ReceptekEgyébKlubszendvics

Klubszendvics

Az angolszász klubélet terméke a nevezetes klubszendvics – a 19. század végén Amerikából kiindulva hódította meg a világot. Főszereplők: forrpont alatt, lassan, szaftosra készített (posírozott) szárnyashús, érett paradicsom, ropogós zöldsalátalevél, majonéz, bacon.

Manapság világszerte három réteg kenyérrel kínálják, eredetileg két réteggel készült. Az amerikai gasztronómiatörténet karizmatikus alakja, James Beard (1903-1985) minden idők egyik legnagyobb szendvicsének nevezte, ugyanakkor a „háromrétegesítést” horrornak tartotta. Nehezményezte azt is, hogy újabban csirke helyett sok helyen pulykát tesznek bele.

Hozzávalók (kattints a képre)

Elkészítés

A tósztkenyérszeleteket egyik oldalon megkenjük vajjal. A vajazott oldallal lefelé forró serpenyőbe tesszük, kissé megpirítjuk, konyhapapíron leitatjuk.

A másik oldalt megkenjük majonézzel. (A majonézbe kemény tojást is turmixolhatunk, keverhetünk bele finomra vágott magozott-erezett csilipaprikát, finomra kockázott uborkát.)

Az első szelet kenyér majonézes oldalára a következő rétegeket tesszük: csíkra vágott római salátalevél, hámozott-kimagozott paradicsom kockára vágva, főtt (vagy sült) csirkemell csíkra vágva, vékony réteg majonéz, sült bacon.

Erre tesszük a második szeletet, ezen is megismételjük a műveletet. A harmadik szeletet majonézes felével lefelé borítsuk rá.

Amikor összeraktuk a három emeletet, nagyon éles és vékony pengéjű késsel levágjuk a kenyérhéjat, majd az egész „tortát” átlósan négyfelé vágjuk, a négy részt külön-külön fogpiszkálóval összetűzzük.

Egyes helyeken hasábburgonyával tálalják, amit James Beard örökösei szintén riasztónak találnának.

Megjegyzés

A vékonyra szelt bacont vagy főtt vagy nyers kolozsvári szalonnát 160 °C-os sütőben készítjük el két réteg zsírpapír között, valamilyen súllyal lenyomatva, míg ropogós nem lesz. (Ne szárítsuk túl.)

Kétréteges klubszendvicsnél szokás a kenyér szélén megrakáskor kétoldalt egy keskeny „margót” szabadon hagyni, hogy ennél fogva össze tudjuk préselni a peremeket, így a szendvics egyfajta alagút formát kap.

Fotó: Bakcsy Árpád

Kapcsolódó

Zsírosdeszka vagy burrito?
A Mitsubishi pirítósa

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!