Bűvös SzakácsTechnológiaKét magyar első helyezés Szlovéniában

Két magyar első helyezés Szlovéniában

04 brisket slo blog
A Nyárspolgár-csapat győztes szegyesdoboza

Két első helyezést értek el magyar csapatok a Kansas City Barbeque Society (KCBS) legutóbbi versenyén, a szlovéniai BBQ Openen. A KCBS a világ legnagyobb BBQ-versenyszervezete, nagy presztízsű nemzetközi versenyeket szervez harminc éve.

A legrangosabb kategóriában, a mindenkori versenyek legnagyobb kihívását jelentő marhaszegyben (brisket) a Nyárspolgár BBQ csapat – Adorjányi Máriusz, Kondákor Bálint, Németh Levente – lett az első, és ezzel barbecue-történelmet írtak. Összetettben is az előkelő ötödik helyre kerültek.

Mint mondják, „a szegy nagy fegyvertény”, ezért különösen és roppant módon örülnek.

A szegy a marha egyik legolcsóbb része, amelynél még fontosabb a húsminőség, mint bármely más húsrésznél. A versenyszabályzat szerint ebben a kategóriában kell a legtöbb akadállyal megküzdeni: a szegyet úgy kell szaftosan és ízesen tálalni, hogy a legízesebb és legszaftosabb zsíros részeket nem tálalhatják fel. A versenyzőknek azt is figyelembe kell venniük, hogy a szegy szeletelve nagyon gyorsan kiszárad. A tálalás módja és időzítése sok tudást és tapasztalatot igényel.

Bbq gyongyos   hartyanyi norbert 017
Fotó: Hartyányi Norbert

A Közel a Tűzhöz nevű csapat a Mistery Box című meglepetés-kategóriában végzett az első helyen. A rendezők a helyszínen jelentették be, hogy szlovén kolbásznak kell szerepelnie a produktumban. A magyarok lecsós rétessel megnyerték a versenyt. A kreatív különkategóriák nem kötelezőek, de igen népszerűek a KCBS-versenyeken.

Lecsos retes sam 5184
A Közel a Tűzhöz lecsós-kolbászos rétese

A Közel a Tűzhöz kifejezetten a KCBS BBQ-versenyeire létrehozott csapat – 2017 nyarán alakultak meg. Szlovéniában pályára lépett velük a nagy tapasztalatokkal rendelkező Kicsi Zso is, aki legközelebb a Bodrog Smoker csapatban indul, Tállyán (Tokajhegyalja/Magyarország).

K%c3%b6zel a t%c3%bczh%c3%b6z img 8636
A Közel a Tűzhöz csapat oldalast tálal a júliusi bécsi KCBS-versenyen

Legközelebb Tállyán lesz ugyanis hivatásos pontszerző KCBS-verseny, amelyre már 43 csapat regisztrált, ebből 15 külföldi.

A KCBS júniusban jelentette be, hogy aki az októberi magyarországi versenyen a magyarok közül a legjobb helyezést éri el, szabadkártyát kap a 2018-as Jack Daniel’s világbajnokságra. (A Jack Daniels’s meghívásos verseny, ahol a KCBS szabályai érvényesek, néhány nehezítéssel.)

További részletek a tallya-bbq.hu oldalon

Kapcsolódó cikkek:

Kansas Tállyán
A hosszú füst

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!