Párizs alatt az ég

Parizs szajna 2 huszonn%c3%a9gyes sz h%c3%a1z rejt%c3%a9lye

A Szajna partján annyi változatot forgattak Javert felügyelő váratlan és hirtelen öngyilkosságáról, hogy az már a virtuális elhunyt szellemének zaklatásával is felér.

Forgatócsoportok évtizedek óta szenvedéllyel szállják meg a Párizs alatti világot: Belphégor a Louvre pincéiben kísért, Isabelle Adjani 1981-ben egy metrófolyosót választ ki arra, hogy spontán elvetéljen egy horror-szörnyembriót (Possession), majd néhány évvel később a metró-alvilági Christopher Lambert-hez társul egy Luc Besson filmben (Subway), mely film egyik lehetséges üzenete az, hogy a föld alatti világ még mindig világosabb, mint a felszíni.

Parizs belmondo seberg 7331
A Le Patio Bar dekorációja a párizsi operánál

Okkult és katafil rokonlelkek szintén gyakorta vonulnak le a Párizs alatti rendszerekbe, ahol a helyszín változatos programokat kínál. Lehet a múlékonyságról merengeni példásan rendezett emberi csontmaradványok előtt, amelyeket a nagy város- és temetőrendező Georges Eugène Hausmann költöztetett le.

A Boulevard St. Michel közelében meg lehet koszorúzni Philibert Aspairt föld alatti síremlékét, aki a legenda szerint értékes likőrök nyomában vágott neki a katakombarendszernek (1793-ban veszett nyoma, tíz évvel később találták meg, néhány méterre egy kijárattól).

Parizs piros lampa szajnapart mg 1902

Párizs alatt idegenvezetés is van. Útközben akadnak kényelmes kőoltárok, de még bárok is, ahol két fekete mise között koktélozni lehet. Az ifjú vendégkör szerint ez egy felszabadító környezet.

A katakombák egy részét városi metrónak hívják, tizennégy (14) vonala van, átszövi a várost, gyakorlatilag bárhonnan bárhová el lehet jutni vele. Egyes vonalakon sofőr nélkül suhan a kocsi, itt a merész utas beül előre, és élvezi a száguldást a semmibe.

Hátul a kocsiban orosz muzsikusbanda katyusázik, a hosszú átjárófolyosón kezdő gitáros és tangóharmonika-virtuóz, a kanyarban egy 17 körüli, szép arcú kolduslány igyekszik átszállni a jövedelmezőbbnek hitt másik vonalra. Öklére támaszkodva közlekedik: egyik lába térdből, a másik combtőből hiányzik, szoros viszonyban áll a száguldó vonatokkal, mosolya fölényes.

Metro elol 7175

Az utolsó metróra számítani lutri, mert még sztrájk nélkül is előfordul, hogy kimarad. Ilyenkor jön a felszíni taxi. A párizsi szakszervezet úgy gondolja, taxit leinteni nem illik, politikailag úgy korrekt, ha az ember nehéz csomaggal, zuhogó esőben is elmegy a drosztig. Ezt azonban taxisok és utasok egyaránt merészen szabotálják.

A párizsi lét másik pillére a kávéház. Egyes számú szabály: ha az ember egyszer felült a pulthoz és rendelt egy pernod-t (vagy ricard-t), akkor soha többé nem szabad átülnie asztalhoz. Ez akkora bürokratikus átszervezést igényel, hogy még akkor is kockázatos, ha váratlanul megérkezik hat ismerős, akik nem férnek el a pultnál.

Egy szó mint száz: a francia szerviz nem minden esetben barátságos. Ezt David Lebovitz, a Párizsban élő amerikai (akinek egyébként nagyon jó blogja van) azzal magyarázza, hogy Amerikához képest szűkös a személyzet. Ez lehetséges. Ámbár rossz elbánás előfordul olyan helyen is, ahol a pincérek száma felülmúlja a vendégekét.

Nagyon kedves ember viszont a rue Mouffetard-on a tamil palacsintasütő: ő készséggel bemutatja, hogyan kell palacsintát csinálni.

Recept

Hajdinás sörös palacsinta

Crepe 7282

Hozzávalók

  • 200 g hajdinaliszt
  • 150 g búzaliszt
  • 350 ml tej
  • 350 ml búzasör
  • 2 ek barnított vaj
  • 5 tojás
  • nagy csipet só
  • 4 ek barna rum, cukornádból
Crepe 7254

A liszteket összekeverjük, hozzáadjuk a sót, majd apránként a tejet, a vajat, a sört. (Előzetesen a tej felét 60 fokra melegítjük, ebbe keverjük bele a barnított vajat.)

A tojást külön verjük fel, így adagoljuk a tésztához. Alaposan összekeverjük. Ekkor jön bele a rum, mikor ezzel is összekevertük, legalább 3 órát pihentetjük. Jobbfajta utcai palacsintasütők gyakori alaptésztája.

Crepe 7263

Ha túl sűrű a massza, sütéskor szódavízzel vagy tejjel hígítjuk. Vékony palacsintát sütünk belőle. Amikor egyik oldala megsült, megfordítjuk, majd félbe hajtjuk.

Crepe 7265

Reszelt sajttal, sonkával, salátafélékkel töltjük. Ízesíthetjük például Tabascóval, vagy üthetünk bele egy tojást.

Crepe 7279

Mikor a sajt megolvadt, a tojás megdermedt, tölcsérszerűen háromrét hajtjuk. A tölcsér végét zsírpapírba csomagoljuk, ennél fogjuk meg.

Crepe 7280

Kapcsolódó cikk

Párizs alatt az ég

 


A Mouffetard részben turistás hangulatú is: hosszú, macskaköves lejtőút, kis üzletekkel, kézműves pékséggel, kisvendéglőkkel. Alul piacba torkollik.

Mindvégig található jó street food. A török-arab kooprodukciós büfében bárány és borjú keverékből készül faszénen a kebab, az elit ázsiainál (Traîteur Asia Prestige) friss rizspalacsinták, pikáns zöldfűszeres-csilis üvegtésztasatálák. A tarte-szaküzletben kecskesajtos, spenótos, gombás, marhacurrys és szalonnás-póréhagymás tarte (az édes változatok mellett).

Mouffetar old mobile

Alul, a piac mellett óriási kávéház, hangulata és kínálata diákkocsmás, de az életkor vegyes. Rendkívüli a választék nagy adag vegyes salátákból, amelyeken a feltétek végeláthatatlanok: kecskesajt, tükörtojás, croque monsieur, tofu stb. Megjelennek cserépedénykében sült ételek is (cassolette). Például reblochon, cantal és ementáli keverékével átsütött rakott krumpli (nesze neked, hungarikum). Mindehhez tisztes, de nem túl különleges borlap.

Parizs kerites 22 7718

A desszert

Ehhez érdemes ellátogatni Pierre Hermé világsztárcukrász kicsi üzletébe a rue Bonapartéra, amely a Jardin du Luxembourg közelében található, kellemes lakónegyedben. Süteményei alapvetően kifogástalanok, és mindig látványosak. Megcsinált brand.

Igen jó a csokoládés desszert mogyoróval: pirított a mogyorós tészta, benne szép mogyoró íz, rajta nemes tejcsokoládékrém, roppanós csokoládélapok, könnyű az egész. (Érdemes megnézni, hogy még látványra is mennyi az egyszerű rafinéria benne.)

Herme csokolades 6277

Dobozban nagyobb mennyiségben is elvihető a mandulás aprósüteményt (florentins). Ez a petit fours secs (leckerli) ketagóriában jól teljesít: karamellizált mandula, gesztenyeméz, kandírozott narancshéj együttese.

Herme florentin 6357a

Ami nem jelenti azt, hogy nem tudunk legalább ízben hasonlót készíteni magunk is. Egy példa csupán a rumbaba.

Eredetileg rumba áztatott mazsolás kuglófféle volt, a legenda szerint egy lengyel uralkodó találmánya, aki kedvenc mesehőséről Ali Babáról nevezte el. Ez később babára rövidült, ami lengyelül jóasszonyt jelent. Nicolas Stohrer cukrász fejlesztette tovább a süteményt, akinek aztán még nagyon sok cukrász lépett a nyomába. Ez itt Pierre Hermé egyik változata, aki meggyel és pisztáciával is kiegészíti néha “újragondolt” babáit.

Recept

Rumbaba (Pierre Hermé)

Herme baba 6293 copy

Tészta

  • 240 g liszt, szitálva
  • 40 g friss élesztő
  • 190 g tojás
  • 4 g só (fleur de sel)
  • 60 g porcukor
  • 140 g vaj

Robotgépbe tesszük a lisztet, a sót, az élesztőt, a tojásokat. Dagasztókarral keverjük, hozzáadva a cukrot is, míg a tészta el nem válik az edény falától. Hozzáadjuk a 45 fokosra melegített vajat is.

A masszát nyomózsákba töltjük, kivajazott kerek formákba nyomjuk, fele magasságig. (A tésztát mindig ollóval vágjuk el.) 2 órán át meleg helyen kelni hagyjuk, majd 170°C-ra előmelegített sütőbe tesszük 13 percre. Kiborítjuk a babát, hagyjuk kihűlni. Négy napon át rácson szárítjuk.

Szirup

  • 500 ml víz
  • 250 g cukor
  • 5 g reszelt citromhéj
  • 12 g reszelt narancshéj
  • 1 rúd vanília
  • 25 ml ananászpüré
  • 50 ml öreg barna cukornádrum

A sziruphoz feltesszük a vizet a cukorral és a citrushéjakkal, amikor felforrt, a félbevágott vaníliarudat és a kikapart velőt is hozzáadjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük az ananászpürét és a rumot. Amikor a szirup langyos, 10 percre beleáztatjuk a babákat.

Ez idő alatt zöld citrom héjával ízesített tejszínhabot verünk fel (Pierre Hermé szokta a tejszín egy részét rikottával is helyettesíteni). A babákat rácson hagyjuk lecsöpögni, meglocsoljuk még rummal, a tetejére nyomjuk a krémet.

Herme baba fele 7694

Kapcsolódó

Párizs alatt az ég


Szajnaparti fest%c5%91 2

A GUSTO magazin XVI. évf. 1. számában megjelent szöveg szerkesztett változata

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!