Az MGE barackpálinkatesztje

3
Palinkak 2014 03 034

A Magyar Gasztronómiai Egyesület nemrégiben barackpálinktesztet tartott: az érzékszervi tesztelést két zsűri végezte, és ezt laboratóriumi vizsgálat előzte meg. A laborteszt két szempontja: methanol- és etilkarbamát-tartalom.

A pálinkákat Salamon Csaba MGE-tag vásárolta meg. Laborvizsgálat előtt közjegyző töltötte át a sértetlen zárjegyes mintákat a laboratórium vevőpoharaiba, majd a közjegyző vitte át a laboratóriumba is. Ott hivatalosan átvették, és elvégezték a vizsgálatot.

Az érzékszervi teszt idején a laborvizsgálatok eredménye a kóstolók számára nem volt ismert: a közjegyzőnél volt letétben. Az MGE rendelkezik ugyanakkor, ugyanott vásárolt kontrollüvegekkel.

Az érzékszervi pontozás húszpontos rendszerű (ezen belül árnyalatnyit különbözik a GaultMillau Magyarország étteremkalauz pontértékeitől):

 • 10 pont alatt: nagyon gyenge, fogyasztásra nem ajánlható, élvezeti értéke nincs
 • 10-12 pont között: pálinkák számos hibával
 • 13-14 pont között: megfelelőtől a jóig, élvezeti értékkel bíró pálinkák
 • 15-től felfelé: nagyon jótól a kiemelkedőig

Az alábbi eredmények a két tesztelőcsoport összesített pontszámát mutatják.

Zsűritagok

1.sz zsűri: dr. Panyik Gáborné egyetemi adjunktus, dr. Fogarasi Attila és Kovács Attila Phd. hallgató (mindhárman a Corvinus Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Sör- és Szeszipari tanszék munkatásai), Csíki Sándor (biológus, Food and Wine), Molnár B. Tamás (főszerkesztő, GaultMillau Magyarország)

2.sz. zsűri: Menyhárt Antal (Alabárdos, amatőr pálinkafőző), Salamon Csaba (közgazdász, MGE), Tényi Tamás (sommelier), Takács Lajos (séf, Lacipecsenye)

Elsősorban könnyen hozzáférhető barackpálinkákat teszteltünk, amelyek kereskedelmi főzdéktől származnak: részben közismert nevek, részben jónak gondolt, részben nagy mennyiségben forgalmazott termékek. Volt még két kakukktojás: egy megtévesztő nevű szeszes ital, ami valójában nem pálinka („fütyülős barack”) és egy országos kereskedelmi lánc akciós ajánlatban kínált ágyas szilvapálinkája.

Kiváló és jó

Palinka1

A pálinkák, amelyek az érzékszervi teszten egyértelműen a nagyon jó és a kiváló kategóriába estek a zsűritagok összesített értékelése alapján:

 • Márton és lányai magyar kajszi: friss, kissé mandulás és lekváros barackillat, ízben szép hosszú (17 pont)
 • Bestillo gönci barack: közepesen intenzív barackillat, ízben szép hosszú baracklecsengés (16 pont)
 • Agárdi: friss és üde barackillat, kissé fanyar-kesernyésbe hajló utóíz (15 pont)
 • Kisrét Árpád: édeskés, visszafogott illat, szép üde íz (15 pont)
 • Tarpa manufaktúra: friss illat, közepesen intenzív íz (15 pont) (laborteszt eredménye szerint 1220g/hl a methanol, ami a határérték fölött van, de még a mérési hibahatáron belül)

Pálinkák hibákkal és erényekkel

Palinka2
 • Madaras: illatban nem túl gazdag, ízben sem intenzív, de összességében harmonikus (14 pont)
 • Gyulai: visszafogott illat és íz (13 pont)
 • Bükkaranyos Pelle Párlat: fanyarkás illat, ízében némi utópárlat jelenik meg (13 pont)

Pálinkák hibákkal

Palinka3
 • Zsindelyes, fahordóban érlelt kajszi: gyenge illat, ízben kesernyésség (12 pont)
 • Panyolai: diszharmonikus illat (barack, mandula, paprika), ízben karcos (11 pont)
 • Zwack Kecskeméti hírös: visszafogott illat, benne zöldes éretlenség, mandulásság, ízében határozott utópárlat (11 pont)
 • Rézangyal: oldószeres illat, keserű, kajszijelleg nem észlelhető (10 pont)
 • Győri Szesz Hortobágyi Betyár: vékony, fáradt, kesernyés utóíz, büntetésben lévő betyároknak (10 pont)
 • Békési Disznótoros (50%): kevés illat, kellemetlen, keserű íz, némely zsűritagot régi idők házi pálinkáira emlékezteti (10 pont)

Egészségre nem ártalmas, de érzékszervi teszt alapján fogyasztásra nem javasolt (némely laboreredmény aggályos)

Palinka4
 • Törley, Szent István Korona: illata nem kifejezően gyümölcsös, inkább egyfajta tejkaramellás hatás jelenik meg, ízében furcsa, idegen, penészre emlékeztető vonulat (10 pont alatt) (etilkarbamát-tartalma 4,2mg/l; az ajánlás Magyarországon egyelőre 1 mg/l, ezt az EU előírásként be akarja vezetni; vannak olyan országok, például Japán, az Egyesült Államok, ahol ennél is alacsonyabb határérték a megengedett)
 • Békési: jellegtelen illat, kozmás íz (10 pont alatt)
 • Miskolci Likőr, Prekopp, Gönci barack: csak sejlik a barack, jól kivehető elő- és utópárlat (10 pont alatt)
 • Győri Szesz, Hédervári: ízében idegen anyag sejlik fel (10 pont alatt) (túl alacsony a methanol 76,25g/hl, ami arra utal, hogy nem gyümölcsből készült szesz került bele)
 • Zsindelyes: intenzív előpárlat és intenzív utópárlat, teljességgel értékelhetetlen (10 pont alatt) (a teszt legalacsonyabb pontszáma)

Két kakukktojás:

Palinka5
 • Egy ismert szupermarketlánc ajánlatából az Ágyas Szilvapálinka: intenzíven elő- és utópárlatos íz (10 pont alatt)
 • „Fütyülős”: barackpálinkát sejtető név, illatában és ízében petróleum, senkinek nem ajánlható, még annak sem, aki nem törődik az ízzel, kizárólag az alkohol hatását keresi (10 pont alatt)

folytatása következik

3 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nem sok hiányzik hozzá, hogy kvázi teljes legyen a kép ill. mindenkiről lehulljon a lepel, 2 in 1: az Etyeki Czimeres, mint vélelmezhető referenciatermék, Matheus, Nobilis, Spiritus Primus, Hunnium 895, Zwack Sándor Nemes Pálinka (micsoda brand! mennyi nagy kezdőbetű!), utóbbi annak ellenére, hogy a Fütyülősért tulajdonképpen bojkott járna.

  Na majd a szilvánál stb.

 2. Nos, itt vannak a nemzeti kincseink a hungarikumok, sorjáznak a rossz pálinkák, a még rosszabb pálinkák, hibát hibára halmozva. Az “illatkosár” megtelt, kicsordult. Az illatot, az ízt átszövi a ködös, opálos elő- utópárlatosság, melyet színesít a diszkrétnek nem nevezhető fiatalos karcosság. Jól érzékelhető, hogy ezen pálinkák “mester-szerkesztői” különös gondossággal ügyeltek az eredeti gyümölcs személyiségi jogainak védelmére, így aztán a belőle nyert párlat semmilyen tipikusságot nem közvetít. Ezzel szemben jól értelmezhető a penészes dominancia, karakteres, keservesen kesernyés mandulás háttérrel. A komplexitás fokozása érdekében és a párlat lendületességének kihangsúlyozására “beszerkesztésre került” az érett, zöld éretlen illat és ízvilág. Nagy teljesítménynek mondható az az innovatív párlatfejlesztés, melyben a jelentős mennyiségű kozmaolajok mellett egy másik huncut olajszármazék is felsejlik, petróleum képében. Valószínűsítem, hogy mindez a párlat textúrájának kikerekítésére és egyediségének kihangsúlyozására szolgál. Unikumnak tekinthető az a decens fineszesség is, amikor a pálinka metanol tartalmának kordában tartására etanol nevezetű (közismertebb nevén finomszesz) rögzítőszert alkalmaznak, így a halmazatként jelentkező hibák némiképp visszaszoríthatók, a hungarikum fogyasztása ekkor relatíve talán elviselhetőbb. Összegzésképpen jól érzékelhető a rossz pálinkák fejlődéstörténete, az a példátlan szakmaiatlanság, melynek jegyében a nemzeti kincsünk, a kultúrtörténetünk része egyre rögösebb, és úttalan utakra támolyog. Ez az út az az irány, amely valahol összeér és megegyezik az “otthon főzött pálinkák” színvonalával, világával. Így akartuk? Végezetül a teszt kapcsán említést tennék a nagy és neves “pálinkaszerkesztőkről”, mint a Zsindelyes, a Zwack, a Miskolc, akik annak idején szakmailag még tettek a pálinkáért, mára – mint a teszt is mutatja – letettek róla! A Békési, a Győr, a Rézangyal szakmailag régen sem vitézkedett, bár lovagok, ők már régen levitézlettek! Közben szól az ismert sláger: “pálinka szerelmem légy az enyém…” NEM, EZ ÍGY NEM KELL!

 3. Hasznos tapasztalat lehetett a kóstoló. A tételek jelentős részét magam is kóstoltam. Az élvonal nem lepett meg, az viszont igen, hogy a Zsindelyes ennyire rosszul szerepelt. Jó lett volna kiegészíteni a sort Maurer Csaba (Maurer Oszkár bátyja, aki ugyanolyan kompromisszummentes minőség-központúsággal készíti a pálinkákat, mint öccse a borokat) sárgabarackpálinkájával. Számomra az egyik csúcsélmény a műfajban. (Birsben is.)

Hozzászólás Facebook-, Google- vagy Twitter-bejelentkezéssel