Mese HabbalA kötelezőn túl - Brooklyn Brewery Sorachi Ace

A kötelezőn túl – Brooklyn Brewery Sorachi Ace

Img 4864

Az amerikai sörforradalom egyik vezéregyéniségének számító Garrett Oliver számára a legfontosabb a jó balansz. Ez az ő krédója, sörfőzőként világéletében ezt tartotta a legfontosabbnak. Egy Brooklyn Brewery sör lehet, hogy nem lesz életünk legnagyobb durranása, talán az is lehet, hogy nem ízlik, de egy dolog biztos: „egyben van”, nem lóg ki belőle semmi és a harmonikus egyensúly önmagában is kielégítőleg hat. Mégsem találkozik mindennap ilyennel az ember.

A rendszerváltás előtt egy magyar fogdát is megjárt Oliver az utóbbi évek legnagyobb brooklyni sikerének egyértelműen a Sorachi Ace-t jelölte meg. Az igen felkapott japán komlót itthon több sörfőző is próbálta betörni, Kelemen Ottó a japán búzájába használta, emellett pedig Róth Zoltán és Takács Péter is próbálkozott egykomlós stílusgyakorlatokkal. A három közül számomra egyedül a Takács-féle maradt igazán emlékezetes. Hogy teljes legyen a történet, talán itt lenne érdemes visszakanyarodni a szöveg elejéhez.

A Sorachi Ace ugyanis egy kifejezetten vadóc fajta, nem könnyű megszelidíteni. Ha túl sok kerül a sörbe, egyből előjön az émelyítő vajas-kapros karaktere, ha viszont vékonyan mérik, semmi pluszt nem ad. A Sorachi egyensúly nélkül élvezhetetlen és értelmezhetetlen, a balansz kardinális kérdés. Ez pedig egyértelműen Garrett Oliver terepe.

A Brooklyn Sorachi Ace elsőkörös zsenialitása a stílusválasztásban rejlik. Nem single hop APA vagy IPA, hanem egy saison. A pohárból kirobbannak a gyümölcsészterek, sárgadinnye és friss szilva mellett a leghangsúlyosabban egy muskotályos karakter jelenik meg. Ez pedig nagyon jól áll a kapros-vajas aromák mellé. Az íz hihetetlenül komplex. Egyértelműen savankás, muskotályos irányba húzódó ital, intenzív virágos jegyekkel, diplomatikusan viselkedő kaporral és háttérbe húzódó vajas ízekkel. Nincs kilógó lóláb, nincsenek egymást szétmarcangoló karakterjegyek. Teljes az egyetértés, a gyümölcsösség olyan szépen fér meg a fűszeres jellegek mellett, hogy öröm nézni. A Sorachi hírneve nem légből kapott, nehéz lenne ennél jobban leképezni a gyönyörű japán komló vonásait.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!