Mese HabbalZáróakkord - Dogfish Head 120 Minutes IPA

Záróakkord – Dogfish Head 120 Minutes IPA

Dh kesz

Sam Calagione mára legendássá vált folyamatos komlózású sörsorozata az amerikai kisüzemi sörfőzés „must have” szériája. Természetesen IPA-k. Természetesen tele vannak pakolva komlóval. Természetesen keserűek. De nagyon téved az, aki egyszerűen legyint egyet és továbbáll. A Minutes IPA-k egyéniségek, más jellemvonások, más világkép, de mégis van egy közös pontjuk: legyen bármennyire is masszív a komlózás, a sörök egyensúlya akkor sem borul. A töretlen siker pedig azt mutatja, hogy ez a komlófüggő USA-ban is komoly értékkel bír.

Korábban már volt szerencsém a 60, a 75 és a 90 Minutes IPA-khoz, most egy kedves ismerősnek hála sikerült egy 120 percesre is lecsapni, ami közel egy évet pihent egy borospince alján.

Nehéz pontosan megmondani, milyen falakat dönget a 120 Minutes IPA. A nyitás koncentrált és letaglózó, valahol félúton van az árpabor és a komlólikőr között. Masszív fenyőgyantás és ánizsos futamok keverednek kevés vágott fűvel és halovány citrusossággal. A bódító alkoholgőz ugyan bezavar picit, de sokkal kevésbé, mint azt a jelzett 15-20% ismeretében várnám. A kristálytiszta, rozsdabarna ital olyan könnyedén és fesztelenül bomlik ki, hogy élmény nézni, ebben valószínűleg a hosszú palackban érés is szerepet játszik. Intenzív juharszirupos, harmatmézes alapok adják a támaszt a komlózás borsmentás, gyantás, ánizsos, leheletnyit borókás világának, vezetve a kortyot egy hangsúlyos, de mégis kiegyensúlyozottan keserű végjátékba. A malátaháttér egy pillanatra sem lép ki a komló mögül, az élesztő bogyós és aszalt gyümölcsei pedig szép kísérői ennek a komplex sörnek.

Bár nem volt különösebb hiányérzetem, utólag azt kell mondjam, a 120 perces IPA a széria királynője, egy közel hibátlan műalkotás. Mély nyomot hagy és nem ereszt, pont úgy, ahogy az egy jó záróepizódtól elvárható.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!