ReceptekHal és tenger gyümölcseiPonty édes-savanyú mártásban

Ponty édes-savanyú mártásban

Az ecetes ponty távoli rokona – olyannyira, hogy távol-keleti. Igyekezzünk kisebb méretű nyurgapontyot szerezni, például Akasztóról. Idén a kiskereskedelemben megjelent a nagyon jó minőségű vörös szárnyú keszeg is a Duna-deltából. Az étel készíthető törpeharcsával vagy afrikai harcsával, pisztránggal, süllővel is.

Mártás

  • 100 ml kínai főzőbor (vagy száraz sherry vagy szamorodni)
  • 100 ml fehérborecet (vagy rizsecet)
  • 2 ek méz
  • 100 ml szójaszósz
  • 5 cm gyömbér, vékony csíkra vágva
  • 1 karotta kis kockára vágva
  • 1 paradicsom hámozva-magozva, kis kockára vágva
  • 10 cm kimagozott kígyóuborka, kis kockára vágva
  • 1 ek paradicsompüré
  • só, bors

Az uborka és a paradicsom kivételével mindent együtt felforralunk. Egy percig forraljuk, majd hagyjuk kihűlni. Félretesszük. (A megadott mennyiségek csupán irányadók, mindenki maga dönt az arányokról, a fűszerességről, a savanyú és az édes viszonyáról.)

A szárazra törölt, megtisztított halat egyik oldalán srégen bevagdossuk, a másik oldalán szintén srégen, de ellentétes irányban. Márthatjuk fűszeres lisztbe vagy sörtésztába. 180 °C-os bő olajba tesszük. Az olaj ilyenkor kicsit lehűl, igyekezzünk 170 °C-on tartani. A halat mindkét oldalán megsütjük (kisebb halat 2-2 percig, nagyobb pontyot oldalanként 5-6 percig).

A sütési idő vége felé felmelegítjük az édes-savanyú mártást, hozzáadjuk az uborkát és a paradicsomot.

Tálalás

Tálalóedénybe öntjük, ráhelyezzük a halat. Meghintjük vékonyra vágott hagymával, gyömbérrel, piros színű paprikával, sárgarépával, újhagymával és/vagy turbolyával.

Szokták úgy is készíteni, hogy a nagyobb halat keresztben kétujjnyi széles csíkokra vágják, és darabonként sütik ki (a fejét és a farkát is). Végül úgy rakják össze a tálra, mintha egyben lenne. A mártást nem szükséges mind elfogyasztani, inkább mártogatónak való.

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!