Mese HabbalA szálak összefutnak - Vertigo és Black Ball

A szálak összefutnak – Vertigo és Black Ball

Hedon vertigo %c3%a9s guri black ball

Ahogy arról már korábban is írtam, a Hedon gerillasörfőzde készült még egy főzettel a nagyközönségnek. Ez a Vertigo. Az alapötlet sokban hasonlít a Credohoz. Itt is egy populáris stílust húztak elő a kalapból és kicsi, de annál lényegesebb átalakításokkal teljesen más keretek közé helyezték. A Vertigo egy újragondolt láger, Antiék igazából ezen ivósörök alternatívájának szánták az új főzetet. A megszokott ízeket müncheni és Carahell malátákkal egy testesebb, karamellesebb csapásvonalra akarták terelni, a komlózást pedig szinte teljes egészében Amarilloval csinálták.

Img 1599

A gyakorlati megvalósítás érdekesen sikerült. Bevallom, nem teljesen ilyenre számítottam. A Vertigo úgy alsóerjesztésű sör, hogy sokkal inkább tűnik egy american pale ale-nek. Az illata shortbread-es, grillázsos, emellett pedig magán viseli az Amarillo orrbamászóan virágos és citrusos jegyeit. Az ízében a tejkaramelles, édesebb malátás jelleggek vezetik a kortyot, miközben kifejezetten tetten érhető a gyümölcsös, észteresebb, felsőerjesztésű ale-ekre jellemző kisugárzás. A komlózás kiegyensúlyozott, fűszeres, citromhéjas, gyengéd keserűségével utóízében sem nyomja el a malátás karaktert. A Vertigo egy szerethető, kellemes ivósör, de a letisztult, könnyebben értelmezhető lágersöröket szerintem nem fogja tudni helyettesíteni. Egy szimpla “világos” után ez túl nagy váltás lenne.

A Vertigo hivatalos bemutatója ma lesz a Jónás Kézműves Sörházban. Németh Antal keze nyomát pedig a figyelmesebbek nem csak a Hedon sörein fedezhetik fel, hanem egy nemrég előkerült másik főzeten is. A jászapáti Guri Sörfőzde Black Ball-ját ugyanis szintén ő jegyzi, bár erről csak egy alig olvasható felirat tanúskodik a címkén.

Img 1607

A Black Ball egy erősebbre főzött american porter. Tiszta, enyhén pörköltmalátás és fekete csokoládés aromával nyit, a háttérben gyantás újvilági komlókkal és egy kevés élesztős jelleggel. A kortyban szép harmónia fedezhető fel az összetevők között. Száraz, szenes ízvilág helyett a testesebb, karamelles és lágy kávés jelleg inkább stoutos irányba tereli Black Ball-t, a stílusnak megfelelően pedig a komlózás hangsúlyosabb, citromfű és fenyőgyanta elegyével teszi le a névjegyét. A krémesebb porterek kedvelőinek érdemes megkóstolni.

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!