Bottarga

Bottarga gyalul%c3%a1s 0420 kicsi(1)

Bartolomeo Platina, a neves humanista szakácskönyvszerző a 15. században ezt írja: „Non ricordo di avere mangiato niente di più squisito” (nem emlékszem rá, ettem-e ennél kitűnőbbet).

Samuel Pepys híres naplójából pedig az derül ki, hogy a 17. század vége felé Londonban bizonyos körökben, magától értetődően ettek emberek „botargót” – egyszerűen csak vajas kenyérre.

Sós-tengeres íze miatt étvágygerjesztő, ugyanakkor kiváló borkorcsolya, ami mellett akár éjfélig is el lehet borozgatni.

Mediterrán termék, hisz meleg vizekbe érkező, ikrától duzzadó hal és sok napsütés kell hozzá: a bottarga nem más, mint sózott, szárított, préselt halikra. Mivel jól eltartható, régen hasznos fedélzeti kosztként tartották számon halászok, tengerészek, hódítók, nagykereskedők és kalózok.

A főníciaiak is készítették már, azután arabok terjesztették, vitték mindenfelé magukkal. Maga a kifejezés, a görög eredetű bottarga is arab közvetítéssel (batarekh, battarikh, butarikh stb) terjedt el és terebélyesedett családdá (poutargue, boutarge, botarga, botargo, boutargo).

A bottarga egyszerre sóz és aromatizál. Mindig hordoz ilyen vagy olyan halízt, ami értelemszerűen fajtától és minőségtől függően lehet erősebb, karakteresebb, decensebb, nemesebb, mikor miféle. A legjobb minőség tengeri pérhalikrából készül (Mugil cephalus): íze koncentrált, mégis lágy és elegáns, mandulás-kesernyés. Színe narancsos-borostyános, méretre kisebb, mint például a tonhalé.

Bottarga 3861

Készül más halakból is – leggyakrabban tonhalból – ez esetben sötétebb és szürkésebb a színe, markánsabb az aromája, de van bizonyos fémes mellékíze. Készítik kardhalból (bottarga di pesce spada), tőkehalikrából, újabban pontyikrából is.

Bottarg%c3%a1t t%c3%a9szt%c3%a1ra reszel kicsi

Jó bottarga származott az évszázadok folyamán Szicíliából, Provence-ból, Görögországból, jól ismerik a műfajt az egyiptomiak, tunéziaiak, libanoniak is. A régi egyiptomiak például tésztába csomagolták, abban hagyták kiszáradni – a kutatók még piramisokban is találtak bottarga-nyomokat. A görögök és a rómaiak nagy becsben tartották mint ennivalót, egyben értékes ajándéknak és kereskedelmi tételnek is tekintették.

A legjobb bottarga Szardíniáról származik, ezen belül is Oristanóból. A minőség a part menti sós tavaknak köszönhető, ahol a pérhalak májustól meghúzódnak. A hely védett, sok táplálékra találnak, akár négykilósra is meghíznak, s a zsírosabb hal ikrája jobb. Szardínián szeptember végétől halásszák őket, ennél fogva a friss bottarga tavasszal és kora nyáron a legízesebb, a színe is ilyenkor a legtündöklőbb.

Előállítása kézműves munka: a halból sértetlenül, ikrazacskóval együtt kell kiemelni az ikrát, sózni, falapok közt préselni, szárítani. Ügyelni kell azonban: ha túlszárad, akkor idővel porlani kezd, gyengül az aromája. Régen méhviaszból vontak rá védőréteget, ma fóliázzák.

A kiskereskedelemben kapható egészben (formája kissé ellapított páros hurkára emlékeztet) és reszelve (üvegben). Nyilvánvalóan az a legjobb, amit magunk reszelünk és/vagy gyalulunk otthon, közvetlenül tálalás előtt. Előfordul még befőttes üvegben, olajban eltéve is.

Van, aki tisztán szereti

Sokak szerint a legegyszerűbb megoldás a legnemesebb: lereszeljük vagy hajszálvékonyra vágjuk, így tálaljuk fel előételként lágy ligúriai vagy provence-i olívaoalajjal, néhány csepp citrommal, és sima pirítóst adunk mellé. Mások arra esküsznek, hogy a vaj lágyítja és nemesíti az ízét, ezért vajas pirítóssal eszik.

Gyalulva vagy reszelve nagyon sok salátához illik: vékonyra vágott retekre, édesköményre, zellerszárra, rukolára, esetleg paradicsomra.

Libanonban – Főnicia egyik utódterületén – vékony lepénykenyérre teszik, egy-két szelet olajban párolt fokhagymával. Szardínián előszeretettel párosítják a helyi articsókával. Más európai szakácsok csicsókával is kísérleteznek, például krémlevessel.

Linguine le%c3%b6nt%c3%a9s 0511

Az ökörszabály az, hogy a friss bottargát inkább friss salátára, az érettebbet inkább főtt tésztára adják. A bottarga ugyanis parádés főszerepben jelenik meg a legkülönfélébb pastákon is.

Klasszikusan linguinével adják (ami mindenféle tenger gyümölcseihez ajánlott tésztaféle). Mivel a bottarga egyéni karakterű hozzávaló, nem tanácsos „túllicitálni”: a legegyszerűbb megoldások a legnemesebbek.

Forró főtt tésztára diónyi vajat adunk, rágyaluljuk a bottargát (a szaravasgombához hasonlóan), végül borsot őrölünk rá. Sok purista itt meg is áll. Aki kevésbé purista, az gyalulhat rá hajszálvékonyan kevés friss édesköményt is, ami könnyít és frissíti az ételt.

Markáns és szintén klasszikus változat az olajas-fokhagymás: vékony szeletre vagy finomra vágott fokhagymát olívaolajon zsemleszínűre pirítunk, hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet és a kimagozott, kierezett, apró kockára vágott csilipaprikát.

Fokhagyma pirul

A bottarga egyik felét az olajba reszeljük (ezzel forgatjuk össze a tésztát), a másik felét tálaláskor gyaluljuk rá.

Linguine bottrag%c3%a1val sepreny%c5%91 0522

Erre persze sok szardíniai csóválja a fejét: szerintük a bottarga ízét nem szabad agyoncsapni csilivel, „ilyet legfeljebb a szicíliaiak tesznek”.

Marcella Hasan, az itáliai konyha egyik nagyasszonya is lágyabb változatot ajánl. Leírja még, hogy egy ideig kompromisszumot keresett az olaj- és a vajpártiak között, ezért a mártáshoz olajat használt, a tésztát vajon forgatta meg, de sok kísérlet után végül mégis a vajnál maradt.

Bottarga t%c3%a9szta petre 0528

(Ünnepi alkalomra az étel kevés kagylóval is kiegészülhet – már önmagában a friss kagylólé használata kiemelkedővé teszi az ételt.)

Bottarga gyalulva t%c3%a9szt%c3%a1n 0559(2)
Recept

Tészta szardíniai mártással

Bottarga chilivel 0370 kicsi
(2 személyre)

Hozzávalók

  • 25-30 g bottarga
  • 90 g újhagyma (zöld és fehér rész, vékony szeletre vágva)
  • 20 + 20 g vaj
  • 220 g tészta
  • 1 ek finomra vágott petrezselyem
  • citrom

A bottargáról lehúzzuk a külső hártyát. Vékony szeletre vágjuk, s éles késsel a lehető legfinomabbra vágjuk. (Vagy microplan reszelővel lereszeljük.)

Az újhagymát kis lángon néhány percig 20 g vajon pároljuk. Vigyázzunk, ne barnuljon meg, ha szükséges, adjunk hozzá vizet.

A tésztát al denténél valamivel keményebbre főzzük, leszűrjük, a főzővíz egy részét felfogjuk. A tésztát a vaj másik részével serpenyőbe tesszük, felöntjük kevés (kb. 1 dl) főzővízzel.

Hozzáadjuk az újhagymát, a petrezselymet, citromhéjat reszelünk rá. (Még jobb a marokkói módon sóban eltett citrom héja finomra vágva.) A csilipaprika egyesek szerint túl markáns a bottargához, mégis sokan kedvelik hozzá, döntsön mindenki maga.


Recept

Bottargás fűszervaj

Hozzávalók

  • 80 g bottarga, frissen reszelve
  • 100 ml száraz fehérbor
  • 100 g lágy vaj
  • fekete bors a darálóból

A bort kis lángon, lassan sziruposra sűrítjük (kb. egy evőkanálnyi mennyiségre). A vajat krémesre keverjük, hozzáadjuk a sűrített bort és a frissen reszelt bottargát. Kevés friss borssal ízesítjük, hűtőszekrényben tároljuk zárt edényben.

Megjegyzés:
Bor helyett használhatunk kevés citromlevet és/vagy reszelt citromhéjat, s jól illik hozzá a turbolyalevél. Ez a vaj nemcsak kenyérre kenve jó, hanem mártások montírozásához, beurre blanc készítéséhez is használható.


Beszerzhetőség Magyarországon:
Granditalia

Bottarga mujol 3847

 

Konyhariport rovatunkból

Hozzászólások

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen. (Részletek itt, a támogatáshoz katt az alábbi gombra.)

Karizmatikus étel

Itt is követhet minket

7,142lájkolóTetszik
983követőKövetés
2,250feliratkozóFeliratkozás

Támogasson minket adója egy százalékával! A Magyar Gasztronómiai Egyesület adószáma: 18116375-2-41

Médiapartnereink

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le semmiről!

Ezt is ajánljuk még

Kiemelt cikkek

Könyvek (Webshop)

Támogasd a Bűvös Szakácsot!

Az oldal fenntartása és fejlesztése költséges, a hozzáférés mégis ingyenes. Kérjük, támogasd munkánkat, hogy a Bűvös Szakács továbbra is így működhessen és fejlődhessen.

Katt ide a részletekért!