Mese HabbalLazítás - Alternatív kávéséta

Lazítás – Alternatív kávéséta

Kezd%c5%91

Egy csúcstámadási kísérlet után illendő megpihenni. Az idei Házisörfőzők Versenyével megint sikerült egy kicsit magasabbra jutni, már félig-meddig látszódnak a hegy ormára tűzött zászlók és nem is tűnik olyan távolinak egy vérprofi verseny megszervezése. A lehetőségek adottak, az egyesületen és a főzőkön múlik, hogy tudnak-e élni vele. Fejlődni, javulni kell. És persze – mindenekelőtt – lazítani.

Kevés dolog tud a sörön kívül annyira lázba hozni, mint a kávé. Ha épp nem habtartósságon, komlóaromán, vadélesztőkön és a saját söreim javításán elmélkedek, akkor általában a Chemex és Aeropress receptjeim finomításán töröm a fejemet. A két ital modernkori történelmében van egyébként egy igen nagy hasonlóság: a közízlést mindkét esetben teljesen lerombolta a tömegtermelés, gyakorlatilag ott tartunk, hogy újra kell tanulni a megértésüket és az értékelésüket. Az utóbbi pár évben egy teljesen új kávékultúra kezdi bontogatni a szárnyait Budapesten, egyre több az olyan hely, ahol nem csak egy hosszút, egy presszót vagy egy tejeskávét lehet kérni, hanem választani lehet kávéfajtát, készítési metódust és a baristák egyénre szabottan képesek elkészíteni a kért italt. Végre van miért kávézókba járni.

Bp coffee map final

A kávégourmand szcéna vezéralakjai most összefogtak és kijelölték Budapest koffeinütőerét, ami nagyjából a Múzeum körút-Bajcsy-Zsilinszky út mentén fut, kisebb leágazásokkal a Gellért tér, a Jászai Mari tér és a Váci út irányába. A Budapest Coffee Tour egyfajta promóciós projekt: aki mind a nyolc résztvevő kávézóban iszik egyet, az egy ingyen kávét kap, amit bármelyik helyen beválthat. Olyan helyek szerepelnek a listán, mint a minimalista relaxkuckó Mantra, a nitrokávét hidegen csapoló Kontakt, a könyvparadicsom Kelet, vagy a Tamp&Pull, ami úgy szívja el a vásárlókat a szemközti Starbucksból, hogy élmény nézni.

Mindez nem az ingyen kávé miatt éri meg, nem is igazán erről szól. Inkább ennek az új jelenségnek a megismeréséről. Arról a kulturális fellendülésről, ami a szemünk előtt zajlik és éppen igyekszik visszahozni a köztudatba a kávézás legfontosabb értelmét: a kóstolást.

A Budapest Coffee Tour résztvevői:

Vagokep

Espresso Embassy
Madal Cafe
Kontakt
Mantra Specialty Coffee Minibar
My Little Melbourne Coffee
fekete
Kelet Kávézó és Galéria
Tamp & Pull

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Múlt héten voltam először rendes kávézóban, (Mantra) hatásos volt, a héten már vettem is egy aeropresst. Végtelen kisérletezés indul, közben kiderül, hogy olyanra akarom használni amire nem való, új gép kell stb. Izgi lesz mint annó a sörforradalmunk elején.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!