Bűvös SzakácsTechnológiaKét magyar első helyezés Szlovéniában

Két magyar első helyezés Szlovéniában

04 brisket slo blog
A Nyárspolgár-csapat győztes szegyesdoboza

Két első helyezést értek el magyar csapatok a Kansas City Barbeque Society (KCBS) legutóbbi versenyén, a szlovéniai BBQ Openen. A KCBS a világ legnagyobb BBQ-versenyszervezete, nagy presztízsű nemzetközi versenyeket szervez harminc éve.

A legrangosabb kategóriában, a mindenkori versenyek legnagyobb kihívását jelentő marhaszegyben (brisket) a Nyárspolgár BBQ csapat – Adorjányi Máriusz, Kondákor Bálint, Németh Levente – lett az első, és ezzel barbecue-történelmet írtak. Összetettben is az előkelő ötödik helyre kerültek.

Mint mondják, „a szegy nagy fegyvertény”, ezért különösen és roppant módon örülnek.

A szegy a marha egyik legolcsóbb része, amelynél még fontosabb a húsminőség, mint bármely más húsrésznél. A versenyszabályzat szerint ebben a kategóriában kell a legtöbb akadállyal megküzdeni: a szegyet úgy kell szaftosan és ízesen tálalni, hogy a legízesebb és legszaftosabb zsíros részeket nem tálalhatják fel. A versenyzőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy a szegy szeletelve nagyon gyorsan kiszárad. A tálalás módja és időzítése sok tudást és tapasztalatot igényel.

Bbq gyongyos   hartyanyi norbert 017
Fotó: Hartyányi Norbert

A Közel a Tűzhöz nevű csapat a Mistery Box című meglepetés-kategóriában végzett az első helyen. A rendezők a helyszínen jelentették be, hogy szlovén kolbásznak kell szerepelnie a produktumban. A magyarok lecsós rétessel megnyerték a versenyt. A kreatív különkategóriák nem kötelezőek, de igen népszerűek a KCBS-versenyeken.

Lecsos retes sam 5184
A Közel a Tűzhöz lecsós-kolbászos rétese

A Közel a Tűzhöz kifejezetten a KCBS BBQ-versenyeire létrehozott csapat – 2017 nyarán alakultak meg. Szlovéniában pályára lépett velük a nagy tapasztalatokkal rendelkező Kicsi Zso is, aki legközelebb a Bodrog Smoker csapatban indul, Tállyán (Tokajhegyalja/Magyarország).

K%c3%b6zel a t%c3%bczh%c3%b6z img 8636
A Közel a Tűzhöz csapat oldalast tálal a júliusi bécsi KCBS-versenyen

Legközelebb Tállyán lesz ugyanis hivatásos pontszerző KCBS-verseny, amelyre már 43 csapat regisztrált, ebből 15 külföldi.

A KCBS júniusban jelentette be, hogy aki az októberi magyarországi versenyen a magyarok közül a legjobb helyezést éri el, szabadkártyát kap a 2018-as Jack Daniel’s világbajnokságra. (A Jack Daniels’s meghívásos verseny, ahol a KCBS szabályai érvényesek, néhány nehezítéssel.)

További részletek a tallya-bbq.hu oldalon

Kapcsolódó cikkek:

Kansas Tállyán
A hosszú füst

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!