ReceptekNégylábúVéres hurka parmentier (Bistrot Paul Bert)

Véres hurka parmentier (Bistrot Paul Bert)

Veres hurka parmentier 8600

Hozzávalók hurka

  • 600 g véreshurka
  • 30 g vaj vagy libazsír
  • 5 salotta, durvára vágva

Paul Bert rendkívül gondosan készítendő bisztróklasszikusa. Ha nem kapunk jó minőségű hurkát, készíthetünk magunk is vérpudingot, vagy Christian Parra receptjét.

A hagymát a vajon kislángon, lassan fonnyasztjuk 4-5 percig anélkül, hogy megbarnulna. A véreshurkáról a bőrét eltávolítjuk, magát a hurkatölteléket villával összetörjük. 5 percig kislángon pirítjuk, gyakran kevergetve.

Hozzávalók krumplipüré

  • 1 kg krumpli, hámozva, negyedekre vágva
  • 100 ml tej
  • 100 ml tejszín
  • 150 g vaj
  • szerecsendió, késhegynyi

A burgonyát sós vízben puhára főzzük, leszűrjük, áttörjük. Falapáttal összekeverjük a vajjal, a forró tejjel, a tejszínnel. Kevés szerecsendiót reszelünk bele (három reszelőmozdulat elegendő).

Sós karamellamártás

  • 110 g cukor
  • 100 g vaj
  • 6 ek tejszín (vagy zsíros tejföl)
  • 1 kk sóvirág

A cukrot középerős lángot hevítjük. Mikor olvadni kezd, nagyon óvatosan keverjük – annyira, amennyire feltétlenül szükséges. Amikor felolvadt, nem keverjük tovább. Egyszerre hozzáadjuk a vajat. Falapáttal elkeverjük, majd hozzáadjuk a tejszínt is. 1-2 percig forraljuk.

Veres hurka parmentier 8650

Sült alma

Az almát hámozzuk, magozzuk, 8 cikkre vágjuk. Kevés cukron és vajon lassan pirítjuk, míg egyenletesen aranybarnás színt nem kap.

Tálalás

Főételhez 10 cm-es, előételhez 8 cm-es formába rétegezzük az elkészített elemeket: alul a burgonyapüré kétharamada, erre a véres hurka, erre ismét püré (arányok: 2,5 cm – 1 cm – 1,5 cm). A tetejét meghintjük zsemlemorzsával, 3 borsónyi vajdarabot teszünk rá. Forró grill alatt 5 perc alatt rápirítunk – vigyázzunk, ne kapjon túl erős színt.

A tányért kivesszük a grill alól, az ételt hagyjuk kissé megdermedni. Lehúzzuk a formázógyűrűt. Körbeöntjük karamellmártással, sült almadarabokat adunk köré.

Variáció

Elegáns előételként tálalható a következőképpen: a karamellizált almából darabos pürét készítünk. Pohár aljába tesszük, erre tesszük a véres hurkás tölteléket, végül melegen tartott habszifonból nyomjuk rá a burgonyahabot, a tetejére bő olajban sütött almacsipsz-csíkokat teszünk.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!