ReceptekLevesMohácsi köcsögös bab (sokác bab)

Mohácsi köcsögös bab (sokác bab)

K%c3%b6cs%c3%b6g legli 6639
Füles edény, egyik oldalára rakott tűz mellett

Igazi kultétel, tulajdonképpen a babgulyás egyik változata. A jó alapanyagon kívül jó edény is kell hozzá. Ez nem is annyira recept, mint technológia. A lényege az, hogy a jó agyagból készült füles csupor csak egyik oldalról kapja a hőt. Ettől a folyadék a tűzoldalon felfelé buzog, a „pocakos” edény másik oldalán automatikusan „lebukik” – az étel önmagát keveri.

Régen a földművesek csuporban vitték ki a földekre az összekészített hozzávalókat, tűz mellé rakták, felöntötték vízzel és magára hagyták. Néhány óra alatt magától elkészült. (Persze, ha sok húst rakunk bele, akkor rá kell segíteni a keverésre fakanállal.)

Kerül bele marha és füstölt sertéshús, ezek készülhetnek együtt vagy külön is. A babon és a húson kívül kell hozzá hagyma és zöldségek, fűszerpaprika és paradicsom. A paradicsom lágy savassága nemcsak az íznek tesz jót, hanem úgy mondják, ettől nem roppan meg a bab héja.

Simonkovics Béla fazekasmester a déli határszélen először megabálja a húsfélét, a levet alaposan lehabozza. Mindent egyszerre tesz a füles csuporba: alulra a bab, erre az előfőzött hús, erre a zöldségek. Ezt önti fel végül a hús főzőlevével. Amikor felforrt, akkor szórja rá a fűszerpaprikát, két – két és fél óra múlva van kész. Ha nagyobb darab húsokat is adunk bele, akkor azt egyszer-kétszer fakanállal át kell forgatni.

Kőbe vésett recept nincs, a témát mindenki úgy variálja, ahogy gondolja.

Bab fejtett sokfele  mg 5914
Fotó: Bakcsy Árpád

Hozzávalók

  • frissen fejtett bab
  • füstölt sertéshús
  • marhahús
  • sárgarépa, fehérrépa, zeller, zellerlevél
  • hagyma, fokhagyma
  • só, bors
  • fűszerpaprika

Egy gyakorlott készítő így mondja: kell bele két duplamarék beáztatott bab, nagyjából ugyanannyi hús, feleannyi zöldség, továbbá hagyma, fokhagyma. Ezt öntjük fel vízzel (vagy főzőlével), ízesítjük sóval, borssal, fűszerpaprikával. A hús egy része vagy egésze füstölt is lehet, a nyers húsokat jobb előre lepirítani vagy előfőzni. A fazekat a parázs mellé teszik, forrástól számítva 2-2,5 óra alatt készül el.

Csupor img 5540

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!