Olvadós burgonya (pommes fondantes)

0
Krumpli 4052

Hozzávalók

  • 800 g burgonya
  • szárnyasalaplé
  • vaj
  • ízesítőcsokor (póréhagymapalást, babérlevél, kakukkfű, pertrezselyemszár szorosan összekötözve)

A mennyiség körülbelül 4 főre elég. A krumpli lehet újburgonya vagy parázsburgonya. Ha nagyobb, akkor 5-7 hosszanti formázóvágással hordóformára vágjuk (turnírozzuk). A formázott krumplit blansírozzuk.

Egy rétegben lábosba, tepsibe vagy serpenyőbe tesszük. Felengedjük annyi világos alaplével, hogy ne lepje el teljesen, majd nagyobb darab vajat adunk hozzá. Sózzuk, ízesítőcsokrot adunk hozzá. Élénk lángon forrásig hevítjük.

Krumpli vaj papirfedo 4024

A burgonyát lefedjük formára vágott zsírpapírfedővel. Mérsékelt lángon készítjük, közben rendszeresen locsoljuk és kíméletesen forgatjuk, anélkül, hogy megtörnénk. Tűvel ellenőrizzük a készültség szintjét. Végül – amikor a folyadék elpárolgott és a krumpli szinte teljesen megpuhult – a maradék vajon körbepirítjuk, hogy a külseje pirultságot kapjon.

Ügyeljünk arra, hogy a felület sértetlen maradjon és fényes legyen. Lehetséges hibaforrás: ha a lé túl erősen forr, akkor túl hamar elpárolog, a krumplinak nincs ideje megpuhulni. Ezért forgassuk és locsoljuk rendszeresen, a készítés végére csak a vaj maradjon.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel