Pácolt lazac (gravlax)

Skandináviából indulva az egész világon elterjedt technológia. Készítését fogyasztás előtt egy-két nappal kezdjük. Nagyobb darab lazaccal érdemes csinálni, akár egy egész lazac feléből.

A pác három kötelező eleme a só, a cukor és a kapor. A kapor is kiegészíthető más zöldekkel. Tapasztalat szerint a bőrével pácolt lazac hosszabb ideig eláll. A módszer fogasra, pisztrángra is alkalmazható. Az alábbi hozzávalók fél lazachoz valók (1-1,5 kg közötti súly).

Pác

  • 120 g durva tengeri só
  • 90 g kristálycukor (vagy barna cukor)
  • 5 g színes bors (frissen szétzúzva)
  • 3 citrom és 3 zöld citrom héja, lereszelve
  • 25 g ánizsmag, megzúzva
  • 6 ek kapor, finomra vágva

Adhatunk hozzá még borókabogyót, koriandermagot, gint, citromhéjat, borsot, ánizsmagot, édesköménymagot, mustármagot. A lazacból a zsíros részeket és a szálkákat eltávolítjuk. Bőrét vékony és hegyes tűvel alaposan megszurkáljuk, hogy át tudjon hatolni a pác.

A pácoláshoz – a kaprot kivéve – összekeverjük a hozzávalókat. A fele mennyiséget kiterítjük egy tálra. Ráhelyezzük a lazacot, a keverék másik felével betakarjuk, műanyagfóliával lefedjük, 12–24 órára hűtőszekrénybe tesszük.

A pácot ezután eltávolítjuk, a halat alaposan leöblítjük. Kis darabot megkóstolunk, ha túl sós, még egy órát áztatjuk. Konyhapapírral szárazra töröljük, olívaolajjal beecseteljük, elosztjuk rajta a kaprot. Fóliával letakarva még 6–8 órát állni hagyjuk.

Tálaláskor fadeszkára téve keskeny pengéjű, éles késsel vékony szeleteket vágunk belőle, a pengét srégen tartva.

Jól illik hozzá a hagyma. Ehhez a vékony hagymakarikát előzőleg sózzuk és ecetes vízben mosdatjuk. Adhatunk hozzá főtt vagy bevert tojást. Mártásként pedig akár egyszerű tartár- vagy ecetolaj-mártást (vinegrettet).

Klasszikus skandináv mártás a pácolt lazachoz

A lazachoz gyakran adnak mustármártást (hovmästarsås, azaz szósz teremfőnök módra). Ehhez egy tojássárgájához apránként 100 ml olajat keverünk, mintha majonézt készítenénk. Hozzákeverünk 1 evőkanál édes mustárt, 1 evőkanál középerős mustárt és 1 evőkanál mézet. Végül belekeverünk egy csokor finomra vágott kaprot.

Kapcsolódó

Lazacbontás

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!