Mese HabbalLazítás - Alternatív kávéséta

Lazítás – Alternatív kávéséta

Kezd%c5%91

Egy csúcstámadási kísérlet után illendő megpihenni. Az idei Házisörfőzők Versenyével megint sikerült egy kicsit magasabbra jutni, már félig-meddig látszódnak a hegy ormára tűzött zászlók és nem is tűnik olyan távolinak egy vérprofi verseny megszervezése. A lehetőségek adottak, az egyesületen és a főzőkön múlik, hogy tudnak-e élni vele. Fejlődni, javulni kell. És persze – mindenekelőtt – lazítani.

Kevés dolog tud a sörön kívül annyira lázba hozni, mint a kávé. Ha épp nem habtartósságon, komlóaromán, vadélesztőkön és a saját söreim javításán elmélkedek, akkor általában a Chemex és Aeropress receptjeim finomításán töröm a fejemet. A két ital modernkori történelmében van egyébként egy igen nagy hasonlóság: a közízlést mindkét esetben teljesen lerombolta a tömegtermelés, gyakorlatilag ott tartunk, hogy újra kell tanulni a megértésüket és az értékelésüket. Az utóbbi pár évben egy teljesen új kávékultúra kezdi bontogatni a szárnyait Budapesten, egyre több az olyan hely, ahol nem csak egy hosszút, egy presszót vagy egy tejeskávét lehet kérni, hanem választani lehet kávéfajtát, készítési metódust és a baristák egyénre szabottan képesek elkészíteni a kért italt. Végre van miért kávézókba járni.

Bp coffee map final

A kávégourmand szcéna vezéralakjai most összefogtak és kijelölték Budapest koffeinütőerét, ami nagyjából a Múzeum körút-Bajcsy-Zsilinszky út mentén fut, kisebb leágazásokkal a Gellért tér, a Jászai Mari tér és a Váci út irányába. A Budapest Coffee Tour egyfajta promóciós projekt: aki mind a nyolc résztvevő kávézóban iszik egyet, az egy ingyen kávét kap, amit bármelyik helyen beválthat. Olyan helyek szerepelnek a listán, mint a minimalista relaxkuckó Mantra, a nitrokávét hidegen csapoló Kontakt, a könyvparadicsom Kelet, vagy a Tamp&Pull, ami úgy szívja el a vásárlókat a szemközti Starbucksból, hogy élmény nézni.

Mindez nem az ingyen kávé miatt éri meg, nem is igazán erről szól. Inkább ennek az új jelenségnek a megismeréséről. Arról a kulturális fellendülésről, ami a szemünk előtt zajlik és éppen igyekszik visszahozni a köztudatba a kávézás legfontosabb értelmét: a kóstolást.

A Budapest Coffee Tour résztvevői:

Vagokep

Espresso Embassy
Madal Cafe
Kontakt
Mantra Specialty Coffee Minibar
My Little Melbourne Coffee
fekete
Kelet Kávézó és Galéria
Tamp & Pull

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. Múlt héten voltam először rendes kávézóban, (Mantra) hatásos volt, a héten már vettem is egy aeropresst. Végtelen kisérletezés indul, közben kiderül, hogy olyanra akarom használni amire nem való, új gép kell stb. Izgi lesz mint annó a sörforradalmunk elején.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!