Bajor krumpligombóc

0

Alapképlete: két rész nyers, egy rész főtt burgonya.

Négy személyre másfél kiló nyers krumplit meghámozunk (rögtön vízbe tesszük), ebből egy kilót langyos, egész enyhén ecetezett vízbe reszelünk. A vizet közben kétszer cseréljük. A kész reszelékből alaposan kipréseljük a vizet. Bajor háztartásokban a masszát e célra rendszeresített lenzsákba teszik, bekötik, nagy krumplinyomóval préselik, a levet még ma is néha megőrzik. Betekerhetjük konyharuhába is, és kétfelől alaposan kicsavarjuk. A gyümölcscentrifugák nagy része is alkalmas e célra.

Közben kevés vízben feltesszük a maradék fél kiló burgonyát kis kockákra vágva. Ha megfőtt, kevés főzővízzel szétnyomkodjuk krumplinyomóval, majd újra felforraljuk. Ezzel „leforrázzuk” a (kissé már fellazított és megsózott) nyers masszát.

Hozzáadunk egy púpozott kávéskanálnyi burgonyakeményítőt (hagyományosan e ponton a nyers krumpli présleve aljára leülepedő keményítőt használják fel). Erős habverővel vagy fakanállal alaposan összedolgozzuk, egészen addig, míg a tészta el nem válik a keverőedény falától. Szükség esetén adunk hozzá még kevés forró vizet.

Nedves kézzel egyenlő méretű gombócokat formázunk, közepükbe vajban pirított zsemlekockát, ízlés szerint húsos szalonnakockát, durvára vágott petrezselymet nyomunk. Enyhén gyöngyöző (80ºC-os) sós vízben félóra alatt nagyon lassú tűzön megfőzzük (pontosabban abáljuk). Azonnal tálaljuk, különben megkeményedik. Sötét pecsenyeszószos hús való hozzá.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel