Bűvös SzakácsGasztrokultúraTávolban egy fehér vitorla

Távolban egy fehér vitorla

Algarve 4027

Algarvét csukott szemmel is meg lehet ismerni. Illatában megjelenik a sós-jódos tenger, a délszaki virág, és (főként alkonyatkor és hajnalban) a fenyő. Szerencsés időpontokban feltűnik a faszénen sülő friss halak füstössége is.

Alg hal
(Carapau/lómakréla a Camponesában)
Alg dorade camponesa 3984
(Dourada/aranydurbincs a Camponesában)

Szinte mindenütt friss és megbízható az olcsóbb fajta roston sült hal: sardinhas (szardínia), carapau (lómakréla), cavala (spanyol makréla), peixe espada (szó szerint kardhal, valójában inkább késhal: hosszú, csík formájú, ezüst bőrű hal). Ezekből általában a kisebb vagy legalább nem túl nagy példányok a jobbak.

Alg espada cacela velha 4194
(Peixe espada, Casa Velha / Cacela Velha: igen jó, szaftos húsú, kellemesen füstös ízű)

A halsütők közt változatlanul a legjobb címek egyike a Camponesa (Vila Nova de Cacela). A tulajdonos „főgrillmester” halála óta utódai változatlan koncepcióval viszik tovább a helyet: fogástól függően 8-18 féle friss hal a pultban, amit két ember készít az udvaron, faszénen.

Alg caponesa halsuto 4019

Az arroz (szaftos, leveses rizsétel) étteremben mindig kockázatosnak számító műfaj, különösen akkor, amikor kagylófogyasztási tilalom van, ilyenkor a kagyló értelemszerűen mélyhűtött, s ebből hiányzik a lényeg: a kagylólé aromája. Ez a fajta rizs pedig a tenger gyümölcseinek levéből „meríti az életet”.

Alg arroz tanyerral 4175
(Arroz de lingueiroes, Casa Velha / Cacela Velha)
Nagyon forrón kell tálalni, és gyorsan enni: nem szabad kihűlnie, és nem szabad megvárni, míg a rizs felszívja magába a levet.
Alg encontros vendeglo 4117

Külön műfaj a cataplana, amely diszkosz formájú, zárt fémedényben, vagyis cataplanában készül. Igen tisztességes hely Tavirában a Ponto de encontro, ahol – amellett, hogy hihetetlenül jó áron igen szép válogatást tartanak portugál régiók boraiból – jóféle cataplana is kapható.

Alg cataplana 4139
Cataplana a Ponto de encontro étteremben – garnírungja kiveszőben lévő „lény”: nem sokkal tálalás előtt kézzel vágott burgonya)
Recept

Ördöghal-cataplana

Hozzávalók

  • 80 dkg ördöghal (6 személyre)
  • 1 kg kagyló (vénusz- és szívkagyló)
  • 2 fej lágyabb ízű hagyma
  • 1-1 piros és zöld kaliforniai paprika
  • fokhagyma
  • paradicsom
  • 2 dl fehérbor
  • 1 dl olívaolaj
  • só, bors, petrezselyem, koriander

Legfontosabb hozzávaló maga az ördöghal, amit gerinccsonttal együtt darabolva teszünk a cataplanába.

Adunk hozzá többféle kagylót, elsősorban vénusz- és szívkagylót. Kerül bele karikára vágott hagyma, ami Portugáliában igen lágy-édeskés. Hazai viszonyok közt szezonban e célra a fiatal vöröshagyma, az úgynevezett főzőhagyma a legalkalmasabb. Szezonon kívül fiatalabb póréhagyma, újhagyma avagy fehér héjú hagyma ajánlható.

Adunk még bele fokhagymát (a fejet keresztbe félbevágva), 1-1 piros és zöld kaliforniai paprikát csíkra vagy kockára vágva, hámozott-magozott paradicsomot kockára vágva (a paradicsom magját kiszűrjük, de levét hozzáadjuk az ételhez!) A paradicsomot előre kissé besózzuk, hogy még jobban kiengedje a levét, amit szintén beleadunk a lébe.

Mindezt összekeverjük, sózzuk, felöntjük a fehérborral és az olívaolajjal. Finomabbra és durvábbra vágott petrezselymet, koriandert is teszünk bele.

A cataplanát lezárjuk, és mintegy 20 percig rázogatva készítjük – először élénkebb, majd kevésbé élénk lángon.


Alg feherbor 4160

A Ponto de encontroban a haltól eltekintve minden kissé túlkészült, ellenszolgáltatásként azonban felejthetetlen lé keletkezett a tál aljában.

Ez egyébként az étel alapdilemmája: rövidebb készítési idővel jobbak lesznek a „betétek”, hosszabb készítésnél egynémely hozzávalót oda lehet már adni a ház macskájának, de maga a lé háromcsillagos.

A tenger gyümölcseivel készülő cataplanába gyakran adnak még kolbászféléket vagy füstölt/levegőn szárított császászalonnát is.

Alg cataplana edeny 4127

Cataplana híján jól beválik egy wok a saját gömbölyű fedelével. Jó a fedeles cserépedény is, vagy a kicsit magasabb falú öntöttvaslábos.

Budapesten több helyütt kaphatóak a fenti hozzávalók, ugyanakkor érdemes megpróbálni a fenti receptet csukával, alaposan megtisztított harcsával, kagylók és rákok nélkül, császárszalonnával, olívaolaj helyett kevés libazsírral.

Cataplana készül különféle húsokkal is: ilyen például a kagylós nyúl vagy sertés.

Amíg készül a cataplana, friss pirított rákot lehet rendelni molho piri-pirivel (csípős paprikamártással).

Alg camaro pirpiri 19.21.24
Recept

Pikáns csilimártás (molho picante)

Hozzávalók

  • 250 gr friss, kisméretű vörös chili, kimagozva, vékony csíkra vágva
  • 250 gr paradicsompaprika vagy kápiapaprika kimagozva és vékony csíkra vágva
  • 4 csapott evőkanál só
  • 1,5 dl fehérborecet

A chilipaprikát és a pirospaprikát a sóval összekeverjük, steril lezárható üvegbe tesszük, négy hétig sötét, hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután belekeverjük a borecetet, s újabb egy hétig állni hagyjuk.

Másik változat:

Sült és hámozott piros paprika húsát kockára vágjuk. Összekeverjük kimagozott, de nem kierezett finomra vágott friss csilipaprikával, kevés paradicsompürével. Adunk hozzá fehérborecetet, citromot, sót. Olívaolajjal az egészet összeturmixoljuk, majd szitán áttörjük.

Fokhagymás olajon pirított garnélával tálaljuk.

Nagyobb mennyiségben készíthető, olajréteggel lefedve hűtőszekrényben hónapokig eláll. Mondhatni, hogy egy jobb fajta „Erős Pista”. Piri-piri helyett Magyarországon madárszem chilit vagy thaiföldi chilit – ami Ázsia-boltokban kapható – használunk.


Alg etlap palma 18.53.45

 

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!