ReceptekDesszertCsokoládé barátja: karamell

Csokoládé barátja: karamell

Karamella, csokoládés karamella, dió, mák, narancslekvár

Egyszerű megoldás sűrített tejből készíteni, ez esetben tejkaramellakrémet kapunk (dulce de leche). Ezen belül választhatunk nagyon egyszerű vagy bonyolultabb megoldást.

Háztartási módszer (a legegyszerűbb)

Cukrozott kondenztejet vásárolunk és dobozostul vízbe állítjuk (lepje el). Kis lángon 3-4 óráig fortyogtatjuk. Hagyjuk kihűlni, kinyitjuk, a karamellás krémet selymesre keverjük.

Másik lehetőség

A cukrozott sűrített tejet a konzervdobozból tűzálló tálba öntjük, a tálat magas falú tepsibe állítjuk, a tepsit a tál feléig felöntjük forró vízzel.

200 C°-os sütőbe tesszük, az elpárolgó vizet karamellizálás során folyamatosan pótoljuk. Ennek a módszernek az az előnye, hogy látjuk a színét, és addig karamellizáljuk, ameddig gondoljuk.

Hagyományos módszer (a legjobb)

Hozzávalók

  • 2 l tej (legalább 5-6%-os zsírtartalommal)
  • 300 g kristálycukor
  • 2-3 g szódabikarbóna
  • 2-3 csipetnyi só
  • esetlegesen 1-2 rúd vanília velője

A tej fele kecsketej, a fele zsíros tehéntej. Tejet csak bizalmi beszállítótól tudunk szerezni, főként Jersey-tehenektől származót, ami 6-7%-os is lehet, mint például Galló Jánosé a Fény utcai piacon. Ha ilyen nincs, a tejhez adjunk tejszínt vagy vajat, ez adhat neki gazdag és telt tejízt.

A zsíros tejet és a cukrot összekeverjük. Felforraljuk, a lángot kisebbre állítjuk és fedetlenül hagyjuk gyöngyözni. Időnként megkeverjük. Amikor már sűrűsödik és karamellizálódni kezd, hozzáadjuk a szódabikarbónát, majd gyakrabban kevergetjük. Összesen 90-110 percig hagyjuk sűrűsödni. (A szódabikarbóna parányi buborékokat fejleszt, ezzel akadályozza a cukor kikristályosodását és nyúlósodását, biztosítja a krém lágyságát.)

Vanília helyett ízesíthetjük fahéjjal, kardamommal.

Felhasználási lehetőség

Rakott palacsinta nem túl finomra őrült mákkal és dióval, narancslekvárral, csokoládéval kevert karamellás tejkrémmel.

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!