Mese HabbalA komló lényege hatvan percbe sűrítve

A komló lényege hatvan percbe sűrítve

Img 4092

Ígéretes és jól megkomponált sörsorral rajtolt el tavaly év végén a Monyó Brewing Co., az azóta eltelt hónapokban pedig Budapest sörcsakrájának meghatározó energiaforrásává váltak. A siker nem véletlen: a kreativitás és a szaktudás mellé modern, hazai viszonylatban egészen kiemelkedő tárgyi eszközpark társul. Jobb esetben ez utóbbinak magától értetődőnek kellene lennie, a szűkös anyagi források azonban sok esetben magukkal vonják a „sufnituningos” megoldásokat. Itthon a komplett futurisztikus főzőház mindenesetre ritkaság.

A háttérismeretek birtokában érthető, hogy miért tekintenek a legtöbben megváltóként a Monyóra. Náluk a tökéletes minőség, high-tech precizitás, az állandó megújulás és pionír ötletek egytől-egyig alapkövetelmények.

A megfelelési kényszer egyelőre jó hatással van a főzőkre. Botlások persze vannak, a Brewsk Willis téli kiadása például finoman szólva is megosztotta a piacot, de ezt leszámítva nyugodt szívvel mondhatjuk, hogy minőség terén nincs sok okunk a panaszra. Zárójelben jegyzem meg, hogy a Brewsk Winter Jobot én még tartályból kóstoltam és ugyan nem lett a kedvenc söröm, de annyira kifejezetten rossznak sem éreztem. Tipikus rétegsör, amit csak kevesen fogadnak be. Ilyen volt például a szakmai körökben sikeresnek mondott Békésszentandrási Esthajnal is, ami számomra nagyjából az ihatatlan kategóriába esett, annak ellenére, hogy technikai hibáját egyáltalán nem éreztem.

A Monyó a napokban egy érdekes sorozatot indított útjára. A Sam Calagione-féle hatvanperces, folyamatos komlózás technikáját használva készítettek egy egykomlós APA-t és egy egykomlós búza IPA-t. A 60 Shades névre keresztelt széria további tagjai is mindig egy komlófajtáról fognak szólni, a sörstílusok azonban változhatnak. Külön díjazandó a kurtizános sörcímkék világából való kilépés, az új palackok dizájnja kifejezetten tetszetős. A hideg sörhöz kéjesen ajkukat nyaló nők tipikus nagyüzemi sörasszociációk, egy Monyó kaliberű főzdének pedig – a sörökhöz hasonlóan – dimenziókkal többet kell ennél felmutatni. Egy komlótobozos homokóra például remek nyitás ebbe az irányba.

A 60 Shades első két főzete az Ahtanum és a Nelson Sauvin komlókról szól.

Img 4079

Az Ahtanumos APA illata lenyűgözően változatos és meglepően összetett. Őszibarackos, sárgadinnyés jellegek nyílnak meg először, miközben fel-feltűnik egy földes, britkomlós érzet is, majd szépen kibontakozik egy kevés szőlő és datolya. Kis melegedéssel a könnyed gyümölcsös aromák háttérbe húzódnak és a földesség kerül előtérbe, ami szintén elég jól áll az italnak. Ez a szép, szofisztikált komplexitás azonban erejét veszti az első kortyra. A kellemesen vizes, enyhén tejkaramellás és juharszirupos ágyon nem nyílik ki annyira a komlózás, mint azt az ember az intenzív aromafelhő után várná. A sör egy kicsit ellaposodik, könnyed ivósörré válva veszít az értékéből. Az utóíz viszont ismét jellegzetesen brit irányt vesz, az ital elegánsan földes érzettel zár. Az Ahtanum kellemes, jól kortyolható. A zseniális aroma után a középtáji kiüresedés talán árt a megítélésének, de mindent összevetve szép sör.

Img 4085

A két sör közül a nagyobb durranás egyértelműen a Nelson Sauvinnel főzött búza IPA. Akik egy hagyományos búzasört várnak, azok nagyon meg fognak lepődni, hogy a banános-szegfűszeges jegyek helyett nyers gabonásság, tiszteletet nem ismerő grapefruitos világ és narancshéj bontakozik ki elsőre egy enyhe savankás jelleg kíséretében. A kortyban aztán a hangsúly a fanyar jellegekre tevődik. A pezsgős érzet, a grapefruit és a nyers búzás jegyek együttállása miatt a sör kicsit egy saisonra hajaz, nekem a Hara’Punk Monkey Funky Yeah emlékét idézi. Mindehhez középkeserű, enyhén körtés komlófutamok társulnak. Kidolgozott, elegáns darab, még a végszóra is képes a változásra, utóízében ugyanis kevés ánizs is feltűnik. A Nelson Sauvin azért is jött nagyon jókor, mert a Hopfanatic búza IPA-ja, a White Hops kisebb ráncfelvarrások után most abszolút banános búzasörös jegyeket hordoz, érdemes a kettőt összekóstolni, ég és föld.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!