Bűvös SzakácsMGEMGE – közhasznúsági jelentés 2014

MGE – közhasznúsági jelentés 2014

Magyar Gasztronómiai Egyesület
Közhasznúsági jelentés 2014. év

Kelt: 2015. április 24.

Tartalom:

  1. A szervezet alapadatai
  2. Közhasznú tevékenység rövid tartalmi beszámolója
  3. A számviteli törvény szerinti egyéb szervezetek közhasznú egyszerűsített beszámolója

1.

Szervezet neve: Magyar Gasztronómiai Egyesület
Képviselő: Bittera Dóra
Székhely: 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 1.
Levelezési cím: u.a.
Adószám: 18116375-2-41
Közhasznúsági fokozat: közhasznú
Nyilvántartásba vételi végzés száma: 20969/2004
Közhasznúsági végzés száma: 12.Pk. 60.988/2004/7. Fővárosi Bíróság

2. A 2014. ÉVI KÖZHASZNÚ TEVÉKENYSÉG RÖVID TARTALMI BESZÁMOLÓJA

Januárban az MGE felkérést kapott, hogy külképviseleti szakácsok részére szervezzen továbbképzést. A Metro Vevőakadémián rendezett képzéseket tartotta: Huszár Krisztián (Zóna), Mogyorósi Gábor (Lacikonyha), Várvizi Péter (Kodolányi János Főiskola). A szakácsok részletes fotóanyaggal illusztrált összefoglalót is kaptak a képzés anyagáról, a tartalom a közönség számára hozzáférhető az interneten.

2014-ben zajlott az MGE II. Czifray-versenykurzusának 3. és 4. fordulója. Témák: fejsajt (fejterrin) kovászolt (vagy más módon savanyított) zöldséggel, vinegrettel; egyéni palacsintakreáció (sós vagy édes) üdvözlőfalatok, babragu három kiegészítővel, csúcsgasztronómiai színvonalon. A versenytányérok közül több felkerült éttermi étlapra is (Alabárdos, Rézkakas). A II. Czifray 2015-ben ér véget.

A 2014-es Gourmet fesztiválon az MGE bemutatta Dóra Melinda Tünde kertészetét, akinek különleges zöldségei egyre inkább beépülnek az élvonalbeli éttermek repertoárjába. Kóstoló volt továbbá Hoitsy György lillafüredi sebes pisztrángjából, amely Aranyszalag címkére esélyes. Az MGE további esélyes termelőket is talált 2014-ben. Ilyen elsősorban Héver Tímea (Alemitta) szárnyastartó, akinek szárnyasai az eddigi tesztek alapján minden szempontból megfelelnek a legmagasabb minőségi elvárásoknak.

Az MGE az ÖMKI-vel közösen tartott burgonya- és paradicsomtesztet, hogy kiszűrjék azokat a fajtákat, amelyek alkalmasak megőrzésre és nemesítésre. Az MGE 2014-ben barackpálinkatesztet is tartott, polcról levett tételekkel, kontrollmintákkal, közjegyzői felügyelettel. A pálinkafőző szakma élvonala nyomatékkal megköszönte a tesztet, jelezték az MGE felé, hogy rendkívül korrektnek és célravezetőnek találták a módszert és a lebonyolítást.

Az MGE a Miniszterelnökség után a Nemzetgazdasági Minisztériumnak is beterjesztette a ráépülő szakácsképzésre vonatkozó tervezetét. A javaslat kedvező fogadtatásra talált, jelenlegi ismeretek szerint be fogják építeni a vonatkozó jogszabályokba, szerepel a jogszabály tervezetében, mely szerint a ráépülő képzésnek a jelenleg adaptáció alatt álló Hivatásos szakács című könyv lesz az alapja.

A Vidékfejlesztési Minisztériummal mind a mezőgazdaságot érintő szakmák képzéséről (különös tekintettel a pékmesterekre) mind az Aranyszalag minőség tanúsításáról folytak olyan megbeszélések, amelyek eredményesnek tűnnek: a minisztérium szerződéstervezetet készített az MGE-vel való együttműködésre vonatkozóan, melynek célja elsősorban a kiemelkedő minőségű termékek támogatása, az Aranyszalag tanúsítvány rendszerén keresztül.

Az MGE eljuttatta a miniszterelnökhöz és Miniszterelnökséghez egy kicsi, de hatékony gasztronómiai intézet tervét, amely a Nordic Food Lab-hez hasonlóan egyfajta szűk koordináló és információs központként működhetne: minimális állandó személyzet célirányosan szerződtetne szakértőket adott projektekre. A központba apportálandó az MGE hat nyelvű szakkönyvtára, adatbázisa, belföldön és külföldön kiépített szerteágazó szakmai kapcsolatrendszere.

Az intézet feladatai az alábbi területeket érintenék:
Szakképzés (képzési tartalom fejlesztése, ráépülő szakképzési koncepció és kreditpontrendszer kidolgozása, tematikus továbbképzések szervezése, online-tudástár fejlesztése);
Alapanyag (Aranyszalag Minőség intézményesítése, érzékszervi tesztelés, közönség minőségtudatosságának fejlesztése, ismeretterjesztés);
Kulináris örökség (étkezési hagyományok, klasszikus technológiák archiválása, kreatív aktualizálás: Hogyan jelenhet meg a hagyomány a 21. század éttermi és családi konyháin, Mit hoztunk otthonról, mit főzünk barátainknak? – online-ismeretterjesztő sorozat élvonalbeli szakácsok bevonásával).

Az MGE újabb fiatal szakácsoknak nyújtott segítséget abban, hogy vezető külföldi éttermi konyhán gyakornokoskodjanak: 2014-ben Galgóczi Gábor és Garai Ádám vett részt ilyen több hetes munkán az Ikarusban

2014 májusában jelent meg az MGE honlapján, a Bűvös Szakácson A mesterképzés rendszere bebetonozza az elmaradottságot című nyilatkozat, amelyet néhány nap alatt 175-en írtak alá, az éttermi világ teljes élvonala. A szakképzési törvény értelmében 2015 szeptemberétől olyan étterem köthet csak tanulószerződést, amely mesterlevéllel rendelkező szakácsot, cukrászt, pincért alkalmaz. Az MGE javaslata: a törvényből emeljék ki a vendéglátást, a szakképzés megérett az átfogó változásokra.

Azonnal reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium, Legyen közös cél a minőségi vendéglátás címmel. Az MGE ettől kezdve folyamatos tárgyalásokat folytatott a kérdésről és informálisan ígéretet kapott arra, hogy a kormányzat megoldást talál a kérdésre, remélhetően 2015 februárjáig kiemeli a törvényből a vendéglátó szakmákat.

Pannon ízek címen az MGE horvát-magyar határon átnyúló programban vesz részt az EU támogatásával. A cél a határon átívelő gasztronómiai utak fejlesztése, kulináris értékek mentése, amelyeket eredeti formájukban a pusztulás fenyeget. A projekt irányítója a Dél-Dunántúli Idegenforgalmi Közhasznú Nonprofit Kft. Az előfinanszírozás 2014 folyamán nem valósult meg, mindemellett a munkálatok megkezdődtek. Az MGE a projekt keretében hat workshopot szervez, két fesztiválon tart bemutatót, információs pontokat állít fel és hat olyan pilotfilmet készít, amelyek egy-egy regionális hagyományos ételt mutatnak be eredeti és lehetséges modernizált formákban.

A Szlovák-Magyar Kamara meghívása alapján 2014 nyarán Pozsonyban MGE-tagok magyar napot tartottak. Egy ebéd- és egy vacsoramenü mutatta be, milyen előrelépés történt a magyar éttermi világban, hol tart ma a magyar gasztronómia. Ugyanerről a témáról előadást tartott Bíró Lajos, Hamvas Zoltán és Molnár Tamás a szlovákiai közönségnek.

2014 októberében az MGE újabb aranyszalagos tanúsítványokat ítélt oda. Aranyszalag tanúsítványt kapott a Keleméri Île de France bárány és a Baumgartner-féle szőke mangalica. A GaultMillau gálán tartott díjkiosztón dr. Simon Attila, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára kijelentette: „Érdemes megvizsgálni annak a lehetőségét, hogy az Aranyszalag az EU által is elismert nemzeti minőségrendszerré váljon, amelynek révén az aranyszalagos termelők élete kiszámíthatóbbá válna, az aranyszalagos termékek pedig szélesebb körben válhatnának ismertté. A kormány célja az, hogy kiemelkedő legyen a magyar agrárszakképzés, amely elengedhetetlen a gasztronómiai megújulás sikeréhez is.”

Az MGE tagjai folytatják a minőségi termékek felkutatását, ezekről országszerte helyszíni riportok készülnek.

Az élővízi halászat megszűntével különös fontossága van a halnevelésnek: Palotás Péter tagtárs vállalta, hogy egyetemi tanárok bevonásával elkészíti az édesvízi halak tenyésztésének aranyszalagos feltételeit, a vállalandó kötelezettségek jegyzékét (cahier des charges). Hoitsy György a pisztrángok, Balogh Erzsébet a bárány, Baumgartner Antal a mangalica tekintetében áll az MGE segítségére, hogy elkészüljenek a vonatkozó jegyzékek.

Alapító tagtársunk, dr. Fári Miklós professzor jövő ősztől a Corvinus Egyetem tanszékvezetője: az MGE és az egyetem között hosszú távú megállapodás van előkészületben régi zöldség- és gyümölcsfajták innovatív technológiával (fűtés nélküli fólia) való termesztéséről.

Vajda József pékmester felkérte az MGE-t, vegyen részt a 2015. augusztus 20-i pékverseny zsűrizésében amelyet a Pékműhely, a Marmorstein, a Pipacs, az A table és a Jacques Liszt szervez. Ezek a cégek készen állnak arra, hogy minőségi pékmester-képzés létrehozásában aktívan részt vegyenek. Vajda József az egyesületnek is tagja kíván lenni és azon dolgozik, hogy minél jobb alapanyag álljon rendelkezésre mindazon pékek számára, akik a minőségi termékek felé tájékozódnak.

A CBA üzletlánc is megkereste egyesületünket: szándékukban áll néhány üzletükben aranyszalagos vagy azt megközelítő minőségű termékeket tartani, kérik ehhez az MGE támogatását.

A 2014. évben havonta jelentek meg online-riportok a Bűvös Szakácson innovatív menükről és technológiákról. Ezeket a világ legjobb éttermei mutatják be a salzburgi Ikarus étteremben.

3. A beszámoló letölthető PDF formában az alábbi ikonra kattintva:

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!