Mese HabbalZáróakkord - Dogfish Head 120 Minutes IPA

Záróakkord – Dogfish Head 120 Minutes IPA

Dh kesz

Sam Calagione mára legendássá vált folyamatos komlózású sörsorozata az amerikai kisüzemi sörfőzés “must have” szériája. Természetesen IPA-k. Természetesen tele vannak pakolva komlóval. Természetesen keserűek. De nagyon téved az, aki egyszerűen legyint egyet és továbbáll. A Minutes IPA-k egyéniségek, más jellemvonások, más világkép, de mégis van egy közös pontjuk: legyen bármennyire is masszív a komlózás, a sörök egyensúlya akkor sem borul. A töretlen siker pedig azt mutatja, hogy ez a komlófüggő USA-ban is komoly értékkel bír.

Korábban már volt szerencsém a 60, a 75 és a 90 Minutes IPA-khoz, most egy kedves ismerősnek hála sikerült egy 120 percesre is lecsapni, ami közel egy évet pihent egy borospince alján.

Nehéz pontosan megmondani, milyen falakat dönget a 120 Minutes IPA. A nyitás koncentrált és letaglózó, valahol félúton van az árpabor és a komlólikőr között. Masszív fenyőgyantás és ánizsos futamok keverednek kevés vágott fűvel és halovány citrusossággal. A bódító alkoholgőz ugyan bezavar picit, de sokkal kevésbé, mint azt a jelzett 15-20% ismeretében várnám. A kristálytiszta, rozsdabarna ital olyan könnyedén és fesztelenül bomlik ki, hogy élmény nézni, ebben valószínűleg a hosszú palackban érés is szerepet játszik. Intenzív juharszirupos, harmatmézes alapok adják a támaszt a komlózás borsmentás, gyantás, ánizsos, leheletnyit borókás világának, vezetve a kortyot egy hangsúlyos, de mégis kiegyensúlyozottan keserű végjátékba. A malátaháttér egy pillanatra sem lép ki a komló mögül, az élesztő bogyós és aszalt gyümölcsei pedig szép kísérői ennek a komplex sörnek.

Bár nem volt különösebb hiányérzetem, utólag azt kell mondjam, a 120 perces IPA a széria királynője, egy közel hibátlan műalkotás. Mély nyomot hagy és nem ereszt, pont úgy, ahogy az egy jó záróepizódtól elvárható.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!