Mese HabbalCsak értelmezés kérdése

Csak értelmezés kérdése

Img 2410

Vegyünk négy barátot, akik sörfőzdét akarnak nyitni. Fiatalok, lelkesek, tele vannak ötletekkel. Egy asztalnál ülve azon tanakodnak, hogy mi legyen a vállalkozás neve. Közös pontot keresnek, valami olyat, amit mind a sajátjuknak éreznek. Aztán az este végére megszületik a döntés: Oedipus lesz a főzde neve. A válasz a miértre egyszerű, de mégis váratlan: mind a négyen nagyon szeretik az édesanyjukat. Ez a marketingfogás már önmagában is különdíjat érdemelne. Pimasz, többértelmű, egy ártatlanság köntösébe bújtatott polgárpukkasztás. Az biztos, hogy az Oedipus Brewing nevét egy életre megjegyzi az, aki egyszer hallotta.

A négy holland srác nagyjából három éve kezdett sörökkel foglalkozni. Gerillafőzőként kezdték, de nagyon közel vannak már a saját brewpub nyitáshoz. Egy crowdfunding kampány segítségével ugyanis nagyjából 200.000 eurónyi pénzt kalapoztak össze a nagy terv megvalósításához. A felszerelés és a főzőház már megvan, valószínűleg még idén megépül a főzde is. Egyelőre négy állandó és egy alkalmi főzetet mutattak fel. Az elnevezések és a hozzájuk alakított dizájnelemek ugyanolyan szemtelenek, határfeszegetők, mint az Oedipus maga. A Csakajósör jóvoltából most a főzde két sörét is lehet itthon kóstolni, de szerintem nemsokára jönni fog a többi is.

Img 2420

A Mama az a sör, amit már a kibontás előtt értelmezni kell. Adva van egy Oedipus nevű főzde, ahol mindenki szereti a mamáját és csinálnak egy Mama nevű sört. A címkén pedig nagyon úgy tűnik, mintha egy megtermékenyítés előtti pillanat lenne ábrázolva. A Mama felirat a petesejt, körülötte temérdek kék hímivarsejttel. Nem muszáj ennek látni, de elég könnyű így értelmezni. A címkezsarnok Mr. Battle gondolkodás nélkül tiltaná be. Viszont bármennyire is ötletes a külső, ez talán kevésbé mondható el a beltartalomról. Mostanában egyébként is elég jó itthon az american pale ale kínálat, talán ez is közrejátszik abban, hogy a Mama kicsit vérszegényenek tetszik. Az aroma kicsit egysíkú, citrusos és enyhén vágottfüves. Hiányzik belőle a tűz és a fiatalos virgoncság. Könnyed, kistestű, frissítő ital, alig észrevehető malátás, gabonás jellegekkel és uralkodó citromhéjas, kapros, szárazabb komlójegyekkel. Nem lenne ezzel baj, a Mama nem egy rossz sör, de egy Repeta vagy egy Kolibri mellett túl egyszerűnek és kidolgozatlannak tűnik.

Img 2428

A Mannerliefde vagy férfiszerelem az Oedipus saisonja. A stílust mostanában Tibeer is kipróbálta, aki siet, még össze is kóstolhatja a kettőt. Az Oedipus egy kicsit még megdobta a receptet szecsuáni borssal és citromfűvel, ami elég érdekesnek hangzik elsőre. A kész sörbe azonban ezek kevéssé mennek át. Enyhe fűszeres, citromfüves aromával nyit, ami mögött a háttérben ott bújkál egy nagyon enyhe animális karakter. Az íz enyhén savanykás, nehéz megítélni, hogy a használt Sorachi Ace komló vagy a vadélesztő okozza ezt. A szecsuáni bors belép ugyan, de csak ímmel-ámmal, a citromfű eleganciája sem érhető annyira tetten. A lópokrócos jellegről ugyanez mondható el, ott motoszkál az italban, de nem akar nagyon előtérbe kerülni. Így viszont a sör nekem inkább egy kellemes, malátás, belga ale, mint egy jó saison. Számomra a Mannerliefde hasonló megítélés alá esik, mint a Mama. Túl demokratikus és kompromisszumra törekvő, emiatt nincs meg benne az a virtuozitás, ami szerethetővé tenné.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

  1. nem rossz cucc ez a saison, de minket se döntött le a lábunkról…jól behűtve egy meleg nyári napon lehet belőle jóízűen nagyokat kortyolni 🙂

  2. @ringsider: Tibeer Fazonját érdemes talán most kóstolni saison témakörben. Bár a bemutatón még elég halovány volt, két hétre rá újra ittam és egész meggyőzővé érett. Mannenliefde-nél jobb.

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Firenzei fogyókúra

Dante poklának pitvara, trecento bölcsője, Machiavelli és Savonarola főhadiszállása, Mediciek fészke, csodák és borzalmak birodalma, ahol az ember nem tud úgy lépni, hogy ne...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!