Katartikus füvek

Herbes zoldfuszerek 8197

A dráma mint gyógyszer, a gyógyszer mint dráma

Arisztotelész a dráma megtisztító hatásáról szólva a katharszisz kifejezést használja. Plátónál hasonló értelemben jelenik meg (írott szövegek kapcsán) a pharmakon, ami egyszerre hordozza a varázslás, mételyezés és gyógyítás jelentését. (Lásd még: „a szó veszélyes fegyver”, stb). Ma kézenfekvőbb példa az angol drug, ami lehet gyógyszer, zsongító vagy halálos dózis. Ami a konyhában használt fűszernövényt illeti, ez is attól függ: ha friss és jól adagolt, csodát művel, szájat tisztít, szárnyaira veszi az ételt. Az olcsó szárított keverék viszont az étel halála.

Volt idő, amikor füvek, főzetek, kivonatok, kenőcsök puszta birtoklása elég volt ahhoz, hogy boszorkánysággal vádolják meg az embert. A megfüvelés ősi boszorkány-szakzsargon, de ma is akad fűszakács, aki igyekszik jól füvelni, tudatosan választ helyet és időt a növény begyűjtéséhez.

Simai fuleves
Simai Kristóf szakácskönyve 1795-ből, Fehér Béla szorgalmazására és utószavával kinyomtatva, megjelent 2011-ben, az Alinea Kiadónál

Finom vagy nem finom füvek

Franciául a fines herbes (finzerb = finom füvek) általánosságban a fűszernövényeket jelöli, de használják egy bizonyos fűszerkeverékre is. Ez klasszikusan vagy alapvetően: petrezselyem, turbolya, tárkony és snidling. Csatlakozhat más is, a képlet némileg képlékeny.

Magyar szakácskönyvekben valamikor 100 éve jelent meg a „finzerv” kifejezés, gombapép értelemben. Ez a kifejezés ma is a szakácsoktatás része, nem tudni, miért. Annyi bizonyos, hogy a vagdalt gombából készülő Duxelles-t (alias gombapép) nem értelmetlen dolog finomfüvekkel ízesíteni.

Katartikus fűaromához korunk városi halandója nehezen fér hozzá, még az is csoda, ha valamirevaló petrezselymet talál. Ha viszont varázslat folytán találata van, akkor az bingó!

Recept

Fűszernövényes mártás

Herbes fuszervaj 8417

Hozzávalók

  • 8 ek zöldséglaplé
  • 2 ek száraz, jó savú, nem túl illatos fehérbor
  • 1 ek fehérborecet (például tokaji)
  • 250 g fűszervaj
  • 2 paradicsom, hámozva, kimagozva, finomra vágva

A svájci Frédy Girardet – Paul Bocuse, Joël Robuchon és Eckart Witzigmann mellett – azon négy szakács egyike, akik a francia GaultMillau kalauztól megkapták „az évszázad szakácsa” címet a 20. században. Ő markánsabb ízű halakhoz szívesen adott fűszernövényes vajmártást. Hozzávalói: Girardet-féle zöldségalaplé, zöldfűszer, vaj.

Az alaplevet, a bort és a borecetet felforraljuk, kis lángon 1-2 evőkanálnyira sűrítjük. A lábost folyamatosan körbeforgatva, több részletben adjuk hozzá a fűszervajat. Felforrnia már nem szabad, az optimális készítési hőmérséklet 60 fok.

Amikor a krémes mártás összeállt, hozzáadjuk a friss paradicsomot, és nagyon röviden felfortyantjuk. Azonnal tálaljuk.

Ajánlható vörös márnához, vagy édesvízi halak közül elsősorban süllőfiléhez, esetleg harcsához.

Zöldségalaplé

  • 1 l víz
  • 1 l fehérbor
  • 2 paradicsom, egészben
  • 1 szál póréhagyma, durvára vágva
  • 1 nagyobb karotta, durvára vágva
  • fél zellergumó, durvára vágva
  • 1 nagy fej hagyma, durvára vágva
  • 2 salotta, megtisztítva és durvára vágva
  • 6 gerezd fokhagyma, félbevágva
  • 1 ízesítőcsokor (petrezselyemszár, kakukkfű, babérlevél, 1 szál kapor, 1 szegfűszeg)
  • durvára tört bors

A vizet és a bort feltesszük az összes hozzávalóval. Felforraljuk, lehabozzuk. Műanyagfóliával jól záró „fedőt” csavarunk rá, több rátegben körbetekerve a lábost. Étteremben a tűzhely szélén 1 órán át „pötyögni” hagyjuk (forrpont alatt tartjuk, csak néha jöjjön fel egy-egy buborék). Háztartásban tűzelosztóra tesszük, időnként begyújtjuk alatta a kis lángot, mikor az elosztó átmelegedett, leállítjuk.

A fólia fel fog puffadni, de ha a levet nem hevítjük túl, akkor a keletkező pára nem tud eltávozni, hanem lecsapódva szépen visszacsöpög a lébe. A lényeg: melegen tartva „infuzionáljuk” a főzetet. Végül a fóliát levesszük, a levet leszűrjük.

Ha zöldborsóhéjat és zöldborsót is főzünk bele, akkor erősen hasonlítani fog a régi magyar konyha gyakran használt alaplevéhez, a borsólévhez.

Frédy Girardet előszeretettel használta rizottóhoz, vagy halalaplé helyett. Ez volt az alapja sok vajmártásának is (beurre blanc), melyek készülhettek fűszervajjal is.

Fűszervaj

  • 250 g vaj
  • 5 ek fűszernövény (pl: petrezselyem, turbolya, tárkony, snidling)
  • 2 salotta, finomra vágva
  • 1 gerezd fokhagyma, finomra vágva
  • 1 kk cayenne-i bors
  • 3 ek száraz fehérbor
  • ½ citrom leve

A fűszernövények szezonálisan változhatnak, legalább négyfélét használjunk. A füveket finomra vágjuk, így keverjük a szobameleg vajhoz a többi hozzávalóval. Alaposan összekeverjük, hűtőszekrénybe tesszük.

Herbes fuszervajhoz 8402

A fűszervajjal nagyon finoman lehet játszani minimális menta, friss majoránna, citromos kakukkfű vagy zsálya hozzáadásával, attól függően, hogy grillezett borjúmájhoz, halhoz, gombához vagy gyökérzöldséghez adjuk.

Herbes fuszervaj 8410

Felgöngyölhetjük hengeresre fólia segítségével, így egyenletes korongra vágható.

Herbes fuszervaj 8411

A fűszervajak Franciaországból terjedtek el az egész világon. A műfaj egyik nagy klasszikusa, a „Café de Paris” azonban éppenséggel nem francia eredetű. A genfi Coq d’Or séfje készítette először, még a harmincas években, ő adta tovább a receptet fiának, a genfi Café de Paris tulajdonosának.

A kompozíció nevet szerzett a családnak, a receptet titkosították, méghozzá oly sikeresen, hogy az úgynevezett eredeti recept végül elsikkadt a sokféle új variáció között. A lényeg: sokféle markánsabb fűszernövény szerepel benne (általában markánsabb sültekhez adják), továbá szardella, citrom és brandy.

Recept

Fűszervaj „Café de Paris”

Herbes f%c5%b1szervaj6

Hozzávalók

  • 500 g vaj, szobahőmérsékleten
  • 60 g petrezselyem (sima levelű)
  • 10 g tárkonylevél
  • 5 g majoránnalevél
  • 5 g bazsalikomlevél
  • 3 g zsályalevél
  • 30 g salotta
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 5 g torma, frissen reszelve
  • 20 g szardellafilé
  • 8 g só
  • csipetnyi cayenne-i bors és currypor
  • fél citrom leve
  • 5 cl brandy
  • csurranásnyi szójaszósz vagy Worchester-szósz

Amit lehet, finomra vágunk, így keverjük a lágy vajhoz, a többit hozzákeverjük. Alaposan összedolgozzuk, tetszés szerint formázzuk, hűtőszekrénybe tesszük.

Adhatjuk frissen sült húshoz, sült zöldséghez, gombához.

A végeredmény erősen függ attól is, hogy milyen vajat használunk hozzá.

Herbes vajak ba da8u6523
Fotó: Bakcsy Árpád

Herbes kraeuter wien naschmarkt 7492
Recept

Csiga fűszervajjal

Herbes csiga fuszevajjal 1331

“Éticsigát is naponta ennék, ha tehetném, ha nem kótyavetyélnénk el a törököknek és a franciáknak. A csigával szemben még ma is olyan nagy az előítélet, hogy volt tanulóm, aki betegállományba vonult, amikor megtudta, hogy élő csiga érkezik a konyhára…”
(Kalla Kálmán a Magyar Konyha 2013 novemberi számában)

Valenciától Bécsig

Lourdes March valenciai újságírónő 1985-ben vaskos könyvet adott ki a paelláról. Azt írja, hogy a paellába hagyomány szerint vagy csigát, vagy rozmaringot tesznek, a kettőt együtt soha. Ennek oka az, hogy Valencia környékén elkészítés előtt rozmaringon tartják a csigát.

Bécsben – Budapesttől 244 kilométerre – szezonban meglepően sok kisvendéglőben jelenik meg a csiga. A Herzog’s Beisl például egy házias, kockás terítős sarki konyha olcsó déli menüvel. Halkocsonya, paprikás krumpli, sült házi kolbász és véres hurka mellett frissen sült bundás csigát kínálnak szezonban, fokhagymás petrezselyemmártással.

A zöldfűszer gyakorlatilag elhagyhatatlan a csiga környezetéből. Tálalhatjuk spenóttal vagy medvehagymával, de legklasszikusabb a fűszervajas verzió.

Herbes csiga bundaban fokhagymas petrezselyemmartassal 6578

A csiga előkészítése – a recept legfontosabb része

Konzerv formában és mélyhűtve is kapható, de a friss változat itt is sokkal jobb. Csigát akkor tanácsos gyűjteni, amikor néhány napja nem esett éppen az eső. A legjobb csiga illatos füvekben gazdag helyeken él. Burgund környékén különös becsben tartják a dűlőkben gyűjtött, szőlőlevéllel táplálkozó csigát.

Miután a gyűjthetőségi időszak szigorú tiszteletben tartásával begyűjtöttük vagy beszereztük a csigát, három (vagy több) napig éheztetjük, hogy kiürüljön az emésztőrendszere. (Ehhez nagyobb vödör, dézsa vagy lábos kell, amit le lehet fedni, és nehezékkel lenyomtatni, nehogy a csigák kollektíve felnyomják a tetőt, és ellepjék a házat.) Egyesek éheztetés után még illatos füveken is tartják őket, hogy friss fűszernövényes aromája legyen.

Herbes csiga 0821

Ezután a csigát 2 órára ecet és só keverékébe tesszük (mások víz, só, ecet és liszt keveréket használják). Fehér hab keletkezik, de nem kell megijedni, ezzel veszíti el a csiga a nyákosságát.

Ezután bőséges folyó vízzel nagyon alaposan leöblítjük, és lobogva forró vízbe dobjuk, kisebb lángon 5-6 percig előfőzzük. Kivesszük, és újra leöblítjük. Apró csigavillával (ennek híján horgolótűvel) kiszedjük a házából, a házat félretesszük.

Herbes csiga kibontva mg 0861

Most jön a csigahús tisztítása: kis pengéjű késsel levágjuk a sötét emésztő traktust. A tiszta húsrészt edénybe gyűjtjük, még egyszer egyenként és alaposan lemossuk.

Ezt követi a főzés: egy üveg fehérbort és 2 liter vizet teszünk fel, amit borssal, szegfűborssal, petrezselyemszárral, kakukkfűvel, babérlevéllel, hagymával, fokhagymával, sárgarépával, szárzellerrel ízesítünk. 3-4 órán át főzzük a csigát, majd levesszük a tűzről, a főzőlében hagyjuk kihűlni, végül lecsöpögtetjük.

Befejezés

A csigaházba kevés fűszervajat nyomunk (lehetőség szerint nyomózsákkal), erre tesszük a csigahúst, végül még egy adag fűszervajjal fejezzük be, a tetejét kés pengéjével lesimítjuk.

170-180 fokos sütőbe tesszük, épp csak annyi időre, hogy a vaj megolvadjon, a csiga átmelegedjen (6-8 perc). Ehhez használhatunk klasszikus csigatartó tűzállóedényt, vagy sütőpapírral bélelt vastepsit.

Friss kenyeret (vagy friss pirítóst) adunk hozzá, amivel első lépésben kitunkoljuk a csigaházból kifolyó illatos, fokhagymás fűszervajat.

Herbes csiga fuszervajjal 1288

“Egyébként a csigagyűjtés mindenkinek alanyi joga a szezonban – mondta a Független Hírügynökségnek Kovács Péterné, mikosszéplaki éticsiga-felvásárló.” (www.gyulanet.hu)

Thierry Marx pikáns burgundi csigavaja

  • 500 g lágy vaj

  • 10 g só

  • 1 g feketebors, mozsárban törve
  • 25 g fokhagyma

  • 25 g salotta

  • 50 g petrezselyem

  • 10 g kakukkfű
  • fél csipetnyi szerecsendió

  • 1 kk ánizspálinka (Pastis vagy Ricard)

  • 10 g reszelt citromhéj


Thierry Marx szépen kiegyensúlyozott keverékkel és arányokkal dolgozik: a hozzávalókat finomra vágjuk/törjük, a szobahőmérsékletű vajjal összekeverjük. A vajat lehűtjük.


Jól használható grillezett halakhoz, zöldségekhez, szárnyasokhoz is.

Herbes toszt 6581

Recept

Zöld fűszerolajak

Herbes zoldfuszerolaj 8204

Hozzávalók

  • 2 csokor snidling (vagy más zöldfűszer)
  • 200 ml szőlőmag- vagy napraforgóolaj

A snidlinget 3 cm-es darabokra vágjuk, 10 másodpercre lobogva forró vízbe merítjük, majd jeges vízben hirtelen lehűtjük. Alaposan megszárítjuk, majd az olajjal és 2 csipetnyi sóval thermomixben összeturmixoljuk. Állni hagyjuk, finom szűrőn leszűrjük. Fedeles üvegben hűtőszekrényben tároljuk.

Ha a fenti módon előforrázzuk (blansírozzuk) a fűszernövényt, akkor az olaj tovább eláll a hűtőszekrényben. Készíthetjük azonban friss növényből is, ez esetben gyorsan fel kell használni, viszont frisseb lesz az íze.

A zöldolaj remekül egészíti ki a mindenkori pecsenyelevet, jól illik bármely zöldséggarnírunghoz is.


Recept

Körömpörkölt zöldfüvekkel és lóbabbal

Herbes koromporkolt zoldekkel 6616

Hozzávalók

  • 4 sertésköröm, hosszában kettéfűrészelve
  • 3 nagy fej vöröshagyma
  • 2-3 piros húsú sült paprika húsa
  • 2 fej fokhagyma
  • babérlevél
  • szemes bors
  • köménymag
  • paradicsompüré
  • 2 ek fűszerpaprika

A zöldfűszer fontos tulajdonsága az, hogy nehezebbnek ígérkező ételeket megkönnyít. Jó példa erre a körömpörkölt, ami továbbfejleszthető körmös paccalá is akár.

A körmöt leperzseljük, leborotváljuk, lekeféljük, lemossuk. Vízben feltesszük, felforraljuk, az első vizet elöntjük. Hideg vízben újra feltesszük, hogy ellepje. Felforraljuk és lehabozzuk.

Hozzáadunk 1 fej félbevágott hagymát és fokhagymát, babért, szemes borsot. 2-3 órán át főzzük kis lángon. A lében hagyjuk kihűlni, lezsírozzuk. A körmöt kicsontozzuk, vagy sem.

A levet leszűrjük, és két fej finomra vágott hagymával újra felforraljuk. Mikor forr, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, a pirított köménymagot, a sült paprika finomra vágott húsát. Adhatunk hozzá kevés paradicsompürét és erős paprikát egészben (csereszenyepaprikát vagy csilit). 15-20 percig nagy lángon, lobogó forrással készítjük. Végül kivesszük az erős paprikát, a levet leszűrjük.

A körmöt a leszűrt mártásba visszatesszük, nagy lángon gyorsan felmelegítjük, 1-2 percig a tűzön hagyjuk még sűrűsödni (vigyázzunk, ne égjen oda), majd haladéktalanul tálaljuk.

Tálalás

  • sötétzöld paprika, apró kockára vágva
  • fűszernövény-keverék, finomra vágva
    (pl.: petrezselyem, snidling, turbolya, újhagyma zöldje, tárkony, salotta)

Tálalhatjuk a körmöt kenyérrel vagy főtt burgonyával és savanyúsággal. De tálalhatjuk távol-keleti gondolkodás szerint a nehezet könnyűvel: párolt borsóval, lóbabbal, friss petrezselymes-tárkonyos fűszernövénykeverékkel.


A Magyar Konyha 38. évf. 3. számában megjelent szöveg szerkesztett változata

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!