ReceptekNégylábúFejsajt sült krumplival és rémoulade-dal

Fejsajt sült krumplival és rémoulade-dal

Diszno fejsajt uborka piritos torma 4667

Hozzávalók

  • fél sertésfej
  • 2-3 sertésláb
  • 200 ml száraz fehérbor
  • 15 szem fekete bors
  • 5 szegfűbors
  • 1 szerecsendióvirág
  • 1 fej fokhagyma, gerezdekre szedve, héjastul
  • 1 kis fej vöröshagyma, félbe vágva
  • 2 db 10 cm-es darab sárgarépa
  • 10 cm-es darab füstölt oldalas
Diszno baumgartner mangalicafej 6422

Az alábbi disznósajtféle gondosan elkészítve a csúcsgasztronómiában is megállja a helyét.

A lábat és a fejet megpörzsöljük, majd gondosan leborotváljuk. Ezután még körömkefével is alaposan ledörzsöljük. A lábat és a fejet hideg vízben tesszük fel. Nagy lángon felforraljuk, lehabozzuk, 10 percig kisebb lángon forrni hagyjuk, a vizet elöntjük.

A lábakat, fejet hideg vízzel lemossuk, hagyjuk kihűlni.

A lábakat és a fejet a füstölt oldalassal kiegészítve ismét hideg vízben tesszük fel, hozzáüntve a bort. Annyi legyen, hogy épp csak ellepje a húsokat. A főzés folyamán elpárolgó részt mindig pótoljuk.

Felforraljuk, 2 kk sót adunk hozzá, alig gyöngyöző forrással főzzük. 1,5-2 óra után adjuk hozzá az egyik répát és az egyéb ízesítőket. További 1,5-2 órán át főzzük – addig, míg a hús könnyedén el nem válik a csonttól.

A húsokat a lében hagyjuk langyosra hűlni, még langyosan csontozzuk. A levet etaminnal vagy gézzel bélel szűrőn merőkanállal átönjük. A levet ne kavarjuk fel, az alján összegyűlt üledéket kidobjuk.

A leszűrt levet 600-700 ml-re sűrítjük. A húsféléket 1,5-2 cm-es kockára vágjuk. A maradék répát 1 cm-es kockára vágjuk, és sós vízben nem túl puhára főzzük.

A húsféléket, zöldséget formába rétegezzük, majd leöntjük annyi lével, hogy a lé már épp megjelenjen a tetején.

Disznbo kocsonya 4652

160 °C-ra előmelegített sütőbe tesszük 45 percre. Ez idő alatt a lé koncentrálódik, és átjárja a húst. A kocsonya ízesítése akkor jó, ha melegen még kifejezetten sósnak érezzük, hűlés és zselésedés közben a fűszeresség veszíteni fog az erejéből.

A formát kivesszük a sütőből, a tetejére 5-6 réteg alufóliából tetőt hajtogatunk. A fóliára egyenletes eloszlásban megfelelő súlyokat helyezünk (pl. konzervdobozokat vagy kisebb formákat, vízzel töltve).

A nyomaték súlya optimálisan a hús súlyának 25%-a. Szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd egy napra hűtőszekrénybe tesszük. Fogyasztás előtt legalább félórával kivesszük, sosem tálaljuk jégszerkényhidegen.

Készíthetjük őzgerincben vagy más formában is, adhatunk hozzá különféle zöldségeket rémoulade mártással, vagy akár sült krumpli, de jól illik hozzá a lencse is.

Diszno fejsajt lencse 8954

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!