Bűvös SzakácsKonyhariportTéli főzelékek és tavaszi tekercsek

Téli főzelékek és tavaszi tekercsek

Mogyorosi gabor 8457
Mogyorósi Gabor, a Lacikonyha séfje

A La Fontaine-ben kezdte, a LouLou-ban és a Csalogányban folytatta. Közelről élte meg a gasztroforradalom hőskorát, az elfordulást a kliséktől, nyitást a világ felé. Mennyiség helyett minőség, könnyű és áramvonalas konyha, szórakoztató ételek.

Egy ilyen szakács Magyarországon óhatatlanul szembetalálja magát a főáramú éttermi világgal, és a közízléssel is meg kell küzdenie. Mogyorósi Gábor mégis állítja, hogy nem forradalmár, hagyományos magyar ízekre épít. Merít persze máshonnan is – néhány dolgot meg kell mutatni a közönségnek.

Az étlapon könnyített főzelékek és ázsiai derelyék, rizottó és kínai „ősleves”, műgonddal készülő házi hentestermékek: pástétom, malackocsonya, bácskai májas, véres kolbász.

Mindez persze hazai viszonylatban mégiscsak forradalom (mint látjuk, nem is teljesen vértelen).

Recept

Bácskai terrin

Majas tudos nyelves terrin savanyu retekkel 8238

Hozzávalók

  • fél disznófej, tokával együtt (90-120 kg-os fiatal sertésből)
  • ugyanennek az állatnak az egész tüdeje
  • első csülök
  • nyelv (gégefővel együtt)
  • máj
  • 1 kg császárhús
  • a hústömeg 30%-ának megfelelő kemény hátszalonna
  • 6 salotta
  • 4 gerezd fokhagyma
  • babérlevél, kakukkfű, csili, fehérbor, szemes bors

A bácskai májas új feldolgozása: a májon kívül van benne fejhús, nyelv, tüdő, tokaszalonna, bőr. A Lacikonyhában mustármártásssal és jó savasságú ress marinált retekkel adják. E terrin úgy karakteres, hogy közben nem lóg ki egyik hozzávaló vagy fűszer íze sem.

A máj kivételével mindent blansírozunk, az első levet elöntjük, majd ugyanezeket a hozzávalókat világos alaplében, a fűszerek hozzáadásával kis lángon megfőzzük. (A főzőlevet más célra használjuk – lehet belőle kocsonyát is készíteni.)

Leszedjük a húst és a puha bőrrészeket, letisztítjuk a tüdőt, megtisztítjuk a nyelvet és a gégefőt (utóbbiban vannak feltétlenül használandó cupákos részek).

A toka bőrét fél centi vastagon levágjuk, kockára vágjuk, félretesszük. Szintén kockára vágunk egy szép bőrdarabot, egy darabka pofahúst és a hátszalonnát. A kockára vágott részeket hűvös helyre félretesszük.

A salottát szalonnazsíron megfonnyassztjuk a fokhagymával és 3-4 szál kakukkfű lecsipkedett levelével.

Megtisztítjuk a májat, majd a fel nem kockázott hússal és belsőséggel együtt 10 mm-es tárcsán ledaráljuk. Fűszerezzük.

Fűszerek

  • 13 g só
  • 2 g bors
  • 2 g szecsuáni bors
  • 1 g török paprikapehely
  • 1 g füstölt paprika

A fenti fűszerekkel ízesített darált pépet összekeverjük a kockára vágott hozzávalókkal, 4 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ezután formára vákuumozva 70 fokos vízfürdőbe tesszük, másfél órára.

Háztartási körülmények között terrinformában vagy befőttesüvegben, vízfürdőben készítjük el. Ehhez a vizet tepsiben 80 fokra melegítjük, beletesszük a formát, 80 fokos sütőbe tesszük. Tölthetjük bélbe is, ez esetben 80 fokos vízben abáljuk meg.

A bácskai terrint szobahőmérsékleten tálaljuk.


Mogyorosi gabor 1736

A konyhát a 10-15 éve elterjedt újbisztróhullámhoz sorolná az ember: csúcsgasztronómia egyénien, a lehető legegyszerűbb külsőségekkel. (A lepukkant hatású dizájn alternatív kocsmákat idéz, a bútorok viszont ritka masszívak és kényelmesek.) A falitáblán naponta változó menü, altruista árak. Pontosabban igen jó az ár-értékarány.

A konyhán sok fiatal szakács és tanuló is dolgozik: „Ha jók és kidolgozottak az alaptechnológiák, átgondolt a mise en place (az előkészítés), akkor a dolog működik – mondja a főszakács – tálaláskor a befejezés már szinte gyerekjáték. Ezt láttam a Csalogányban Pető Balázs mellett, és Molnár Márknál Dubaiban is.”

Recept

Retekleves rákkal

Rákalaplé

  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 12 garnéla feje és páncélja
  • 2 salotta, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 150 ml vermut
  • 1,4 l víz

A leves Mogyorósi Gábor családi öröksége – továbbfejlesztve. A mama mindig vízzel öntötte fel, éttermi konyhán általában valamilyen könnyű alaplével készül (csirke, rák, zöldség). „Amikor olyan kedvem van, és különösen jóízű a retek, akkor előfordul, hogy én is csak vízzel öntöm fel, mert azt akarom, hogy a zöldség ízét semmi se írja felül.”

A rákpáncélt nem pirítjuk, mert így diszkrétebb lesz a rákalaplével készülő leves íze, jobban illik a zsenge retekhez.

Kevés olajon feltesszük a finomra vágott hagymát, idővel hozzáadjuk a fokhagymát. Felöntjük a vermuttal, pár percig sűrítjük, hozzáadjuk a garnélafejet és páncélt, felöntjük vízzel. Húsz percig gyöngyözve forraljuk, utána 20 percig lefedve állni hagyjuk, leszűrjük.

Hagyma vagy 8821
Hagyma vag 8823

Leves

  • 12 garnéla tisztítva, kis kockára vágva
  • 2 ek szőlőmagolaj
  • 2 gerezd fokhagyma, vékony szeletre vágva
  • 8-10 kis méretű retek, vékony karikára vágva
  • 1 salotta, finomra vágva
  • petrezselyem, újhagyma ropogós zöldje finomra vágva
  • 1, 2 l rákalaplé
  • 1-2 csurranás tejszín
  • 1 kk ecet
  • só, bors, cukor
  • friss zöldfűszerek (snidling, koriendar, turbolya, petrezselyem vagy tárkony)

Kis lábosban szőlőmagolajat hevítünk, hozzáadjuk a salottát, fokhagymát, rákot. Egyet kavarunk rajta, körülbelül 10 másodpercig tartjuk a tűzön. Felöntjük forró rákalaplével, hozzáadjuk a retket, sózzuk-borsozzuk.

Alaplevel felont 1451

Mikor feljönnek az első buborékok, hozzáöntjük a tejszínt, végül kevés ecettel és még kevesebb cukorral ízesítjük (éppen csak). Ha kell, még sózzuk. Azonnal tálaljuk, friss zöldfűszerrel meghintve.

Reteklevesbe tejtermek ontes 1458

Ha kell, még sózzuk. Azonnal tálaljuk, friss zöldfűszerrel meghintve.

Rák helyett kiváló a darált fűszerezett bárány is!

Leveskimeres retek 1467b

Recept

Mesterleves

Kínai eredetű leves, pontosabban alaplé. Szerencsés esetben generációról generációra öröklődik: a levet, amelyben a hús főtt, mindig újra leszűrik, forralják, új fűszerekkel frissítik. Ez így megy akár évtizedeken át, némelyek több száz éves mesterlevesekről is tudni vélnek. Ha a hír igaz, akkor ehhez jó adag szerencse is kellett: a leves átvészelt ópiumháborút, polgárháborút, Maót, kultúrális forradalmat és négyek bandáját.

Az ősi technológia

Mesterleves 1435

Először készül egy infúzió (áztatmány): a vízbe szójaszósz, kínai főzőbor (shaoszing), gyömbér, póréhagyma vagy újhagyma, szárított narancs vagy mandarinhéj, továbbá több fűszer kerül (csillagánizs, fahéj, bors, édesgyökér).

A hozzávalókat felforraljuk, félóráig kis lángon forraljuk, ezután levesszük a tűzről, lefedjük, hagyjuk kihűlni. Akár egy napig is állni hagyjuk, hogy még jobban kiázzanak az aromák, összeérjenek az ízek. Ez még nem mesterleves, csupán kezdemény.

Ebben az alaplében készülnek el azután a húsok, alacsony hőmérsékleten. Általában szárnyas (csirke, kacsa), de lehet sertés vagy marha is. Az ilyen abált húst tálalják akár azonnal, de gyakran kap ropogós kérget faszéngrillen, sütőben vagy fritőzben.

A fűszeres lében való kiméletes húskészítést a kínaiak „lu” néven nevezik, az angolszászok Chinese red braisingnek hívják (kb: vörös brezírozás). Egyike a kürülbelül 40 kínai húskészítési módnak.

Amikor a hús elkészült, a levet leszűrik, újra felforralják, majd hideg helyen tárolják. Másnap-harmadnap ebben készül el az újabb és újabb hús, a lé fűszerezérését 3-4 naponta frissítik, a folyadékveszteséget pótolják vízzel, kínai borral, szójaszósszal. A leves egy részét néha kiveszik, és sűrítve mártásként tálalják a húshoz.

Némelyek azt ajánlják, hogy az alaplébe mindig csak egyféle húst adjunk, így koncentráljuk az ízt. Mások különféle húsokat, sőt, zöldségeket is készítenek benne, így a leves állandóan változik, komplexebb lesz.

Az így készült húst klasszikusan rizzsel és mártogatókkal kínálták, az új kínai konyhában azonban inkább marinált zöldséget vagy salátát adnak hozzá.

Mesterleves a Lacikonyhán

Mesterleves tanyerban 2278

Mogyorósi Gábor adaptálta ezt a technológiát, de nem alaplevet, hanem közvetlen fogyasztásra alkalmas levest készít belőle.

Először malaclevest készített, hagyta állni, a malac a kritikus 60-65 °C-ig a lében hűlt. Ekkor gyorsan jeges vízzel lehűtötte, hűtőszekrénybe tette fagypont körüli hőmérsékletre hűtötte. Ez volt az alapleves.

Másnap beletett egy tyúkot, felöntötte annyi vízzel, hogy éppen ellepje, felforralta, gyönygyözve forralta. Harmadnap egy bivaly velős csontját adta hozzá. A negyedik napon érkezett egy szállító, aki idősebb, sütésre már alkalmatlan, de jóízű gyöngytyúkot kínált, ez is belekerült a levesbe. És ez így folytatódott.

A legalsó réteg hús mindig 5-6 nap után kerül ki a levesből. Vagyis egyfajta rotációs rendszer lép működésbe, ahol a levesből mindig annyit mérnek ki, hogy a maradék még éppen ellepje a lábosban maradó húsokat. Másnap a levest felönti vízzel, felforralja, ebbe kerül az előzőleg blansírozott friss hús és 3 ek szójaszósz. Ezután gyöngyözve kell forralni, és csak az első durva, sötétebb habot kell leszedni, a zsiradékot pedig rajta kell hagyni (mivel a leves alacsony hőmérsékleten készül, nem fogja elhomályosítani a levet). Tálaláskor mindig kerül zsiradék is a levesbe, ami gazdagabb ízt és jobb szájérzetet ad.

A leves íze frissül, gazdagodik megtelik a kioldódó aromákkal, ásványi sókkal, és nem romlik meg,

Különböző betétekkel és friss zöldekkel kerül a tányérba. A betét gyakran daragaluska vagy alkáli sókkal készülő metélt. A levestészta fontos tulajdonsága, hogy nem ázik el a forró levesben.

Mesterleves betet metelt 2181

Recept

Daragaluska

Daragaluska radisics milan fot%c3%93ja
(Fotó: Radisics Milán)

Hozzávalók

  • 2 tojás sárgája
  • 2 tojás fehérje
  • 140 g gríz
  • 40 g zsír

Többgenerációs családi recept. Kicsit olyan, mintha Heston Blumenthal tökéletes grízgombóca volna. A technológia eltér a megszokottól. Elkészítés után nem pihentetjük, hanem rögtön főzzük, meglehetősen hosszan. Nagyon jól előkészíthető: a főzőlevében kihűtve sem ázik el, napokig eláll. Ez a galuska kerül, fűszernövényekkel és csilivel a forró mesterlevesbe.

A sárgáját habosra keverjük a zsírral, a fehérjét kemény habbá verjük.
A grízt és a fehérjét 2-3 evőkanalanként keverjük a sárgájához, sózzuk.

Pihentetés nélkül, lassan gyöngyözve forró húslevesben főzzük, körülbelül félóráig. Akkor jó az állaga, ha – miután a levesbe tettük – néhány másodperc elteltével a felszínre emelkedik. (Ha lent marad a galuska, akkor túl nehézre sikeredett, ez esetben a masszát kevés vízzel lazítjuk. Ha viszont a mállani kezd, némi grízt adunk még hozzá.)


Recept

Főzelékek a Lacikonyhán: burgonya, kelkáposzta, zöldbab, tök

Babfozelek 3579

Martín-féle veluté („okos” rántás egy háromcsillagos konyháról)

Mogyorósi Gábor különféle mártásokat és könnyű, lisztszegény rántásokat készít a főzelékekhez – szezontól és zöldségtől függően. Az alábbi rántásalapú mártást Martín Berasategui háromcsillagos konyhájáról hozták haza San Sebastián-ból magyar szakácsok. (Martínnál dolgozott a többi között Molnár Márk, Huszár Krisztián, Heiszler Olivér is).

Baszkföldön olívaolajból, fokhagymából, lisztből és halalapléből készül (gyakran a természetes zselatinban gazdag tőkehallal). Az arányokkal és a további hozzávalókkal játszva az eljárás sokoldalúan variálható.

Alapképlet

  • 80-125 g zsiradék (sertészsír, libazsír, olívaolaj vagy némely esetben növényi olaj)
  • 40 g liszt
  • 1-2 gerezd fokhagyma, nagyon finomra vágva (vagy 4 gerezd vékony szeletre)
  • 1,2 liter szárnyasalaplé (zöldségalaplé vagy halalaplé)

A zsiradékot felmelegítjük, beletesszük a fokhagymát, középerős lángon addig hevítjük, míg a fokhagyma „táncolni” nem kezd (a hő hatására remegő mozgást végez).

Zoldbab ala fokhagyma 9031

Hozzáadjuk a lisztet, majd 20 másodpercig folyamatosan kevergetjük. Ekkor több részletben hozzáöntjük a meleg aleplevet, közben ismét többször megkeverjük. 20 percig erős lángon forraljuk. Ennyi idő alatt elmegy a nyers lisztíz. Csökken a sűrítő hatás is, de nem célunk, hogy csirizt főzzünk, hanem pusztán az, hogy némi testet adjunk a főzeléknek.

Ha a veluténak sajátos arculatot akarunk adni, akkor a fokhagymával egyidőben, vagy a felöntéskor adunk hozzá további ízesítőket. A kelkáposztánál a fokhagymához például köménymagot.

Kelkaposzta 9103

A zöldbabhoz paprikapelyhet, sült paprikát, kockázott paradicsomot.

Z%c3%b6ldbab paprikaval 9114
Zoldbabhoz sult paprika 9035
Zoldbabfozelek keszul 9042
Zoldbabfozelek tanyeron 9068

A burgonyához babérlevelet, tárkonyt vagy lestyánt, a lencséhez csombort.

Krumplifozelek 9131

További variációs lehetőség: a lisztet hosszabban (10 vagy akár 20 percig) pirítjuk nagyon kis lángon, így sötétebb, pirultabb ízt kap.

A fűszerpaprikát, fűszernövények szárát (ha használunk ilyet) a felöntés után, a már lobogva forró lébe tesszük. A fűszernövények leveleit egészben vagy finomra vágva közvetlenül a tálalás előtt adjuk hozzá, vagy a már kész étel tetejére hintjük.

Tökfőzelék készülhet liszt nélkül: mártásába főtt tökdarabokat és friss kaprot turmixolnak.

Tokfozelek labosban 9077
Tokfozelek 9087

Zöldség blansírozása

A főzelékhez a zöldséget lobogva forró, sós vízben blansírozzuk, jeges vízben lehűtjük, rácson lecsöpögtetjük mielőtt a mártásba kevernénk.

Kelkaposzta jeges vizbe 9026
Zoldbab csopogtetes 9019

Recept

Malacfejkocsonya csülkös tavaszi tekerccsel

Kocsonya tavaszi tekercs 8485

Hozzávalók

  • fél malacfej
  • 2 mellső csülök
  • 20×10 cm-es vékonyabb sertésbőr (vagy 4-5 csirkeláb)
  • barna alaplé (4-5 centivel lepje el a húsokat)
  • 150 ml fehérbor / 1 liter alaplé
  • 1 fej hagyma, félbevágva
  • 3 gerezd fokhagyma, héjában zúzva
  • babérlevél, kakukkfű, szemes bors
  • csilipaprika (egyben)

A fejet, csülköt, bőrt (vagy csirkelábat) blansírozzuk, a levet elöntjük. (Ha nem lenne a fejen toka, feltétlenül teszünk bele tokarészt is.)

Ezután a boros barna alaplében tesszük fel a tűzre, ízesítőkkel (hagyma, fokhagyma, babérlevél, kakukkfű, bors, csilipaprika). Amikor megpuhult, a csülökhúst szétmorzsoljuk, a puha bőrét belekockázzuk, meglocsoljuk kevés forró főzőlével. Rillettes-szerű készítmény lesz belőle.

A többi főzőlevet sózzuk: melegen kóstolva legyen kissé sós (kihűlve sokat veszít intenzitásából). Formába öntve hagyjuk kocsonyává dermedni.

Tálalás

  • salotta
  • szusiecet
  • bébicékla levele (mangol vagy fiatal karalábélevél)
  • snidlingolaj (vagy más zöldfűszerolaj)
  • rizspapír

A salottát tálaláskor frissen felszeleteljük, hosszanti irányban, nem túl vékonyra. Tálba tesszük, kevés szusiecetet öntünk rá, kicsit összerázzuk, hozzáadjuk a céklalevelet, óvatosan összekeverjük, a levél ne törjön össze.

A rizspapírt néhány másodpercre hideg vízbe mártjuk. Erre terítjük a leveleket és a hagymát, majd erre a rillettes-szerű bőrös csülökhúst. Palacsintaszerűen felgöngyöljük (maradjon levegős, most se törjön a levél). Néhány percig szikkadni hagyjuk, így könnyebb kettévágni, és fogyasztani is kellemesebb.

A tányérra helyezünk egy félbevágott tavaszi tekercset, 3-4 nagy evőkanálnyi kocsonyát teszünk mellé. Sózzuk, borsozzuk, finomra vágott fűszernövényekkel hintjük meg, snidlingolajat (vagy más fűszerolajat) csöpögtetünk köré.

Snidlingolaj

  • 350 ml olívaolaj
  • 150 ml kukoricaolaj
  • 2 csomag snidling, finomra vágva
  • fél csomag petrezselyemlevél, finomra vágva

A hozzávalókat nagy sebességen 2-3 perc alatt összeturmixoljuk, majd alacsony fokozaton további 20-25 percig.

Hagyjuk leülepedni, leszűrjük, hűtőszekrénybe tesszük légmentesen lezárva.

Kocsonya reszlet 8440

Recept

Tarte Tatin fagylalttal

Tarte tatin 2292

Hozzávalók a cukros omlós tésztához

  • 250 g liszt, leszitálva (45-ös)
  • 150 g vaj
  • 3 g só
  • 100 g cukor
  • 3 tojássárgája

A tészta lényege, hogy a keményítőt és a zsiradékot a egyenletesen elmorzsoljuk egymással: a zsiradék ezáltal mintegy beburkolja, „impregnálja” a keményítőrészecskéket, amelyek ezáltal nem vesznek fel túl sok nedvességet, a tészta omlós-poronyós lesz.

A vaj ne legyen se túl lágy, se túl kemény (kemény vajjal nehéz dolgozni, a túl puha vajtól nyúlóssá válhat a tészta). Jó megoldás, ha a hűvös vajat két zsírpapír között, sodrófával ütlegelve kissé meglágyítjuk, majd kockára vágjuk.

A lisztet tálba szitáljuk, belekeverjük a sót, majd a vajat. Ujjbeggyel az egészet összemorzsoljuk, homokosan pergősre. Dolgozzunk gyorsan, a vaj ne lágyuljon meg.

Ekkor habosra keverjük a tojássárgáját a cukorral. A tálban keverőlapáttal gyorsan összedolgozzuk a vajas lisztet és a cukros tojást, majd a már összeállt tésztát márvány- vagy gránitlapon kidolgozzuk. Ehhez a tésztacipó egy részét tenyerünk párnájával magunktól eltoljuk, kinyútjuk a kőlapon. Ezt újabb és újabb tésztaadagokkal megismételve addig folytatjuk, míg el nem fogy az egész cipó.

Ismét cipót formázunk, műanyagfóliába csomagoljuk, hűtőszekrénybe tesszük legalább félórára, vagy akár egy napra. A tésztát ezután nyújtjuk ki, és formázzuk igényünk szerint.

Összeállítás

  • kevés lágy vaj és liszt
  • omlós tészta, vékonyra nyújtva
  • alma
  • almánként 1-2 ek vajas karamella

Az almát meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát kivájjuk, akkorára faragjuk, hogy a muffinformánál kicsivel kisebb legyen. Szabályos almakupolákat kapunk, ezeket azonnal friss citromlével bekenjük, hogy ne barnuljon meg.

A muffinformát kivajazzuk, vékonyan kilisztezzük, kevés vajas karamellát öntünk bele, majd belenyomkodva kibéleljük a vékonyra nyújtott, korongra vágott tésztával. Beleborítjuk a félalmát, letakarjuk vékony tésztával, 8-10 percre 200 fokos sütőbe tesszük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni.

Tálalás

Tarte tatin 2308

Recept

Francia tószt

6toszt 1872

Hozzávalók

  • tósztkenyér
  • alaplé vagy leves
  • tojás
  • hegyi sajt Svájcból vagy Ausztriából (helyettesíthető Gruyere-rel)
  • só, bors, snidling

A kenyeret szeleteljük, a szeleteket kevés alaplében vagy csirkelevesben megáztatjuk.

1toszt aztat 1757

A megáztatott szeletet sózzuk és friss borsot darálunk rá. Felvert tojásba mártjuk, áztatjuk.

2toszt 1780

Habzó vajon kezdjük sütni, serpenyőben.

3toszt 1816

Ezután továbbsütjük. Adott pillanatban vékonyra vágott hegyi sajtot (alias Bergkäse) terítünk rá, hogy ráolvadjon.

4toszt 1819

Kiszedjük, papíron leitatjuk a fölös zsiradékot. Tányérra tesszük és forró grill alá helyezzük (ha van szalamander, abba). Olvadtan, melegen és szaftosan tálaljuk, friss zöldfűszerrel: például snidlinggel vagy újhagymával.

5toszt 1841
Hegyi sajt 1402
Bergkäse

Lacikonyha
Budapest
Hegedűs Gyula u. 56.
+36 70/370-7475.

Mogyorosi gabor 7086

A Magyar Konyha 38. évf. 3. számában megjelent szöveg szerkesztett változata

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Valamikor régen olvastam valahol, hogy a pusztai csárdákban a mesterleveshez hasonlóan készült a pörkölt a friss alapanyagokat az előzőnapi maradékhoz adták, így a szálkásra szétfőtt maradék gazdagította a pörkölt szaftját.

  2. kedves szerkesztőség!

    ha ez az étterem 16 pontos,akkor nagyon nagy bajban van a magyar vendéglátás.

    egyébként kár is az időt fecsérelni az írásra is…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!