A lebegő város

Velence gondola orra 3514 copy(1)

Közismert hídjain, palazzóin, gondoláin kívül azért is megragadó a hely, mert bármikor elroboghat mellettünk széttárt karral, vigyorogva Signor Belmondo a szárnyashajóján. És bármely balkonról ránk meredhet a kicsit mindig gyanús John Malkovich, a tetők fölött akár az ifjú Heath Ledger is átsuhanhat a színen, amint egy betoppanó férj elől menekül a Casanova-jégeralsójában. Közben halkan szól Mahler, mert a Lidón épp meghalt egy író.

Velence alarc 5421 copy

Velencében azért nők is megfordulnak.

A legszebbek a filmfesztivál alkalmával, vörös szőnyegen tekinthetők meg. Ilyenkor nem érdemes kocsival közelíteni a város felé, mert az autópályán elképesztő sorok torlódnak fel a fizetőkapunál.

A karnevál a másik időpont, amikor gyorsul a lagúnaváros süllyedése. Ha mégis úgy döntünk, hogy kocsival érkezünk, a legjobb a város-környéki kempingek valamelyikében leállítani az autót, ott bungalót vagy lakókocsit bérelni éjszakára, és buszra ülni. A busz 15-20 perc alatt bevisz az óvárosba, így akár pezsgőt is ihatunk, mikor frissen és fitten a fedélzetre lépünk.

Velence vizeny%c5%91s v%c3%a1gott

Titanic-effektus

A Velencei-lagúna szigetein emberemlékezet óta éltek halászemberek, de a mai értelemben vett képződmény a Római Birodalom hanyatlása és bukása során, népvándorlók hatására kezdett benépesülni.

Velence v%c3%b6r%c3%b6s h%c3%a1z 0050

A vad behatolók elől sokan menekültek ki a partvidék mocsaras területeire, ahol kiválóan kiismerték magukat – ellentétben az ellenséggel. (A történet távolról hasonlít a mohácsi sokácok legendájára, akik állítólag a török elől rejtőztek el az ártérben, hogy az éj leple alól busóként bukkanjanak elő a hangoskereplőkkel.)

Velence gondol%c3%a1zik fiatal 3520 copy

Velence óvárosa több tucatnyi szigetből áll. Ez a világ legnagyobb facölöpös építményrendszere – érdekfeszítő építészeti forrásmunkák szólnak róla –, mely rendszer süllyed ugyan, de a zenekar még jól bírja magát, és a koszt is kiváló.

Osteriák, trattoriák, turisták

Velence csilalgos erk%c3%a9ls 3139 kicsi

A Michelin-csillagos Da Fioréba nem azért kell jó előre helyet foglalni, mert nagy a forgalma, hanem azért, hogy megszerezzük azt a bizonyos asztalt, a kétszemélyes-gyertyafényes teraszon. Itt főként friss és igen jó minőségű halakat és rákokat tálalnak, miközben a vendég a víz fölött lebeg, zölden leomló virágok közt. Ez az asztal még velencei viszonylatban is különleges. Nem olcsó, de megéri a pénzét.

Velence erk%c3%a9ly kicsi

Mara Martin séfasszony konyhája klasszikus és nemesen egyszerű. Tart például “sardee in saort”, ami az egyik leghíresebb és legegyszerűbb velencei étel. Szinte minden vendéglőben tartják. A különbség főként az alapanyagban mutatkozik meg.

Recept

Sardee in saor a’la Da Fiore

Dafiore sardinien

Négy fej karikára vágott fehér héjú hagymát párolunk fél csésze olívaolajon, közepesnél kisebb lángon, lefedve. Kevés sót, borsot adunk hozzá, gyakran mozgatjuk. Mikor kezd nagyon enyhe színt kapni, hozzáöntünk negyed csésze fehérborecetet, és további tíz percig a tűzön hagyjuk, immár fedetlenül, hogy sűrűsödjön. (A hagyma legyen lágy, de tartsa még meg a konzisztenciáját, és semmiképp ne barnuljon meg.) Végül hozzákeverünk enyhén pirított fenyőmagot és fehérborba áztatott mazsolát, ezzel még egy percig sűrítjük.

Közben a tisztított, enyhén sózott szardíniát a feje nélkül lisztbe hempergetjük, bő olajban kisütjük, leitatjuk. Üvegtálba teszünk egy réteg halat, erre egy réteg savanyú-édes hagymát, erre ismét halat, végül hagymával fedjük le. Mikor kihűlt, legalább két napra hűtőbe tesszük, szobahőmérsékleten tálaljuk.

Ugyanez az étel készül szkámpival is, kísérletezhetünk törpeharcsával vagy ponttyal.


Velence faragott oszlop

Innen továbbsétálva a színes-szélesvásznú Velencén felnőtt utazót érheti némi csalódás, mikor fehér kalapos urak és napernyős hölgyek helyett csúcsforgalommal szembesül a vaporettón és hobbifotósok tömegével a San Marco előtt.

Velence gondolaorra liza 0414 copy
(Fotó: Molnár Liza)

Ilyenkor értjük meg legjobban a helyieket, akiknek egyszerre nehéz és könnyű az életük: igaz, hogy minden második velencei lakos a turistákból él, viszont évente legalább egy centit süllyed és omlik a lakása. Ráadásul hosszú utakat kell megtennie a legegyszerűbb beszerzésekhez: kevés a piac, és főként a praktikus üzlet, annál több a szuvenír shop, a pizzasütő, az esztrádzenekaros nagymuris lokál (San Marco mellett) és országos átlagon felüli számban van karneváli maszkárus is. Velence mindezzel együtt rugalmas hely, nem kötelező a turistaárammal mozogni.

Velence hid vizzel 3169 kicsi

Kulinária turistaszegényebb övezetekben

Ha csak néhány falatra vágyuk, ott van az Osteria al Diavolo L’Aquasanta, ami leginkább egy egyszerű talponállóra hasonlít.

Velence diavolo etlap

Odabent masszív pultot támaszthatunk szerény lámpafénynél, de a bejárat előtti sikátorszakaszon is megkóstolhatjuk a kis adag borjúpacalt (friss és ruganyos, kockára vágják, gyümölcsösebb fajta olívaolajjal ízesítik), vagy a roston sült szépiát (ehhez sem kell több, mint egy csurranás olaj), a szaftos tőkehalfalatokat, a frissen sült ropogós arancinit (frittírozott parmezános, húsos rizsgombóc).

Velence diavolo vegyes 3486 copy

Az étlap műfaját tekintve a spanyol tapasbáréhoz hasonlítható, az ár-értékarány kiemelkedően jó, a helyi törzsközönség önfeledt hangulatú.

Velence bib 3320 copy

Komolyabb étkezésre ajánlott a Michelin Bib Gourmand címét viselő (= tisztes konyha kedvező áron) Trattoria alla Madonna. Hangulatát tekintve családi vállalkozásnak tűnik, de méreteiből ítélve nagy lehet a család.

A hátsó teremben eleve hat férfi családtag tisztítja nagy asztalnál a friss aprórákot: a koktélráknál alig nagyobb, de igen szaftos-feszes húsú fajta. Lehet kérni natúr (párolva, citrommal és olívaolajjal), vagy vékony bundában kisütve, tintahalkarikával vegyesen.

Velence r%c3%a1kh%c3%a1moz%c3%a1s 3253 copy

A hely rendkívül egyszerű, a sok egymás mellé tett asztalnál elég sűrűn ülnek a vendégek, akárcsak egy bisztróban. És annak ellenére, hogy nagy a beltér, a hangulat oldott és laza.

Velence bib asztal 3247 copy

Az előtérben a friss halfélék, rákok, homárok, különböző kagylók és házi sütemények több nagy látvány-hűtőpultban tekinthetők meg.

Velence halpult

A tucatnyi hal és a még egyszer annyi tenger gyümölcse meggyőzően friss, bármire rá lehet mutatni, hogy ebből kérnénk.

Velence bib p%c3%a1rizsias 3295 copy

Egyszerű, “kisvendéglő” vágású hely, ahol mégis több terem között lehet választani.
Megbízhatóak halleveseik, kimondottan krémesek a rizottóik, háznál készülnek a tészták.

Velence bib rizott%c3%b3

A menü folyamatosan változik, kiemelkedően “házias” a sütemény- és desszertkínálat (nem a látványra, hanem a frissességre és az egyszerűségre helyezik a hangsúlyt).

Velence bib s%c3%bcti

A negyven rabló

Velence ladroni part 3768 copy

A tömegek csapásvonalától még távolabb esik, és kimondottan festői a 40 Ladroni vagyis a Negyven Rabló környezete. (A hely egyébként arról is nevezetes, hogy egy másik Bib Gourmand étterem, a L’Anice Stellato szomszédja, mely utóbbi kicsi és felkapott, ezért meglehetősen nehéz bejutni).

A Negyven Rablóban klasszikus ételeket kínálnak parti asztaloknál:

Kicsit vastagra vágott, de jó ízű tonhalcarpacciót…

Velence tonhal 3707 copy

hagymás marinált halat, vagyis a klasszikus saor rokonát…

Velence hagymas hal 3669 copy

Tintás-kagylós spagettit, ami nagy adag, mégsem tűnik laktatónak…

Velence tint%c3%a1s 3712 copy

Friss fokhagymás-petrezselymes polipot, különféle egyszerű kagylótálakat, koktélrákos lágy polentát…

Velence polenta r%c3%a1k 3698 copy 1

A polenta igen gyakori a velencei tányérokon. Készülhet krémes állagúra – ha például csigaragut, vagy lencsés galambot adnak hozzá –, jóval keményebbre főzik, majd tepsiben készítik el, végül kockára vágva, roston csíkosra és füstös ízűre sütik, ha grillezett ételhez vagy tőkehalhoz szánják. (Általánosságban minél szaftosabb a főelem, annál lágyabb a polenta.)

Velence polenta csikos 6580(1)
(Itt a hagyma alatt tőkehal van, az étel egy sarki borozóban kapható)

A Negyven Rabló asztalaitól mindkét irányban megnyugtató a kilátás: a látványtérben egyszerre van kanális, híd és naplemente, viszont szinte semmi turista, és a csónakforgalom is minimális.

Velence ladroni kil%c3%a1t%c3%a1s 3641 copy

Az utolsó grappa Velencében

Mivel az ember ezeken az ínyenc szigeteken óhatatlanul túleszi magát, még éjfél előtt érdemes elfogyasztani a dizsesztívet. Lehetőleg egy jobb fajta grappát, lehetőleg csak egyet.

Velence grappa 3373 copy

Hazafelé induláskor ugyanis kiderül, hogy Velence több tucat szigete sokkal inkább több ezerre tehető, ami ráadásul tele van megszólalásig hasonló hidakkal és alattomos zsákutcákkal, sőt, zsákterekkel. Amiről néhány órája azt hittük, hogy elég követni a tömeget meg a sarkokra szerelt nyilakat, ott most besötétedett. A kedves vendég, ha nem vigyáz, hamarosan úgy futkos, mint egér a labirintusdobozban. És az idő szorít, mert fél egykor indul az utolsó busz, amit érdemes elérni. Különben csak a taxi marad.

Osteria Da Fiore

Calle del Scaleter, Venice, Italy
041-721-308
info@dafiore.net
www.dafiore.net

Ristorante Alla Madonna (bib gourmand)

Calle della Madonna San Polo 594
30124 Venezia (Veneto), Italy
Tel: +39 041 5223824
www.ristoranteallamadonna.com

Velence riozsaszinnaplemente 3760 copy

Osteria al Diavolo L’Aquasanta

Calle della Madonna (a Rialto közelében)
Tel: +39 041 2770307

40 Ladroni

Fondamenta de la Sensa / Ponte de la Malvasia
Centro Storico fondamenta de la Sensa No. 3253
+39 041715736

Camping della Serenissima

30030 Oriago, Venezia
www.campingserenissima.com

Velence lagu%c3%a1k kicsi

Camping Village Jolly

Via Giuseppe De Marchi, 7
30175 Marghera (Venice) Venezia, Italy
041 920312

L’Anice Stellato (bib gourmand)

Fondamenta de la Sensa,
Cannaregio, 3272, tel. 041720744

Velence sz%c3%a9kek 3616 copy

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

A bab hatalma

  Mise en place Az íz és az állag sok módon fokozható – például a zöldség megfelelő előkészítésével (mise en place). Alapfeltétel, hogy jó zöldséget szerzünk...

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!