízfelhő bontakozik ki. Mangó, papaya, citrus, lime és fenyőgyanta sétálnak kéz a kézben, az emlékük még sokáig megmarad a szájban. A keserűség enyhe, a karbonizáció nem zavaró, kifejezetten apróbuborékos, élesztősség nem jellemző. A Gólem most sem okozott csalódást, a Repeta nagyon meggyőzőre sikeredett.

Img 2335

A Kolibri először a Főzdefeszten debütált és sokan első látásra beleszerettek. Az üveges változat érkezését nagy várakozás előzte meg. A vándorfőző Bimbó Tamás, aki egyébként a szintén nagysikerű Vörösbegyet is jegyzi, hamar piacra dobta az első generációs változatot, de amikor több visszajelzést is kapott, hogy stabilitási problémák vannak a Kolibrivel, visszarendelte az összeset. Igen, visszarendelte. Ennek így kéne működnie normálisan, sok sörfőző azonban mégsem teszi ezt. Az új főzet Kolibri most került a boltokba és úgy tűnik, sikerült túllépni a gondokon, a Kolibri újra szárnyal. A nyitás talán kevésbé orrbavágó, mint a Repeta esetében, kicsit szárazabb, citromfüvesebb és enyhe begyúrt kenyértésztás jellegeket is tartalmaz, de így is szerethető. Az íz teljesen más, egy fűszeresebb, citrusosabb kezdet után középtájt kicsit kiüresedik a sör, de a végére nagyon szép körtés, bodzás, korianderzöldes jegyek nyílnak elő. A Kolibri egy nyugodtabb, kevésbé virtuóz APA lett, amit érdemes mihamarabb beszerezni, mert a Főzdefesztes siker után valószínűleg hamar el fogják kapkodni a polcokról.

A Repeta szombaton fog debütálni a Jónás Kézműves Sörházban, a Kolibri pedig beszerezhető a legtöbb kézműves boltban.

Aki pedig ezek után kedvet kapott egy APA lefőzéséhez, annak itt egy saját recept egy kisebb csavarral. Az alapötlet az volt, hogy a Mosaic komló trópusi gyümölcsös jellegével kéne a bodzaszörp ízvilágát párosítani. Ezt úgy oldottam meg, hogy a palackozás előtt cukoroldat helyett bodzaszirupot adtam (aminek egyébként nagyjából 90%-a erjeszthető cukor, ezzel számoltam). A végeredmény talán kevésbé volt bodzás jellegű, mint vártam, de mindenképpen érezhető volt a jelenléte. A karbonizáció számításához itt egy kalkulátor, érdemes alacsonyabbra belőni (2,0-2,1), akkor selymesebb lesz a kész főzet.

Recept

Bodzás American Pale Ale

Img 2339

Hozzávalók:

24 l végtérfogathoz:

  • 5 kg kétsoros pale ale maláta (UK)
  • 0,5 kg Caramunich II. maláta
  • 0,5 kg I-es müncheni maláta
  • 0,3 kg árpapehely
  • 22 g Waimea komlópellet
  • 60 g Mosaic komlópellet
  • 20 g Styrian Golding komlópellet
  • 1 zacskó Wyeast 1099 Whitbread Ale

Cefrézés:

42 °C-on 30 perc (beta-glukán rest)
52 °C-on 30 perc (protein rest)
70 °C-on 120 perc (saccharification)
74 °C-on 20 perc (mashing out)

Forralás teljes ideje: 90 perc

Komlóforralás:
60 percig 22 g Waimea
Utolsó 10 percre 10 g Mosaic
Utolsó 5 percre 10g Mosaic
Utolsó 2 percre 20 g Mosaic
Utolsó 2 percre 20 g Styrian Golding

Élesztő: Wyeast 1099 Whitbread Ale

Erjesztési hőmérséklet: 20 °C

Kihozatal: 72%
OG: 1,054
FG: 1,015
IBU: 43
SRM: 9


 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. @zsombibacsi a trance mostantól ipa nem láger, az élesztőt cserélték, a recept egyéb része nem változott elvileg…

    tegnap összekóstoltuk a kettőt, nagyon fáradt voltam, így csak impressziók alapján a régi főzet nekem jobban tetszett, mindig is szerettem a kissé zöldebb komlóaromákat, és a remek arányait, az új főzet vizesebbnek, a komlózottsága is kicsit más irányúnak tűnt, az egész nem olyan meggyőző így első blikkre, de van még egy palackom itthon belőle, majd ránézek pihentebben is

  2. Hha már APA, egy Liberty Ale-t nyitottam valamelyik nap a nagy hőségre, egy kicsit csalódás volt, a fáradtkás, már-már unalmas sör benyomását tette most rám. Máskor úgy emlékszem jobban tetszett.

  3. @ringsider: Én sajnálom ezt az élesztőváltást, az IPL-nek lett volna helye a Hopfanatic palettájában,nem tudom mi motiválta ezt a döntést. Meg fogom majd kóstolni az új főzetet. A Liberty Ale nekem sosem volt a nagy kedvencem, hasonló okok miatt, de azért nem egy rossz darab.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!