Mese HabbalA "Legendás" íz nyomában

A „Legendás” íz nyomában

Img 0973

2013 első felében kezdte meg működését a Legenda Sörfőzde. Hat különböző stílusú sörrel indítottak, ami már önmagában is figyelemreméltó volt, ha ehhez még hozzávesszük a tekintélyes kapacitást, akkor máris érthetővé válik a kezdeti sikerük titka. Bombaként robbantak be a honi piacra. Mindenki róluk cikkezett a hazai sörös médiában és sokan úgy ünnepelték őket, mint akik vérfrissítést fognak hozni a sörforradalom világába. Nem utolsósorban a söreik is jók voltak.

Egy év sem telt el a Sörmanufaktúra-beli bemutatkozás óta. A világmegváltás pedig elmaradt. Ahogy telt-múlt az idő, páran kezdték felfedezni, hogy a minőség egyre hanyatlik. A problémák sokasodtak, volt néhány bérfőző, aki a hibák miatt a sörét is kénytelen volt bevonni a piacról, s egyre többen voltak azon a véleményen, hogy valami bűzlik a Legenda körül. Napjainkra pedig szinte mindennapossá váltak a negatív vélemények a főzdéről, és szárnyra kapott egy pletyka a minden sörükben megjelenő egyenízről, amit az egyszerűség kedvéért nevezzünk most „Legendás” íznek. Nagybetűvel és idézőjelben.

Img 0975

Hogy valahogy tetten tudjam érni ezt a bizonyos ízt, a kezdetekre visszautalva hat sörüket kóstoltam meg, amolyan akkor és most meggondolásból. Három tesztelt darab már az indulókészletben is jelen volt, két sör bérfőzött, az utolsó pedig egy most megjelent újdonság. A kiábrándultság enyhe kifejezés a kóstolás utáni állapotomra, valamiért azóta is belülről feszít a miért kérdés. De haladjunk csak szép sorjában, a viszonylagos csúcsoktól a gödör fenekéig.

Img 0958

A tesztalanyok közül egyértelműen a nemrég piacra dobott újdonság, a Bazooka volt a legjobb. A Legenda sem akart kimaradni a füstös sör hullámból (pl. 424, Pyromania), elkészítették ők is a maguk variációját. Egy jó adag rozsmalátával próbáltak egyéniséget csempészni az üvegekbe. A bambergi füstöltmaláta kellemes, bükkfafüstös jelleget kölcsönöz a sörnek, nem ormótlanul, inkább csak gyengéden kísérgetve az enyhén tejkaramelles illatokat. A korty kicsit csipkedős, picit zavaróan nagy buborékokkal, de szépen kerülnek elő a rozsos jegyek a száraz füstösség és a shortbread mellett. A komlózás csak finoman érződik, támogató jellegű, enyhe keserűséggel egyensúlyoz.

Img 0962

A Pokerface volt a Legenda talán legnagyobb sikere, könnyedsége és virtuóz amerikai komlózása egyből magával ragadta az embert. Amikor a mostani kóstolásnál nekikezdtem, nem is akartam elhinni, hogy ugyanarról a sörről van szó. Az aroma egyértelműen gyengébb és egyszerűbb, durvább citromfüves jegyek dominálnak, valamint egy jódos, gyógyszeres felütés is megjelenik. Az ízéből már csak a komlózása emelhető ki egyértelmű pozitívumként, korrektül megjelennek a citrusos-gyantás-vágottfüves komlójegyek, a test azonban vékonyka, a selymes malátásság kifejezetten hiányzik és utóízében ismét felbukkan az előbb már említett gyógyszeres keserűség és fertőtlenítőszeres jelleg. Nyomokban tartalmazza a régi Pokerface emlékét, de elég haloványan. Az pedig nem tévedés, hogy ezzel a lista első felébe került, ugyanis még mindig az egyik legjobb tesztalany volt.

Ami innentől következett, abban egyszerre vegyül kétely, csodálkozás, értetlenkedés és düh. A maradék négy sör ugyanis, bármennyire szeretném is szépíteni, nálam az ihatatlan kategóriába tartozott. Négy teljesen különböző stílus, egy állandóan jelenlevő hiba. Ha létezik a “Legendás” íz, akkor azt hiszem, sikerült elcsípni.

Img 0965

A Six Fingers búzasörös jellegeket szinte alig hordoz, aromájában leginkább egy egyszerű, bolti citromlére hasonlít, kevés nyers búzás felhanggal. Az íz erősen savanyú, a német búzákra jellemző, kellemes banános-szegfűszeges karakternek nyoma sincs.

Img 0966

A James Brown Ale már a palack megbontásakor rothadt fű és penész illatát árasztja magából, ami a pohárban csak még jobban kiteljesedik. Ízében ismét mindent eltakar a savanya és egy kis ecetesség, összehúzza a szájat, egyedül a pörköltmaláta képes velük felvenni a harcot, de így viszont az egész olyan kevéssé kiegyensúlyozott, mint Mr. Ezittakert tizenöt csavaros kifli után a mocsoládi kertvégben.

Img 0969

Nem sokkal jobb a helyzet a Szmog esetében sem, a James Brownhoz hasonló rothadt füves, penészes, citromhéjas aroma ismét tarol. Itt a különbség csak annyi, hogy a pörköltmaláta helyett egy kevés füstös malátásság azért megjelenik, de amúgy az egész erőteljesen, tejsavasan savanyú. Érdemes lenne a bérfőzőnek is odafigyelni rá, mivel nem kifejezetten vet jó fényt rá egy ilyen sör. (UPDATE: A bérfőző tájékoztatása szerint nagyrészt sikerült már visszahívnia a Szmogokat a boltokból)

Img 0963

A tesztelésnek az egyértelmű mélypontja azonban a Redefine – Cold Front volt, ami szintén bérfőzés eredménye. A pohárból taszító, erősen lábszagú, főtt zöldséges-karalábés aromák bújnak elő, olyan érzés, mintha egy komposztgödröt túrnánk fel. Nem mondanám, hogy sok kedvem volt ezután megkóstolni, de azért egy fél korty erejéig csak sikerült. Erősen savanykás íz, brokkoliaroma, ecetesség, tejsavasság. Ennyi és semmi több. Szájvizes öblítés erősen ajánlott az ilyesmi után. (UPDATE: a főző saját maga kezdte el visszavásárolni a piacról a sörét, mert ő is tapasztalta a problémát)

A Legenda Sörfőzdének komolyan oda kéne figyelnie a higiéniára és valahogy a végére kéne járni a főzdét megmételyező fertőzésnek, mert ezért nem igazán lehet mást okolni. A közelmúltban komoly fejlesztések, fertőtlenítések kezdődtek, ami mutatja, hogy a hibát valószínűleg ők is észrevették. Ez jó és ennek mind nagyon örülünk. Remélem, hogy sikerrel járnak és újult erővel tudnak majd visszatérni. Ettől függetlenül még mindig értetlenül állok azelőtt, hogy miért kell ilyen gyatra minőségű söröket piacra dobni. Mert sajnos ezzel nemcsak magát tudja lejáratni egy főzde, hanem a kisüzemi sört, mint fogalmat is.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Lehet csak felfigyeltek a sour hype-ra.

    Six Fingerst vagy James Brown-t el fogom tenni egy évre, lehet egy úttörő magyar sour/lambic sört fogunk kapni.

  2. a legenda sörökkel kapcsolatban nekem is hasonló a bánatom (i.e. érthetetlenül hanyatló színvonal). mivel azonban egészen ízletes söreik voltak az elején, bízom benne, hogy hamar túl lesznek ezen a hullámvölgyön és ismét élvezet lesz a söreik fogyasztása…még az is eszembe jutott közben, hogy talán a magasra tett elvárások és a hirtelen jött túlzott kereslet se jött igazán jól a minőség szempontjából – egyrészt belehajszolta őket ebbe a minden napra új főzet kényszerbe, másrészt meg elcsúsztak miatta a mennyiség felé nagyon. és ebben részben tán a fogyasztóknak/hasonló blogoknak is megvan a maga felelőssége: a fentebbi kritika nem lett időben és kellő határozottsággal megfogalmazva.

  3. @alehunter: Ez egy főzde szintű fertőzés, nem a hajszolás, nem a túl magas elvárások hozadéka. Valószínűleg még a receptekkel sem lenne baj. Az időszerűségen lehet vitatkozni. Talán már hamarabb kellett volna. Mostanában kicsit elmaradt nálam a Legendák kóstolgatása, viszont sok helyen hallottam a panaszt. Ettől függetlenül nem tudok azonosulni azzal a nézettel, hogy így és ilyen minőségben egyáltalán kiengedjek a kezemből bármit is. Az pedig, hogy egy sörblog csendben nézze ezt a procedúrát és elhallgassa azok elől, akik olvassák, hiteltelennek és őszintétlennek gondolom.

  4. talán annyiban mégis összefügghet a hajszolással, meg az új sörök kergetésével, hogy nem enged időt alapvető folyamatokra, amik megakadályoznák a fertőzést.

    ez a blog elég friss még ahhoz, hogy a felelősségét firtatnám a folyamatokban 🙂

  5. A Six Fingerst eddig nem kóstoltam. Smog – egyetértek. Redifine Cold Front-ot nem kóstoltam, csak az eredetit, avval nem volt baj. James’ Brown egyetértek. Pokerface-szel eddig nem volt problémám, most vittem Szlovéniába két üveggel, az egyik valóban kukoricás, zöldséges, kellemetlen volt, a másik hibátlan, egymás mellett voltak a rekeszben a Ganz utcában. Csapolva 20 literes KEG-et vittem októberben születésnapra 30 l-est sörbemutatóra, ezek tökéletesek voltak.

    Kelet-India Társaság IPA-ról, a sztem másik legjobb főzetről nem esett szó. Sajnos Karácsony előtt vettem 10 üveggel és 5 fertőzött volt, 2 véleményes, 3 hibátlan.

    A Bazooka egész friss, de se csapon sem üvegben nem volt vele gond. Remélem, hogy – ismerve a főzde tulajdonosait, a hozzáállásukat és elhivatottságukat – mindent megtesznek ezek ellen a Legendánál, és erről be is számolnak.

  6. @BeerGastronomy: Kösz az infókat. KIT-et nagyon rég kóstoltam, de szerintem is az volt az indulókészletből az egyik legjobb. Én is remélem, hogy minden a helyére kerül és visszatér a Legenda a kezdetekhez.

  7. Bosszankodva olvasom, a fent leírtakat.

    Aki ismer engem, illetve minket, az tudja, hogy mi a Legenda csapata, mindent elkövetünk azért, hogy a legkiválóbb sörök kerüljenek a fogyasztóink kezébe.

    Csak a legjobb minőségű alapanyagokat használjuk. Nem használunk adalékanyagokat, nem pasztőrözzük söreinket.

    Élő szűretlen, tartósítószermentes söröket készítünk.

    Sokan nem tudják, hogy az ilyen sörök eltarthatósága, és a minősége nagyban függ a tárolástól.

    Jó lenne tudni, hogy a kóstolás hol történt. ?????

    Segítség lenne számunkra az is, ha megtudnánk az üveg alján lévő, az alkoholfok mellett feltüntetett palackozási dátumot is, hogy be tudjuk azonosítani a főzetet.

    A viszonteladóinkat mindig tájékoztatjuk arról, hogy e sörök, csak megfelelő tárolási hőmérsékleten és körülmények között tartják meg, hosszú ideig a minőségüket.

    Ha valamelyik forgalmazónk, minőségromlást észlel, és ezt jelzi nekünk, akkor a hibás söröket azonnal visszahívjuk és kicseréljük.

    Valóban voltak a főzdénkben kisebb, talán a tapasztalatlanságunknak is betudható technológiai hibák.

    Az is igaz, hogy néhány tartály sörünk hibás lett. Viszont ezeket a nem adtuk ki a főzdéből, hanem gondolkodás nélkül leengedtük a csatornába.

    Nem a profitszerzés a fő célunk, hanem a jó minőségű sör készítése.

  8. @olasz66: A kóstoláshoz a palackokat egytől-egyig a Kézműves Csemegéből szereztem be. A vásárlás után azonnal hazavittem és hűtőben tároltam mindet a kóstolásig. A többi kommentet is érdemes azonban végigfutni, mert nem csak nekem volt a sörökkel problémám, ez nem egyedi eset és már egy jó ideje probléma. Érdemes megnézni @BeerGastronomy kommentjét például. Vagy a Facebook-oldalt is, ahol többek között a Redefine főzője is teljesen egyetért a sörről írtakkal… Sőt, nem csak én foglalkoztam ezzel:

    http://komlokutato.tumblr.com/post/69883750779/ittam-negy-sort-amit-egyarant-a-legendanal-foztek

    http://kohatu.kinja.com/valami-buzlik-1487034651

  9. @zsombibacsi

    Magánvélemény.

    A fenti probléma nagyon is valós. Igen, én is ittam már besavanyodott legendás söröket, béfőzést is , sajátot is. Személyesen van szerencsém ismerni a főzdét is, és az ott dolgozókat is, legtöbbször a sörfőzdében szoktam megkóstolni a söröket, de ott még hibás tétellel soha sem találkoztam. (nem,nem ott dolgozom :)).

    A legnagyobb baj az, amit BeerGastronomy is ír, hogy egy tételben is akadnak jó és rossz minták, tehát szó nincs arról, h minden szemét lenne, viszont vmi hiba becsúszik és meg van a baj. A fő kérdés az, h mi okozza ezt a problémát, hol kerül be a homokszem a gépezetbe. Nyilvánvalóan nem a felhasznált alapanyagokkla van a baj…

    Akár a nem megfelelő tisztítás, akár konstrukciós hiba, akár egyéb emberi tényező is állhat a dolgok mögött…

    Írod: „Ettől függetlenül nem tudok azonosulni azzal a nézettel, hogy így és ilyen minőségben egyáltalán kiengedjek a kezemből bármit is”

    A tapasztalataim azt mutatják, h amikor kimegy onnan a sör, akkor még egyáltalán nincs info arról, h az adott tétel rossz lenne, minden egyes mintát úgymond „érzékszervi vizsgálatnak” vetnek alá, amiről palackozásnál már kiderül, h baj van vele, az biza, (ahogy olasz is írja) megy a lefolyóba.

    Én úgy gondolom, h azért fajultak el idáig a dolgok, mert a sörfőzde későn kapott csak direkt visszajelzést arról, h ha vmelyik tételből hibás darabok is lettek. Magyarán sok ideig nem is tudták, h nagy a gáz, mivel a sörfőzde kocsmájában és a ganz utcában is eléggé pörgött a friss készlet, illetve amíg tartott a legenda-láz, hipp-hopp elfogytak a sörök, amik mivel frissen még semmi észlelhető bajuk nem volt.

    Információim és tapasztalataim alapján a főzde igen sok lépést tett az elmúlt időben azért, h ne legyen hibás sörük a piacon, reméljük ennek meg lesz az eredménye. A magam részéről sok sikert kívánok nekik, és remélem megtalálják a hiba forrását, mert sztem igen fontos szereplőről van szó.

    Az meg mindenképpen igaz, h ezeknek a söröknek az eltarthatósága, bizony nem hosszú, és a szállítás, a nem megfelelő tárolás, a sok polcon állás sajnos mind csökkentik ezt az időt. Talán a palackerjesztés még kicsit jobban ki tudná tolni a szavatosságot, iIlletve, ha eladási adatok alapján a főzde jobban belőné a sortimentet, h mikor melyik sörök fogynak jobban és ehhez igazítani a termelést, h ne álljon ott hónapokig a palack valahol. Emellett én is osztom azt a nézetet, h a hírtelen jött (nem alaptalan) népszerűség miatt túl nagy lett a kereslet, túl sok viszonteladó jelentkezett be, ami lehet, h rossz irányba tolta a főzdét.

    +1 vélemény: sajnos tapasztalataim alapján nem legenda ízről van szó, sajnos az utóbbi egy évben rengeteg hibás tételbe belefutottam a főzdefeszten, a hopfanatic pubban, az élesztőben stb.

  10. @rambo13: Nagyrészt egyet tudok érteni azzal, amit mondasz. Én hiszem, hogy a Legenda meg fogja oldani a dolgot. Tudom, hogy már dolgoznak rajta, tudom, hogy mindent meg fognak tenni. Fontosnak tartom őket a hazai kisüzemi sörök világában, mert a Fóti söröktől fejnehéz piacon nagyon jó balanszt tudnak képezni. Van rá kapacitásuk és fantáziájuk is. Nem kevés alkalommal írtam már korábban a Legendáról, vagy ott bérfőzött sörökről és legtöbbször nem kellett csalódnom bennük.

    Viszont: nem feltételezve senki oldaláról rosszindulatot, azt nem igazán értem, hogy a visszajelzések későn jöttek. Én elhiszem, hogy az üvegekből random kiválasztanak párat és megkóstolják a kiadás előtt és ott még nincs általában baj, de jó ideje mondják már sokan a megjelenő problémákat. Ez nem tegnap indult el. Én például ittam majd két hónapja a Legenda saját pubjában rossz James Brown-t és Pokerface-t. Nyilván, persze, lehet azt mondani, hogy miért nem hívtam fel azonnal a főzdét és mondtam be, hogy ott biza hibás tétel van csapon. De ennek azért nem így kell működnie. Még az interneten sem az első vagyok, aki ezt a problémát felvetem. Egy főzdének pedig magától kell figyelnie a sörblogokat, a kommenteket, a piacra dobott készleteket néha megkóstolni, stb. Szerintem ezt hamarabb is észre lehetett volna venni. Legjobb esetben is figyelmetlenség, méghozzá nagy. De már azzal is lehetett volna javítani, ha szavatosságnak pl. sokkal rövidebb időt írnak rá. Szerintem

  11. Én viszonylag szerencsés voltam, Pokerface-t vettem néhány hónappal a nagy „eufória” után, mivel az nekem nagyon ízlett a debütáló sorból, de legnagyobb lepetésemre köze nem volt ahhoz, vékonyabb, kevesebb, érdektelenebb volt ( nem hibás, ” csak gyenge” ) ! Azóta sem vettem, többször megírtam, szerintem ultra gáz az, hogy a világ élvonalát képviselő angol, német, belga árán veszel egy minimum sok sebből vérző főzetet ! Csak azt tudom javasolni amit a haladó szellemű és nyitott borászok már értenek, folyamatosan kóstolni a világ élvonalához, nem megsértődni, levonni a következtetéseket, és változni, fejlődni. Mert egy darabig tart a ” kegyelmi ” állapot, hogy mindent el lehet adni, de ha eszmélt a piac, büntetni fog és az senkinek sem jó !

  12. Ha már szóba került, inkább a fóti főzdére kéne inkább rápirítani…

    A keserű méz nálam kedvencből az ihatatlan szintre süllyedt.

  13. Nekem más tapasztalataim vannak. Tény, hogy hallottam már szakmabelitől is panaszt a Legenda sörökre, van olyan barátom, aki egyes palackok tartalmát a lefolyóba öntötte ki. Ehhez tegyük hozzá a saját negatív élményeket: a Szmog szinte ihatatlan volt, a James Brown ale pedig alig jobb, élvezetet az sem nyújtott, a Diesel fél éve jobbnak tűnt, és zavart a Black Jack savanykája. (Ellentétben a Sötét Bunkó tökéletességével, melyet, ha jól emlékszem Gólem a Legendánál főzetett.)

    Mindazonáltal igazságtalan az összkép, mert en bloc „legendás ízről” beszél a szerző, de nem szól a Brutal Bitterről, melyből eddig legalább tucatnyi palackot bontottam, mind hibátlan volt, s maga a sör is kiemelkedő, egyik legjobb magyar sör, sem a Ponyról, amiből kevesebbhez volt szerencsém, de mind 3-4 tökéletes volt, soha nem volt baj sem a Pokerface-szel, sem a Jokerface-szel, s még sorolhatnám. Lehet, hogy a Pokerface veszített lendületességéből, de nekem soha nem adott katartikus élményt, ellentétben a például a Brutal Bitterrel vagy Csupor remek Tántorgó Paripájával, amit, ha minden igaz, szintén a Legendánál főztek. Végigittam az egész palettát tavaly augusztus óta, és eddig a főzetek többségével nem volt problémám. Ez tehát a hibák dacára egy egészen más kép, mint amit a beszámoló sugall.

  14. @BZSA: A probléma leginkább a bizonytalansággal van. Mint többen is írták, egymás mellett levő palackok közül némelyik rossz, némelyik jó. Mindenesetre örülök a jó tapasztalatoknak, a Sötét Bunkó eddig nekem is hibátlan volt, sőt, egy jól sikerült főzet, a Tántorgó ParIPA-val sem volt még bajom. De a fenti véleményhez hozzáfűzném, hogy nagyrészt pont azok lettek kiemelve, amikben egy rakat komló van.

    Ellenben: a Brutal Bitternek még a legelső főzetét is kóstoltam, igazi komlóorgia volt. Azóta sokat vesztett a szépségéből, leegyszerűsödött, de még én sem kóstoltam ízhibásan. Pokerface: imádtam, de például december körül kóstoltam jéghidegen is ihatatlant a Legenda saját pubjában, a Dob utcában. Plusz ez a mostani üveg sem volt túl jó. Jokerface: ugyanezt mondhatnám el, futottam már bele tiszta vajkaramellás Jokerface-be is. Pony: kifejezett bajom nekem sem volt vele, hibásat nem ittam. +1: Poker, Joker, Pony: mindhárom hordozott egy enyhe, dohos, zavaró citromhéjas, füves karaktert.

    A kollekció nagy részét én is ismerem, a főzetek többségénél pedig igenis bajt érzek.

  15. Üdv.mindenkinek nem tudom mért jò embereknek ha a másikat sározzàk csak egy èrtelmes választ tudok erre az irigység.Azért mert valakinek megy a vállalkozássa rögtön támadják furcsa féreg emberek vannak ha nem tetszenek a finom sörök akkor nem kell odajárni az ilyen emberek nélkül is gyönyörűen fog menni az üzlet.az én tapasztalatom és sok más ember tapasztalatta igen is a vezetőség és a személyzet is kitünő.az áru pedig minőségi és finom

  16. @mammarcsi: Örülök, hogy jól megy az üzlet, gratulálok hozzá. A szólásszabadság pedig pontosan ezért szép dolog: megfér egymás mellett mammarcsi és az összes többi kommentelő véleménye. Üdv a 21. században.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!