Bűvös SzakácsMGEAranyszalag 2018

Aranyszalag 2018

Az Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet a Magyar Gasztronómiai Egyesület (MGE) alapította 2013-ban. A tanúsítóvédjegy a rendkívüli minőséget és ízt jelzi. Az a meggyőződés áll mögötte, hogy a konyha a terroár művészete, ezért fontos a jó minőségű helyi alapanyag.

Aranyszalag sima 1 copy

Az Aranyszalag odaítélési folyamatában részt vesznek élvonalbeli szakácsok, szakemberek és fogyasztók. A hiteles minőségtanúsítás egyszerre védi a termelőt és a fogyasztót. Egyszerre tesz érdekeltté a minőség előállításában és annak megvásárlásában. Fontos cél az átláthatóság megteremtése, a minőség piacképességének erősítése.

Az aranyszalagos termék világosan megkülönböztethető kell legyen a piacon elérhető „tömegtermékektől”, ezért a tanúsítás fontos eleme az érzékszervi teszt, amelyben szakemberek és „átlagfogyasztók” is részt vesznek. Az Aranyszalag független attól, hogy a termék visel-e más egyéb minősítést.

Az Aranyszalag Minőség tanúsítványt kapja 2018-ban

Heppenheimer-féle tojás

A Heppenheimer család tojótyúk-tartással foglalkozik, Baranya-megyében, Márokon. A tyúkok nappal szabadon kapirgálnak egy körbekerített, fás-ligetes területen, éjszaka istállóban pihennek. Takarmányuk a helyi gazdák termelte kukoricából és búzából, napraforgóból és más növényekből áll, az állatok évszakonként változó szükséglete szerint. A tartók nem használnak gyógyszert, tojást sárgító színezéket, szóját. A tojás ízbeli tulajdonságai meggyőzőek, száraztészták is készülnek belőle (csipetke, tarhonya, cérnametélt, csuszatészta).

Sellyei fürj

A szárnyas ízre meggyőző, jól szerepelt a vakteszten is, amelyen francia Label Rouge fürjekkel együtt kóstolták. További tesztelések lesznek annak megállapítására, hogy a termék tartósan hozza-e a színvonalat ízben és szárnyastartásban.

Bagaméri torma (Hungaro Torma)

A cég „integrátor”, összefogja a termőterület beszállítóit. Ez a tevékenység minta a minőség „szövetkezeti” típusú fenntartásához. „A környéken már a XIX. sz. eleje óta foglalkoznak a tormatermesztéssel. Az EU 2009-ben eredetvédett termékké nyilvánította a hajdúsági tormát. Ez a vidék Európa legnagyobb és legjobb minőségű tormatermő-vidéke, de sajnos ezt a magyar emberek nem tudják, mint ahogy azt sem, hogy a mezőgazdaságban a torma az egyik legkézimunkaigényesebb termék. A magyar konyhákról nagyrészt eltűnt, legfeljebb évente egyszer, húsvétkor kerül terítékre. Egyik célunk ezen változtatni. Úgy gondoljuk, az Aranyszalag tanúsítvány leginkább a termelőinket illeti meg, a legnagyobb munkát ők végzik” – mondja Gergelyné Nagy Krisztina.

Tahitótfalusi pisztráng (Royal Pisztráng)

Tiszta vízben, a természeteshez a lehető legközelebbi körülmények között tartott halak. A víz hőmérséklete egész évben 12 °C körül van, nincs nagy halsűrűség, nincs gyors hizlalás. Az eredmény egy tiszta ízű, jó állagú pisztráng.

Faddi Mocsán paprika

A Mocsán Paprika Manufaktúra a kalocsai tájkörzethez tartozó területen termel helyre vetett, kézzel szedett fűszerpaprikát. A betakarított paprikát “raschel” tömlőkbe töltik és szellős, fedett tárolókban, 4-6 hétig érlelik, majd válogatják, osztályozzák, csumátlanítják, mossák, szeletelve terítik, és 18-20 órás kíméletes szárítással (55-60 °C) csökkentik a víztartalmát. A paprikát megrendelői igény szerint frissen, finomra őrülve szállítják, illata ilyenkor élénken gyümölcsös.

Felfüggesztett Aranyszalag

Az MGE idei csirketesztje igazolta a konyhafőnökök jelzését, mely szerint a Mastergood „tanyasi csirke” színvonala a néhány évvel ezelőttihez képest sokat esett, ízben és más tekintetben is. A kiskereskedelemben különböző korú és súlyú csirkéket értékesítenek, azonos csomagolásban (1,2-1,3 kg és 1,7-1,8 kg között). A hűtéssel/csomagolással is probléma van – jóval hamarabb romlik, mint a beregi, de még a szavatossági időn belül is gyakran állott a szaga. Az MGE 2017-ben felfüggesztette a „tanyasi csirkének” odaítélt Aranyszalag Minőség tanúsítóvédjegyet, az egyesület egy évig figyeli a terméket.

Aranyszalag 2016

Akasztói Szikiponty

Izmos húsú, kevéssé zsíros fajta, amúri vadpontyból és szarvasi fajtából tenyésztve. A genetikai előnyök azonban kizárólag megfelelő tartás mellett érvényesülnek: fontos a természeteshez hasonló életkörülmények biztosítása, tiszta víz, megfelelő halsűrűség, minimális takarmányozás, szikes talaj.

A takarmányozást jóval a vágás előtt leállítják, hogy tiszta átfolyó kútvízben fürdessék ki a halakat. A vágás a legkíméletesebb módszerrel zajlik, a hús gyors hűtés következtében 1 órán belül eléri a 2°C-os maghőmérsékletet. A ponty minősége meggyőzte a magyar konyhafőnököket; a Kulináris Örökség-díjas érsekcsanádi Rév csárdában is akasztói sziki pontyból készül a friss halászlé.

Aranyszalag 2015

Beregi csirke (Alemitta)
Hévér Tímea és Kerekes Attila legalább 84 napos, szabadon tartott, minimum 85%-ban gabonafélékkel takarmányozott, hagyományos genetikai állományú szárnyasai.

Aranyszalag 2014

Aranyszalag 2013

 • Tetrabbit: szabadtartású „relax” nyúl
  Jellemzői: különösen állatbarát és antibiotikum-mentes istállótartás; az állatok természetes takarmányon kívül kiegészítésként szénát, sárgarépát és almát kapnak; a tartás és húsfeldolgozás minden mozzanata követhető, folyamatosan ellenőrzött, és auditált. Nagyrészt exportra szállítanak, hazai éttermek a cégnél közvetlenül rendelhetnek.
 • Zselicvad: prémium jelzésű „extra” vadhús
  Zselici környezetből származó vadak húsa, változatos növénytársulásokon élő állatokból. A kisüzemi feldolgozás során állatazonosító révén végül minden húscsomagon visszakövethető a termelési folyamat a származási helyig, vagyis tudni lehet, hogy mikor született és mit evett az állat. „Extra” minősítéssel kerül forgalomba a 24 hónapnál fiatalabb állatból származó termék; csak éttermeknek szállítanak. Szinte egész évben elérhető: őz, szarvas, vaddisznó.
 • MasterGood: szabadtartású „tanyasi” csirke
 • A Brunner méhészet galagonyaméze
  A cég számos különleges terméke között az egyik legérdekesebb, és szinte minden évben hozzáférhető mézfajta a galagonyaméz. A méhészet a budai-pilisi régió karakteresen eltérő, változatos mikroklímáiból, „romlatlan” környezetekből gyűjti, és kíméletes technológiával állítja elő különleges terroár-mézeit. A NÉBIH vizsgálatai szerint ezek teljesen antibiotikum-mentesek, ami a mai világban rendkívüli gondosságot feltételez.
 • Molnár János: kecskesajtok
  Molnár János a Magyar Gasztronómiai Egyesület országos kecskesajttesztjének első három helyét szerezte meg kisüzemi kecskesajtjaival. Gúla alakú, nemes penészes és faszenes friss sajtja 6–16 napos korában van a csúcsponton. A Salon, a Borkonyha, a Kistücsök, a Mandula, a Laci?Pecsenye!, a Pajta és a Zona étterem rendeli rendszeresen termékeit, az üzletek közül az All-In Delicates, a Baldaszti’s és a Sarki Fűszeres tartja őket.
 • Parajdi étkezési só
  A „Székelyföld fehér aranya” néven is emlegetett só 310 méter mélyről érkezik a felszínre, természetes állapotában kerül forgalomba. „Nincs hozzáadva, se elvéve belőle semmi.” Kézzel válogatott, frissen őrölt termék.
 • Rózsavölgyi Csokoládé
  A családi kisüzem saját maga készíti a csokoládét „babtól a tábláig”. Több táblájukkal és bonbonjukkal nyertek arany- és ezüstérmeket nemzetközi versenyeken. Termékeiket saját budapesti üzletükben és külföldön értékesítik.
 • A Kiss család bezdáni fűszerpaprikája
  A határon túli termelő paprikaőrleménye „Horgosi 2-es” és „Horgosi 6-os” elnevezésű érett paprikákból készül. Jellemzői: kézi szedés és szelektálás után négyhetes utóérlelés, kézi csumázás; kíméletes finomra őrlés; tiszta gyümölcsös-ásványos illat és érett-kerek íz. A Magyar Gasztronómiai Egyesület 2012-es paprikatesztjének első helyezettje.
 • A Tarpa Kft. szatmári szilvalekvárja
  Helyi vadszilvából, a penyigei kékből készül, hagyományos módszerrel. A gyümölcsöt cukor hozzáadása nélkül, üstben melegítik, hosszan keverik, a végeredmény egy sötét, csaknem fekete színű, keményre főzött, de még kenhető, pasztaszerű lekvár. Sok kézi munkával előállított, természetes és egyedi, tájhoz, fajtához és hagyományos technológiához kötődő termék.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!