Füstben sült hal

F%c3%bcst%c3%b6n hal after img 6017

A halászlé mellett az érsekcsanádi Rév csárda specialitása az, amit úgy hívnak, füstben sült hal. Külön e célra kifejlesztett hordóba akasztják a süllőt (vagy mást), saját tervezésű kampóra. Meleg füstben sül meg, ahogy ők mondják. Szép színt és jó ízt kap, ezenfelül néhány napra tartósítja is.

F%c3%bcst%c3%b6 hal el%c5%91tte img 5879
A tisztított hal irdalva, kampóra akasztva

A kampó a hal belsejében is több helyen beleakaszkodik a halhúsba, így fellógatva, füstölés közben nem esik szét.

Fuston sutes kampozas img 5877

A hordó tetején huzalok vannak, amelyre egymás mellé lehet felakasztani a halakat, a hordó aljában faforgács. Lyukacsos fedéllel fedik le.

F%c3%bcst%c3%b6s hal akasztva img 5882

A hordó alá rakott tűz fölött meleg füst keletkezik erre teszik fel a halat: állaga puha, íze füstös lesz. Egyfajta hal-barbecue.

F%c3%bcst%c3%b6n hal hord%c3%b3 t%c5%b1z%c3%b6n img 5914

Feltétlenül előre kell rendelni, mindig olyan halból készül, ami épp jó minőségben hozzáférhető. A hal színe végül szép aranybarna lesz, lilahagymával, majonézzel és citrommal adják.

F%c3%bcst%c3%b6n hal t%c3%a1lalva img 6028
Füstön sült hal készen

 

Kapcsolódó cikkek

A Haris Park tavasszal nyíló konyháját két fiatal szakács vezeti: Fülöp Zoltán és Sándor Zita., velük forgatott Molnár B. Tamás a Bűvös Szakács. Zoltán...
Sajátos variáció a „tojásos lecsóra”. Mondhatjuk úgy, is, hogy lecsóleves. Külön készül el a betétnek szánt sült paprika és szikkasztott paradicsom, külön a kristálytiszta...
A Tv2 csatornán indult újabb Bűvös Szakács sorozat mottója még mindig a “hagyomány és evolúció”. Ebben a részben a mangalica és a szürke marha témájára sertésterrin és gulyás készült. Mindkettőt Mogyorósi Gábor, az Alabárdos konyhafőnöke készítette.

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Karanténfőzés

Az MGE lehetőségeihez mérten segíteni szeretne azoknak, akikre a legtöbb teher nehezedik a „vírushelyzetben”. Főzünk orvosok, ápolók, kórházi dolgozók, mentősök részére. Szakácsok munkaerővel, hentesek, pékek, cukrászok, beszállítók alapanyaggal, étteremtulajdonosok helyszínnel állnak rendelkezésre. Ez a Karanténfőzés. (Itt találja a kezdeményezés támogatóit.)

Legfrissebb cikkek a rovatban

Búcsúlencse

Tíz hét, amely megmozgatta a fantáziánkat – és a konyhánkat.

Itt is követhet minket

6,088lájkolóTetszik
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Művelt alkoholista

Mese habbal

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Érettségi vizsga a zöldségpiacon

Okra, csoj-szum, újhagyma, paprika, padlizsán, paradicsom, fodros kel – kapható a Fény utcai piacon Alain Passard A csúcsgasztronómiában Alain Passard nevéhez kötődik a zöldségek emancipálása. Ő...

Kiemelt cikkek

Másfél dolláros bébi

  Szingapúr a délkelet-ázsiai régió egyik legdrágább helye, ugyanakkor itt kapható a világ legolcsóbb csillagos étele – Chan Hon Meng büféjében. A piaci stand a...

A Babel

Anyák salátája

Könyvek (Webshop)

Konyhauniverzum

A főzés tudománya