Keleti saláták

Kínai fekete rizsecet, szójaszósz, szezámolaj

A vinegrett főszereplői: rizsecet, szójaszósz, szezámolaj. Az egyéniséget a kiegészítők adják. Az öntet univerzális: adható nyers, forrázott, gőzölt zöldségre, salátára, tofura, főtt tésztára. Használják csirkelábhoz, pacalsalátához is. Kínai étlapokon az ilyesmi hideg előétel címen fut.

Az alap nagyobb mennyiségben is elkészíthető, befőttesüvegben hűtőszekrényben jól eláll, akár egy héten át minden nap használhatjuk a legkülönfélébb dolgokra – további ízesítőkkel kiegészítve (újhagyma, lilahagyma, fokhagyma, szezámmag, friss csili, csilipehely, zöldfűszer, gyömbér).

Fafülgombák vinegrettel
Recept

Uborkasaláta roppantva

Az uborkát zúzni a salátához kínai gyakorlat. Ezáltal az uborka több különböző állagot kap (ropogós, krémes), mint a késsel vágott. Ugyanakkor jobban magába szívja a hozzáadott öntet aromáit.

Uborka

  • 1 vékony kígyóuborka (vagy több kisebb)
  • só, cukor

A kisebb uborkát egészben zúzzuk, széles pengéjű kínai késsel vagy sodrófával. A hosszabbat több részletben: a kést/sodrófát ráhelyezzük, és határozottan, de nem túl erőteljesen ránehézkedünk, majd ezt az uborka teljes hosszában többször megismételjük.

A vastagabb uborkát egyesek hosszában kettévágják, így roppantják meg, vágott felülettel lefelé. llyenkor összesen három vagy négy hosszanti repedés keletkezik rajta.

Zúzás után 3 cm-es darabokra vágjuk. Sózzuk-cukrozzuk, 15 percig állni hagyjuk. A sóval-cukorral legyünk visszafogottak, hogy ne kelljen lemosni. A keletkezett levet hozzáönthetjük az öntethez, de el is önthetjük.

Öntet

  • 2 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 ek vörös rizsecet (chianking) vagy fehér rizsecet
  • 1 kk szójaszósz (vagy halszósz)
  • 1 kk növényi olaj
  • 1 kk szezámolaj
  • lehetséges további hozzávalók: csipetnyi paprikapehely, pirított szezámmag, koriander zöldje és/vagy mentalevél, újhagyma zöldje

Az öntet nélkülözhetetlen tartozékai: rizsecet, szójaszósz, fokhagyma, szezámolaj. Minden egyéb fakultatív és hangulatfüggő (paprikapehely, szezám mag stb).

A hozzávalókat összekeverjük, a sózott-zúzott uborkára öntjük, félórára hűtőszekrénybe tesszük. A legjobb aznap fogyasztani.


Recept

Fafülgombasaláta

Fafülgomba

A fekete, barna vagy fehér fafülgombát szárítva lehet kapni, a kínai gyógyászatban hűtő és hatékony vérhígító hatású alapanyagként tartják számon ( olyannyira, hogy ha valaki vérhígítót szed, annak javasolják, hogy nagyobb mennyiségű fafülgomba fogyasztása előtt kérje ki orvosa tanácsát).

Hideg vízbe áztatva 1 óráig állni hagyjuk. (Meleg vízben 20 perc is elég, de ez kevésbé jó megoldás.) A vastag és keményebb alsó részt eltávolítjuk, a felső részt alaposan átmossuk (lehet benne homok), 3 cm-es kockára vágjuk.

Forrásban lévő vízbe tesszük, újraforrástól 2 percig főzzük. A főzési idő függ a fafülgomba méretétől, az öregebb feketének valamivel több időre van szüksége. Semmiképp ne főzzük túl puhára, őrizze meg roppanós karakterét. Az érdekes állagon kívül a fafülgomba kiváló tulajdonsága az, hogy jól magába szívja környezetének aromáit.

Kínai vinegrett

  • 2 ek rizsecet ( fehér vagy vörös (chianking)
  • 1-1 ek növényi és szezámolaj
  • 1 ek szójaszósz vagy halszósz
  • 1 ek víz
  • 3 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • esetlegesen: csilipehely, csilipaprika, pirított szezámmag, korianderlevél
  • további lehetséges kiegészítők: fokhagyma, gyömbér finomra vágva
Újhagyma, zöld csili, fokhagyma, szezámmag, koriander, fafülgomba

Összeállítás

Az 1-2 percig főzött fafülgombát leszűrjük, hagyjuk lecsepegni. Összekeverjük az öntettel és a többi esetleges hozzávalóval. Hűtőszekrénybe tesszük. Több napig eláll, de a legjobb aznap fogyasztani.

Dobva rázott változat

1 ek keményítőlisztet összekeverünk 120-150 ml vízzel vagy alaplével. A már 1-2 percig előfőzött fafülgombát wokban erős lángon fél percig dobva rázzuk, hozzákeverjük – az ecet kivételével – a vinegrett hozzávalóit és a feloldott keményítőt.

Jól kombinálható bokcsojjal, retekkel, bambuszrüggyel vagy más zöldséggel, rizst is adhatunk hozzá. Akár sertéshúst is. Ehhez 200 g húst 2-2,5 cm-es kockákra vagy csíkra vágunk, sózzuk, borsozzuk. Ujjainkkal beledolgozunk először egy tojást (vagy kissé felvert fehérjét), majd 3 ek keményítőt, végül 1 ek olajat.

Hűtőszekrénybe tesszük. Amikor lehűlt, viszonylag bő, 140°C-os olajban elősütjük – úgy, hogy a 70%-osra készüljön el. Itatóspapírra szedjük, leszárítjuk, majd a fafülgombával együtt wokban fél perc alatt összerázzuk.

A technológiához további részletek ITT


 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!