ReceptekDesszertLeveles rétes

Leveles rétes

Retes kaposztas 2 5598

Tészta gyúrása és rétegelése

  • 1 kg liszt (magas sikértartalmú, félfogós)
  • 3 tojássárgája
  • 1 ek ecet (20%)
  • 500-600 ml kézmeleg tej-víz keverék

A kenéshez:

  • 200 g zsír (fehér és lágy, jól tartott mangalicából)
  • 2 ek ecet
  • 1-1,5 ek liszt a kenéshez
Retes zsir img 5234
Kevés ecettel és liszttel kevert zsír a tészta kenéséhez

A leveles rétes a tésztáról szól. A töltelék ízesít, de a főszereplő a tészta, amely különlegesen levegős-szállós. Technikailag abban különbözik a „normális” rétestésztától, hogy nyújtás előtt nyolc réteget tesznek egymásra, majd ezt a nyolc réteget nyújtják ki hajszálvékonyra.

Retes retegek 6407
Nyolc réteg tészta, minden réteg között zsír

Először a leszitált lisztbe adjuk az ecetet, a tojássárgáját, majd fokozatosan hozzáadagoljuk a testmeleg langyos vizet és tejet).

Keverőtálban összedolgozzuk, míg sima és fényes nem lesz (közben néha odacsapjuk a tésztát, a kezünket közben meg-megzsírozzuk). Letakarva 10 percig pihentetjük, majd bezsírozott kézzel újradagasztjuk.

Retes gombocok img 6369
Nyolc kis cipó

A tésztát 8 egyenlő részre vágjuk, és tenyerünkkel egyenként kidolgozzuk 8 egyforma cipóvá. Újabb pihentetés után az egyiket kinyújtjuk (mintha vastagabb palacsinta volna).

Retes nyujtas img 6315

A korongot megkenjük a kevés ecettel és liszttel összekevert lágy zsírral. Mindig belülről kifelé és körbe haladunk a kenéssel, a zsír fedje be egyenletesen a tésztát. Aztán úgyanígy járunk el a többi cipóval: kinyújtjuk, rátesszük az előzőre, megkenjük. Az így keletkezett „tortára” keverőtálat borítunk, pihentetjük.

Retes kenes img 6322

Nyújtás

Nagy, hosszú asztalra lepedőt terítünk, belisztezzük. A közepére tesszük az alaposan megpihentetett rétegelt tésztát. Egyenletesen belisztezzük, kétfelől elkezdjük nyújtani.

Retes retegek nyujtas 5245

A tésztát mindig magunk felé húzzuk, a tenyerünkkel alányúlva. Egyszerre mindig csak egy nyújtást végzünk el, amit a következő nyújtás követ – fontos, hogy a tészta fokozatosan, lassan vékonyodjon. A kezünk fejét alulról végighúzva látszik, hogy mikor kellően vékony és átlátszó már.

Retes teszta nyujtas ket kez 8126

Fontos a jó minőségű liszt és a megfelelő konyhahőmérséklet: sem a túl hideg, sem a meleg tészta nem húzható jól – a túl hideg dermed, a túl meleg lyukacsosra szakad. A szélén levágjuk vagy letépjük a fölöslegesen lelógó részeket (ebből mást sütünk).

Retes kihuzva asztalon img 5524

A tölteléket egyesek egy csíkban teszik fel, de jobban oszlik el, ha az egész tésztára kiterítjük. Meglocsoljuk olvasztott zsírral vagy vajjal és a lepedő segítségével feltekerjük.

Retes sodras img 5564

A rétesrolót egyforma hosszú darabokra vágjuk, ami épp belefér a tepsibe. Zsírozott vagy vajazott tepsire téve zsírral vagy vajjal egyenletesen megkenjük, jó sütőben gyorsan sütjük.

Retes s%c3%bct%c5%91b%c5%91l img 5496

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!